Coniferen snoeien

Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen (deze worden meestal voor een haag gebruikt) en naaldbomen. Dennen, ceders, taxus en sparren horen bij de naaldbomen.

Tip: Neem een kijkje in onze shop voor een goede basis snoeigereedschap.

Coniferen snoeien

Wanneer coniferen snoeien?

De beste snoeitijd van een coniferenhaag is eind mei/begin juni, in ieder geval vóór de langste dag. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter.

Snoei een solitair staande conifeer twee maal per jaar, in mei en september en snoei Pinus soorten in september. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien.

Coniferenhaag snoeien

Schubconiferen lopen niet meer uit op het oude hout, zorg daarom dat er altijd groene takken blijven zitten. Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant.  Snoei van de jonge scheuten circa 10 centimeter per snoeibeurt.

Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op. Kijk voor de snoeivideo bij haag snoeien.

Andere haagconiferen met dezelfde snoeimethode zijn: Thuja plicata ‘Atrovirens’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’.

Conifeer snoeien

Een wintergroene conifeer kan uitgroeien tot het pronkstuk van de tuin. Mits hij goed gesnoeid wordt. Snoei deze conifeer een keer in mei en in september. Knip ook bij een jonge boom rondom een paar centimeter weg. Door dit ‘sporen’ groeit de conifeer goed dicht en wordt hij niet te breed.

Snoei bij de snelgroeiende Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten groeien. Zo zakt de conifeer niet uit.

Andere coniferen met dezelfde snoeimethode: Chamaecyparis ‘Lane’ en Chamaecyparis ’Columnaris’.

Naaldconiferen snoeien

Bij naaldconiferen is vormcorrectie of remmen van de groei de reden om te snoeien. Laat ook hier groene naalden zitten, dennen en sparren lopen niet meer uit op het kale hout.

Pinussoorten (den) snoei je in september. Knip takken met een snoeischaar weg, net boven een frisgroene takkenkrans. In het voorjaar loopt de den hierboven weer uit.

Kaarsen uitbreken

Een verfijnde snoeimethode is het uitbreken van de kaarsen. De jonge uitlopers van dennen staan in mei als kaarsen op de takken. Breek bij snelgroeiende dennen als de Pinus sylvestris de bovenste of breedst uitgroeiende kaarsen af. De boom stopt met zijn lengtegroei en maakt in plaats daarvan veel korte zijscheuten. Zo blijft de boom zijn natuurlijke vorm houden en wordt niet kaal binnenin.

Deze snoeimethode werkt ook goed bij Pinus parviflora ‘Glauca’.

Taxushaag snoeien

Als een van de weinige wintergroene hagen kan de taxus wél tot op het kale hout terug geknipt worden. Hij loopt dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Hoe je een taxushaag snoeit lees je bij taxus snoeien.

Kijk voor een demonstratie van snoeigereedschap naar de video en wist je dat je ook een elektrische heggenschaar kunt huren?

Direct online snoeigereedschap bestellen?

Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken en bekijk hieronder alle benodigdheden voor het snoeien van coniferen.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 26 november 2015 om 10:06

Hoi Marjolein, jullie hebben de tuinen goed afgezet. Ik moet je teleurstellen, de kale coniferen kopen niet meer uit, als ze in het licht komen. Opnieuw rietmatten plaatsen of tegen betongaas klimplanten planten. Bij de laatste oplossing kijk je wel lang tegen een rommelige wand aan. Er zijn inmiddels ook andere matten, van kokosvezel, heide of wilgentenen. Ze gaan best lang mee, als je ze goed behandeld. Een egale rustige wand is een mooie achtergrond voor een bloemenborder: http://www.tuinieren.nl/d/ontwerp/beplantingsplannen ~Marie

>

Anoniem op 26 november 2015 om 10:03

Beste Toon, goed dat je de bomen zo vaak snoeit. Dat houdt de vorm erin. Je kunt ze nu nog snoeien, heel oppervlakkig. Dus alleen de uitstekende takjes eraf. Bijknippen, zou de kapper zeggen. Als we een strenge winter krijgen en je nu pas snoeit, zijn de snoeiwonden nog niet dichtgegroeid. Dat geeft kans op vorstschade. Als je er tegen kan, om naar een losse haag te kijken, zou ik het uitstellen tot na de winter. ~Marie

>

Anoniem op 22 november 2015 om 12:28

Hallo,
Mijn buren hebben een jongerenraad op eigen grond staan.
Op de erfafscheiding staan betonpalen voor een schutting.
Aan onze kant zitten er rietmatten tegen deze betonpalen die nu echter "op" zijn. De het deel van de coniferen achter de rietmatten is bruin en dun, erboven groen en ze groeien goed. Kan ik de rietmatten verwijderen en betonijzer plaatsen (ter voorkoming van het weglopen van de hond) en zullen de coniferen dan weer groen worden en door het betonijzer heengroeien tot een dichte groene Haag?

>

Anoniem op 19 november 2015 om 21:34

Hoi,

ik heb achter in de tuin een groep van 3 coniferen(schub) staan die ik in het voorjaar niet heb gesnoeid. Kan ik deze nu nog snoeien of is het daar te laat voor? De overige jaren zijn ze wel steeds 2x gesnoeid.
Alvast bedankt,

Toon

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 12:02

Hoi Manon, zo’n oude haag neemt flink wat ruimte in. Ze groeien het hardst aan de zonnekant. Als je hem tot op het bruine hout terugsnoeit, loopt hij hier niet meer op uit. Dan moet er wel een schutting tegen aan, het is anders geen gezicht. Afhankelijk van de vitaliteit van de haag, zal hij na deze snoeibeurt redelijk herstellen. Overleg nog eens met je buurman, of hij ook toe is aan nieuwe haag, die minder ruimte inneemt. ~Marie

>

Anoniem op 27 oktober 2015 om 11:56

Hallo
Op de erf afscheiding tussen ons en onze buurman zit een coniverenhaag. Hij is ondertussen best dik. Wij zouden deze eigenlijk weg willen en er een schutting neer willen zetten..De buurman wilt de haag houden... kunnen wij hem aan onze kant tot het bruine snoeien en er een schutting neerzetten? Of gaat deze aan zijn kan dan ook kapot? (Zijn kant krijgt wel de meeste zon )
Bedankt alvast. Groet Manon

>

Anoniem op 19 oktober 2015 om 11:02

Hoi Frieda, het vervelende van een Leylandii is dat hij eenmaal kaal, niet meer uitloopt. Als je de bovenkant terug snoeit tot 1.80 groeien de zijtakken omhoog. Het middendeel blijft kaal. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe haag te planten en deze van jongs af aan goed in vorm snoeien. ~Marie

>

Anoniem op 9 oktober 2015 om 13:28

Goeden middag.
Mijn lylandi Haag is 1,80 hoog en van binnen kaal ,als ik het zo als ik lers datde binnen kant dan bruin blijft.
Of buigende buiten takken naar binnen ,zodat de boven kant weer groen is.
Hij staat +- twintig jaar en is 180 hoog en ik wil er graag een stuk af.
Befank alvast.
Hr frieda

>

Anoniem op 8 oktober 2015 om 08:32

Hoi Hendrik, dat is een goede vraag, dat ligt voor een groot deel aan jouw verzorging. Ze kunnen zeker 20 jaar mee, dan gaan ze wat uitzakken. Snoei ze van jongs af aan regelmatig in een strakke haagvorm, geef ze jaarlijks voeding en water in droge periodes, dan blijft de haag in topvorm. ~Marie

>

Anoniem op 4 oktober 2015 om 22:20

ik heb een conifeerhaag brabantia en mijn vraag is hoelang leeft deze conifeer?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties