Dit zijn de meest gemaakte snoeifouten

beeld vtwonen Beeld vtwonen 07-2017 | fotografie: Sjoerd Eickmans | styling: Danielle Verheul
Beeld vtwonen 07-2017 | fotografie: Sjoerd Eickmans | styling: Danielle Verheul

Snoeien is verre van simpel. Want elke boom en plant heeft zo zijn eigen voorkeur wat betreft de tijd van het jaar en de manier van snoeien. Houd je je daar niet aan, dan kun je zomaar die mooie appelboom om zeep helpen. Wil je niet overblijven met een tuin vol kale struiken en stammen? Check dan deze veelgemaakte snoeifouten.

Lees verder onder de advertentie

Verkeerde tijd

Een boom of plant snoeien in het verkeerde seizoen kan nog weleens verkeerd aflopen, vooral als je dit te vroeg in het jaar doet. Voor nagenoeg alle bomen en planten geldt dat snoeien tijdens een vorstperiode niet handig is. Wanneer je een boom snoeit, maak je eigenlijk een wond en deze kan bij een temperatuur onder het nulpunt niet herstellen. Bekijk daarom deze handige snoeikalender waarin je precies kunt zien welke boom of plant wanneer aan de beurt is. Noteer die periodes ook in je agenda, dan weet je zeker dat je het niet vergeet.

Verkeerde manier

Zomaar ergens de tuinschaar inzetten zonder plan is een van de meest gemaakte snoeifouten. Bedenk eerst waarom je eigenlijk gaat snoeien. Is dit om de groei te bevorderen, wil je de vorm beïnvloeden, wordt de situatie gevaarlijk of neemt de plant je tuin langzaam over? Wanneer je weet waarom je snoeit, dan kun je daar de methode op aanpassen.

Je kunt grofweg stellen dat er twee manieren van snoeien zijn: inkorten en uitdunnen. Bij inkorten ga je wat rigoureuzer te werk dan bij uitdunnen en vooral daar worden de meeste fouten gemaakt. Met name bij dikkere takken maak je wonden als je het niet op de juiste manier doet. Bovendien luistert het ook nauw waar precies in de tak je de zaag en of schaar moet plaatsen. Zoek daarom in onze plantenindex de bewuste plant of boom op en lees daar hoe en wanneer je moet snoeien. Ook in deze snoeivideo’s zie je hoe je te werk moet gaan.

Lees verder onder de advertentie

Slecht gereedschap

Botte tuinscharen en –zagen zijn vaak de reden van een slechte snoeibeurt. Je brengt er schade mee aan en verzwakt zo de boom of struik. Zorg er daarom altijd voor dat het tuingereedschap schoon en scherp is. Ben je in de tuin bezig geweest? Gooi je snoeischaar daarna niet in een bak, maar maak hem meteen schoon en droog en bewaar hem binnen. Je kunt zelf het gereedschap vijlen of dit laten doen. Check hier het beste onderhoud van tuingereedschap.

Hoe het wél moet

Planten, bomen en struiken zijn meestal niet goedkoop en als je alle aankopen bij elkaar optelt, dan staat er vaak voor een behoorlijk bedrag aan groen in de tuin. En omdat je je auto ook niet met een schuurspons schoonmaakt, is het echt aan te raden om je te verdiepen in de do’s en don’t van het tuingroen. Snoeien kun je leren en als je dan ook nog ziet hoe de tuin ervan opbloeit, krijg je er serieus lol in. Check daarom goed hoe je het snoeien aanpakt of besteed het werk aan een hovenier uit als je bovenstaande snoeifouten niet wilt maken.

Snoeigereedschap shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 07-2017 | fotografie: Sjoerd Eickmans | styling: Danielle Verheul