Catalpa snoeien

Een prachtig gezicht, de identieke compacte bolvormen van de bolcatalpa (trompetboom). Om dit zo te krijgen en zo te houden moet er gesnoeid worden!

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Catalpa snoeien - Bolcatalpa
Tip: Gebruik het snoeigereedschap uit onze shop om de catalpa te snoeien.

Wanneer snoeien?

Altijd leuk een boom in de tuin. De meeste bomen snoei je in de winter, maar de Catalpa is een uitzondering. Er zijn twee soorten: er zijn bolcatalpa’s die klein blijven en gewone trompetbomen, die meters hoog worden. Een bolcatalpa snoeien doe je in de periode januari tot eind februari, als het niet vriest. Een gewone Catalpa kun je het best snoeien in oktober of november. Snoei hem niet op het moment dat het vriest, want dan kunnen de takken scheuren. Wat je allemaal wanneer snoeit vind je in de snoeikalender.

(Bol)catalpa snoeien

De takken van een bolcatalpa zijn vrij zacht, de toppen bevriezen makkelijk. Een bolcatalpa snoeien doe je na de winter, eind februari of begin maart om vorstschade te voorkomen.

Snoei elk voorjaar alle takken terug tot boven de entplaats. De boom ziet er tijdelijk net zo uit als een knotwilg. Snoei elke tak afzonderlijk af, gebruik een scherpe schaar. Na deze voorjaars snoei hoef je verder niks meer aan de boom te doen.

Snoeien na aanplanten

Een bolcatalpa wordt geënt op een onderstam. Knip meteen na het aanplanten alle takken van een jonge boom terug tot op circa vijf centimeter boven de entplaats. Zo krijg je een goed vertakte kroon. Bij de entplaats is de stam meestal iets dikker en met zwarte was afgesmeerd. Een in pot gekweekte bolcatalpa hoef je niet direct terug te snoeien, snoei deze pas om het normale snoeimoment.

De trompetboom loopt vrij laat uit, het kan wel tot in mei duren voordat je nieuw blad en uitlopers aan de boom ziet komen. Maar dan gaat het snel! In tien dagen kan de boom volledig in het blad staan.

‘Echte’ trompetboom snoeien

De ‘echte’ trompetboom, Catalpa bignonioides en de gele trompetboom Catalpa bignonioides ‘Aurea’ groeien uit tot bomen van ca 8 m hoog.  Volg bij deze boom de algemene snoeiregels van bomen.

Boom snoeien

Een Catalpa snoeien gaat anders dan bij de meeste bomen. Veel bomen snoei je namelijk gewoon in de winter. Omdat de trompetboom snel bevriest kun je deze niet in de winter snoeien. Het wel aan te raden om voor het snoeien onze video over bomen snoeien te bekijken. Dan kun je goed zoen hoe je takken kunt afknippen en wat het juiste snoeigereedschap is, zodat je je boom niet beschadigd. Lees meer bij boom snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 19 maart 2013 om 22:37

(catalpa snoei je na de winter, eind februari of begin maart om vorstschade te voorkomen)

maar dit jaar gaat de winter langer door want 24 ,25 maart wordt er -6 ’s nachts voor voorspeld bij ons :s

pas in begin april komt de lente zoals nu het lijkt 😉

Anoniem op 21 maart 2013 om 21:16

k heb mijn twee catalpabomen deze week gesnoeid, nu is er vorst opkomst. wie weet raad???

op 25 maart 2013 om 15:38

Je kunt beter niet snoeien op het moment dat het vriest, omdat de takken dan gemakkelijker scheuren, maar dat heb je ook niet gedaan toch? Dat het later in de week ’s nachts een keertje vriest kan volgens mij geen kwaad: juist omdat de sapstroom nog niet op gang is, is maart dé snoeimaand van de Catalpa. Niet voor niks lijkt me!

Anoniem op 4 april 2013 om 22:24

Kan april ook nog?

op 9 april 2013 om 11:19

Dag Jan, met het late voorjaar van nu, loopt de natuur achter en lopen de bomen later uit. Het snoeien van de Catalpa kan nog steeds. Maar wacht niet te lang, voor je het weet maakt een vogel er zijn nest in!

Anoniem op 15 april 2013 om 20:51

Ik heb mijn Catalapa in november gesnoeid.
Gaat ie dan nu dood?

op 17 april 2013 om 15:09

Leo, jammer genoeg geef je niet aan of het om een ‘gewone’ Catalpa gaat of een bolcatalpa. Bolcatalpa snoeien doe je in de periode januari tot eind februari als het niet vriest. Gewone Catalpa: daarvoor is de periode oktober-november goed. Het is voor de Catalpa nu nog veel te vroeg om uit te lopen, helemaal omdat we een heel laat voorjaar hebben. De meeste Catalpa’s lopen gewoon weer uit, het zijn sterke bomen.

Anoniem op 18 april 2013 om 09:06

Ik woon aan de dijk en mijn bolcatalpa’s hebben nogal eens last van de harde wint die er kan staan. Vorig jaar hebben ze erg veel moeite gehad om vol in het blad te komen staan. De bladeren waaide vaak kapot. Ik durf ze eigenlijk niet te snoeien. Toch maar wel doen nu nog?

gr Linda

op 18 april 2013 om 12:35

Dag Linda, bedankt voor je vraag, we nemen hem mee tijdens ons spreekuur volgende week woensdag. Je zult dan ook hier een antwoord krijgen.

Anoniem op 22 april 2013 om 11:33

Onze geente boom is ook al in november gesnoeid. Op aanraden van de zaak waar wij ‘ m kochten. Ben benieuwd nu……..!

op 24 april 2013 om 12:24

Beste Linda, zoals je zelf al merkt, verwaaien de Catalpa’s in de harde wind. Eigenlijk staan ze niet op de goede plaats. Je kunt ze beter vervangen door Knotwilgen of bolesdoorns. Lees hier alle reacties op jouw vraag tijdens het Tuinieren spreekuur op Facebook.

Anoniem op 12 mei 2013 om 13:37

Ik ben laar met snoeien kan het nu nog ?

op 27 mei 2013 om 15:30

Hoi Nol, dat kan nog wel, maar wacht niet te lang. De natuur loopt achter ten opzichte van andere jaren, dus dit is nog de juiste tijd. Bekijk alle reacties op jouw vraag op Facebook.

Anoniem op 4 juni 2013 om 14:31

Ik heb een vraagje. ik heb 2 calpabomen vlak naast elkaar staan. Ik heb ze eind maart laten snoeien. Bij 1 zie ik nu wat groene blaadjes en bij de andere helemaal niets. Kan dit betekenen dat deze dood is? bedankt alvast voor het antwoord

op 10 juni 2013 om 14:18

Dag Tuja, het kan even duren voor een catalpa uitloopt, zeker na een koude winter. Je vertelt niet hoe lang de bomen er al staan.Wacht het nog even af. Met de zomerse temperaturen van nu, kan het snel gaan met uitlopen. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur op Facebook, hier vindt je alle reacties.

Anoniem op 12 juni 2013 om 22:13

Ik heb vier bolcatalpa’s na de winter gesnoeid. Één van de vier bomen blijkt nu voor de helft uit te lopen. Eigenlijk wordt het een halve boom. Kan je hier nog wat aan doen? Ik heb nu 3,5 boom in mijn tuin.

Anoniem op 13 juni 2013 om 19:46

Wij hebben 5 catalpa’s waarvan er 4 al een drietal weken met bladeren staan en eentje staat er nog volledig kaal bij. we hebben in april gesnoeid. We hebben grotere steunpalen geplaatst op de plaats vd oude, maar zitten dus wel dieper. Zou het kunnen dat we een wortel geraakt hebben en dat hij daardoor niet meer groeit? opde stam groeien er wel nog blaadjes. De bomen staan hier al een zestal jaar, dus zijn al vrij dik van stam. Zijn er zo ‘oude’ bomen verkrijgbaar in de handel zodat de boom ter vervanging vd dode boom niet teveel afsteekt vd bestaande ?

Anoniem op 14 juni 2013 om 23:46

Wij hebben twee bol catalpa’s in de voortuin staan, al 10 jaar. We snoeien altijd in maart. Dit jaar leek er één dood, maar vandaag zagen we toch een paar kleine uitlopers verschijnen. Schrijf je boom dus nog niet af!

op 21 juni 2013 om 17:11

Je vraag is al gedeeltijk beantwoord door Jeroen, lopen ze nu wel uit? Volwassen bomen koop je bij Limieten.nl

op 21 juni 2013 om 17:12

Beste Jan. Het is lastig om de kroon weer passend bij de rest te krijgen, als er een halve kroon over is. Probeer de vorming
Van nieuwe takken te stimuleren, snoei aan de andere kant meer weg.

Anoniem op 25 juni 2013 om 15:47

Ik heb tien catalpa,s rondom in mijn tuin.
Altijd groeide ze even gelijk, vorig jaar plots groeide er 3 ineens een stuk minder, blijven veel kleiner, nu heb ik is onder de zwarte banden gekeken waar de grijze afstandhouder zit, is de sfastandhoude helemaal in de stam gegroeid!!! net of de stam wordt afgeknepen! wie weet raad!! ook geven die bomen scheuten uit de stam onder de grijze afstandhouder, wij halen de scheuten wel steeds weg, ben radeloos, gr Anja

Anoniem op 5 juli 2013 om 11:45

Ik heb een jonge trompetboom met een stam van maar 60 cm. De stam splitst zich in 2 lange takken, waarvan 1 tak zich wederom heeft gesplitst. Ik wil graag een bolvorm, maar dat zou dus betekenen wanneer ik hem volgend voorjaar knot een heel klein boompje krijg. Of kan ik beter wachten tot de stam hoger wordt? Of wordt deze niet hoger gezien het volgens mij een geënt exemplaar is? Ik zou t echt niet weten, advies zou erg fijn zijn. Dank u!

Anoniem op 14 juli 2013 om 16:22

Iemand nog advies?

op 15 juli 2013 om 11:33

Dag Anja, waarschijnlijk heb je bolcatalpa’s? Haal die boombanden (afstandhouder) zo snel mogelijk weg: die zijn moordend voor de boom. De stammen zullen niet meer hun littekens kwijtraken, maar kunnen wel ongestoord dikker worden.

Anoniem op 16 juli 2013 om 12:05

hallo maureen, dit is niet bijzonder hoor. ook wij hebben jonge trompetboompjes met lange zijtakken op een stam van 60 cm. wij gaan maar terugsnoeien tot net boven de entplaats in het voorjaar en kijken of ze dan uit willen groeien tot boompjes. iemand nog een beter advies?

op 18 juli 2013 om 10:12

Dag Maureen, excuses voor de late reactie. Er zijn bolcatalpa’s die klein blijven en gewone trompetbomen, die meters hoog worden. Dit soort kan je niet een bolvorm kweken. De stamhoogte groeit niet door. Snoei de takken nu terug, net boven de plek waar hij vertakt. Als het goed is, maakt de boom nu nieuwe takken. Snoei hem in het komende voorjaar terug zoals in de beschrijving.

Anoniem op 24 juli 2013 om 10:43

Vraag: onze bolcatalpa, nu 10 jaar, is 2 jaar geleden voor t eerst gesnoeid. Nu, na de extreem droge warme periode, is ongeveer 50% van het blad afgestorven. We hebben hem proberen te redden door veel wate te geven en een deel van de bladeren heeft zich hersteld.
Ook heeft mijn man 3 weken geleden wat van een wortel afgehaald omdat een tegel schuin lag.
Wat kunnen we nu nog doen om hem te redden? Al snoeien?

Anoniem op 27 juli 2013 om 20:51

Wij hebben 2 bolcatalpas van ongeveer 12 jaar oud. Wij hebben het probleem dat de stengels van de catalpa zo broos zijn dat ze op een gegeven moment bij een beetje wind of er vliegt een vogel in dan gaan ze hangen en kan je er zo de stengels en de bladen los halen van de bol, ze zijn dan helemaal geknakt en dat gebeurd bij alle 2 bomen. Dit euvel is sinds vorige jaar begonnen, wat kunnen we daaraan doen

op 9 augustus 2013 om 10:58

Dag Tonny, Jan van Haren van boomkwekerij Ebben geeft je dit advies: “Waarschijnlijk zijn deze bomen al een tijdje niet terug gesnoeid. (Knotten als een knotwilg) Door de lengte en leeftijd van de takken worden deze broos en breken ze gemakkelijk af. Dit kun je voorkomen door in het voorjaar de takken van de gehele kroon terug knippen tot ongeveer 2/3 cm lengte. De vitaliteit van de boom speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in dit verhaal. Indien mogelijk grondverbetering toepassen rondom de boom. Maak de bodem los en breng rondom de boom een laagje goede compost aan van ongeveer 10 cm.” Succes!

Anoniem op 10 augustus 2013 om 00:28

ank je wel voor je antwoord op mijn vraag, maar de boom wordt ieder jaar in ong. maart gesnoeid tot aan de knot dus de takken zijn niet te zwaar. Ben vanmorgen naar een tuincentrum geweest en die dacht aan verwelking va het blad of bladsterfte hij gaf de raad om de boom nu gewoon te snoeien en dan loopt de boom opnieuw weer uit.

op 19 augustus 2013 om 17:03

Dag Tonny, mooi! Bij heet weer heeft de Catalpa inderdaad vaak last van verwelking. Hij zet al zijn huidmondjes open om af te koelen en, net als bij drinken door een rietje met luchtbellen erin, komt er dan lucht in de vaten. Hij kan geen water opzuigen naar het blad, dat verwelkt en dat blijft zo. Het advies van het tuincentrum klopt. Terugsnoeien en wachten op nieuwe scheuten.

Anoniem op 20 augustus 2013 om 18:59

Wij hebben een boom die wel 12 jaar niet is gesnoeid.
Ondertussen zijn de takken dik en lang en de bol is 5 meter. Nu willen we hem terugsnoeien tot 2 a 3 meter. Kan dat nog?.

op 30 augustus 2013 om 16:48

Je zegt er niet bij om wat voor een boom het gaat. Als het om een bolvorm gaat, kun je de boom terugsnoeien. Het is beter om enkele takken tot aan de stam terug te snoeien, dan loopt hij weer uit. Als je tot 2 a 3 m terugsnoeit, begint hij hier weer uit te lopen, en krijg je een vreemde vorm. Kijk nog even naar de uitleg over dikke takken snoeien, ze mogen niet uitscheuren. bekijk onze video dikke tak afzagen ook eens.

Anoniem op 4 september 2013 om 12:13

Het is begin september. Gisteren een catalpa bungei in pot gekocht. Ik wil hem dit weekend planten. Lees overal dat ik meteen na aanplant de kroon moet snoeien. Klopt dat? Moet ik dat nu doen? Of kan ik wachten tot het voorjaae? De boom is nog jong, de kroon is nu ongeveer 50-60 cm breed.

op 5 september 2013 om 14:00

Je hoeft de kroon nu (nazomer, en in pot gekweekt) niet terug te snoeien. Geef voldoende water, en snoei hem na de winter pas terug.

Anoniem op 5 september 2013 om 16:56

Hartelijk dank voor de snelle reactie. In het voorjaar zal ik ‘m snoeien. Ik vermoed dat de aanbeveling om een catalpa meteen na het planten te snoeien, geldt voor kluitbomen. Vriendelijke groet,

Anoniem op 16 september 2013 om 22:37

Sinds 2006 hebben wij op het schoolplein een trompetboom staan. Ieder voorjaar snoei ik deze. Nu sprong hij dit jaar niet uit maar na de zomervakantie had hij opeens allemaal scheuten van onder aan de stam. Deze heb ik vorige week weg geknipt met een snoeischaar. De stam heeft nu helemaal geen uitlopen meer. Heb ik hier goed aan gedaan? Wat kan ik nu het beste doen zodat we volgend jaar weer een trompetboom met een mooie kroon hebben.

Anoniem op 18 september 2013 om 09:00

Wij hebben 3 bolcatalpa’s van 6 jaar in de voortuin. Nu zijn ze ons huis aan het schilderen en de schilder heeft aan 1 kant van de bomen veel takken beschadigd en ze zijn daardoor afgebroken. Ze zien er nu niet mooi meer uit. Kan ik ze voor 1 keer nu snoeien of moet ik toch wachten tot maart?

op 19 september 2013 om 11:34

Beste Gert-Jan, als een boom alleen aan de onderstam/onderkant uitloopt en niet meer in de kroon, kan het zijn dat de kroon dood gevroren is afgelopen winter. Rooien en een nieuwe boom planten is dan de enige optie. Of loopt hij inmiddels wel weer uit in de kroon? Zo ja, snoei hem dan als vanouds in het voorjaar.

op 27 september 2013 om 14:41

Snoei de beschadigde takken meteen weg, maak vlakke wonden, in de nieuwste Tuinieren (nummer 9, blz 13) staat een kortingscode voor snoeigereedschap uit de webshop. Snoei ze dan in maart weer allemaal gelijk terug.

Anoniem op 28 oktober 2013 om 10:41

Nu met deze storm zijn er takken afgebroken van de bolcatalpa nano. Hij zit nog in blad en is daardoor extra zwaar. Kan ik hem niet beter snoeien nu? Of toch na de winter en hopen dat dan de takken weer aangroeien?

op 1 november 2013 om 13:48

Hoi Sandra, snoei in ieder geval alle gescheurde takken netjes af. Gebruik scherp gereedschap, kijk dan wat je over houdt als de beschadigde takken weg zijn, snoei nog meer weg om een evenwichtige bolvorm te krijgen. Scherp snoeigereedschap is bijvoorbeeld de ARS snoeizaag, kijk ook eens bij boom snoeien.

Anoniem op 4 maart 2014 om 13:36

hoi
heb een vraagje heb een paar jaar terug been trompetboom catalpa bignoniodes gekocht bij bakker hillegom ,max hoogte 6 meter staat er bij toen ik hem kocht .valt deze onder de echte trompetboom .Kan ik hem zo snoeien is voor eert dat ik hem snoei moet ik daar eert voorzichtig zijn in etappes het doen? zit nu geen model meer in en een van de takken zit aklijge laag /in de weg .alvast bedankt jakob

op 6 maart 2014 om 11:21

Hallo Jacob, zoals je zegt heb je een échte’ trompetboom. Bij deze boom volg je de algemene snoeiregels voor bomen. Het best snoei je die in de winter. Je kunt er nu nog wel vorm in knippen, maar wacht met een rigoureuze snoeibeurt tot volgend jaar in de winter. Heb je alle tips hierboven al gelezen?

Anoniem op 24 maart 2014 om 12:55

Ik heb ik september hier al een bericht geplaatst en heb daar toen een reactie op gekregen. De bolcatalpa staat inmiddels een half jaar in de tuin. Moet ik hem nu al snoeien? Ik bedoel: de boom is nog zo jong. Een paar huizen verderop staan ook een paar van deze bomen, maar die zijn al een jaar of 10 oud. Ze zijn nog niet gesnoeid. Ik twijfel nu of ik wel of niet moet snoeien.

op 28 maart 2014 om 13:10

Om een goed vertakte boom te krijgen, mag je nu snoeien. Zo krijg je veel sneller een mooi kroon. ~Marie

Anoniem op 31 maart 2014 om 14:03

hallo,
ik wil mijn catalpabomen snoeien maar ben ik nu daar telaat mee omdat er op de oude takken al nieuwe scheuten zitten of uitlopers ,nu durf ik ze niet meer te snoeien!

mvg yvonne

op 2 april 2014 om 16:25

Beste Yvonne, alles is veel vroeger als vorig jaar aan het uitlopen. Snoei de catalpa nu, je kan nu goed zien waar de sterkste ogen zitten, knip net hierboven. Succes. ~Marie

Anoniem op 4 april 2014 om 14:46

Ik heb een catalpa aurea die is geent op een onderstam van ca 1.80 hoog. Als ik die niet snoei, loopt hij dan uit tot een ‘gewone’ grote trompetboom, of moet hij per se tot een bolvorm worden gesnoeid? Ik wil eigenlijk een gewone grote trompetboom. Moet ik dan een nieuw, niet-geent exemplaar kopen?

Anoniem op 9 april 2014 om 11:02

Hallo,

Ik snoei mijn catalpa’s altijd in de herfst, net voor de winter aan breekt. Reden? Het is al meerdere keren voorgekomen dat door stevige wind en storm de grote takken volledig afbraken in de herfst en dat de bomen daardoor diepe wonden hadden. Snoei nu al jaren lang zo rond oktober en ieder jaar rond april komen er weer kleine blaadjes aan de knot, in de zomer zijn beide bomen prachtig groot en groen met vol groene bladeren. Snoeien in maart doe ik dus niet, ondanks advies. Dus als de boom verder gezond is dan zou ik me niet druk maken hoor om laat in het jaar te snoeien. Succes!

Anoniem op 9 april 2014 om 12:09

De bolcatalpa op de oprit van ons huis heb ik op aanraden in zijn geheel terug gesnoeid (enkele centimeters van de stam af en boven de enk). We wonen hier net. Van de buren had ik begrepen dat deze boom niet vaak gesnoeid was. Er zaten dan ook een stuk of 5 / 6 dikkere takken in en niet die typische knot/bol met vele kleine takken. Nu die 5 / 6 grotere takken terug gesnoeid zinj, lijkt het wel heel ‘kaal’. Ik vraag me of de boom wel weer gaat bloeien. Kortom, is het niet te rigoreus gebeurd. Of komt het vanzelf weer. De boom deed het uitstekend.

op 10 april 2014 om 16:05

Hoi Wim, het is altijd een naar gezicht, als je klaar bent met een achterstands snoei. Als het goed is, maakt de boom weer nieuwe takken, dat duurt even. Ze komen uit ‘slapende ogen’ en die moeten eerst gewekt worden. Half mei moet er weer een klein groen bolletje te zien zijn, en in augustus is hij weer zo groot als vanouds. Succes

op 11 april 2014 om 15:22

Hoi je hebt precies wat je wilt in de tuin. De catalpa Aurea groeit uit tot een grote boom , met die fantastische grote witte bloemen.http://www.tuinieren.nl/plant/trompetboom-catalpa-aurea

Als de boom nog heel jong is en weinig vertakt, kun je de takken nu nog knippen, net boven een knop. Hierna vertakt hij beter en dat geeft later een mooiere vorm.

Anoniem op 12 april 2014 om 08:22

Hallo, onze bol Catalpa loopt al iets uit, kunnen we nu nog snoeien?

Anoniem op 14 april 2014 om 18:17

Mag ik nu er al uitlopers zijn toch mijn bol catalpa snoeien of is een keer overslaan ook geen probleem?
Gr Marleen

op 23 april 2014 om 09:22

Beste Marleen, een Catalpa komt laat op gang, Als je een mooie bolvorm wilt, moet je hem toch in april uiterlijk mei snoeien. Als het een jonge boom is, kun je wel een jaar overslaan. Succes!

op 23 april 2014 om 09:24

Beste Linda, ja. Je kan gewoon nog snoeien. Succes!

Anoniem op 23 april 2014 om 09:53

Beste tuinieren,

Kan ik mij Catalpa nog snoeien? Ik heb het vermoeden dat ik een Bolcatalpa heb… Hij is al wel aan het uitlopen, maar door het schommelen zijn er ook al wat takken afgebroken.

Kan ik hem nu nog snoeien?

Groeten Maike

op 25 april 2014 om 09:20

Beste Maike. Je kunt hem nu nog snoeien, maak gladde snoeiwonden, zaag de afgebroken takken opnieuw af. Zo voorkom je infecties. Als er geen bloemen in komen, is het een bolcatalpa.

Anoniem op 30 april 2014 om 10:19

Hallo,
Ik heb 3 ‘gewone’ catalpa’s ensnoei ze dan ook in oktober
ovember. Ze zijn ongeveer 12 jaar oud en hebben tot voor 45 jaar geleden heel veel bloei gedragen maar de laatste paar jaar komt er amper een trosje bloemen tevoorschijn. Hoe kan dit?

Een van mijn bomen heeft een gat (zo groot als mijn pink) en als ik er in voel met mijn vinger is de holte binnen in zo groot als een vuist) Het gat zit.op een hoogte van 1.70 meter in de stam. Is hier iets aan te doen en wat?

Anoniem op 30 april 2014 om 13:34

Hallo,

Ik lees op verschillende forums dat je een bolcatalpa om de 2 jaar moet snoeien om de boom klein te houden. Anderen zegen dat het elk jaar moet. Wat is nu het juiste antwoord om ervoor te zorgen dat de bol niet te groot wordt, maar mooi compact/klein blijft

Anoniem op 4 mei 2014 om 16:36

Hoi, ik heb een bolcatalpa van circa 7 jaar. Sinds twee jaar verwelken de bladeren bij enige droogte in de zomer erg snel. Ik heb ergens gelezen dat er een bacterie in de sapbanen kan zitten die de sapstroom bemoeilijkt. Nu komen er dit jaar tegelijk met uitlopers in de knot ook veel scheuten uit de stam zelf. Hoe kan ik die het beste weghalen? Heeft dit met belemmerde sapstroom te maken?

op 9 mei 2014 om 16:18

Hoi Edith , verwarrend allemaal, dat snoeien. Bij de gewone catalpa zitten in het najaar de bloemknoppen als verstopt in de takken. Je snoeit ze er dus elk jaar uit! Sla de snoeibeurt een jaar over. Snoei ze in de zomer van 2015, na de bloeitijd.
Dat gat in de stam kan een rotte plek zijn of er heeft een specht een gat gehakt. Het tast de boom zeker aan. Stop het dicht met een tennisbal, dan kan er geen vogel meer in. Kijk eens goed of je sporen van vogels ziet.

op 9 mei 2014 om 16:24

Hoi André, het ligt eraan hoe klein en compact je de bol wilt hebben. Jaarlijks snoeien zorgt voor een compacte bol van ca. 1,5 m breedte. Snoei je elke 2 jaar, dan heb je in het 2e jaar een grotere boom. Als je maar regelmatig blijft snoeien, dan blijft de vorm het mooist.

Anoniem op 9 mei 2014 om 17:03

Mijn bolcatalpa heeft veel uitlopers aan de stam. Hoe kan ik deze het beste verwijderen? Kun je dit ook voorkomen. De boom is 7 jaar oud en het is de eerste keer dat hij/zij zoveel scheuten heeft.

Anoniem op 10 mei 2014 om 11:24

Ik heb 2 bolcatalpa’s in de achtertuin op het zuiden. is het mogelijk om na de eerste snoei in het voorjaar tijdens het seizoen nog een vormsnoei te doen ivm een te grote kruin??
ik snoei elk jaar.

op 12 mei 2014 om 09:16

Beste Mario, dat van de sapstroom klopt, lees hier meer tips over de Catalpa: http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/catalpa-tips.html. Uitlopers op de stam moet je snel wegknippen, zo vlak mogelijk langs de stam. Succes!

op 15 mei 2014 om 11:11

Hoi Mario, als de takken nog dun zijn, kun je ze makkelijk afbreken. Dan komen ze niet meer terug. Dikkere takken knip je straks langs de stam af. Het is trouwens geen goed teken als er takken uit de stam komen. Vaak is er dan iets mis met de kroon, loopt deze wel goed uit?

op 15 mei 2014 om 11:23

Beste Henk. Ja, je kunt de kroon inderdaad rondom snoeien in de zomer, om 2 indentieke bomen te krijgen. Gebruik dan geen snoeischaar, zoals in het voorjaar, maar een heggenschaar: http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-telescoop-heggenschaar-65-85-cm-groen-p86898.html.

Anoniem op 15 mei 2014 om 11:38

Dag Marie,

Dank voor je reactie. De kroon blijft inderdaad achter op de bolcatalpa’s van de buren. Deze zijn overigens wel een stuk ouder. Wat kan er dan met de kroon aan de hand zijn?

Groet, Mario.

Anoniem op 19 mei 2014 om 20:01

Onze catalpa is nu 2 jaar achter elkaar goed teruggesnoeid o
Maat hij erg verwaarloosd was. Hij begint goed uit te schieten maar nu zien we allemaal gaten in de bladeren en half (het lijkt op ) weggevreten bladeren. Wat zou dit kunnen zijn?

Anoniem op 19 mei 2014 om 20:24

Ik heb een Catalpa van ca 15 tot20jaar, met 10 dikke takken van af de stam.bij 3van deze takken komen geen uitlopers meer aan, kan ik die er af zagen , weet iemand wat ik hier mee aan moet, ben bang dat ik hem aan het einde help gr

Anoniem op 21 mei 2014 om 16:30

Hallo,

We hebben sinds vorig jaar een bolcatalpa. Nu zijn de bladeren van de catalpa sinds begin mei begonnen met groeien. Ze steken een paar mm uit de takken. Inmiddels is het al 21 mei en de bladeren zijn nog steeds maar heel klein. Ze zijn wel iets verder gegroeid maar slecht enkele milimeters. Ik begin me een beetje zorgen te maken of de boom wel volledig tot bloei komt.
Wat kan dit veroorzaken/

op 22 mei 2014 om 11:51

Beste Marcel, snoeiregel één is altijd: verwijder dood hout. Als de takken nu nog steeds kaal zijn, mogen ze eraf gesnoeid worden. Bekijk de video over dikke tak afzagen http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/dikke-tak-afzagen Succes.

op 22 mei 2014 om 12:29

Beste Rietje, als er gevreten wordt, moet je ook een rups of kever zien. Het kan ook hagelschade zijn, van de onweersbuien van vorige week. Jong catalpa blad is erg kwetsbaar.
Hij groeit er wel overheen, je kan het beschadigde blad ook wegknippen.

Anoniem op 29 mei 2014 om 07:27

We hebben sinds vorig jaar een bolcatalpa. Nu zijn de bladeren van de catalpa sinds begin mei begonnen met groeien. Ze steken een paar mm uit de takken. Inmiddels is het al 21 mei en de bladeren zijn nog steeds maar heel klein. Ze zijn wel iets verder gegroeid maar slecht enkele milimeters. Ik begin me een beetje zorgen te maken of de boom wel volledig tot bloei komt.
Wat kan dit veroorzaken?

Anoniem op 1 juni 2014 om 10:52

Hallo, heb drie dagen geleden een bolcapalta geplaatst, bij mijn oprit (windvrij) had een gat gegraven breder als de kluit, heb er eerst potgrond in gedaan, en afgevuld met potgrond en aangeduwd, en een steunpaal geplaatst, en natuurlijk veel water gegeven, nu hangen de blaadjes er slap bij, is dat normaal? Graag advies

op 5 juni 2014 om 13:08

Beste Ralf, je vertelt er niet bij hoe je de boom aangeleverd kreeg. In een pot? met een stevige kluit? Of met een losse wortel? Ik hoop dat hij in een pot stond, dan moet het goedkomen. je hebt alles volgens de aanwijzingen gedaan. Knip het slaphangende blad weg, als het na 1 week nog niet stevig is. En dan wachten op nieuw blad. Laat je nog weten hoe hij er nu bijstaat?

Anoniem op 24 juni 2014 om 15:19

Drie jaar geleden zijn er enkele Catalpa’s (bignoies ‘Nina’) geplant maar tot op heden nog nooit gesnoeid. Ondanks de twee steunpalen staan de boompjes erg wankel. De stam -omtrek ca 25cm- lijkt nog veel te dun voor de kroon. Kan ik nu nog snoeien,(en zo ja hoeveel) of is het beter te wachten tot het najaar. Langer wachten tot het najaar durf ik vanwege de dikwijls harde herfststormen, niet aan.

op 26 juni 2014 om 13:39

Beste Gert, na 3 jaar is het wel tijd om eens te snoeien. Knip de takken tot de helft terug en kijk hoe ze hierop reageren. Zolang de boom nog wankel staat, laat je de palen staan. Als het een mooie zomer wordt, maken ze nog een enorme groeispurt en komt het ook goed met de verhouding stam/kroon.

Anoniem op 1 juli 2014 om 11:37

Van onze bolcatalpa is twee dagen geleden spontaan één derde van de kroon afgebroken. Omdat we bij het weghalen ervan zagen dat alle takken van binnen bruin/zwart waren hebben we besloten meteen de hele kroon te verwijderen omdat we dachten dat de boom dood was gegaan. Maar nu begin ik toch te twijfelen. Moeten we de boom weghalen en een nieuwe aanplanten? Of is een bruine binnenkant (kern van alle takken) normaal? Graag uw advies

op 2 juli 2014 om 14:36

De bruine binnenkant van de takken kan aangeven dat de boom ziek is, verwelkingsziekte. Hing het blad zomaar ineens slap? Dan is wegzagen en snoeien van de aangetaste takken inderdaad de beste oplossing. Als je boven de entplaats hebt gezaagd, moet de boom weer in een bolvorm uitlopen. Geef de boom wel de tijd om zich te herstellen, als er in september nog geen nieuw blad aan zit, vervang hem dan door een nieuwe. Hier vind je nog wat tips: http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/catalpa-tips.html

Anoniem op 12 juli 2014 om 12:06

Ik heb een grote catalpa van 17 jaar oud. Dit jaar bloeit hij schitterend. Hij wordt helaas te groot voor mijn tuin. Kan ik ‘m ook heel sterk snoeien?

Anoniem op 19 juli 2014 om 22:48

Ik wil een bolcathalpa van ca 15 jaar van iemand kopen.
kan deze in het najaar gerooid worden of kan dat pas in het voorjaar?
En kan ik hem na het rooien in het najaar terug snoeien, dit in verband met het vervoeren?
Hoe groot moet de kluit zijn om een goede overlevingskans te hebben?

op 21 juli 2014 om 15:47

De Catalpa kun je nu snoeien. Snoei de takken die in de weg zitten. De algemene regel is om niet meer dan een vijfde deel (20 procent) van de takken van de boom snoeien. Succes!

Anoniem op 9 augustus 2014 om 16:30

Ik heb twee Catalpa,s van ca 6 jaar ze staan op 1,5 m van elkaar en we zijn ze afgelopen voorjaar vergeten te snoeien. De situatie is dat de binnenkant ca 60 cm is omdat de bomen elkaar dan kruizen en de buitenrand 1,5 tot 2 m is. NU is het volgende gebeurd, na een hevige windstoot is de grootste tak afgebroken en er een kwart bol weg is, omdat ik bang ben dat de boom gaat hellen en misschien valt wil ik weten of ik de boom op dit moment kan snoeien om het evenwicht terug te krijgen?

op 12 augustus 2014 om 10:34

Beste Arie, wat jij wil is te proberen. Een boom die al 15 jaar op een plek staat is lastig over te planten. Knip hem in ieder geval flink terug, als een knotwilg. Maak de kluit zo groot mogelijk, lees hier nog meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten

Anoniem op 12 augustus 2014 om 20:55

Onze bolcatalpa heeft nu voor het tweede jaar echt mooi gestaan. De kroon was erg groot geworden en waarschijnlijk omdat de takken erg zwaar waren geworden voor de stam is een grote tak flink afgescheurd. Ik heb de boom nu helemaal teruggesnoeid. Hebben jullie nog tips voor de scheurwond op de bast en zal de boom nu wel herstellen nu die zo vroeg is gesnoeid? Alvast dank voor de tips!

Anoniem op 13 augustus 2014 om 15:46

Wij hebben in onze tuin 2 bolcatalpas, 1 van nu 3 jaar oud en 1 van 2 jaar (eerste boompje was helaas dood). Afgelopen voorjaar zijn ze beide volgens de regels teruggesnoeid. De oudste bolcatalpa heeft echter nu een kroon die verhoudingsgewijs veel te groot lijkt ten opzichte van de stam. Vorige zomer is hij tijdens een storm al eens omgewaaid, en heeft dit wonder boven wonder overleefd. Om herhaling te voorkomen (en de kroon van de catalpas meer overeen te laten komen), kunnen we de grootste deels terugsnoeien om het volume van de kroon te verminderen?

Anoniem op 13 augustus 2014 om 19:15

Hallo,

Wij hebben vier bolcatalpa’s waarvan er één door een storm vorige zomer net in de entplaats is gespleten.
Wat gebeurt er als ik de boom afzaag juist onder de entplaats? Komt er dan vanzelgf een nieuwe entplaats of is de boom er aan voor de moeite?
De vier bomen zijn drie jaar oud , stamdikte van de gespleten boom is ongeveer 10 cm, de anderen zijn wat dunner.
Nu staan alle bomen gestut in een driehoekperk.

Alvast ebdankt voor het antwoord
Johan

Anoniem op 17 augustus 2014 om 09:10

Wij hebben een 12 jaar oude geente bolcatalpa die sinds een paar jaar er wat miezerig ( bladeren zijn kleiner en wat verschrompeld ) uitziet. Ieder najaar wordt hij flink gesnoeid. Hij staat wel in de wind. Wat kunnen we doen om er nog wat moois van te maken.

op 19 augustus 2014 om 12:55

Beste Arno, in dit geval moet je wel snoeien om ze in vorm te houden.Gebruik een scherpe zaag, omdat het nu nog warm weer is, overgroeien de wonden snel. Snoei nu alleen het hoognodige , komend voorjaar snoei je de rest, volgens de snoei instructie video. Heb je al een goede zaag?
http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-combisystem-gebogen-snoeizaag-p84228.html

op 26 augustus 2014 om 13:52

Hoi Eva, je bent niet de enige waarbij door de slagregens en harde windstoten takken uit de catalpa breken. Als er een stuk bast verticaal afgescheurd is, zal het nog overgroeien. Afsmeren met een wondafdekmiddel hoeft niet in de zomer. Controleer de wond wel regelmatig, hij moet van buitenaf naar binnen dicht groeien. Soms is radicaal terugsnoeien de enige optie. Als er geen rare winter- extreem koud- komt, zal het wel goedkomen met de boom.

op 26 augustus 2014 om 13:54

Beste Ilse, regen afgewisseld met zon is inderdaad groeizaam weer, zoals je zelf al ontdekte. Snoei gerust een gedeelte van de kroon terug, halveer de takken. En snoei ze komend voorjaar weer gelijk terug.

op 26 augustus 2014 om 13:56

Beste Johan , de entplaats is de plek waar de boomkweker de bolcatalpa op een gewone catalpa ‘plakte’. Als je onder de entplaats de boom afzaagt, groeit de onderstaam verder. Dat wordt een boom van ca. 8m hoog en breed. De beste oplossing is er een boom bij te zoeken met dezelfde stamdikte (omtrek in centimeters) en hoogte. Dat kan via de plantenindex. Klik op bestel http://www.tuinieren.nl/plant/boltrompetboom-catalpa
Succes, marie

op 26 augustus 2014 om 14:10

Beste Elly, probeer eens een andere snoeiperiode. Halveer in het najaar de takken en knot hem dan in het voorjaar. Dat kost de boom minder energie. De wind blijft lastig, voor een catalpa. Je kan nu ook een najaarsmest, van DCM bijvoorbeeld geven, volg de aanwijzingen op de verpakking.

Anoniem op 29 augustus 2014 om 14:16

ik heb een Catalpa van ca 15 jaar oud in mijn tuin staan maar die is volgens mij veel te groot. de laatste twee jaar heb ik telkens 1/3 van de grote takken weggesnoeid maar het blijft een veel te grote boom. kan ik deze als een bol catalpa helemaal terugsnoeien (‘knotten’) of is dat het einde van de boom?

Anoniem op 10 september 2014 om 11:03

Hoi Heleen, dat kan. Halveer de takken voor de winter. Het knotten doe je in het voorjaar. Het is wel een flinke aanslag op de boom, het zal wel tot in juni duren voordat er weer een bolletje blad opzit.

Anoniem op 19 september 2014 om 10:30

ik heb sinds 1 jaar 2 bol-catalpa’s in vaste grond staan.
één er van heeft een mooie bolkroon en vol blad, maar de ander heeft een bundel kale takken (niet in bolvorm maar als een soort omgekeerde bezem) met alleen bovenop wat bladeren, waarvan de meeste bladeren verschrompelen, bruin worden en afvallen. Wat kan hier aan de hand zijn? Ze worden exact hetzelfde behandeld.

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:43

Beste Christiaan, vreemd hé we schreven er al eerder iets over,http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/catalpa-tips.html Knip het aangetaste blad weg komend voorjaar moet hij weer uitlopen.

Anoniem op 26 oktober 2014 om 20:32

Ik heb een bol catalpa in de tuin staan en heb de per ongeluk vandaag voor de winter dus gesnoeid. Kan dit kwaat? Moet ik nu actie ondernemen om te zorgen dat de boom blijft leven?

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:09

Ik heb een bol catalpa in de tuin staan en heb de per ongeluk vandaag voor de winter dus gesnoeid. Kan dit kwaat? Moet ik nu actie ondernemen om te zorgen dat de boom blijft leven?

Anoniem op 12 november 2014 om 12:13

Wij hebben twee bol Catalpa’s van zo’n 12 jaar oud. Ze hebben het altijd goed gedaan ook al heb ik ze vaak te vroeg gesnoeid (in januari tijdens vorst) want ik lees nu pas dat dat na de vorst moet.
Één exemplaar komt nu al een paar jaar niet meer mooi in blad. De halve kruin heeft geen takken en de andere takken zijn korter. Het kan zijn dat een aannemer de wortels heeft geraakt bij werkzaamheden. Of komt het door mijn te vroege snoeiacties?
Heeft iemand suggesties? Wachten? Mesten? Heb ik misschien te kort op de kruin gesnoeid?

Anoniem op 20 november 2014 om 10:41

Beste Rien, je geeft zelf al een paar mogelijkheden aan. Als de kale kruin aan de kant zit, waar de aannemer gegraven heeft, is dit de reden. Schade aan wortels zie je ook bovengronds. Dit zal zich langzaam herstellen.Mesten in het voorjaar met een organische mest, van DCM bijvoorbeeld, is goed. Als je niet langer wilt wachten tot de kroon zich weer herstelt, moet je op zoek gaan naar een vervanger. Meet de stamhoogte en de omtrek op 1,20m. Met deze 2 maten moet het lukken een bijpassende boom te vinden. De winter is de ideale tijd om een nieuwe boom te planten.

Anoniem op 8 januari 2015 om 13:41

Bij onze nieuwe woning staan 4 catalpa’s (gewone) die afgelopen jaren niet zijn gesnoeid. Nu zitten er op de stam zo’n 4 à 5 zijtakken van 30 to 40cm lang met daarop elk een eigen kop met takken. Kan ik dit nog goed krijgen, kan ik die zijtakken gewoon afzagen in maart/april?

Anoniem op 21 januari 2015 om 08:57

Hoi Frits, als je alle takken in een keer knot, is dit wel een aanslag op de boom. Probeer eerst de helft van de takken af te zagen, en het volgende jaar de rest. Kijk hoe de bomen reageren op deze snoeibeurt.

Anoniem op 21 januari 2015 om 13:59

Dag Frits,
Ik heb knotwilgen staan van 4 jaar oud die nog nooit gesnoeid werden. Ik dacht dit te doen eind februari, net voor het uitlopen, te doen. Nu heb ik echter gezien dat de knotwilgen al volop aan het uitlopen zijn. Kan ik ze best nu snoeien (ook al vriest het lichtjes ’s nachts) of kan ik toch beter nog even wachten ? Alvast bedankt voor uw antwoord.

op 30 januari 2015 om 13:53

Wilgen kunnen wel wat hebben, het is een warme winter tot nu toe. Je kunt ze nu snoeien, ze bevriezen niet. Lees meer bij knotwilg snoeien. ~Marie

Anoniem op 5 februari 2015 om 13:29

hoi ik heb al ruim 10 jaar twee bol catalpa’s staan, en ze altijd eind febr. trouw terug gesnoeid.. nu is mijn vraag ik heb wat dikke stronken zitten kan ik die gewoon afzagen tot een knot? of loopt hij dan niet meer uit?
ik wil ze eind deze maand weer snoeien

op 13 februari 2015 om 12:08

Beste Sandra, wat jij bedoelt is verjongingssnoei. Als je alles in een keer wegsnoeit, vraag je wel veel van de boom. Snoei 1/3 deel van het aantal stronken terug en de rest van de takken zoals je dat altijd doet. Kijk hoe de boom erop reageert , snoei dan in de zomer nog eens 1/3 deel weg. En volgend jaar de rest Zo geef je de boom tijd om zich te herstellen. ~Marie

Anoniem op 9 maart 2015 om 19:20

Hallo vraagje ik heb net 2 bolcatapas gepoot 50 cm vanaf de vijver mijn vraag is gaan de wortels door de folie

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 14:01

Hoi Patrick, tja, wortels gaan altijd op zoek naar water. Plaats voor de zekerheid een rhizoonbegrenzer tussen de boom en de vijver. Je koopt dit bij een bamboekweker. ~Marie

Anoniem op 12 maart 2015 om 17:01

Okeebedankt voor de tip maar kunnen ze ook in een kuip of pot ?

Anoniem op 13 maart 2015 om 09:20

ik wens geen e-mails meer te ontvangen op dit e-mail adres.
wilt u mij uitschrijven? b.v.d.

op 13 maart 2015 om 09:41

Beste R. van der Ven, u kunt zich uitschrijven door onderaan in de ontvangen e-mail op de afmeldlink te klikken. Succes!

Anoniem op 5 april 2015 om 18:06

Mijne heren. Ik heb 2 catalpa bomen gekregen ,en wil ze weer in mijn Thuin zetten ze zijn ruim 2 meter kan dat nog?

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:45

Ahum, wij zijn zeer deskundige dames. Laten we het maar als een compliment opvatten dat je onze antwoorden mannelijk vindt! Als de wortels goed zijn en de bomen niet beschadigd zijn kun je ze nog overplanten. Krab met je nagel over de bast. Is het groen eronder dan leeft de boom. Veranker ze met boompalen en geef ze de komende maanden voldoende water en mest. ~Marie

Anoniem op 25 april 2015 om 08:11

Hallo, ik heb 2 bolcatalpa’s in mijn voortuin. Ik lees dat januari – februari de momenten zijn om deze te snoeien. Aangezien het nog lang vorst was, en de lente laat op gang kwam heb ik nog steeds niet gesnoeid. Kan ik nu nog snoeien, nu ze al weer in de bloei staan. De toppen zijn al uitgekomen,maar staat nog niet volledig in blad

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 08:54

Beste Mathew, je kunt ze nu nog snoeien. Knip niet alles weg, laat een paar takken staan, dan komt het nog goed. ~Marie

Anoniem op 17 mei 2015 om 21:13

Hoi, ik heb 3 bolcatalpa’s al 10 jaar.
Vorig jaar heb ik ze bespoten met een anti schimmel product.(op aanraden van een medewerker van een groot tuincentrum)
Achteraf denk ik dat het meeldauw is geweest.
Echter de groei stokte meteen en ze lopen nu op een enkel groen puntje niet meer uit.Wat kan ik doen behalve veel water geven?

anneleenpeeters op 22 mei 2015 om 09:07

Beste Theo, denk je dat de bolcatalpa’s niet meer uitlopen door het antischimmel product? Ik kan me niet voorstellen dat het hiermee te maken heeft, anders zou de boom ook geen groene puntjes (teken van leven!) laten zien. Ik wilde eigenlijk zeggen: de bolcatalpa loopt vaak pas vanaf half mei uit, dus kijk het nog even aan, maar dat wist je zelf ook wel aangezien je de bomen al 10 jaar in je tuin hebt staan. Extra water geven heeft in elk geval geen nut! Wacht het rustig af, de boom moet zich toch op eigen kracht herstellen.

Anoniem op 2 juli 2015 om 21:16

Hallo,
Ik heb na ongeveer 10 jaar onze Bolcatalpa moeten verplaatsen.
Ik heb hem uitgegraven en een aantal grote wortels moeten doorsteken totdat er nog ongeveer 5 grote wortels van een halve meter en nog een tiental kleine uitlopers.
In het gat waar hij inkwam een zak potgrond gegooid en heel veel water.
Hij wordt nu omdat het extreem warm weer is continu bedruppeld met water via een buis in de grond, maar laat nu na twee dagen al zijn blad vallen.
Heb ik er wel goed aan gedaan om hem nu te verplaatsen.
Groetjes Arjen

Anoniem op 3 juli 2015 om 14:45

Dag dames,
De gemeente heeft op ons pleintje ruim tien jaar geleden drie catalpa’s gepland (geen bolcatalpa’s). De laatste jaren bloeien ze niet meer maar hebben ze wel bonen, en komt er een enorme plakkerige neerslag vanaf, waardoor voordeuren, auto’s, etc vies en plakkerig worden. De bladeren van de catalpa’s glanzen van het plak, en veel bladeren vallen af. Ik dacht aan een schimmel, maar zie geen witte aanslag op de bladeren en stam. Weten jullie wat het kan zijn?

Anoniem op 5 juli 2015 om 19:19

Ik heb een Trompet in mijn voortuin staan. Deze staat er nu een jaar of 6 denk ik. Een hele mooie boom, vol met groen blad.
Echter, sinds een paar weken begint hij ineens uit te vallen. De bladeren zijn vies en kleverig, de grond ligt bezaaid met blad. Alles plakt en kleeft aan je schoenen en bestrating.
Enig idee hoe dit kan, en wat ik hieraan kan doen?

Anoniem op 5 juli 2015 om 21:08

Ik heb in de voortuin twee bolcatalpa’s staan. Nu kom ik vandaag thuis en is van 1 boom 2/3 van de takken afgebroken. De bomen zijn 3-4 jaar oud. Vorige jaar gebeurde het bij dezelfde boom bij een paar takken en dacht toen zal wel een zwakke plek geweest zijn en icm de wind maar nu is het goed weer geweest..wat kan hier de reden van zijn? Ik heb nu 1 mooie bol boom en 1 met een paar verdwaalde takken in het rond. Is dus geen gezicht naast elkaar..snoeien of??

Anoniem op 6 juli 2015 om 18:55

ik heb 2 bolcatalpas heb ik eind maart gesnoeid maar nu vallen de takken er spontaan af geen gezicht, ze brekenaf op het gesnoeide waar nieuwe takken weer ontstaan.

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:42

Beste Arjen, je hebt de slechtste periode uitgekozen om de boom te verplanten. Doe dit voortaan als de boom kaal is, in de winter. Snoei hem bijna helemaal kaal en wacht af. Als het weer zo warm blijft, gaat de boom het niet redden. ~Marie

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:44

Hoi Monique, plakkerig spul uit een boom, dat betekent luis! Kijk eens goed naar je boom, zie je op de jonge takken groene of zwarte luizen zitten? Zij maken dat plakkerige spul. Na een stevige regenbui zijn er al veel uit, het is heel lastig om in een boom te spuiten. Dan krijg je het spul ook over je heen. Als het meezit, worden de luizen gegeten door natuurlijke vijanden, lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. ~Marie

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:51

Beste Edwin. Plakkerig spul uit een boom, dat betekent luis! Kijk eens goed naar je boom, zie je op de jonge takken groene of zwarte luizen zitten? Zij maken dat plakkerige spul. Na een stevige regenbui zijn er al veel uit, het is heel lastig om in een boom te spuiten. Dan krijg je het spul ook over je heen. Als het meezit, worden de luizen gegeten door natuurlijke vijanden, lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. Snoei de takken waar je het meeste last van hebt weg. ~Marie

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:53

Hoi Kees, we horen dit vaker. Het kan een reactie van de boom zijn op het extreme weer. Dan verdampt hij zoveel dat het beter is om de takken te laten vallen. Een soort lijfsbehoud. Het kan ook windschade zijn. Knip in ieder geval de stompen opnieuw glad af. De rafelige wonden overgroeien niet snel. ~Marie

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 13:02

Hoi Eveliene, we horen dit vaker. Het kan een reactie van de boom zijn op het extreme weer. Dan verdampt hij zoveel dat het beter is om de takken te laten vallen. Een soort lijfsbehoud. Het kan ook windschade zijn. Knip in ieder geval de stompen opnieuw glad af. De rafelige wonden overgroeien niet snel. ~Marie

Anoniem op 12 juli 2015 om 09:40

Ik ben vergeten mijn bolcatalpa te snoeien in de herfst, nu is hij groot en zwaar en zit onder de luis. Kan ik heb ook nu helemaal terugsnoeiten?

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 16:01

Beste Evelien. Dat terugsnoeien – knotten – kun je beter in het vroege voorjaar doen. Maar je kunt nu gerust te lange en te zware takken een stuk inkorten. Ik zou wel de luis aanpakken.

Anoniem op 19 juli 2015 om 11:09

Beste,

Wij hebben ongeveer 5 à 6 jaar geleden een trompetboom gekocht bij Bakker-Hillegom ( boompje was toen rond de 80 cm). Destijds werd er geadverteerd met dat de boom uitstekend geschikt was voor de ‘kleinere’ tuin ( blijkbaar heb ik ook niet goed opgelet hoe hoog hij kan worden). Echter groeit onze ( mooie) boom erg hard en wordt hij voor onze tuin waarschijnlijk te groot. Ik schat dat de boom nu 3 meter is ( stam + takken) en hij wordt elk jaar netjes gesnoeid.

Nu is mijn vraag: De 6 meter waar ze het over hebben, is dat de stam + uitloop of in zijn totaal? Dus eigenlijk is mijn vraag, hoe hoog kan de stam worden? Want als die 6 meter wordt, dan moeten we overwegen om de boom te kappen.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen/ adviseren!

Vriendelijke groet,
Jowita

anneleenpeeters op 24 juli 2015 om 12:53

Beste Jowita. Bij een boom op stam ligt de maat van de boom min of meer vast. De stam wordt dikker en de kroon breder, maar veel hoger gaat de boom dan niet worden. Ik vermoed dat je geen boompje op stam, maar een ‘gewone’ trompetboom hebt gekocht en die groeit enorm (tot 10 m hoog). Ik zou in de vriendenkring vragen wie zo’n boom wil. En dan kan hij gerust vanaf het najaar, als het blad gevallen is, worden verplant. Zonde om hem te kappen. Ook Marktplaats is misschien een idee.

Anoniem op 26 juli 2015 om 14:58

Hallo, ik heb, denk ik, een bolcatalpa. (ongeveer 2 meter hoog met een knot van ongeveer 60 cm breed) Je raad het al, de storm van gister (uitzonderlijke zomerstorm) heeft hem beschadigd. Ongeveer 1/4 van de takken waren zo verbogen dat ik ze eruit heb moeten zagen. Wat nu? Zo laten en in maart weer snoeien of deze keer voor de winter snoeien? Doordat er nu een ‘gat’ in de boom zit, vangen de andere takken ook veel meer wind en ben ik bang dat er meer takken kapot zullen gaan in de herfst.
Graag jullie advies. Groeten, Martine

Anoniem op 28 juli 2015 om 19:39

De zomerstorm van afgelopen zaterdag heeft een aantal takken van onze bolcatalpa afgerukt. Er zitten nu twee lelijke gaten in het bladerdak. Kan ik alle takken wegsnoeien zodat de boom ‘kaal’ is? Of is het beter te wachten tot het voorjaar, met alle risico’s vandien?

Anoniem op 28 juli 2015 om 21:56

Beste,

Wij hebben onlangs 2 bolcatalpa’s uit pot in de voortuin gepland. Alles volgens de regels (gat groter dan de pot, eerst potgrond, boom erin, afdekken met potgrond, aandrukken en steunpaal erbij plus veel water) gedaan. Door de storm van afgelopen weekend zien sommige blaadjes er niet meer uit. Helemaal verschrompeld en gescheurd. Hoe kunnen wij de bomen helpen herstellen? Moeten bijvoorbeeld de beschadigde bladeren eraf worden geknipt, extra voeding geven of komt het vanzelf goed?

alvast bedankt!

Anoniem op 29 juli 2015 om 09:01

Door de harde wind zaterdag jl zijn van 1 van onze Catalpa’s een paar takken afgebroken. Er zit aan de voorkant een groot “gat” in de boom.Wat is nu wijsheid. De boom vervangen door een nieuwe, of nu beide bomen terugsnoeien. Kunnen er op de afgebroken plek nieuwe takken komen of blijft het een “gat”. Bedankt voor de reactie Bettie van de Venn

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:55

Beste Martine. Ik zou de boom nu zoveel mogelijk in een zo’n mooi mogelijk model snoeien en zorgen dat de takken die nu het meeste wind vangen een stuk worden ingekort.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:57

Hoi Marike. Ik zou de boom nu zoveel mogelijk in een zo’n mooi mogelijk model snoeien en zorgen dat de takken die nu het meeste wind vangen een stuk worden ingekort.

anneleenpeeters op 4 augustus 2015 om 08:40

Beste Bettie, ik zou de boom nu zoveel mogelijk in een zo’n mooi mogelijk model snoeien en zorgen dat de takken die nu het meeste wind vangen een stuk worden ingekort. Vaak zal de boom zich gewoon herstellen en zullen er nieuwe takken verschijnen.

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:05

Hoi Juanita, die storm heeft inderdaad veel losgemaakt. Knip de beschadigde bladeren weg, controleer of de boom nog goed recht staat. Door de storm kan hij scheef gewaaid zijn. Er komt dit jaar geen nieuw blad meer aan, hij blijft er wat gehavend uitzien. Dat komt volgend jaar weer goed. Je zorgt er goed voor. ~Marie

Anoniem op 17 augustus 2015 om 18:36

Mijn Bolcatalpa heeft dit jaar helemaal geen blad gekregen. Hij staat nu 5 jaar en dit is nog nooit gebeurd!! wel heb ik kleine uitlopers op de stam gekregen. De boom is in februari gesnoeid. Zou het kunnen dat ik het te vroeg gedaan heb en dat hij volgend jaar toch weer gaat uitlopen?? zo zonde !!!!

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:32

Hoi Louise, dat klinkt niet goed. Als een boom nu nog geen blad heeft gemaakt, maar alleen op de stam uitloopt, is hij dood. Waarschijnlijk is de vroege snoeibeurt teveel geweest. Ik denk dat je de boom zo om kan duwen. Vanaf half oktober kan je weer bomen met kluit planten. Zoek in de plantenindex naar deze vervangers: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/kleine-bomen-in-pot. ~Marie

Anoniem op 7 november 2015 om 12:37

Hier in de straat zijn de catalpa nana’s al gesnoeid. Normaal wacht ik altijd tot na de winter. Helaas heb ik me laten overhalen om er toch aan te beginnen. Ik ben nu even gestopt en die staat nu half gesnoeid (alleen onderste takken weg & de fijne). Zou ik nu verder snoeien of wachten met de rest. Kan de Catalpa hier hinder van ondervinden? Hopelijk gaat die nu niet dood.

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:40

Hoi Gert-Jan, half gesnoeid ziet er niet uit. Bij een herfst storm lopen deze bomen meer risico op stormschade. Halveer de takken die er nu nog over zijn en stel de rest van de snoei uit tot het voorjaar. En dan vergelijken welke bomen het mooiste uitgroeien in de zomer. ~Marie

Anoniem op 31 juli 2016 om 09:13

Door het verwijderen van een te grote boom in onze tuin…is helaas een flinke tak op onze catalpa terecht gekomen. Het bol model ziet er nu niet meer uit. kan ik hem nu weer een beetje in model snoeien ? Of kan ik het beste alleen de gehavende takken verwijderen en hem verder met rust laten totdat ik hem in maart weer helemaal kort snoei ?

Alvast bedankt.

Hoi Helma, snoeiwonden overgroeien nu nog. Snoei of zaag de beschadigde takken nu af. Zorg dat de kroon weer in evenwicht komt, anders scheuren er bij een herfststorm weer takken uit. In het voorjaar snoei je hem weer kort. ~Marie

Anoniem op 28 februari 2017 om 09:01

Ik snoei al jaren mijn catalpa's probleemloos, maar nu wil ik een stuk van de 'knot' af zagen mag ik dat probleemloos doen?

Beste Peter. Je snoeit de trompetcatalpa tot op de entplek. Ga je nu van deze ‘knot’ een stuk afhalen dan loop je een groot risico dat de boom op die plek niet meer uitloopt. Je haalt dan de ronde vorm weg. Ik zou het dus niet doen.

Anoniem op 10 maart 2017 om 11:41

Dag, in de snoeikalender wordt gesproken van eens in de 2 jaar snoeien, terwijl hierboven staat: elk voorjaar. Wat is beter? Dank!

Beste Liz, het is een advies om een Catalpa om de twee jaar te snoeien. Woon jij op een plek waar het hard waait? En wordt de kroon van jouw boom erg groot en wil je voorkomen dat er takken uitbreken? Dan kun je gerust elk jaar snoeien.

Anoniem op 19 maart 2017 om 14:23

Ik heb 4 Catalpa bomen in mijn tuin staan.In 4 vierkanten van 90 cm
Met buxes erom heen. Nu gaan de wortels van de Catalpa bomen al mijn
tegels omhoog drukken.Kan ik de wortels bij de tegels af knippen?

Beste Janny, het afknippen van de wortels is voor een boom een hele ingreep. Een Catalpa kan wel wat wortelsnoei hebben, maar knip met heel veel beleid en niet te dicht bij de stam. Nog beter: haal er een vakman bij. Je kunt ook de ruimte rond de boom wat groter maken (boomspiegel) en daar grind storten.

Anoniem op 25 maart 2017 om 18:24

Catalpa s hebben zacht hout en behoor je te snoeien op tenminste 3 gestel takken en niet als een kale knot te bewerken

Anoniem op 12 april 2017 om 11:01

Kan ik nu (half april) nog een catalpa snoeien?

Beste Willy, ja hoor, je kunt nu de trompetboom (Catalpa) snoeien en zelfs knotten.

Anoniem op 28 april 2017 om 20:04

Ik heb mijn catalpa flink terug gesnoeid. Echter tot op heden is geen enkele reactie of uitloop te zien. Hoe kan ik zien of het nog goed komt?

Beste Frank, het kan echt nog wel wat weekjes duren, voordat je de eerste blaadjes ziet. Dus wanhoop niet.

Anoniem op 4 mei 2017 om 14:12

Ik heb mijn trompet boom begin maart gesnoeid.
Nu met die laatste vorst zijn al mijn uitlopers dood gegaan.
Komt er nog nieuwe iuitlopers, of is dit het einde van de boom.

Beste Bert, vervelend hè! Ik hoor dit jaar veel mensen over vorstschade. Vaak gaat het om wat oppervlakkige schade en zijn de houtachtige delen niet aangetast, dan loopt hij wel weer uit. Sommige mensen snoeien vlak voor de winter. Op dat moment neemt het merg meer water op en als dit bevriest krijg je wel diepe schade. Aangezien je op het juiste moment gesnoeid heeft, denk ik niet dat er hele enten stuk gevroren zullen zijn.

Anoniem op 4 mei 2017 om 14:16

Ik heb mijn trompet boom begin maart gesnoeid.
Nu met die laatste vorst zijn al mijn uitlopers dood gegaan.
Komt er nog nieuwe iuitlopers, of is dit het einde van de boom.

Beste Bert, een trompetboom loopt altijd laat uit dus heb geduld. Soms moet je zelfs tot eind mei, begin juni wachten, tot er weer blaadjes te zien zijn. Tot de langste dag – 21 juni- kunnen bomen en struiken nog uitlopen.

Henk op 18 februari 2018 om 15:56

Mag ik de takken van het afgelopen jaar tot strak aan de knot terug snoeien, of moet ik een paar cm van de tak laten zitten

Beste Henk. Houd 5 centimeter afstand van de entplaats anders heb je kans dat de boom volgend jaar niet meer uitloopt.

emar op 20 februari 2018 om 10:22

Een van onze Catalpa s is dood gegaan. Is dat waar dat de grond helemaal schoongemaakt moet worden voordat er een nieuwe Catalpa geplant wordt?
Is dat ook zo bij een klim/roos?

Voor alle planten is het beter om de grond te ontdoen van stenen en grove materialen, zo kunnen de wortels zich beter ontwikkelen. Dat de Catalpa dood gaat lijkt mij echter niet direct hierdoor veroorzaakt te zijn. De Catalpa kan niet tegen natte voeten en is ook allergisch voor droogte. Als de grond humusrijk en doorlatend is, kan het niet missen. Heeft de boom het wel ooit gedaan? Ofwel, is deze aangeslagen na het planten? Is er geregeld bewaterd? Ik hoor vaak dat het hier misgaat, wellicht weet de kweker raad (en wil hij je tegemoetkomen). Succes.

Gé Simons op 2 april 2018 om 14:48

Ik heb net de catalpas gesnoeid en zag dat er erg veel zand in de kruinen zat. Moet ik dat eruit halen of laten zitten waar het zit??

Beste Gé, wat vreemd, weet je zeker dat het zand is? Het lijkt me niet de bedoeling dat er ergens anders zand komt te zitten dan in de grond, dus mijn eerste reactie is weghalen. Misschien kun je de kweker nog even bellen om te vragen waar het vandaan komt (wind? Aangebracht met het enten). Mocht je een antwoord hebben dan horen wij het ook graag!

Bert op 24 april 2018 om 22:33

Hallo, ik heb van het weekend 3 trompet Catalpa gekocht en deze geplant. Alleen heb ik perongeluk de takken ( het waren er 3 ) terug gesnoeid tot 1,5 cm van de knot. Moet ik deze nu eruit halen en nieuwe kopen of zullen ze nog groeien? Gr Bert

Beste Bert. Wat balen voor je nieuwe boompjes. Snoeien doe ik in februari of maart, mei is te laat omdat de bomen al beginnen met uitlopen. In principe wordt aangeraden om 5 tot 10 cm afstand van de entplaats te houden om te voorkomen dat ze niet meer uitlopen. Ik heb in mijn studententijd ooit een drietal Catalpa’s op dezelfde manier gesnoeid en 2 van de 3 hebben het overleefd. Duimen maar, meer kun je even niet doen!

Henny op 27 april 2018 om 13:24

Ik ben vergeten mijn catalpa te snoeien, hij begint nu al uit te lopen en blad te vormen, kan ik hem nu nog snoeien???

Beste Henny, beter van niet. Je kunt rustig een jaartje overslaan. Er komen wat meer takken in de boom en de kruin oogt voller maar verder kan dit geen kwaad.

Tony op 28 april 2018 om 18:31

We hebben sinds enige ( 3 ) jaren 2 bol catalpa's. ieder jaar op bijna zelfde periode beginnen ze te bloeien. alleen deze keer niet geen enkel leven te bespeuren in een van de twee. Ik heb ze ruim voor de vorst periode gesnoeid. Is er reden om de boom te vervangen, of kan het alsnog goed komen.
Groet Tony

Hoi Tony. Ik zou de boom nog niet opgeven. Bolcatalpa’s lopen pas uit in mei en stel dat de boom een optater heeft gehad, dan kan hij ook veel later uitlopen, bijvoorbeeld na de langste dag pas. Sommige bomen wanen zich zelfs schijndood om later nog in blad te komen. Rustig afwachten dus, het komt vast goed!

Jana Blauw-Kops op 4 mei 2018 om 12:25

ik ben te laat met het snoeien van catalpa"s,het is nu 4mei ,kunnen ze nu nog gesnoeid worden ? Of misschien de takken op de helft terugsnoeien? Hartelijk dank voor een reactie !

Beste Jana. Beter van niet. Je kunt rustig een jaartje overslaan. Er komen wat meer takken in de boom en de kruin oogt voller maar verder kan dit geen kwaad.

Kees op 18 juli 2018 om 12:36

Mijn bolcatalpa is wel erg groot geworden. Mag je nu wat takken inkorten ?

Beste Kees, de meningen zijn daarover verdeeld. Voor drastische terugsnoei zou ik wachten tot het voorjaar, maar als het om enkele takken gaat, zou dat geen kwaad moeten kunnen. Er zijn mensen die zelfs pleiten bij zomersnoei. Maar zo zijn er ook weer 3000 andere meningen…

Richard op 21 juli 2018 om 09:13

Goedemorgen , ik heb 2 bolcapalca’s naast elkaar staan, bij een is de bol zomer’s veel groter als bij de andere. De boomstam is ook dikker, dus waarschijnlijk ouder.
Kan ik met snoeien in febr., De grotere boom zo snoeien dat ze in de zomer een ongeveer even grote bol hebben.

Met vriendelijke groet,
Richard.

Hoi Richard, ja hoor dat kan prima!

Gerard op 23 juli 2018 om 20:54

Onze bolcatalpa is prachtig maar een van de wortels komt nu boven het gras uit groeien kun je deze wortel eventueel snoeien of afkappen zonder de boom verder te bescadigen?

Beste Gerard, er is natuurlijk een reden voor dat de boom wortels boven de grond gaat maken, waarschijnlijk omdat hij door het dichte wortelnetwerk van het gras belemmerd wordt in de zuurstof-koolstofdioxide-uitwisseling. In hoeverre is de boomspiegel (de opening rond de stam) begroeid met gras? Misschien kun je deze open houden en slechts luchtig beplanten met bloembollen eventueel, zodat de zuurstof-koolstofdioxide-uitwisseling verbetert. De boom heeft dan minder noodzaak om elders op zoek te gaan. Bij een tevreden boom kun je deze wortels straks wegsnoeien, in dit geval zou ik het nog niet doen.

Judith op 19 augustus 2018 om 11:00

Onze Catalpa staat nu bijna 16 jaar in onze voortuin. We snoeien hem elk jaar terug, meestal in oktober. Nu wordt hij de afgelopen jaren steeds groter (te groot). De vorm is er ook uit, sommige taken zijn flink langer dan de rest. Nog tips hoe we hem weer een beetje in model krijgen? Als hij nog verder uitschiet krijgen de buren er last van en het zou zonde zijn als hij er helemaal uit moet.

Beste Judith, wat je doet is goed, elk jaar rigoureus terugsnoeien. Dat is de beste manier om een bolcatalpa een zo lang mogelijke levensduur te geven. Het is echter wel zo dat deze boom geënt is en dat houdt in dat hij niet het eeuwige leven heeft. Zestien jaar is echt al heel oud voor een bolcatalpa. De knot wordt in de loop der jaren steeds zwaarder, zeker wanneer je soms wat voorzichtig geweest bent met snoeien. Toch is er met een goede snoei in de knot nog wel wat winst te behalen. Ik zou hiervoor een professional vragen, zeker wanneer je beslist niet wilt dat de boom het loodje legt. Succes!