Blauweregen snoeien

De prachtige blauwe bloemtrossen zijn de voornaamste reden om de blauweregen (Wisteria) in je tuin te plaatsen. Om te zorgen dat de plant optimaal bloeit, moet je de blauweregen snoeien.

Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in onze shop.

Blauwe regen snoeien

Hoe snoeien?

In deze video laat tuinman Jurgen Smit zien hoe je de blauweregen snoeien kunt. Kijk ook eens naar onze andere tuinvideo’s. De blauweregen is ideaal om tegen een pergola te laten groeien.

Blauwregen soorten

Er zijn twee soorten blauweregen: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. De draairichting is wat deze blauweregen soorten verschillend van elkaar maakt. De eerste rankt rechtsom en de tweede linksom. De blauweregen is een klimplant met grote groeikracht. Voor een overzicht van alle Wisteria soorten kijk je in de plantenindex.

Wanneer snoeien?

In de nazomer, rond juli/augustus, zijn de zijtakken van de blauweregen gigantisch geworden. De plant kan zomaar tot 10 meter hoogte klimmen. Snoei dan de lange zijtakken tot ongeveer 40-50 centimeter terug. Zo komt hij de winter goed door. In het vroege voorjaar, rond januari/februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer. Vanuit daar gaat hij weer bloeien. Kijk ook eens bij wanneer snoeien? of in de snoeikalender om te zien wat je nog meer kunt snoeien.

Blauweregen snoeien

Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen. Bij het snoeien van de blauweregen is het belangrijk om sterk snoeigereedschap (zoals de een snoeischaar) te gebruiken. Pak geen oude snoeischaren, want je beschadigt de takken en hebt meer kans op infectieziekten bij de plant. In januari/februari is de eerste snoei, volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Kies een vorstvrije dag.
  2. Begin bovenin te snoeien. Dat werkt het prettigste.
  3. Knip de zijscheuten zover terug dat er per zijtak twee tot drie bloemknoppen overblijven (gerekend vanaf de hoofdtakken), op ongeveer 10-15 centimeter.
  4. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij de blauweregen te groot wordt voor je tuin.
  5. Als het goed is, houd je een dikke hoofdtak over met een aantal zijtwijgen waar hij prachtig op bloeit.

In juli/augustus vind de tweede snoei plaats. Knip dan de lange dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op vijftien centimeter van de hoofdtakken. Die zullen weer gaan uitlopen en kun je in de periode november tot en met februari weer op de hierboven beschreven manier terugknippen.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Wendy op 30 juli 2017 om 17:47

Hi, dank voor de tips. Ik heb echter een iets verdergaande snoei-vraag. Ik heb mijn blauwe regen nu zo'n 8 jaar. Ik heb hem nooit (goed) gesnoeid, alleen in de weg hangende takken afgeknipt. Eerst, toen hij nog laag was, bedekte hij mooi mijn schutting en daar bloeide hij ook. Inmiddels is hij erg de hoogte in gegaan en groeit er voor de schutting alleen nog de stam. Ik zou hem supergraag weer laag en laagbloeiend willen krijgen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

>

vtwonen op 28 augustus 2017 om 11:18

Beste Wendy,

We hebben even een tuinexpert voor je ingeschakeld. Dit is de reactie van Marc den Hertog (http://www.jandenhertog.nl/home)

“Deze blauwe regen heeft op dit moment teveel groeikracht om zomaar weer klein en laag te worden. Dat is op zichzelf een compliment voor de plek waar hij staat en hoe hij onderhouden wordt natuurlijk. Maar in de staat die u beschrijft is het bijna onmogelijk om zonder grote risico's weer terug te gaan naar de Blauwe Regen van de eerste jaren na aanplanten. Dat is natuurlijk ook logisch omdat hij inmiddels een heel ander (lees veel groter en uitgebreider) wortelgestel heeft ontwikkeld.

Het antwoord op uw vraag is dus eigenlijk dat het niet kan. Het spijt me.

Ik zal proberen uit te leggen waarom niet.

Een blauwe regen bloeit altijd met een frisse tegenzin. Zo lijkt het niet altijd, dat weet ik, maar toch is dat zo. Als hij het niet zo heel erg naar zijn zin heeft, wat die reden ook is, gaat hij bloemhout maken en komen er bloemen. De reden kan van alles zijn. De normale cyclus in de natuur is dat een Wisteria eerst vanuit een donkere bodem in een bos via een hoge boom of stevige struik helemaal naar boven groeit tot hij niet verder kan groeien. Op dat moment veranderen de takken en stoppen ze met groeien. Door deze tegenslag gaat een Blauwe Regen dan bloeien zodat hij met de zaden die hopelijk erna komen zichzelf kan voortplanten zodat de cyclus blijft bestaan. Maar van harte gaat dat niet omdat het ook het einde van zijn levenscyclus betekent. Meer dan bloeien en zich voortplanten kan hij vanaf dat moment niet meer.

In onze siertuinen zien we dat effect ook. Als een Blauwe Regen het goed doet groeit hij snel en de eerste 10 jaar (soms langer) bloeit hij niet of nauwelijks. Pas als hij uitgegroeid is komen er bloemen. Daarom adviseren we klanten ook altijd om te zorgen dat een blauwe regen het niet zo goed naar zijn zin heeft. Dat betekend bijvoorbeeld heel vaak zomersnoei toepassen. Alle lange takken die hij zomers maakt steeds maar opnieuw snoeien zodat de plant geremd wordt in zijn ontwikkeling. Verder zo min mogelijk bemesten, nooit water geven en zorgen dat de wortels heel veel moeite moeten doen om bij het beschikbare grondwater, en de beschikbare voeding te komen. Wortelsnoei toepassen in de winter werkt ook, en verder bepaalt het type grond natuurlijk wat er precies gebeurt.

In uw geval bent u waarschijnlijk begonnen met een exemplaar die in een pot heeft gestaan ergens op een kwekerij. Dat in pot staan levert veel stress op bij Wisteria, en dat is juist handig want dat levert vaak bloemhout op. Dat is bij u ook gebeurt. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat een tijdje bloemen geven, maar op een gegeven moment gaat hij echt zijn best doen, en dan komen er alleen nog maar lange takken en veel groei, maar voorlopig geen bloemen meer.

Blauwe Regen gaat pas weer bloeien als hij al het beschikbare voedsel in de grond heeft opgebruikt, of als er iets anders gebeurt wat zijn groei gaat remmen. Zoals de eerder genoemde zomersnoei.
In uw geval komen de bloemen waarschijnlijk pas over enkele jaren weer, en dan vooral aan het einde van alle takken. Niet onderin, en dat is juist wat u wilt. Als u de hele plant zodanig snoeit dat hij de hoogte weer krijgt die u eigenlijk wilt (laten we zeggen 2 meter hoog), dan zal de plant zichzelf vernieuwen met een aantal jonge takken onder uit de oude stam, maar die zullen zoveel groeikracht hebben door het grote wortelgestel dat ze binnen enkele jaren weer net zo lang zullen zijn als de huidige hoogte. Verder zullen die takken voorlopig niet bloeien. Dat begrijpt u wel.
Daarnaast zijn er erg veel risico's aan zo'n operatie, inclusief het risico dat de onderstam gaat groeien in plaats van de juiste ent. In dat geval gaat de groei nog sneller dan eerst, en dan komen er meestal helemaal nooit meer bloemen, of als die er wel komen in een heel andere kleur of vorm.

Uw beste optie is om de bestaande Wisteria weg te halen, en met een nieuwe te beginnen. Maar u moet dan wel zorgen voor heel beperkte ruimte bij de wortels zodat deze nieuwe plant zich nauwelijks kan ontwikkelen. Hierdoor zal hij vanaf het begin bloemhout maken en elk jaar bloeien. In die staat kunt u hem heel eenvoudig relatief klein houden. En toch van de bloemen genieten.”

>

Anoniem op 26 september 2016 om 13:44

Willem
Kun je nu eind september de klimplant, de blauwe goudenregen, nog snoeien?
Met vr groet

>

Anoniem op 24 oktober 2016 om 08:44

Hoi Willem, je kunt altijd de hele lange scheuten wegknippen, zodat hij geen overlast geeft. Wil je meer bloemen komende zomer, volg dan de snoeitips voor de wintersnoei. ~Marie

>

Anoniem op 29 juli 2016 om 12:24

Hoe bevestig je een blauwe regen aan een gevel en welke matreialen gebruik je hier voor.

>

Anoniem op 18 augustus 2016 om 11:18

Hoi Filip, dit moet je inderdaad goed voorbereiden. Blauwe regen is een snelle groeier en zonder leidraad wordt het niets. Schroef ogen in de muur, leid hier staaldraad door. Een goede ijzerhandel heeft dit. Zorg dat er voldoende afstand tussen de muur en het draad zit. Leid een hoofdtak langs de draad en snoei de zijscheuten terug. Knip steeds de takken weg die groeien waar je niet wilt hebben, voor je het weet is hij onder de pannen en dat kan lekkage geven. ~Marie

>

Anoniem op 3 september 2015 om 07:59

Hoi Ron, als het niet anders kan, moet je nu snoeien. Zo’n oude plant kan wel wat hebben. Probeer hem met een fiets binnenband weg te buigen, misschien hoef je dan minder weg te snoeien. Gebruik stevige palen, blauwe regen is zo sterk dat ze regenpijpen en dunnen palen ‘wurgen’ als ze eromheen groeien. ~Marie

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 10:01

Hoi Ron, als het niet anders kan, moet je nu snoeien. Ook al bloeit hij. Zo’n oude plant kan wel wat hebben. Probeer hem met een fiets binnenband weg te buigen, misschien hoef je dan minder weg te snoeien. Gebruik stevige palen. Blauwe regen is zo sterk, dat ze regenpijpen en dunnen palen ‘wurgen’ als ze eromheen groeien. ~Marie

>

Anoniem op 30 augustus 2015 om 12:59

Tijdens onze vakantie is de pergola afgebroken, en de blauweregen ligt op de grond. Om de pergola te herstellen moet ik de blauweregen helemaal terugsnoeien tot op de hoofdstam, de top moet er helemaal af. Hoe en wanneer kan ik dit het best doen?

>

Anoniem op 22 augustus 2015 om 22:43

Hallo,
Wij hebben een blauweregen minimaal 23 jaar oud (zo lang wonen we hier, en de blauweregen stond er al), maar nu is de pergola tijdens onze vakantie afgebroken. Om dit te repareren moet ik hem helemaal terugsnoeien tot de bovenkant eraf is. Wanneer kan ik dit het beste doen? Hij staat momenteel nog in bloei.

>

Anoniem op 30 juli 2015 om 15:03

Hoi Ingrid. Heel goed dat je hier alert op bent want inderdaad, blauwe regen is zeer giftig! Hoe mooi dan ook, snoei het maar snel weg, want naast krampen, buikpijn en diarree kan het zelfs dodelijk zijn voor je konijn.

>

Anoniem op 29 juli 2015 om 07:23

Hallo,
Ik woon 3 hoog en nu komen er op mijn balkon blauwe regen ranken omhoog die zich om het hek draaien. Ik vind het best mooi, maar mijn konijn komt elke dag buiten. Is het gevaarlijk als hij ervan eet? Hij doet dat wel eens van andere plantjes.
groetjes Ingrid

>

Anoniem op 9 juli 2015 om 08:52

Hoi, dat zou best kunnen, het is enorm droog en warm geweest. Knip de scheuten die verdroogd weg. Als de wortels nog leven en je hem wat extra water geeft, zal hij weer nieuwe scheuten maken. Afwachten dus. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties