Rozen snoeien

Als je rozen in de tuin hebt, dan is het belangrijk om ze goed te snoeien. Zo groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze gezond en jong.

Tip: Het snoeigereedschap dat je hiervoor kunt gebruiken, vind je in onze shop.


Rozen snoeien
Er bestaan veel soorten rozen die op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. In de tuin vind je meestal struikrozen, maar ook kun je soms stamrozen, ramblerrozen, treurrozen, bodembedekkers, wilde rozen en klimrozen in tuinen vinden.

Wanneer rozen snoeien?

Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. Je kunt rozen alleen snoeien als het overdag niet (meer) vriest.

Hoe rozen snoeien?

Zorg ervoor dat als je rozen snoeien gaat  je erop gekleed bent. Draag bijvoorbeeld een glad zeiljack, zodat de doorns niet aan je kleding blijven haken. Ook zijn goede handschoenen belangrijk. Snoei een roos altijd met een scherpe snoeischaar. Daardoor worden de snijwonden van de roos mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Struikrozen snoeien

Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen veel korter gesnoeid worden dan vaak gedacht wordt. Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond. Lees meer bij struikrozen snoeien.

Stamroos snoeien

Snoei de takken van een stamroos terug tot een hoogte van ongeveer tien centimeter boven de stam. Knip één centimeter boven een ‘buitenoog’. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop (niet meer dan een streepje) die naar buiten wijst. De tak gaat dan mooi naar buiten groeien. Het centrum van een stamroos moet open blijven, zodat er lucht en licht bij kan. Alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien, knip je weg. Als de laatste tak is gesnoeid, houd je een stam met een compact ‘bolletje’ van ongeveer even lange takjes over. Meng na het snoeien door de grond wat compost en mest.

Klimroos snoeien

Snoei van een klimroos  de zijtakjes op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak verouderd is en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen. Een nieuw geplante klimroos hoef je de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan een klimroos als deze twee tot drie jaar de kans heeft gekregen een goed wortelgestel te vormen. Lees meer bij klimrozen snoeien.

Ramblerrozen snoeien

Het snoeien van ramblers is niet nodig. Deze kun je gewoon laten groeien.

Treurrozen snoeien

Ook een treurroos hoef je nauwelijks te snoeien. Je hoeft bij deze rozen alleen de oude grijze takken af te knippen.

Bodembedekkers snoeien

Snoei bodembedekkende rozen door de lange takken te sparen en de korte af te knippen. Naast snoeien is het verstandig om je rozen te bemesten. Staat je roos in een pot kijk dan ook eens bij rozen in pot.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om het snoeigereedschap te bekijken.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 18 juni 2016 om 10:01

Mijn roos groeit zo ongelooflijk goed en bijna het hele jaar geeft hij bloemen als we de roos terug snoeien tot laag aan de grond wordt hij alleen nog maar groter en groter. Onze tuin is echter niet zo groot en nu neemt de roos veel te veel ruimte in is hier een oplossing voor?

>

Anoniem op 27 juni 2016 om 07:57

Hoi Anne, snoeien doet groeien, dat blijkt maar weer. Door zo diep te snoeien stimuleer je de roos om nog meer te groeien. Beperk je tot de uitgebloeide bloemen en bind de takken uit tot waar jij ze wilt hebben. Snoei in het voorjaar niet te drastisch terug. ~Marie

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 11:58

Hoi José, rozen kunnen stokoud worden. Door ze elk jaar te snoeien, verjong je ze. Als ze al zo hoog en oud zijn, wordt het lastig ze te verjongen. Ze moeten dan uit slapende ogen uitlopen, die in het hout verstopt zitten. Dat kan alleen als ze in een goede conditie zijn. Weet je de naam van de roos? Je kunt hem anders ook vervangen door een jonger exemplaar van hetzelfde soort. ~Marie

>

Anoniem op 25 oktober 2015 om 09:16

Vraag: Mijn trosrozen zijn al oud. Het onderste stuk, wel ruim 1 meter lijkt verouderd. Nu wordt de roos steeds maar groter. Maar als ik bij het stuk dat hout lijkt knip, ben ik dan mijn roos kwijt? Ik heb het idee dat hij dan niet meer uitloopt.

>

Anoniem op 20 oktober 2015 om 14:14

aanmelden

>

Anoniem op 9 juli 2015 om 08:51

Hoi Alfons, gefeliciteerd met je huis met een tuin! Het kan een klimroos zijn, of een verwaarloosde struikroos. Snoei in ieder geval na de bloei de uitgebloeide bloemen weg tot op het eerste vijfblad onder de oude bloem. Echt oude houtige takken kun je tot vlak boven de grond wegsnoeien. Dat kan bij alle rozensoorten. Nieuwe scheuten bind je dan weer aan het rek. Als de nieuwe takken in één jaar 2 m hoog worden, heb je zeker een klimroos. ~Marie

>

Anoniem op 5 juli 2015 om 19:58

We hebben net een huis gekocht waar een mooie roos naast de voordeur groeit en bloeit. Nu is hij zo groot geworden dat hij over het tuinpad groeit en wil ik hem dus graag terug snoeien. Nu lees ik over verschillende snoeimethodes voor verschillende rozen. Hoe kom ik erachter wat voor een roos ik heb? Hij is best hoog. Groeit nu tot zo'n 2,5 meter. Stamroos?
Groeten, Alfons

>

Anoniem op 2 juli 2015 om 09:17

Hoi, knip het aangetaste blad weg, bespuit de rest met Vital of een zwavelpreparaat. En dan is het wachten op de 2e bloei. Een extra mestgift maakt de plant sterker tegen de schimmelaanval. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 25 juni 2015 om 19:41

Vraag.
Ik heb al jaren een stamroos in de tuin. Dit jaar vol meeldauw.
Wilt niet bloeien. Wat te doen? Kort snoeien of behandelen? Graag hulp. Bedankt!

>

Anoniem op 19 juni 2015 om 16:13

Beste Dennis, met een stokroos bedoel je vast een stamroos, of een roos op stam. De onderste scheuten zijn wilde scheuten van de onderstam. Knip of scheur deze weg. Als je nu nog moet snoeien, ben je te laat. De roos bloeit al. Knip een paar oude takken terug, alsof het maart is. Laat de andere takken doorgroeien, knip wel telkens de uitgebloeide bloemen terug tot op het eerste vijfblad. ~Marie

>

Anoniem op 13 juni 2015 om 13:28

Hallo,
Ik heb een stokroos alleen nu komen onderaan de stok ook nieuwe scheuten. Hoe kan ik dit voorkomen? Het snoeien geven jullie aan na maart te snoeien maar is het nu in het begin van de zomer niet te laat?
Met vriendelijke groet,
Dennis

Shop suggesties

Inspiratie suggesties