WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor coniferen snoeien

Een conifeer is een fijne plant voor in de tuin, hij is geschikt om los te staan, maar een coniferenhaag is ook een optie. Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen die meestal voor een haag worden gebruikt en naaldbomen. Dennen, ceders, taxus en sparren horen bij de naaldbomen die ook als coniferen in de tuin te vinden zijn. Heb jij een conifeer in de tuin? Lees hier meer over coniferen snoeien.

Tip: Neem een kijkje in onze shop voor een goede basis snoeigereedschap.

coniferen snoeien

Wat is de beste tijd om coniferen te snoeien?

De beste snoeitijd van een coniferenhaag is eind mei of begin juni, in ieder geval vóór de langste dag van het jaar. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter. Snoei een solitair staande conifeer twee maal per jaar, in mei en september en snoei Pinus soorten in september. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien.

Tips voor coniferen snoeien

Het snoeien van coniferen kan het beste op een bewolkte dag, op een zonnige dag loop je risico dat de conifeer gaat verbranden. En na september snoeien kan zorgen voor vorstschade. Gebruik altijd goed en schoon gereedschap. De meeste coniferen lopen niet meer uit op het kale hout, denk erom dat er dus nog jonge groene scheuten te zien zijn. 

Hoe werkt een coniferenhaag snoeien

Schubconiferen lopen niet meer uit op het oude hout, zorg daarom dat er altijd groene takken blijven zitten. Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant. Snoei van de jonge scheuten circa 10 centimeter per snoeibeurt. Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op. Andere haagconiferen met dezelfde snoeimethode zijn: Thuja plicata ‘Atrovirens’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Kijk voor de snoeivideo bij haag snoeien

Wintergroene conifeer snoeien

Een wintergroene conifeer kan uitgroeien tot het pronkstuk van de tuin. Mits hij goed gesnoeid wordt. Snoei deze conifeer een keer in mei en in september. Knip ook bij een jonge boom rondom een paar centimeter weg. Door dit ‘sporen’ groeit de conifeer goed dicht en wordt hij niet te breed. 

Snelgroeiende conifeer snoeien

Snoei bij de snelgroeiende Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten groeien. Zo zakt de conifeer niet uit. Andere coniferen met dezelfde snoeimethode: Chamaecyparis ‘Lane’ en Chamaecyparis ’Columnaris’.

Pinus soorten en naaldconiferen snoeien

Bij naaldconiferen is vormcorrectie of remmen van de groei de reden om te snoeien. Laat ook hier groene naalden zitten, dennen en sparren lopen niet meer uit op het kale hout. Pinussoorten, zoals de den, snoei je in september. Knip takken met een snoeischaar weg, net boven een frisgroene takkenkrans. In het voorjaar loopt de den hierboven weer uit.

Kaarsen uitbreken bij dennen en coniferen

Een verfijnde snoeimethode is het uitbreken van de kaarsen. De jonge uitlopers van dennen staan in mei als kaarsen op de takken. Breek bij snelgroeiende dennen als de Pinus sylvestris de bovenste of breedst uitgroeiende kaarsen af. De boom stopt met zijn lengtegroei en maakt in plaats daarvan veel korte zijscheuten. Zo blijft de boom zijn natuurlijke vorm houden en wordt niet kaal binnenin. Deze snoeimethode werkt ook goed bij Pinus parviflora ‘Glauca’.

Zo werkt taxushaag snoeien

Als een van de weinige wintergroene hagen kan de taxus wél tot op het kale hout terug geknipt worden. Hij loopt dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Hoe je een taxushaag snoeit lees je bij taxus snoeien.

Gereedschap voor coniferen snoeien

Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Kijk voor een demonstratie van snoeigereedschap naar de video en wist je dat je ook een elektrische heggenschaar kunt kopen in onze shop?

 

nog meer: tuinieren