WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer moet je catalpa snoeien

Een prachtig gezicht, de identieke compacte bolvormen van de bolcatalpa (trompetboom). Om dit zo te krijgen en zo te houden moet je aan de slag met catalpa snoeien. Lees alle tips voor het snoeien in dit artikel. 

catalpa snoeien

Wanneer moet de catalpa gesnoeid worden?

Altijd leuk een boom in de tuin, maar er moet wel gesnoeid worden. De meeste bomen snoei je in de winter, maar de Catalpa is een uitzondering. Er zijn twee soorten: er zijn bolcatalpa’s die klein blijven en gewone trompetbomen, die meters hoog worden. Een bolcatalpa snoeien doe je in de periode januari tot eind februari, als het niet vriest. Een gewone Catalpa kun je het best snoeien in oktober of november. Snoei hem niet op het moment dat het vriest, want dan kunnen de takken scheuren. Wat je allemaal wanneer snoeit vind je in de snoeikalender

Zo werkt bolcatalpa snoeien

De takken van een bolcatalpa zijn vrij zacht, de toppen bevriezen makkelijk. Een bolcatalpa snoeien doe je na de winter, eind februari of begin maart om vorstschade te voorkomen.

Snoei elk voorjaar alle takken terug tot boven de entplaats. De boom ziet er tijdelijk net zo uit als een knotwilg. Snoei elke tak afzonderlijk af, gebruik een scherpe schaar. Na deze snoeibeurt in het voorjaar hoef je verder niks meer aan de boom te doen.

Snoeien na aanplanten

Een bolcatalpa wordt geënt op een onderstam. Knip meteen na het aanplanten alle takken van een jonge boom terug tot op circa vijf centimeter boven de entplaats. Zo krijg je een goed vertakte kroon. Bij de entplaats is de stam meestal iets dikker en met zwarte was afgesmeerd. Een in pot gekweekte bolcatalpa hoef je niet direct terug te snoeien, snoei deze pas op het normale snoeimoment.

De trompetboom loopt vrij laat uit, het kan wel tot in mei duren voordat je nieuw blad en uitlopers aan de boom ziet komen. Maar dan gaat het snel! In tien dagen kan de boom volledig in het blad staan.

catalpa snoeien

De ‘Echte’ trompetboom snoeien

De ‘echte’ trompetboom, Catalpa bignonioides en de gele trompetboom Catalpa bignonioides ‘Aurea’ groeien uit tot bomen van circa 8 meter hoog. Volg bij deze boom de algemene snoeiregels van bomen.

Catalpa boom snoeien

Een Catalpa snoeien gaat anders dan bij de meeste bomen. Veel bomen snoei je namelijk gewoon in de winter, maar omdat de trompetboom snel bevriest kun je deze niet in de winter snoeien. Het wel aan te raden om voor het snoeien onze video over bomen snoeien te bekijken. Dan kun je goed doen hoe je takken kunt afknippen en wat het juiste snoeigereedschap is, zodat je je boom niet beschadigd. Lees meer bij boom snoeien.

Wat gebeurt er als je een catalpa niet snoeit?

De catalpa kan flink groeien, bij niet snoeien ontstaat er dus ook een zeer grote boom met lange takken. Deze takken niet altijd even stevig, wat de trompetboom niet ten goede komt. Snoeien is dus echt aan te raden om de boom mooi in vorm te houden. 

nog meer: tuinieren