Rozen snoeien

Als je rozen in de tuin hebt, dan is het belangrijk om ze goed te snoeien. Zo groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze gezond en jong.

Tip: Het snoeigereedschap dat je hiervoor kunt gebruiken, vind je in onze shop.

Rozen snoeien
Er bestaan veel soorten rozen die op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. In de tuin vind je meestal struikrozen, maar ook kun je soms stamrozen, ramblerrozen, treurrozen, bodembedekkers, wilde rozen en klimrozen in tuinen vinden.

Wanneer rozen snoeien?

Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. Je kunt rozen alleen snoeien als het overdag niet (meer) vriest.

Hoe rozen snoeien?

Zorg ervoor dat als je rozen snoeien gaat  je erop gekleed bent. Draag bijvoorbeeld een glad zeiljack, zodat de doorns niet aan je kleding blijven haken. Ook zijn goede handschoenen belangrijk. Snoei een roos altijd met een scherpe snoeischaar. Daardoor worden de snijwonden van de roos mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Struikrozen snoeien

Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen veel korter gesnoeid worden dan vaak gedacht wordt. Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond. Lees meer bij struikrozen snoeien.

Stamroos snoeien

Snoei de takken van een stamroos terug tot een hoogte van ongeveer tien centimeter boven de stam. Knip één centimeter boven een ‘buitenoog’. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop (niet meer dan een streepje) die naar buiten wijst. De tak gaat dan mooi naar buiten groeien. Het centrum van een stamroos moet open blijven, zodat er lucht en licht bij kan. Alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien, knip je weg. Als de laatste tak is gesnoeid, houd je een stam met een compact ‘bolletje’ van ongeveer even lange takjes over. Meng na het snoeien door de grond wat compost en mest.

Klimroos snoeien

Snoei van een klimroos  de zijtakjes op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak verouderd is en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen. Een nieuw geplante klimroos hoef je de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan een klimroos als deze twee tot drie jaar de kans heeft gekregen een goed wortelgestel te vormen. Lees meer bij klimrozen snoeien.

Ramblerrozen snoeien

Het snoeien van ramblers is niet nodig. Deze kun je gewoon laten groeien.

Treurrozen snoeien

Ook een treurroos hoef je nauwelijks te snoeien. Je hoeft bij deze rozen alleen de oude grijze takken af te knippen.

Bodembedekkers snoeien

Snoei bodembedekkende rozen door de lange takken te sparen en de korte af te knippen. Naast snoeien is het verstandig om je rozen te bemesten. Staat je roos in een pot kijk dan ook eens bij rozen in pot.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om het snoeigereedschap te bekijken.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 11 maart 2013 om 12:12

k,Ben superblij met jullie tuin tips,

Anoniem op 12 maart 2013 om 11:08

Hallo,
Ik zou best onze rozen willen snoeien maar het sneeuwt en het vriest. Lijkt me nu geen strak plan toch….

op 12 maart 2013 om 11:55

Dag Mary-Anne, dat klopt. Alleen snoeien als het niet vriest, dus beter nog even wachten.

Anoniem op 14 maart 2013 om 14:41

Hallo,
Mijn klimroos New Dawn staat 4 jaar en blijft wat iele takken houden. Ik snoei en voed hem volgens het boekje, maar wat kan ik nog meer doen? Hij staat in een grote bak (50x50x50) en nu heb ik gelzen dat de breedte van de roos afhangt van de breedte van het wortelgestel: kan dit het probleem zijn?

op 18 maart 2013 om 10:12

Dag Dicky, de hoofdtakken van Rosa ‘New Dawn’ kun je de eerste twee à drie jaar beter niet snoeien, is dit misschien wel gebeurd? Verder kunnen rozen prima in pot groeien, mits hij groot genoeg is. Bij rozen in pot vind je hoe groot de pot moet zijn, succes! Groet, Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 1 april 2013 om 14:02

Wij hebben een klimroos guirlande d’amour met heel veel kleine takjes kan ik en zo ja hoe hiervan wat weghalen?Groetjes

op 2 april 2013 om 18:58

Dag Truus, rozen snoei je in maart, maar je bent nu nog op tijd hoor. Houd een aantal lage takken aan en knip de zijtakjes tot drie à vijf ogen terug. Lees meer bij klimrozen snoeien.

Anoniem op 25 juni 2013 om 19:31

Mijn stam roos is uitgebloeid, moet ik die snoeien, of alleen uigebloeiede bloemen uitknippen (wel blijven er takken van bijna 50cm over) Hoe bereik ik dat roos gaat nog bloeien?
Groetjes

Anoniem op 4 juli 2013 om 07:53

we hebben stamrozen staan (sneeuwwitje) het zijn zeer mooie bloemen maar ze bloeien maar 1 maal. Ik snoei ze, denk ik goed maar er staan ieder jaar veel jonge scheuten op waar geen bloemen aan kunnen staan . Wat doe ik mis?

op 15 juli 2013 om 11:32

Dag Maria, excuus voor onze late reactie. Na de eerste bloei moet je snoeien voor een 2e bloei. Snoei terug net boven het eerste vijfblad, op de site vind je nog meer informatie. Geef meteen een handje mest, na het snoeien.

op 18 juli 2013 om 10:18

Hoi Christelle, “sneeuwwitje ‘is een makkelijke bloeier. Als je ze na de bloei terugsnoeit op het eerste vijfdelige blad, moeten ze nieuwe bloemen maken. Geef je ze teveel mest, dan blijven ze groeien en maken geen nieuwe knoppen.

Anoniem op 25 augustus 2013 om 01:54

Ik woon nog maar net in mijn huis met de mooie tuin. Er staat een roos in mijn tuin, die wel 3-4 m hoog is. Mooi donker rood. Ik ga er van uit dat het een klimroos is. Ik wil alleen niet dat hij zo hoog groeit. Ik heb liever dat hij wat breder (voller wordt). Mag ik de roos snoeien tot ongeveer 2m hoog? en hoe krijg ik de roos voller en wanneer mag ik hem snoeien, ik lees dat je de roos in maart maar ook in augustus mag snoeien.

Anoniem op 25 augustus 2013 om 01:57

en een vraag over de Hortensia. Zijn blaadjes zijn slap en droog en sommige takken zwart. Alleen zijn schotel heeft wel nog wat water. Wat doe ik verkeerd?

op 5 september 2013 om 15:53

Hoi Yacqueline, kijk eens bij klimroos snoeien, daar lees je er alles over.

op 11 september 2013 om 16:46

Als er constant water in de schotel staat, kan dat de oorzaak zijn. De wortels rotten dan weg. Trek de plant uit de pot en bekijk de wortels. Bruine/zwarte wortels zijn dood, witte wortels zijn gezond. Pot de plant over in een ruimere pot, dan hoef je minder vaak water te geven. Kijk even bij hortensia verzorging.

Anoniem op 4 februari 2014 om 13:58

Wat kun je het best doen wanneer de natuur heel vroeg is, zoals dit jaar? Rozen beginnen nu al uit te lopen. Adviseren jullie dan ook om eerder te snoeien? En hoeveel eerder dan?
Bedank alvast voor het antwoord.

op 7 februari 2014 om 10:47

Hoi Mari, het kan nog steeds flink vriezen in februari. Licht snoeien mag, maar stel het echte rozen snoeien uit tot maart. Er is juist nu, met dit zachte weer, veel meer kans op vorstschade.

Anoniem op 7 februari 2014 om 14:01

Dank je wel!

Anoniem op 22 februari 2014 om 19:51

ik wilde hetzelfde vragen als Mari. Mijn roos is al aan het uitlopen, moet ik dan echt nog wachten tot maart? Ik woon in het westen, de kans op vorst is hier meestal klein.
Dank je wel!

Anoniem op 25 februari 2014 om 10:23

Moet je nu rozen eerder snoeien vanwege het warme weer? Ik heb al rozen die bloeien en vraag me af of ik nog een paar weken moet wachten met snoeien.

op 25 februari 2014 om 12:05

Beste Sandra, je kan met deze buitentemperaturen inderdaad wel beginnen met snoeien.

op 25 februari 2014 om 12:13

Beste Engelien, je kan met deze buitentemperaturen inderdaad wel beginnen met snoeien.

Anoniem op 15 maart 2014 om 14:54

Hoe moet ik mijn trosroos snoeien? Hij ziet er eigenlijk nog erg mooi uit door de zachte winter, er zit zelf al een bloem in! Ik wil ‘m best snoeien maar twijfel hoe kort, en er staat geen specifiek trosroos advies in het overzicht. Tips?

op 19 maart 2014 om 16:41

Beste Pricilla, de rozen hebben geen winterrust genomen en bloeien alweer. Ogen dicht en toch snoeien. Volg de aanwijzingen van een struikroos in de vorige Tuinieren nummer 2, blz 62. Je kan dit nummer nabestellen.

Anoniem op 20 maart 2014 om 21:53

ik heb mijn klimroos begin maart gesnoeid maar sommige takken blijven maar ‘ bloeden’. Hoe kan ik dit stoppen?

Anoniem op 24 maart 2014 om 13:55

Wij hebben een oude rozenstruik staan die door de vorige bewoners al lang niet meer gesnoeid is denk ik zitten veel oude en dode takken. Moet ik die allemaal wegsnoeien? Op sommige dode takken zijn wel nieuwe takken aangegroeid.

op 28 maart 2014 om 13:09

Beste Sylvia, zo’n oude struik vraagt om een flinke snoeibeurt. Knip in ieder geval de dode takken weg tot waar ze nog uitlopen. Volg verder de algemene snoeiregels, dus kruisende takken verwijderen en maak het hart van de struik vrij. Succes – en bij een roos geldt ‘Snoeien doet bloeien’. ~Marie

op 28 maart 2014 om 13:17

Een naar gezicht, zodra er blad aan de roos komt, stopt het bloeden vanzelf. ~Marie

Anoniem op 9 juni 2014 om 16:27

mijn probleem is dat mijn sneeuwwitje ( struikroos )
te hoog en daardoor erge slappe takken heeft wie heeft een oplossing hiervoor.

op 13 juni 2014 om 08:30

Beste Bep, te slappe groei komt vaak door te veel mest. Het groeizame weer van de afgelopen weken, afwisselend regen en zon, samen met te veel mest zorgt voor slappe takken. Je kan de takken toppen, zorg dat je geen bloemknoppen wegknipt. En even geen mest geven. Succes!

Anoniem op 9 november 2014 om 12:59

Is het erg schadelijk om m’n (klimrozen) in november te snoeien?

Anoniem op 13 november 2014 om 08:37

Hoi Theo, als je van een gokje houdt…Omdat nooit te voorspellen is, hoe streng de winter gaat worden, ( zelfs de Enkhuizer Almanak zit er wel eens naast) adviseren we altijd om de snoei uit te stellen tot na de winter. Als het gaat vriezen , kunnen de takken invriezen. Als je ze in november snoeit en ze vriezen nog wat in, houd je weinig over . Als de roos erg warrig is en in de weg staat, kun je best een paar takken wegknippen en de rest doe je in maart.

Anoniem op 14 december 2014 om 14:00

Beste,

Ik had geen tijd om mijn rozen te snoeien. Ik begreep dat het nu te koud is om het te snoeien, wanneer is het een goeie tijd om de rozen te gaan snoeien?

Mvg.

Anoniem op 22 december 2014 om 08:46

Beste Hamid, rozen snoeien doe je in het voorjaar, in maart. Je mag nu wel de lange scheuten en uitlopers halveren.

Anoniem op 28 februari 2015 om 09:44

Mag je een tak waar je geen oog op ziet ook snoeien, of sterft die dan af ?

anneleenpeeters op 6 maart 2015 om 08:34

Hoi Johan, ja hoor. Een plant heeft ook slapende ogen, die zitten nu nog verstopt in de takken, ze gaan pas uitlopen als er geen andere knoppen zijn. Als je over de bast krabt, en het is groen eronder, weet je dat de tak leeft. ~Marie

Anoniem op 8 maart 2015 om 12:27

Goedemiddag,
Ik wilde mijn klimroos in maart gaan snoeien, maar nu krijgt hij heel veel nieuw blad en durf hem dus niet te snoeien. Wachten tot na de bloei? Of toch nu al snoeien?
Mvg

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:56

Hallo, gewoon snoeien hoor. De roos houdt zich niet aan de kalender, maar voelt de warmte van de zon en besluit dat hij gaat uitlopen. Je zal zien dat hij na de snoeibeurt met krachtige scheuten terugkomt. ~Marie

Anoniem op 13 juni 2015 om 13:28

Hallo,
Ik heb een stokroos alleen nu komen onderaan de stok ook nieuwe scheuten. Hoe kan ik dit voorkomen? Het snoeien geven jullie aan na maart te snoeien maar is het nu in het begin van de zomer niet te laat?
Met vriendelijke groet,
Dennis

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:13

Beste Dennis, met een stokroos bedoel je vast een stamroos, of een roos op stam. De onderste scheuten zijn wilde scheuten van de onderstam. Knip of scheur deze weg. Als je nu nog moet snoeien, ben je te laat. De roos bloeit al. Knip een paar oude takken terug, alsof het maart is. Laat de andere takken doorgroeien, knip wel telkens de uitgebloeide bloemen terug tot op het eerste vijfblad. ~Marie

Anoniem op 25 juni 2015 om 19:41

Vraag.
Ik heb al jaren een stamroos in de tuin. Dit jaar vol meeldauw.
Wilt niet bloeien. Wat te doen? Kort snoeien of behandelen? Graag hulp. Bedankt!

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 09:17

Hoi, knip het aangetaste blad weg, bespuit de rest met Vital of een zwavelpreparaat. En dan is het wachten op de 2e bloei. Een extra mestgift maakt de plant sterker tegen de schimmelaanval. Succes! ~Marie

Anoniem op 5 juli 2015 om 19:58

We hebben net een huis gekocht waar een mooie roos naast de voordeur groeit en bloeit. Nu is hij zo groot geworden dat hij over het tuinpad groeit en wil ik hem dus graag terug snoeien. Nu lees ik over verschillende snoeimethodes voor verschillende rozen. Hoe kom ik erachter wat voor een roos ik heb? Hij is best hoog. Groeit nu tot zo’n 2,5 meter. Stamroos?
Groeten, Alfons

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:51

Hoi Alfons, gefeliciteerd met je huis met een tuin! Het kan een klimroos zijn, of een verwaarloosde struikroos. Snoei in ieder geval na de bloei de uitgebloeide bloemen weg tot op het eerste vijfblad onder de oude bloem. Echt oude houtige takken kun je tot vlak boven de grond wegsnoeien. Dat kan bij alle rozensoorten. Nieuwe scheuten bind je dan weer aan het rek. Als de nieuwe takken in één jaar 2 m hoog worden, heb je zeker een klimroos. ~Marie

Anoniem op 20 oktober 2015 om 14:14

aanmelden

Anoniem op 25 oktober 2015 om 09:16

Vraag: Mijn trosrozen zijn al oud. Het onderste stuk, wel ruim 1 meter lijkt verouderd. Nu wordt de roos steeds maar groter. Maar als ik bij het stuk dat hout lijkt knip, ben ik dan mijn roos kwijt? Ik heb het idee dat hij dan niet meer uitloopt.

anneleenpeeters op 30 oktober 2015 om 11:58

Hoi José, rozen kunnen stokoud worden. Door ze elk jaar te snoeien, verjong je ze. Als ze al zo hoog en oud zijn, wordt het lastig ze te verjongen. Ze moeten dan uit slapende ogen uitlopen, die in het hout verstopt zitten. Dat kan alleen als ze in een goede conditie zijn. Weet je de naam van de roos? Je kunt hem anders ook vervangen door een jonger exemplaar van hetzelfde soort. ~Marie

Anoniem op 18 juni 2016 om 10:01

Mijn roos groeit zo ongelooflijk goed en bijna het hele jaar geeft hij bloemen als we de roos terug snoeien tot laag aan de grond wordt hij alleen nog maar groter en groter. Onze tuin is echter niet zo groot en nu neemt de roos veel te veel ruimte in is hier een oplossing voor?

Hoi Anne, snoeien doet groeien, dat blijkt maar weer. Door zo diep te snoeien stimuleer je de roos om nog meer te groeien. Beperk je tot de uitgebloeide bloemen en bind de takken uit tot waar jij ze wilt hebben. Snoei in het voorjaar niet te drastisch terug. ~Marie