Coniferen snoeien

Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen (deze worden meestal voor een haag gebruikt) en naaldbomen. Dennen, ceders, taxus en sparren horen bij de naaldbomen.

Tip: Neem een kijkje in onze shop voor een goede basis snoeigereedschap.

Coniferen snoeien

Wanneer coniferen snoeien?

De beste snoeitijd van een coniferenhaag is eind mei/begin juni, in ieder geval vóór de langste dag. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter.

Snoei een solitair staande conifeer twee maal per jaar, in mei en september en snoei Pinus soorten in september. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien.

Coniferenhaag snoeien

Schubconiferen lopen niet meer uit op het oude hout, zorg daarom dat er altijd groene takken blijven zitten. Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant.  Snoei van de jonge scheuten circa 10 centimeter per snoeibeurt.

Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op. Kijk voor de snoeivideo bij haag snoeien.

Andere haagconiferen met dezelfde snoeimethode zijn: Thuja plicata ‘Atrovirens’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’.

Conifeer snoeien

Een wintergroene conifeer kan uitgroeien tot het pronkstuk van de tuin. Mits hij goed gesnoeid wordt. Snoei deze conifeer een keer in mei en in september. Knip ook bij een jonge boom rondom een paar centimeter weg. Door dit ‘sporen’ groeit de conifeer goed dicht en wordt hij niet te breed.

Snoei bij de snelgroeiende Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten groeien. Zo zakt de conifeer niet uit.

Andere coniferen met dezelfde snoeimethode: Chamaecyparis ‘Lane’ en Chamaecyparis ’Columnaris’.

Naaldconiferen snoeien

Bij naaldconiferen is vormcorrectie of remmen van de groei de reden om te snoeien. Laat ook hier groene naalden zitten, dennen en sparren lopen niet meer uit op het kale hout.

Pinussoorten (den) snoei je in september. Knip takken met een snoeischaar weg, net boven een frisgroene takkenkrans. In het voorjaar loopt de den hierboven weer uit.

Kaarsen uitbreken

Een verfijnde snoeimethode is het uitbreken van de kaarsen. De jonge uitlopers van dennen staan in mei als kaarsen op de takken. Breek bij snelgroeiende dennen als de Pinus sylvestris de bovenste of breedst uitgroeiende kaarsen af. De boom stopt met zijn lengtegroei en maakt in plaats daarvan veel korte zijscheuten. Zo blijft de boom zijn natuurlijke vorm houden en wordt niet kaal binnenin.

Deze snoeimethode werkt ook goed bij Pinus parviflora ‘Glauca’.

Taxushaag snoeien

Als een van de weinige wintergroene hagen kan de taxus wél tot op het kale hout terug geknipt worden. Hij loopt dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Hoe je een taxushaag snoeit lees je bij taxus snoeien.

Kijk voor een demonstratie van snoeigereedschap naar de video en wist je dat je ook een elektrische heggenschaar kunt huren?

Direct online snoeigereedschap bestellen?

Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken en bekijk hieronder alle benodigdheden voor het snoeien van coniferen.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 20 mei 2013 om 21:37

Hallo

Ik heb een Thuja coniferen haag. De vorige bewoner heeft de haag meerdere jaren niet gesnoeid. Helaas moest ik hem 2 jaar geleden tot aan de stoeprand snoeien. Ik heb nu een coniferenhaar met stompjes. Er groeien hele kleine plukjes uit de kale stam en groene voetjes die weer over de stoeprand groeien. Kan ik de Conifeer helpen met herstellen ? En kan ik die groene voetjes weg halen onderaan, want die groeien te veel over de stoel heen ?

Het is een 20 meter lange haag en ik heb geen financiële middelen om de haag nieuw te planten.

Een tuinder zei dat de coniferen weer zouden uitlopen, maar het gaat wel erg langzaam.

Groetjes, Calli

op 27 mei 2013 om 14:56

Beste Calli, als een thuja haag echt jaren lang niet gesnoeid is zoals bij jou, loopt hij niet meer uit. Alle groei zit bovenin. Helaas is oprooien en vervangen de enige oplossing. Als je met jonge planten begint, is het niet zo kostbaar. Snoei ze dan regelmatig, en houd ze slank.

Anoniem op 28 mei 2013 om 10:17

Jong plantjes is geen optie, dan ben ik jaren lang mijn privacie kwijt. De buurt roddeld al zo enorm en gluren zo graag bij andere binnen. Dan kan ik met mijn medische problemen niet vrij in mijn huis rond lopen.
Bedank voor uw reactie … ik zoek alleen een andere oplossing.

Anoniem op 7 september 2013 om 12:51

Heb twee jaar oude coniferen zitten helemaal vol met zaadjes
(in de toppen) nu worden ze van boven helemaal bruin
komt dat nog goed ?? en wat te doen

Anoniem op 9 september 2013 om 12:03

Ik denk dat ze te weinig water hebben gehad met deze droge zomer. Ik ben geen expert. Ik heb ook wel dat de coniferen wat bruine plekken hebben, groeien later wel weer groen bij.
Coniferen zijn volgens mij water zuipers 😉 want alles andere planten krijgen last van te weinig water bij de Coniferen…..succes….. misschien dat tuinieren.nl nog een reactie geeft.

op 11 september 2013 om 16:23

Dag Henk, de zaden bovenin de plant geven aan dat de plant het moeilijk heeft. Snoei ze eruit en knip de bruine punten ook weg. September is een prima snoeimaand. In Tuinieren 9 staat op blz 13 een mooie aanbieding voor snoeigereedschap, bekijk ook de video bij haag snoeien eens.

Anoniem op 25 oktober 2013 om 10:09

Hallo.

Ik heb rondom mijn tuin een schubconiferen haag staan.
Deze is nu denk ik 210cm en ik wil hem HALVEREN over zijn totale lengte (50mtr) tot 80cm.
Wanneer kan ik dit het beste doen?
-Nu ben ik net te laat, moet ik wachten tot Maart 2014 zeker…

op 1 november 2013 om 14:40

Hoi Maurice, een mooie snoeiklus. Je vertelt niet hoe breed de haag is, een conifeer is bruin van binnen. Als je hem zo laag terugsnoeit, kijk je telkens in de bruine binnenkant. Je kunt hem nu snoeien, hij zal met veel nieuwe toppen terugkomen, dus hij wordt er niet mooier op. Blijf hem goed snoeien.

Anoniem op 8 december 2013 om 11:17

Marie ,
Mijn buurman heeft na veel soebatten van mijn kant zijn Tuja heg gesnoeid . Helaas was door de desbetreffende ingehuurde tuinman mijn hek en planten beschadigd , Maar het ergste is dat de heg 270 cm hoog is en we hebben het wel over 50 meter lang, aan mijn zuidkant ! Ik heb hem hierop aangesproken maar het hoort bij het ontwerp van zijn tuin ? ,Ik heb het juridisch loket gesproken en die zeiden dat de wettelijke hoogte van de heg 2 meter mag zijn , ook al staat de heg op 50 cm van de erfgrens op zijn eigen grond . Ook werd mij geadviseerd om een aangetekende brief naar de buren te sturen met het verzoek tot de wettelijke hoogte te snoeien . De reaktie die daarop volgde was dat zij beledigd waren en het was hun tuin en ik bracht onze ,,goede’ relatie in gevaar .
Ik zit dus nu sinds een jaar in een inpasse . Maar eigenlijk stoor ik mij elke dag dat ik in mijn tuin loop en naar deze groene ,,wand” kijk die vooral s,winters een behoorlijke schaduw werpt . En ook al heb je dan een grote tuin het verpest het genot ervan .

Groet , Theo .

op 17 december 2013 om 13:14

Beste Theo, je hebt een lastig probleem. Een goed gesnoeide en bemeste haag kan een lust voor het oog zijn, zeker als hij 50 m lang is. In jouw geval is het een last. Ik heb het aan een juridisch deskundige voorgelegd. Deze kwam met de volgende feiten: ‘Het gaat om de functie van de heg. Is de heg bedoeld als erfafscheiding, dan mag deze in beginsel maar 2 meter hoog zijn. Overigens kan dat plaatselijk meer of minder zijn, bijvoorbeeld afhankelijk van plaatselijke verordening (APV) of gewoonte. Nu staat hij op het eigen terrein. Het belangrijkste wapen van de vraagsteller is dan de onrechtmatige hinder (5:37 BW). Dan gaat het een rol spelen hoe ver de haag op de eigen grond staat, hoe groot de tuinen zijn, hoe hoog de Thuja’s precies zijn, wat zijn belang is en dat van zijn buurman. Veel rechters gaan wel mee in de twee meter als redelijke hoogte.’ Dus Theo, als je het verder uit wilt zoeken en de haag naar 2 meter wilt laten snoeien, neem dan contact op met bomenrecht.nl. Bedenk ook wat het effect is van een lagere haag, hij houdt niet alleen zon tegen, maar ook inkijk. En privacy is ook veel waard. Succes, Marie

Anoniem op 26 februari 2014 om 08:13

Beste Marie,
Mijn buurman heeft een haag van coniferen staan. Volgens de vorige bewoners hield die buurman ook aan mijn zijde de haag bij. Echter sinds ik woon is het niet meer gebeurd. Dus in na 5 jaar een behoorlijk lelijke, zeer brede,haag ontstaan. Nu wil ik de haag snoeien tot op het dode hout en in mijn tuin op 50 cm van de erfscheiding en beukhaag plaatsten. Nu heb ik echte gehoord als ik de conifeerhaag tot op het dode hout snoei de haag helemaal kapot gaat. Dat is uiteraard niet de bedoeling!
Groet, Paula

Anoniem op 8 maart 2014 om 18:20

ik lees net met (goede bemesting) hoe doe je dat en waarmee ?

grt René

op 10 maart 2014 om 12:41

Hoi René, daar kun je meer over vinden in ons artikel over bemesten.

Anoniem op 23 mei 2014 om 13:16

Hoi. Ik heb zelf in de groendienst gezeten. Wat ik niet snap is dat je zegt dat hij in een punt vorm gesnoeid moet worden voor optimale zon. Ik heb echter geleerd dat dit niet goed is voor je haag ok al krijgt hij dan meer zon.

op 28 mei 2014 om 14:13

Hoi Jens, er zijn inderdaad verschillende snoeitheorieen. Wij houden aan dat je de conifeer wat schuin snoeit, zo krijgt hij ook onderin licht. Het hoeft geen piramide te worden.

Anoniem op 20 juni 2014 om 17:07

Beste Marie wij hebben een soort leylandi staan en snoei ze altijd goed kort tegen de harde takken . ze toont wat bruin aan de kant van de buren niet overal en is dor van binnen .wat kan ik doen voor ze schoon groen te krijgen en is het dor normaal van binnen ? Ze is wel 40 cm breed de heg .

Anoniem op 22 juni 2014 om 13:42

we hebben een paar jaar geleden een conifeer gekregen als kuipplant. Die was “bonsai-achtig” gesnoeid. D.w.z. de takken waren stuk voor stuk afgevlakt. We hebben er sindsdien helaas niks meer aan gedaan en zien dat hij zijn vorm van destijds is verloren. Hoe kunnen we hem weer in dezelfde stijl snoeien? Hij draagt nu vele besjes / zaadjes.

op 26 juni 2014 om 13:27

Beste Roosje, het dorre van binnen is normaal. Als er geen licht op de takken valt, binnenin de plant, worden ze hier dor en bruin. Ze groeien aan de buitenkant. Schut het dorre loof eruit. Je kunt niet telkens terugsnoeien tot op harde takken, 40 cm is vrij smal voor een coniferenhaag. Laat er iets meer groene takken opzitten. En kijk verder eens heel goed of je geen minuscule insecten ziet, zij kunnen ook zorgen voor een bruine haag: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden

op 26 juni 2014 om 13:35

Hoi Annie, probeer deze maand de vorm weer terug te krijgen. Knip niet te diep, er moet nog wel groen te zien zijn. Snoei hem eind augustus nog eens en houd hem vanaf nu jaarlijks bij. De zaden/besjes moet je er zeker uit knippen. Dan moet het langzaam weer goed komen. heb je al een goede heggenschaar? http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-heggenschaar-59-cm-groen-p86897.html

Anoniem op 30 juni 2014 om 13:30

Als ik de snoeitips lees, lees ik dat de coniferen eind mei/begin juni gesnoeid moeten worden. Als ik nu nog snoei, beschadig ik dan de coniferen?
En nu met het warme voorjaar, zijn de snoeimomenten dan ook anders?

op 2 juli 2014 om 13:03

Hoi Erik, gewoon nu snoeien. De planten maken rond deze tijd nieuwe groeischeuten, maar ze kijken niet op de kalender of het al juli is. Als de zon echt staat te branden, is het beter om een iets koelere dag uit te kiezen. Oja, sommige mensen zijn gevoelig voor Thuja snoeien, dus, shirt aanhouden, liefst met lange mouwen.

Anoniem op 2 juli 2014 om 15:56

ik heb het vermoeden dat iemand gif gespoten heeft tegen de coniferen haag, wat kan ik het beste doen ? De coniferen haag is aan 1 kant voor 75% bruin aan het kleuren.

Anoniem op 6 juli 2014 om 16:51

Hallo,

Ik heb juni 2013 coniferen gepland. De struiken waren toen tussen de 1 meter en 1,20 meter hoog. Op dit moment zijn de hoogste ongeveer 1,90 en de laagste ca. 1,45. Ik wil graag dat dit een hoge haag wordt. Ik heb de coniferen nog nooit gesnoeid. Wanneer kan ik het beste gaan snoeien? En waar moet ik ze snoeien, ook de toppen?
Alvast bedankt!

op 14 juli 2014 om 15:41

Hoi Cindy, dat klinkt niet goed. Als het gif is, kan het er na al die regen afgespoeld zijn. Het kan ook droogte zijn, of een aantasting. Welk soort conifeer is het? De Leylandii conifeer heeft nu vaak last van een ziekte, dat begint ook met bruine takken hier en daar.

op 14 juli 2014 om 15:51

Hoi, als je nog niet eerder gesnoeid hebt, doe het dan nu. Snoei ook de toppen eruit. Volg verder de aanwijzingen, dan wordt het een mooie dichte haag. Vergeet niet om er meteen wat coniferen of hagenmest bij te strooien.

Anoniem op 14 juli 2014 om 18:08

Is alleen de stoep en oprit kant (oost en noord kant) werd eerst langzaam geel en later bruin (maar ook het gras en andere beplanting zijn geel later bruin). Alles wat zichtbaar is “in” de tuin (zuid en west kant) is groen.

Anoniem op 14 juli 2014 om 18:12

ik denk dat het “De levensboom Thuja occidentalis ‘Brabant’” is. was ik nog vergeten te vermelden.

Anoniem op 14 juli 2014 om 18:15

Wanneer kun je het beste snoeien ? Want ik snap er niets meer van. De ene zegt in het najaar ivm dat de sapstroom traag is en hier lees ik nu dat het in de volle zomer gesnoeid mag worden en zelfs getopt ? Kun je wat meer uitleg geven ?

Anoniem op 12 september 2014 om 16:26

Ik heb snelgroeiende coniferen bijna tot op de stam afgeknipt een paar weken geleden.
Er komt al alleamaal mooi groen aan maar volgens de buurman gaan ze nu dood, is dat zo?

Anoniem op 20 september 2014 om 11:03

Hallo,
Vorig jaar een haag met Thuja Smaragd tegen een schutting aan gepoot nu krijgen de coniferen hier en daar rood-bruine takjes, wat is hier de oorzaak van?

Anoniem op 22 september 2014 om 09:54

Beste Janneke, als de snelgroeiende coniferen Leylandii coniferen zijn en al jaren oud zijn, moet ik je buurman gelijk geven. Ze maken geen nieuwe scheuten op de kale stam. Als het nog jonge planten zijn en ze alweer uitlopen, kan het nog goed komen. Stuur je een foto? Dan weten we welk soort het is. Over een paar weken kan je weer haagplanten met een kluit planten, voor het geval je opnieuw moet beginnen…

Anoniem op 22 september 2014 om 11:21

Hallo we hebben coniferen op ons oprit. 1.5 m tot 2.5 m hoogZe lopen nu groen uit. Uitlopers. Ik wil eigenlijk nu snoeien.om zicht te houden voor de uitrit en dan ziet het er weer netjes uit. Mag dit nog? Het is nu 22 september. Of ben ik te laat?

Anoniem op 22 september 2014 om 13:15

Hallo,
Ik heb dit voorjaar een conifeer gepoot. Ik heb geen idee welk soort het is en wilde een foto bijsluiten, maar dat lukt helaas niet. Hij is smal en ik wil hem graag smal houden. Hij mag wel de lucht in. Heb nu nog niet gesnoeid. Wat raadt u mij aan? Alvast bedankt!

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:44

Beste Lucas, je moet een plant leren lezen , hij geeft zelf aan waar hij tekort aan heeft. Bij jou is dat of watergebrek, of mestgebrek. Geef nu wat speciale najaarsmest, dat nemen ze snel op. Het regenwater stroomt langs de haag weg, en komt niet altijd precies bij de wortels. Heb je hem al heel licht gesnoeid? Sporen noem je dat. Daar wordt de heg voller van .

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:49

Hoi Frank, het is nu precies op tijd . Stel het niet langer uit. Eind augustus was nog beter geweest. Als het een mooie , zonnige en warme herfst wordt, groeien ze nog een centimeter aan. En dan heb je helemaal eer van je werk. De volgende snoeibeurt is dan pas in juni 2015.

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:49

Beste Anita, om hem in vorm te houden kun je hem nu nog heel licht snoeien. Knip rondom een paar centimeter af, wat de kapper ‘bijpunten’ noemt. Zommige smalgroeiende coniferen groeien erg langzaam, teveel snoeien verandert de vorm te veel. Heb je al een scherpe heggenschaar? http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-classic-heggenschaar-540-p84130.html

Anoniem op 13 oktober 2014 om 12:37

Hallo Marie.
Ik heb me coliferen in September gesnoeid , maar ze zitten nog vol met besjes moeten die er nog al of vallen ze er zelf vanaf als ze bruin worden , het is nu misschien te laat ?

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:50

Hoi Willem, dat deed je mooi op tijd, in september snoeien. De besjes vallen er niet zomaar af, het kost de boom veel energie en het staat niet mooi. Knip ze er maar uit.

Anoniem op 16 februari 2015 om 19:13

Hallo Marie, bij ons nieuwe huis staan 8 grote coniferen van zo’n 5 meter hoog. Ze staan ongeveer 2,5 meter uit elkaar waardoor je niet echt over een haag kunt spreken alhoewel ze bovenin wel tegen elkaar zijn gegroeid. H onderste gedeelte is gesnoeid zodat je de stam ziet. Ze houden veel licht uit het huis, mijn vraag is of ik ze bovenin wat zou kunnen uitdunnen, en bv de dode takken wel kan halen. Dan zijn ze hopelijk ook wat meer open waardoor ze meer zon doorlaten. Is het mogelijk zo ze zo te snoeien?

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:48

Hoi Anja, zo te horen hebben de coniferen hun mooiste tijd gehad. Als je echt veel licht en ruimte wilt, is rooien en weghalen de beste optie. Plant voor de privacy een haag of bomen met een kruin, net waar je de inkijk wilt beletten. Het rooien en afvoeren is een flinke klus, trek er gerust een vakantieweek voor uit. Of laat het doen door een hovenier. Succes ~Marie

Anoniem op 6 maart 2015 om 10:14

hallo, kan er iemand me goede raad geven. We hebben leylandii coniferen staan. Ik denk dat ze ongeveer 6 meter hoog – 1,5 meter breed zijn. Beetje verwaarloosd de laatste jaren. Maar wel ideaal voor de privacy en de natuur. Nu zouden we toch een beetje willen snoeien(buurman klaagt over het overhangen van de takken). Maar wel bang dat ze de snoeibeurt niet gaan overleven.En we moeten kijken op een lelijke bruine haag of erger moeten rooien.
Wat raden jullie me aan? Tot hoeveel meter mag ik gaan inkorten? En de zijkanten?
Alvast bedankt,
Groetjes

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:48

Beste Christel, je hebt een lastige vraag. Als de haag nog jong is, kun je terugsnoeien. Aan de zijkanten moet er in ieder geval nog groen aan blijven zitten. De leylandii loopt niet meer uit op kale bruine takken. Van de hoogte kun je bij een jonge haag zeker 2 m afhalen. De planten blijven dan doorgroeien in de hoogte, je zal elk jaar de koppen moeten terugsnoeien en uitdunnen. Oprooien en opnieuw beginnen is waarschijnlijk het beste. Als je weer kiest voor een conifeer, snoei hem dan 2 x per jaar. Zo voorkom je dit probleem. Je krijgt er wel veel meer tuin bij, als je de haag rooit! ~Marie

Anoniem op 5 april 2015 om 09:44

Hallo, ik heb gisteren thuja smaragd geplant van 80/100 cm hoog. Wanneer moet ik voor het eerst snoeien? Kan ik bij de gewenste hoogte de top er af snoeien zodat de thuja niet meer in hoogte door zal groeien? En wanneer ik het best bemesten? Bedankt voor de reactie.

Anoniem op 5 april 2015 om 14:19

Voor de voortuin in border heb ik gekozen voor een mooie conifeer lichtgroen (2 meter) ik weet niet welke soort thija geloof ik, en voor de Pampasgras gekozen. Al gauw na het planten werd de conifeer beneden bij de wortels bruin en liep naar boven en naar de takken nu sterft uit. De Pampasgras doet het wel goed. Vind het jammer maar durf niet opnieuw een nieuwe conifeer te kiezen. Weet niet precies waar het aan ligt. Waar zou het aan liggen ? Ik twijfel om een nieuwe conifeer te plaatsen of te gaan voor Bamboe robusta.

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:40

Hoi Soufian, dat gaat een mooie haag worden. Snoei ze begin juni met een heggenschaar rondom terug. Snoei ook de zijkant. De kop kan je er nu al uit snoeien, de thuja maakt dan weer een nieuwe kop. Blijf de top eruit knippen totdat de haag hoog genoeg is. Heb je al een heggenschaar? Die is onmisbaar http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-classic-heggenschaar-540-p84130.html. ~Marie

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:43

Beste Susan, dat is moeilijk te beoordelen waardoor de conifeer dood ging. Te kleine kluit, geen water, geen vruchtbare grond, verkeerde planttijd. Loop deze tips eens langs. Als je voor bamboe kiest, zet er dan een wortelbegrenzer omheen, anders overgroeit hij de hele tuin! ~Marie

Anoniem op 10 april 2015 om 10:54

Volgens de boomkwekerij is het omdat ik weinig water heb gegeven, dat kan wel kloppen. Het stomme is dat bij het planten de tuinman zei dat ik 2 keer een volle emmer water moest geven per week en ik informeerde bij de kwekerij en zij zeiden dat het niet hoeft. Dus dankzij zijn advies heb ik weinig water gegeven. Maar ja, wil toch weer opnieuw conifeer planten maar ben erg bang dat het weer niet aanslaat. Het is gelijk een grote conifeer van 3 meter lang. En ben van plan deze week te planten want moest er snel bij zijn. Is het aan te raden een conifeer van 3 meter lang ?

Anoniem op 12 april 2015 om 15:24

Hallo,
Ik heb u een mail zojuist verstuurd met foto’ s van onze heg die van binnen bruin wordt. Hoop dat u tips heeft over hoe en wat. We hebben de heg al jaren.

anneleenpeeters op 15 april 2015 om 13:27

Hallo, we hebben helaas geen mail mogen ontvangen met foto’s van een heg. Heb je het naar het goede e-mailadres gestuurd? info@tuinieren.nl

Anoniem op 3 mei 2015 om 20:55

Hallo, we hebben een thuja haag van 4mtr hoog en 2,4mtr breed. De haag is al geruime tijd niet meer onderhouden. We willen de haag graag terugsnoeien. Er zijn hoveniers die zeggen dat het terugsnoeien de haag ten goede komt, maar er wordt ook gezegd dat we de haag dan onherstelbaar beschadigen. Is terugsnoeien juist beter voor de haag, of is de haag door het achterstallig onderhoud al niet meer te redden?

Anoniem op 6 mei 2015 om 21:50

Hoi,

In oktober 2014 hebben we een haag coniferen (leijlandi) geplaatst. De bomen waren al ruim 2 meter hoog. De hele winter hebben de bomen het prima gedaan. Eind februari werden de toppen wat wittig van kleur en voelde verdroogd aan. Daarna is er regelmatig water gegeven en is er een druppelslang aangelegd die regelmatig aan heeft gestaan. Eerst leken de bomen zich te herstellen en waren er een paar bomen waar wat meer blad verdroogde en bruin werd. Maar nu ruim 2 maanden later zijn er steeds meer bomen waarvan de toppen wittig kleuren en verdrogen. Nu is ongeveer de helft van de haag(wisselend) bruin en bomen die eerst nog mooi groen waren lijken nu ook dood te gaan. Zoals gezegd krijgen de bomen ruim water via de druppelslang.

Hebben ze nu te veel water gehad? Zijn ze vergiftigt door bestrijdingsmiddelen? Ziekte?

Alvast bedankt voor de reactie!

Hoe kan dit?

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:22

Hoi Frits. Oei, 2,4 meter breedte breng je niet meer terug naar 1 meter breedte. Je kunt de haag terugknippen, laat wel altijd wat groen eraan zitten. Waarschijnlijk kun je dan niet meer dan 40 cm rondom weg snoeien. Als je echt ruimte wilt winnen, is oprooien en opnieuw beginnen het beste. Weet je dat er ook thuja te koop is van 2,5 m hoog? Klik op ‘plant bestellen’ in de plantenindex. Als je deze vanaf het begin blijft snoeien, heb je snel weer een haag op hoogte: http://www.tuinieren.nl/plant/westerse-levensboom-smaragd

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:06

Beste Wim, dat klinkt niet zo goed. Een leylandii moet er nu fris groen bijstaan. Witte toppen en bruin verdroogd is niet goed. Je vertelt niet of de planten met kluit of in een potgekweekt waren. Hoe zagen de wortelkluiten eruit? Het kan zijn dat ze al verdroogd waren toen je de druppelslang aanzette. Graaf er een op, kijk of je nieuwe witte wortels ziet. Heb je ze bespoten met een bestrijdingsmiddel? Ga terug naar de leverancier. Als je deze zomer nog achter een haag wilt zitten, moet je snel zijn met ze vervangen. Succes! ~Marie

Anoniem op 15 mei 2015 om 09:57

Goedemorgen,

Ik heb eind maart coniferen bij iemand uit de tuin gehaald en in mijn tuin gezet. Nu zijn er een paar wat bruin aan het worden en ééntje wordt wat droog. Kan ik hier iets tegen doen? Moet ik extra voeding kopen?

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:20

Hoi Dsaniel, oei, bruin en droog klinkt niet goed. De wortelkluit is bij het overplanten erg belangrijk. Als deze te klein was, krijgt de conifeer het nu zwaar. Hij heeft niet genoeg wortels om de hele plant van water te voorzien. Je kunt de dorre takken wegknippen en de takken wat besproeien. Doe dat niet in de volle zon, dan verbranden de takken.. Reken erop dat je er een paar nieuwe bij moet planten. ~Marie

Anoniem op 24 mei 2015 om 10:41

Beste Marie of andere deskundige,

Mijn buurman heeft in zijn tuin de stammen van een coniferenhaag staan met aan mijn kant een 20 cm afrastering. Ik woon in een huurhuis. Blijkbaar heeft de vorige bewoner daarmee een markering aangegeven. Ik woon hier nu ruim 17 jaar. Doordat de haag geleidelijk aan steeds breder werd (de buurman kwam natuurlijk zijn eigendom aan mijn kant snoeien) en op een gegeven moment 0,5 meter in mijn tuin de ruimte wegnam, heeft een vriend de haag na overleg met de buur grotendeels teruggebracht tot op het oude hout. Nu wil de buur eigenlijk ook van de onderhoudvragende haag af en stelde een composieten schutting voor waaraan ik dan moet meebetalen, want ‘ik zou er dan ook profijt van hebben’. Ik heb een folder van de man gekregen en ik vind het oerlelijk. Ik houd meer van een meer natuurlijkere schutting (hout, wilgenmatten etc). Hij gaat niets anders ondernemen als ik niet meebetaal. Het is, met alle respect, één van de oudste bewoners in de straat en zeer dominant. Alles moet op zijn manier. Ik wil nu graag zijn haag tot zijn tuin laten en een houten schutting aan mijn kant plaatsen. Kan en mag ik meer van het dode hout weghalen tot de erfgrens zonder overleg, want met de man is niet te praten. Het is een oude mopperaar. En stopt de conifeerhaag dsn wel met groeien of gaat hij de schutting wegdrukken? Bij voorbaat dank voor uw advies. P.S. het zijn huurwoningen.

anneleenpeeters op 28 mei 2015 om 08:30

Hoi Stella, neem je buurman eens mee naar een tuincentrum of laat hem een voorbeeld zien van de schutting die jij mooi vind. Het is fijn dat hij wil meebetalen aan een oplossing. Als je jouw plan doorzet, stopt de groei aan jouw kant en als het een oude haag is, zal hij niet goed herstellen van deze brute snoeiwijze. Composiet kan je laten begroeien met klimplanten, heb je daar al aan gedacht? Succes met onderhandelen! ~Marie

Anoniem op 31 mei 2015 om 22:39

Hallo,

De buren en ik hebben een coniferen heg van tientallen meters breed en 2,50m hoog. 2 jaar geleden heb ik de tuin laten doen, maar hierbij zijn delen van mijn heg beschadigd geraakt. Er zijn takken gesneuveld en ik kan door mijn heg heen kijken. Bij de buren is het helemaal dicht. Kunnen die gaten nog opgevuld worden door mest, snoeien of in de loop der jaren laten terug groeien of zijn ze voor altijd beschadigd?

Verder heb ik ook wat bruine plekken er bij zitten, kan dat door een slechte bodem komen (door tuin zand of gebrek aan water?), bij mijn buren is dat ook een stuk minder.

En hoe kan ik weten wat voor soort coniferen ik heb, of moet ik maar gewoon voor de zekerheid altijd in september snoeien?

Bedankt!

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:41

Hoi Robert, dat zijn nogal wat vragen! Een haag moet in ieder geval voldoende water en voeding krijgen, mest de haag regelmatig met tuin– of hagenmest. Een conifeer loopt niet meer uit op de oude takken waar geen groen meer aan zit. Dus als de kale stam in het zicht is, loopt dit niet meer uit. Coniferen die nu bruin worden, dat kan de Cupressocyparis leylandii zijn. Lijkt hij hierop? Er heerst nu een plantenziekte in deze conifeer v, die lastig te bestrijden is. Vraag aan een hovenier welk soort haag je hebt staan: http://www.tuinieren.nl/plant/leylandcipres-cupressocyparis-x ~Marie

Anoniem op 15 juni 2015 om 19:11

Beste ik heb een vraag ik heb aan de zij kant van de oprit een conifeer haag staan maar als ik er af rijd zie ik op het voet pad niemand afkomen de haag is 172hoog nu is mijn vraag mag ik er een stuk in korten van ongeveer 150cm br op100cm hoogte maar ik ben bang dat ze niet meer dicht zal groeien graag een goede tip alvast bedankt

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:06

Beste, als ik het goed begrijp wil je van 1.72 m hoogte terug naar 1 m hoogte. Dit kan het beste met een jonge haag. Een die nog niet zo breed is. Als het een brede, oude haag is, wordt het moeilijk om de haag smaller en lager te krijgen. Het kale binnenste van de haag loopt niet meer uit. Dan is het beter om op dit stuk de oude haag weg te halen en met jonge planten opnieuw te beginnen. ~Marie

Anoniem op 23 juni 2015 om 09:32

Beste Marie,
Wij hebben sinds 3 jaar een Thuija pilicata haag staan die tot nog toe goed groeide en er mooi uitzag. Onlangs merkten we op dat er in +- de helft van de coniferen een aantal bruine plekken/takken waren.

Volgens mijn schoonvader ligt dit aan de droge periode die we hier hebben gehad en komt het wel goed wanneer we regelmatig water bijgeven.

Wat kunnen we nu het beste doen? De bruine takken wegsnoeien, meststoffen bijgeven en zorgen dat de dennen zeker in droge periodes veel water krijgen?

Alvast bedankt om ons op weg te helpen..

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:28

Hoi Kevin, je schoonvader heeft er aardig kijk op. De bruine takken moet je wegknippen, ze worden niet meer groen. Snoei de hele haag meteen in vorm, dat is deze maand een geschikte tijd. Na 3 jaar zal de mest in de bodem wel op zijn. Strooi een laagje compost rondom de haag en meng dit door de bovenlaag. Hierdoor blijft het water langer ‘hangen’ en kan de haag het beter opnemen. Als de grond erg droog is, kun je een druppelslang erlangs leggen die je aansluit op de buitenkraan. ~Marie

Anoniem op 30 juni 2015 om 07:37

Hallo,
ik heb begin april 60 stuks Leylandii geplant van 1,75m.hoogte.
Hoe lang wacht ik om een eerste maal te snoeien ik wil hem wel een drietal meter hoog laten komen. Ook nog,wanneer verwijder ik de de bamboestok die als steun dient bij het planten.
Met groeten
Marcel

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:36

Beste Marcel, dat zijn al lekker hoge planten. Geef ze vooral nu goed water! De zijkanten moet je nu al terug knippen, haal er rondom zeker 20 cm vanaf. Alleen door vaak te snoeien krijg je een mooie volle haag. Bind met buisband de koppen omhoog aan de stok. Laat de stokken dus nog even staan. Trek de stok gerust een stuk omhoog, ze hoeven niet meer in de grond te staan bij deze maat planten. Snoei ook de zijsscheuten van de hoofdtak in de kop. Snoei de zijkanten eind augustus nog een keer. Heb je al een heggenschaar? Dat is wel nodig bij zo’n lengte en hoogte: http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-comfort-heggenschaar-600-p84317.html ~Marie

Anoniem op 9 juli 2015 om 11:41

Halo,
ik heb coniferen in mijn tuin van meer dan 10 meter hoog, echt een lust om te zien, nu heb ik echter nieuwe buren die een nieuwe scheidingsmuur willen plaatsen.
1 van mijn coniferen zit wel vast voor een stuk onder die muur met zijn wortels; om hiervan gewicht weg te doen zou ik één van zijn dikke takken moeten wegdoen, kan dit nu nog ?
Doe ik hem dan niet stuk ?
Bedankt reeds.Theo.

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:09

Dag Theo. Jawel dat kan prima nu!

Anoniem op 1 augustus 2015 om 11:46

Bedankt Kristel,
Groetjes.

Anoniem op 10 augustus 2015 om 16:40

Beste,

wij zouden de coniferenhaag die nu een dikke 2 meter hoogte heeft willen terug brengen op 1.70m. We hebben al geprobeerd met de elektrische haagschaar maar dat lukte niet. De tweede poging hebben we gebruik gemaakt van de grote (met de hand) takken schaar en voor de kleinere takjes de gewone snoeischaar maar helaas daar is op deze manier geen beginnen aan. De derde poging hebben we het grof geschut boven gehaald en heeft mijn man zijn zware boomzaag ingang gezet, maar noppes nada niks de coniferenhaag is ook nu weer als winnaar uit de bus gekomen en staat nog steeds trots op haar 2 meter. Dus mijn vraag aan u, met wat voor materiaal kunnen we de coniferenhaag 30 à 40cm korter zetten.
Alvast bedankt voor u antwoord, ik kijk er naar uit.

Mvg,
Ingeborg.

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:05

Beste Ingeborg, als je de haag al jaren op deze hoogte hebt geknipt, is hij bovenin inderdaad erg houtig en bossig. Probeer eens nog iets lager te zagen, met de zware boomzaag. Houd er rekening mee, dat een conifeer niet mooi teruggroeit na een snoeibeurt. Kale takken lopen niet meer uit. Misschien is oprooien en opnieuw beginnen een beter advies. ~Marie

Anoniem op 22 augustus 2015 om 19:33

Hallo Marie, wij hebben een denneboom moeten kappen en achter die boom staan nu nog twee thuja’s. Deze hebben aan de kant van de gekapte boom ruim 1 meter een kale stam.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat aan deze kale delen van de stam weer zijtakken gaan groeien?
BVD Paul.

Anoniem op 25 augustus 2015 om 16:51

Goedemiddag ik heb sinds juni coniferen die snel groeiende paris of zo iets. Ze lgroeien al aardig maar nu moet ik ze dus binnenkort gaan snoeien. Hoe kan ik dit het beste aan pakken ze zijn denk nu zon 120 130 hoog. Mvg rick

anneleenpeeters op 31 augustus 2015 om 11:24

Hoi Rick, dat kan ik je uitleggen. Stap 1: knip met een snoeischaar de bovenste 20 cm af, net boven een zijtak. Stap 2: knip ook van de zijkanten ca 15 cm weg. Knip ze in een kerstboom vorm, onderin breder dan bovenin. Doe het niet later dan begin september. En dan opnieuw in juni 2016. ~Marie

Anoniem op 13 september 2015 om 12:38

Hallo, onze leylandii staan op pakweg 3 meter hoogte. Deze zijn intussen al een goeie 17 jaar oud. Nu zou ik die graag inkorten naar een goeie 2m à 2,5m meter, om zo het bijsnoeien van de bovenkant een beetje makkelijker te maken. Kan dit nu nog gezien de leeftijd? Dank bij voorbaat

Hans

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:56

Beste Hans, je kunt ze gerust terugsnoeien, ze blijven wel steeds nieuwe scheuten maken bovenop de haag. Blijven snoeien en uitdunnen dus! Je zult wel tegen een kale bovenkant aankijken, de leylandii loopt niet uit op de bruine kale takken. Kijk voor je begint of deze bovenkant in het zicht zit. Dat wordt namelijk een bron van ergernis. ~Marie

Anoniem op 4 oktober 2015 om 22:20

ik heb een conifeerhaag brabantia en mijn vraag is hoelang leeft deze conifeer?

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:32

Hoi Hendrik, dat is een goede vraag, dat ligt voor een groot deel aan jouw verzorging. Ze kunnen zeker 20 jaar mee, dan gaan ze wat uitzakken. Snoei ze van jongs af aan regelmatig in een strakke haagvorm, geef ze jaarlijks voeding en water in droge periodes, dan blijft de haag in topvorm. ~Marie

Anoniem op 9 oktober 2015 om 13:28

Goeden middag.
Mijn lylandi Haag is 1,80 hoog en van binnen kaal ,als ik het zo als ik lers datde binnen kant dan bruin blijft.
Of buigende buiten takken naar binnen ,zodat de boven kant weer groen is.
Hij staat +- twintig jaar en is 180 hoog en ik wil er graag een stuk af.
Befank alvast.
Hr frieda

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:02

Hoi Frieda, het vervelende van een Leylandii is dat hij eenmaal kaal, niet meer uitloopt. Als je de bovenkant terug snoeit tot 1.80 groeien de zijtakken omhoog. Het middendeel blijft kaal. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe haag te planten en deze van jongs af aan goed in vorm snoeien. ~Marie

Anoniem op 27 oktober 2015 om 11:56

Hallo
Op de erf afscheiding tussen ons en onze buurman zit een coniverenhaag. Hij is ondertussen best dik. Wij zouden deze eigenlijk weg willen en er een schutting neer willen zetten..De buurman wilt de haag houden… kunnen wij hem aan onze kant tot het bruine snoeien en er een schutting neerzetten? Of gaat deze aan zijn kan dan ook kapot? (Zijn kant krijgt wel de meeste zon )
Bedankt alvast. Groet Manon

anneleenpeeters op 30 oktober 2015 om 12:02

Hoi Manon, zo’n oude haag neemt flink wat ruimte in. Ze groeien het hardst aan de zonnekant. Als je hem tot op het bruine hout terugsnoeit, loopt hij hier niet meer op uit. Dan moet er wel een schutting tegen aan, het is anders geen gezicht. Afhankelijk van de vitaliteit van de haag, zal hij na deze snoeibeurt redelijk herstellen. Overleg nog eens met je buurman, of hij ook toe is aan nieuwe haag, die minder ruimte inneemt. ~Marie

Anoniem op 19 november 2015 om 21:34

Hoi,

ik heb achter in de tuin een groep van 3 coniferen(schub) staan die ik in het voorjaar niet heb gesnoeid. Kan ik deze nu nog snoeien of is het daar te laat voor? De overige jaren zijn ze wel steeds 2x gesnoeid.
Alvast bedankt,

Toon

Anoniem op 22 november 2015 om 12:28

Hallo,
Mijn buren hebben een jongerenraad op eigen grond staan.
Op de erfafscheiding staan betonpalen voor een schutting.
Aan onze kant zitten er rietmatten tegen deze betonpalen die nu echter “op” zijn. De het deel van de coniferen achter de rietmatten is bruin en dun, erboven groen en ze groeien goed. Kan ik de rietmatten verwijderen en betonijzer plaatsen (ter voorkoming van het weglopen van de hond) en zullen de coniferen dan weer groen worden en door het betonijzer heengroeien tot een dichte groene Haag?

anneleenpeeters op 26 november 2015 om 10:03

Beste Toon, goed dat je de bomen zo vaak snoeit. Dat houdt de vorm erin. Je kunt ze nu nog snoeien, heel oppervlakkig. Dus alleen de uitstekende takjes eraf. Bijknippen, zou de kapper zeggen. Als we een strenge winter krijgen en je nu pas snoeit, zijn de snoeiwonden nog niet dichtgegroeid. Dat geeft kans op vorstschade. Als je er tegen kan, om naar een losse haag te kijken, zou ik het uitstellen tot na de winter. ~Marie

anneleenpeeters op 26 november 2015 om 10:06

Hoi Marjolein, jullie hebben de tuinen goed afgezet. Ik moet je teleurstellen, de kale coniferen kopen niet meer uit, als ze in het licht komen. Opnieuw rietmatten plaatsen of tegen betongaas klimplanten planten. Bij de laatste oplossing kijk je wel lang tegen een rommelige wand aan. Er zijn inmiddels ook andere matten, van kokosvezel, heide of wilgentenen. Ze gaan best lang mee, als je ze goed behandeld. Een egale rustige wand is een mooie achtergrond voor een bloemenborder: http://www.tuinieren.nl/d/ontwerp/beplantingsplannen ~Marie