Catalpa snoeien

Een prachtig gezicht, de identieke compacte bolvormen van de bolcatalpa (trompetboom). Om dit zo te krijgen en zo te houden moet er gesnoeid worden!

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Catalpa snoeien - Bolcatalpa
Tip: Gebruik het snoeigereedschap uit onze shop om de catalpa te snoeien.

Wanneer snoeien?

Altijd leuk een boom in de tuin. De meeste bomen snoei je in de winter, maar de Catalpa is een uitzondering. Er zijn twee soorten: er zijn bolcatalpa’s die klein blijven en gewone trompetbomen, die meters hoog worden. Een bolcatalpa snoeien doe je in de periode januari tot eind februari, als het niet vriest. Een gewone Catalpa kun je het best snoeien in oktober of november. Snoei hem niet op het moment dat het vriest, want dan kunnen de takken scheuren. Wat je allemaal wanneer snoeit vind je in de snoeikalender.

(Bol)catalpa snoeien

De takken van een bolcatalpa zijn vrij zacht, de toppen bevriezen makkelijk. Een bolcatalpa snoeien doe je na de winter, eind februari of begin maart om vorstschade te voorkomen.

Snoei elk voorjaar alle takken terug tot boven de entplaats. De boom ziet er tijdelijk net zo uit als een knotwilg. Snoei elke tak afzonderlijk af, gebruik een scherpe schaar. Na deze voorjaars snoei hoef je verder niks meer aan de boom te doen.

Snoeien na aanplanten

Een bolcatalpa wordt geënt op een onderstam. Knip meteen na het aanplanten alle takken van een jonge boom terug tot op circa vijf centimeter boven de entplaats. Zo krijg je een goed vertakte kroon. Bij de entplaats is de stam meestal iets dikker en met zwarte was afgesmeerd. Een in pot gekweekte bolcatalpa hoef je niet direct terug te snoeien, snoei deze pas om het normale snoeimoment.

De trompetboom loopt vrij laat uit, het kan wel tot in mei duren voordat je nieuw blad en uitlopers aan de boom ziet komen. Maar dan gaat het snel! In tien dagen kan de boom volledig in het blad staan.

‘Echte’ trompetboom snoeien

De ‘echte’ trompetboom, Catalpa bignonioides en de gele trompetboom Catalpa bignonioides ‘Aurea’ groeien uit tot bomen van ca 8 m hoog.  Volg bij deze boom de algemene snoeiregels van bomen.

Boom snoeien

Een Catalpa snoeien gaat anders dan bij de meeste bomen. Veel bomen snoei je namelijk gewoon in de winter. Omdat de trompetboom snel bevriest kun je deze niet in de winter snoeien. Het wel aan te raden om voor het snoeien onze video over bomen snoeien te bekijken. Dan kun je goed zoen hoe je takken kunt afknippen en wat het juiste snoeigereedschap is, zodat je je boom niet beschadigd. Lees meer bij boom snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Judith op 19 augustus 2018 om 11:00

Onze Catalpa staat nu bijna 16 jaar in onze voortuin. We snoeien hem elk jaar terug, meestal in oktober. Nu wordt hij de afgelopen jaren steeds groter (te groot). De vorm is er ook uit, sommige taken zijn flink langer dan de rest. Nog tips hoe we hem weer een beetje in model krijgen? Als hij nog verder uitschiet krijgen de buren er last van en het zou zonde zijn als hij er helemaal uit moet.

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 08:00

Beste Judith, wat je doet is goed, elk jaar rigoureus terugsnoeien. Dat is de beste manier om een bolcatalpa een zo lang mogelijke levensduur te geven. Het is echter wel zo dat deze boom geënt is en dat houdt in dat hij niet het eeuwige leven heeft. Zestien jaar is echt al heel oud voor een bolcatalpa. De knot wordt in de loop der jaren steeds zwaarder, zeker wanneer je soms wat voorzichtig geweest bent met snoeien. Toch is er met een goede snoei in de knot nog wel wat winst te behalen. Ik zou hiervoor een professional vragen, zeker wanneer je beslist niet wilt dat de boom het loodje legt. Succes!

>

Gerard op 23 juli 2018 om 20:54

Onze bolcatalpa is prachtig maar een van de wortels komt nu boven het gras uit groeien kun je deze wortel eventueel snoeien of afkappen zonder de boom verder te bescadigen?

>

vtwonen (tuinieren) op 1 augustus 2018 om 10:40

Beste Gerard, er is natuurlijk een reden voor dat de boom wortels boven de grond gaat maken, waarschijnlijk omdat hij door het dichte wortelnetwerk van het gras belemmerd wordt in de zuurstof-koolstofdioxide-uitwisseling. In hoeverre is de boomspiegel (de opening rond de stam) begroeid met gras? Misschien kun je deze open houden en slechts luchtig beplanten met bloembollen eventueel, zodat de zuurstof-koolstofdioxide-uitwisseling verbetert. De boom heeft dan minder noodzaak om elders op zoek te gaan. Bij een tevreden boom kun je deze wortels straks wegsnoeien, in dit geval zou ik het nog niet doen.

>

Richard op 21 juli 2018 om 09:13

Goedemorgen , ik heb 2 bolcapalca’s naast elkaar staan, bij een is de bol zomer’s veel groter als bij de andere. De boomstam is ook dikker, dus waarschijnlijk ouder.
Kan ik met snoeien in febr., De grotere boom zo snoeien dat ze in de zomer een ongeveer even grote bol hebben.

Met vriendelijke groet,
Richard.

>

vtwonen (tuinieren) op 1 augustus 2018 om 10:30

Hoi Richard, ja hoor dat kan prima!

>

Kees op 18 juli 2018 om 12:36

Mijn bolcatalpa is wel erg groot geworden. Mag je nu wat takken inkorten ?

>

vtwonen (tuinieren) op 20 juli 2018 om 13:39

Beste Kees, de meningen zijn daarover verdeeld. Voor drastische terugsnoei zou ik wachten tot het voorjaar, maar als het om enkele takken gaat, zou dat geen kwaad moeten kunnen. Er zijn mensen die zelfs pleiten bij zomersnoei. Maar zo zijn er ook weer 3000 andere meningen...

>

Jana Blauw-Kops op 4 mei 2018 om 12:25

ik ben te laat met het snoeien van catalpa"s,het is nu 4mei ,kunnen ze nu nog gesnoeid worden ? Of misschien de takken op de helft terugsnoeien? Hartelijk dank voor een reactie !

>

vtwonen op 22 mei 2018 om 07:43

Beste Jana. Beter van niet. Je kunt rustig een jaartje overslaan. Er komen wat meer takken in de boom en de kruin oogt voller maar verder kan dit geen kwaad.

>

Tony op 28 april 2018 om 18:31

We hebben sinds enige ( 3 ) jaren 2 bol catalpa's. ieder jaar op bijna zelfde periode beginnen ze te bloeien. alleen deze keer niet geen enkel leven te bespeuren in een van de twee. Ik heb ze ruim voor de vorst periode gesnoeid. Is er reden om de boom te vervangen, of kan het alsnog goed komen.
Groet Tony

>

vtwonen op 16 mei 2018 om 07:59

Hoi Tony. Ik zou de boom nog niet opgeven. Bolcatalpa’s lopen pas uit in mei en stel dat de boom een optater heeft gehad, dan kan hij ook veel later uitlopen, bijvoorbeeld na de langste dag pas. Sommige bomen wanen zich zelfs schijndood om later nog in blad te komen. Rustig afwachten dus, het komt vast goed!

>

Henny op 27 april 2018 om 13:24

Ik ben vergeten mijn catalpa te snoeien, hij begint nu al uit te lopen en blad te vormen, kan ik hem nu nog snoeien???

>

vtwonen op 16 mei 2018 om 07:59

Beste Henny, beter van niet. Je kunt rustig een jaartje overslaan. Er komen wat meer takken in de boom en de kruin oogt voller maar verder kan dit geen kwaad.

>

Bert op 24 april 2018 om 22:33

Hallo, ik heb van het weekend 3 trompet Catalpa gekocht en deze geplant. Alleen heb ik perongeluk de takken ( het waren er 3 ) terug gesnoeid tot 1,5 cm van de knot. Moet ik deze nu eruit halen en nieuwe kopen of zullen ze nog groeien? Gr Bert

>

vtwonen (Kristel) op 16 mei 2018 om 08:00

Beste Bert. Wat balen voor je nieuwe boompjes. Snoeien doe ik in februari of maart, mei is te laat omdat de bomen al beginnen met uitlopen. In principe wordt aangeraden om 5 tot 10 cm afstand van de entplaats te houden om te voorkomen dat ze niet meer uitlopen. Ik heb in mijn studententijd ooit een drietal Catalpa’s op dezelfde manier gesnoeid en 2 van de 3 hebben het overleefd. Duimen maar, meer kun je even niet doen!

>

Gé Simons op 2 april 2018 om 14:48

Ik heb net de catalpas gesnoeid en zag dat er erg veel zand in de kruinen zat. Moet ik dat eruit halen of laten zitten waar het zit??

>

vtwonen op 12 april 2018 om 07:46

Beste Gé, wat vreemd, weet je zeker dat het zand is? Het lijkt me niet de bedoeling dat er ergens anders zand komt te zitten dan in de grond, dus mijn eerste reactie is weghalen. Misschien kun je de kweker nog even bellen om te vragen waar het vandaan komt (wind? Aangebracht met het enten). Mocht je een antwoord hebben dan horen wij het ook graag!

>

emar op 20 februari 2018 om 10:22

Een van onze Catalpa s is dood gegaan. Is dat waar dat de grond helemaal schoongemaakt moet worden voordat er een nieuwe Catalpa geplant wordt?
Is dat ook zo bij een klim/roos?

>

vtwonen op 27 februari 2018 om 07:59

Voor alle planten is het beter om de grond te ontdoen van stenen en grove materialen, zo kunnen de wortels zich beter ontwikkelen. Dat de Catalpa dood gaat lijkt mij echter niet direct hierdoor veroorzaakt te zijn. De Catalpa kan niet tegen natte voeten en is ook allergisch voor droogte. Als de grond humusrijk en doorlatend is, kan het niet missen. Heeft de boom het wel ooit gedaan? Ofwel, is deze aangeslagen na het planten? Is er geregeld bewaterd? Ik hoor vaak dat het hier misgaat, wellicht weet de kweker raad (en wil hij je tegemoetkomen). Succes.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties