Blauweregen snoeien

De prachtige blauwe bloemtrossen zijn de voornaamste reden om de blauweregen (Wisteria) in je tuin te plaatsen. Om te zorgen dat de plant optimaal bloeit, moet je de blauweregen snoeien.

Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in onze shop.

Blauwe regen snoeien

Hoe snoeien?

In deze video laat tuinman Jurgen Smit zien hoe je de blauweregen snoeien kunt. Kijk ook eens naar onze andere tuinvideo’s. De blauweregen is ideaal om tegen een pergola te laten groeien.

Blauwregen soorten

Er zijn twee soorten blauweregen: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. De draairichting is wat deze blauweregen soorten verschillend van elkaar maakt. De eerste rankt rechtsom en de tweede linksom. De blauweregen is een klimplant met grote groeikracht. Voor een overzicht van alle Wisteria soorten kijk je in de plantenindex.

Wanneer snoeien?

In de nazomer, rond juli/augustus, zijn de zijtakken van de blauweregen gigantisch geworden. De plant kan zomaar tot 10 meter hoogte klimmen. Snoei dan de lange zijtakken tot ongeveer 40-50 centimeter terug. Zo komt hij de winter goed door. In het vroege voorjaar, rond januari/februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer. Vanuit daar gaat hij weer bloeien. Kijk ook eens bij wanneer snoeien? of in de snoeikalender om te zien wat je nog meer kunt snoeien.

Blauweregen snoeien

Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen. Bij het snoeien van de blauweregen is het belangrijk om sterk snoeigereedschap (zoals de een snoeischaar) te gebruiken. Pak geen oude snoeischaren, want je beschadigt de takken en hebt meer kans op infectieziekten bij de plant. In januari/februari is de eerste snoei, volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Kies een vorstvrije dag.
  2. Begin bovenin te snoeien. Dat werkt het prettigste.
  3. Knip de zijscheuten zover terug dat er per zijtak twee tot drie bloemknoppen overblijven (gerekend vanaf de hoofdtakken), op ongeveer 10-15 centimeter.
  4. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij de blauweregen te groot wordt voor je tuin.
  5. Als het goed is, houd je een dikke hoofdtak over met een aantal zijtwijgen waar hij prachtig op bloeit.

In juli/augustus vind de tweede snoei plaats. Knip dan de lange dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op vijftien centimeter van de hoofdtakken. Die zullen weer gaan uitlopen en kun je in de periode november tot en met februari weer op de hierboven beschreven manier terugknippen.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 27 april 2013 om 20:16

Is een Blauwe regen giftig voor tuinvogels?

op 9 mei 2013 om 13:02

Hoi Silvia, blauwe regen is inderdaad giftig, maar in hoeverre dit uitwerking heeft op vogels is niet bekend. Wel is bekend dat als honden ervan eten, ze hier diarree van krijgen. Maar naar ons weten blijven vogels als vanzelf van giftige planten af, de natuur regelt zichzelf.

Anoniem op 13 mei 2013 om 14:40

Ik heb al jaren een blauwe regen die maar niet wil bloeien – helpt het dus om hem zoals hier te gaan snoeien. of moet ik meer mest toevoegen.. Kun je me helpen??

op 27 mei 2013 om 15:26

Beste Mark, een blauweregen is inderdaad een trage starter.Na zoveel jaren moet hij oud genoeg zijn om te bloeien.Probeer dit jaar eens de snoeimethode zoals op de site staat. Extra mest geeft groei, en je wilt bloei. Een goed gesnoeide plant geeft ook mooi blad geniet ervan. Bekijk op Facebook alle reacties op jouw vraag.

Anoniem op 4 juni 2013 om 17:01

wij hebben een blauwe regen waarvan de bloei is begonnen en nu de bloemen heel klein en verdroogd uitzien. Link en rechts komen er heel kleine groene blaadjes te voorschijn. Wij zijn bezorgd dat hij van de laatste vorst geleden heeft. Kan ik hem een stuk terug snoeien? Hij fungeert bij ons in de tuin als een zonnen paraplu.
Met vriendelijke groet

Henriëtte Geurts

Anoniem op 4 juni 2013 om 23:15

Ik heb perongelijk de mogelijke hoofdstam van de blauwe regen doorgeknipt van de buurman… Wat nu?
Heb m’n weer aan elkaar getaped dat werkt met geknakte tomaten plantjes, zou dit ook werken?

Gr. Babs

op 10 juni 2013 om 14:28

Dag Henriëtte, je moet hem nu niet meer snoeien, doe dat pas na de bloei. Een blauweregen is heel sterk, door het koude voorjaar loopt hij later uit. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur, bekijk alle reacties op facebook.

op 21 juni 2013 om 10:58

Beste Babs, een late reactie, leeft je plant nog? Als je de tak maar voor de helft hebt doorgeknipt, kun je inderdaad proberen om de stukken weer aan elkaar te laten groeien. Gebruik stevig tape, zoals schilderstape. Het moet de wond luchtdicht afsluiten. Midden in de groei kan dit lastig zijn, sommige planten hebben zo’n sapstroom, dat ze deze ’pleister’ er vanaf duwen. En vertel het eerlijk aan de buurman, veel ruzies beginnen om de tuin.

Anoniem op 27 juni 2013 om 19:43

twee jaar geleden is onze tuin gerenoveerd, met een nieuwe afwatering in de sloot, sindsdien komt er allemaal roestwater en roestkorrels uit en is ook regelmatig verstopt. Nu staat er bij onze buurman een blauwe regen in de tuin en hoorde ik dat er roest uit de blauwe regen komt. Ik heb een paar takken ervan afgeknipt en in een oude theedoek gedaan, inderdaad allemaal roestvlekken. Kan het zo zijn dat er uit de wortels ook roest kan komen en bij onze de afvoer kan verstoppen?

op 15 juli 2013 om 11:28

Dag A. Wagenaar. Een blauwe regen gaat op weg naar water, en kan dat diep zoeken. Als je tuin zo nat is, dat je een drainage hebt aangelegd, hoeft hij niet ver op zoek te gaan. Het kan ook zijn dat je ijzerhoudende grond hebt. De roestvlekken op de theedoek komen van het plantensap. Kortom , ik denk dat de verstopping een andere reden heeft. Blijven zoeken!

Anoniem op 16 augustus 2013 om 16:00

Ik zou graag een blauwe regen hebben op mijn pergola, maar ik woon dicht bij de kust (zoutaanslag en veel zoute west- en zuidwestenwind) waardoor gevoelige planten zoals bv de magnolia het niet overleven. Is er een soort blauwe regen die tegen wat ruwere omstandigheden kan? Ik hor graag van u.
Met vriendelijke groeten,
JohnB

op 19 augustus 2013 om 16:50

Dag John, wanneer je een Wisteria beschut tegen een muur plant zou hij het kunnen redden, in een open ruimte niet. Ondersteun de Wisteria goed zodat hij niet teveel te lijden heeft van de harde wind. Bescherm de grond eronder met een dikke mulchlaag van bladeren of schors. Welk soort het meest geschikt is zou je het beste kunnen navragen bij een kweker van Wisteria, zoals Krijn Spaan.

Anoniem op 19 augustus 2013 om 22:57

Hallo
Ik heb een blauweregen die is ruim twintig jaar is hij bloei twee keer per jaar heel mooi . Maar nu heb ik ontdekt dat hij tussen twee stammen heleboel vliegjes zitten en er groen spul uit komt stinkt behoorlijk net als koeienpoep . Mijn vraag is wat is dat is die aan het wegrotten help

op 30 augustus 2013 om 16:35

Hoi Louise. Tussen de twee stammen zeg je, waarschijnlijk gaat het hier om bacterievuur. Dit nestelt zich vaak op plekken van geënte stammen en het zorgt ervoor dat er bruine, rotte plekken ontstaan. Bacterieziekten zijn moeilijk te bestrijden. Zieke delen van de plant moeten direct verwijderd worden en snoeiwonden moeten worden ingesmeerd met wondafdekmiddel (bijvoorbeeld Subopast, online-tuincentrum.be). Ontsmet hierna direct je kleren, handen en tuingereedschap, aangezien bacterievuur zeer besmettelijk is (voor je het weet hebben andere bomen ook bacterievuur). Nogmaals, wij vermoeden dat dit het is. Stap eventueel naar een boomchirurg of tuincentrum als je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

Anoniem op 15 september 2013 om 10:14

Hoi Louise
Ik heb een blauwe regen over een pergola en die geeft als hij is uitgebloeid een soort bonen van 10cm lang wat zijn dit?????? en wat moet men er mee.
het is wel een heel mooi gezicht
mvg Kees

op 19 september 2013 om 12:53

Beste Kees, verrassend is tuinieren hè? Blauweregen is een vlinderbloemige, net als bonen. Wat je ziet zijn de peulen met de zaden erin. Je kunt ze laten zitten, wegknippen of zaaien. Let op: de zaden en peulen zijn giftig! Groet, Marie

Anoniem op 30 oktober 2013 om 10:50

Wij hebben een blauwe regen die over een pergola groeit en als parasol werkt. Helaas hebben we de blauwe regen moeten terugsnoeien tot aan de pergola hoogte aangezien hij anders tijdens de storm door ons serre dak was gevlogen.
Er was niets aan te houden, helaas.
Mijn vraag is komt alles nog wel weer goed, aangezien hij wel zeer drastisch is teruggesnoeid er er alleen nog maar rechtopstaande dikke stammen staan tot aan de bovenkant van de pergola

op 6 november 2013 om 16:20

Dat moet een droevig gezicht zijn, zo’n kale stam. Als de wortels niet beschadigd zijn, zal de plant weer uitlopen. Dat duurt wel wat langer dan normaal. Dun in de zomer de scheuten uit en kies voor nieuwe hoofdtakken. Dan heb je binnenkort weer een natuurlijke parasol.

Anoniem op 28 november 2013 om 11:19

Er zijn verschillende wisteria’s blauwe regen die soms pas bloeien na 15 jaar.
Ik heb 6 verschillende soorten er waren 2 waar ik 13 jaar op heb gewacht voor dat deze bloemen kreeg.
Maar het was wel de moeite waard om erop te wachten.
Wij hebben ook een bijzondere rotstuin deze kunt u zien via.
rotsvallei Margraten.

Anoniem op 18 maart 2014 om 14:01

Onze blauwe regen groeit erg hard naar boven, en nu hebben we beneden nog maar weinig takken en bloemtrossen. Kan je daar nieuwe takken laten ontstaan, bv door inkepingen in de dikke hoofdtakken te maken?

op 19 maart 2014 om 16:35

Blauwe regen heeft inderdaad enorme groeikracht. Verticaal groeiende takken groeien het hardst, probeer eens een hoofdtak horizontaal uit te buigen. Bloemknoppen maken ze op zijtakken, snoei de zijtakken terug in juni op ca. 30cm. Of de inkeping methode werkt, weet ik niet. Het is wel bij fruitbomen een bekende methode, let wel op, via de wonden kunnen er infecties binnen komen.

Anoniem op 26 maart 2014 om 17:15

Hoe krijg ik mijn blauwe regen weer vol met bloemen? Er zitten nu al nw scheuten, aankomende bloemen in? Moeten die eraf?

Anoniem op 26 maart 2014 om 17:17

Ik wacht op een reactie….!!!

op 28 maart 2014 om 11:41

Hallo Martje, helaas kunnen we alle vragen niet binnen een dag beantwoorden. Ik verwacht je volgende week woensdag een antwoord te kunnen geven.

op 2 april 2014 om 16:32

Hoi, de bloei van blauweregen, daar gaat het om. Wacht met snoeien tot na de bloei en volg de aanwijzingen voor de juni-snoei.
Als hij echt te hoog wordt, knip hem dan af op de gewenste hoogte en buig de nieuwe scheuten aan op de plek waar jij ze wilt hebben. ~Marie

Anoniem op 22 april 2014 om 13:17

Geachte lezer,
hoe bevestig ik een wisteria tegen een muur??
met haken in de muur of met houten latwerk????
met vr. groet christa

Anoniem op 22 april 2014 om 21:30

mijn blauwe regen is flets blauw, is er iets aan te doen om hem volgend jaar feller blauw te maken?

op 25 april 2014 om 08:53

Beste Louk, helaas, de soort bepaalt de kleur. Hier is niets aan te doen. Als de kleur je echt niet bevalt, haal hem er dan uit en kies een ander soort met donkerblauwe bloemen. In de felle zon verbleken sommige bloemen ook snel. Succes met je keuze.

op 25 april 2014 om 08:54

Beste Christa , maak voor een wisteria een stevig rek van RVS draden die je met haken in de muur vastzet. Zorg dat er ca 4 cm tussen de draden en de muur is, dan kunnen de ranken er makkelijk omheen draaien deze draden kan je zowel verticaal als horizontaal spannen, net wat het mooiste uitkomt. Succes!

Anoniem op 3 mei 2014 om 09:36

Mijn blauwe regen is afgelopen winter heel ver terug gesnoeid en nu heb ik alleen blad en geen bloemen. Moet ik iets doen om weer bloemen te krijgen.

Anoniem op 4 mei 2014 om 10:22

Beste mensen,

Ik heb vorig jaar een kleine blauwe regen gekocht, (50 cm)hij deed het goed enkel geen bloemen, maar tot op heden is hij nog niet uitgekomen, sommige takjes waren kurkdroog, maar meerr naar stammetje toe zit er wel buig in eb lichtgroen, is hij nog levend?

op 9 mei 2014 om 16:36

Beste Tineke, jazeker, in juni snoei je hem opnieuw. Lees de tips en reacties van anderen over het onderwerp en bekijk de video: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/blauweregen-snoeien.

op 12 mei 2014 om 09:13

Tja Grietje, als er nu nog geen blad aankomt, klinkt het alsof hij dood is. De groene stam is hoopvol. Geef hem nog 2 weken, dan moet er echt blad te zien zijn. En anders moet je een nieuwe plant kopen.

Anoniem op 12 mei 2014 om 09:56

Ik heb een blauwe regen uit 2009. Hij is prachtig en heeft in de maanden april en mei gebloeid. De bloemen zijn nu weg, ( d.d. 120514).. Vorig jaar heeft hij 2x gebloeid.. De struik is nu erg de hoogte ingeschoten. Wat nu te doen? Hij leunt zwaar op de schutting, ook richting de buren. Mijn gevoel zegt; de grote top eraf snoeien, de zwaarte hangt nl. bovenin… Wat is uw advies; ik hoop op een dusdanige behandeling, dat mijn blauwe regen nogmaals gaat bloeien… P.s. hij zit vol met blad…

op 15 mei 2014 om 11:30

Beste Marjet, je geeft de oplossing al, snoeien! Knip de zijtakken terug op de hoofdtak en lees de vele tips van anderen onder deze video. Dan komt het zeker goed!

Anoniem op 27 mei 2014 om 11:13

hallo,
Mijn Wisteria,is 15 jaar en zit op een pergola van 12meter heen en terug.
Nu komt er op4meter afstand van de stam een grote stek
Kan ik deze opnieuw poten?…..
En wordt mijn oude niet te kolossaal?…
Hoe oud kunnen ze worden?..
Gr Bep

Anoniem op 31 mei 2014 om 11:03

ik heb mijn blauwe regen om en stevige regenpijp.kan deze door de blauwe regen kapotgeknepen worden?

op 5 juni 2014 om 13:06

Beste Bep, een blauwe regen kan heel oud worden, 50 jaar, 80 jaar, als je hem maar verzorgt. Er bestaan prachtige tunnels van blauwe regen in Japan en Engeland. De stek komt uit de wortel, dat betekent dat deze niet zo mooi zal bloeien als een gekweekt exemplaar. Haal deze weg. Blijf de plant snoeien, zolang de pergola niet vermolmt is, blijft de plant erover heen groeien. Dat kan wel een heel gewicht worden, controleer de pergola en onderstut hem als dat nodig is. Succes!

op 5 juni 2014 om 13:07

Beste Franz, jazeker kan hij dat! Als er een tak omheen slingert, en je er niets aan doet, is de pijp na een paar jaar verwrongen en kapot.

Anoniem op 26 juni 2014 om 21:29

goede dag ,mijn blauwe regen hebben wij vorig jaar neer gezet ,hij gaf mooie bloemen ,alleen dit jaar doet hij erg raar ,maar 4 a 5 bloemen die heel snel weg waren ,nu vallen er al heel veel bladen af , wat is er aan de hand .moet ik hem ook veel water geven ?en wanneer moet hij gesnoeid worden ? vriendelijke groet Maritzka

Anoniem op 27 juni 2014 om 20:48

Hallo,
Wij hebben al 10jaar een prachtig blauwe regen. Tot vorige week.
Zijn bladeren gingen hangen en nu staat hij er dood en verdord bij.
Enig idee hoe dit kan?
Mvg johhny

op 2 juli 2014 om 12:00

Hoi Maritzka, heb je alle genoemde tips al gelezen die hier boven staan? Als de bloeitijd in een hele warme periode is, zijn de bloemen inderdaad snel uitgebloeid. Water geven kan nooit kwaad, ook als hij gewoon in de grond staat.

op 2 juli 2014 om 12:59

Hoi Johnny, dat is vreemd. Het is lastig te zeggen zonder de plant en de omgeving te zien. Het kan zo veel verschillende oorzaken hebben. Graafwerk rondom de wortels, iets wat bij de wortels gemorst is en de wortels nu aantast. Wat ook kan, is dat de blauwe regen zich zelf de nek omdraait. Dit kan als hij ergens omheen groeit, en dit uiteindelijk de tak afknelt. Succes met zoeken naar de oorzaak, als de takken echt dood zijn, afknippen en wachten op nieuwe scheuten.

Anoniem op 8 juli 2014 om 12:35

wij zijn afgelopen mei verhuisd , in onze nieuwe tuin staat een prachtige blauwe regen en waarschijnlijk al vele jaren, het probleem is dat hij precies op de plek staat waar we de keuken uit gaan bouwen, kunnen we hem verplaatsen, en wanneer is dan het beste

op 14 juli 2014 om 15:58

Hoi Yolanda, stel de verbouwing nog even uit. Als het blad gevallen is, kun je hem proberen te verplanten. Kijk ook bij het artikel over heesters verplanten, op deze site. Snoei bijna alle zijtakken terug, tot je alleen een lange hoofdstam over houdt: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten

Anoniem op 14 juli 2014 om 20:38

Een maand geleden heb ik mijn blauwe regen gesnoeid en flink ook, het “dak” is eraf en de hoofdstam is blijven staan. Nu, sinds een week of 2 komen er ad bovenkant al weer bladeren aan. Kan dit betekenen dat hij nog een keer blauw gaat bloeien? Ik hoop t, de vorige bloei was zo vol en mooi!!!!!

Anoniem op 17 juli 2014 om 13:01

Mijn blauwe regen is zo groot geworden dat hij de Pergola uit elkaar trekt.
Nu will ik hem tot op de stam terug snoeien Maar groeien er dan wel weer nieuwe zijtakken aan?

op 22 juli 2014 om 10:54

Beste Marjet. Bij de vroegbloeiende Wisteria-soorten komt ooit een tweede bloei voor in september. Maar zoals jij het vertelt, heb je écht drastisch gesnoeid. Goed om te verjongen, maar ik vermoed niet dat er een tweede bloei zal komen. Sterker nog; sommige soorten hebben zelfs de neiging om een jaar over te slaan. Als ik ongelijk heb, laat het ons horen want dat hoor ik graag!

Anoniem op 27 juli 2014 om 10:18

Ik zie geen video, alleen een zwart kader

Anoniem op 31 juli 2014 om 17:57

Hallo,

Ik heb zelf sinds 3 jaar blauwe regen in mijn tuintje. Deze heb ik toen bevestigd aan een groen rek (dat je uit kan trekken) en heb toen 3 “hoofdtakjes” er door heen gehaald zodat het bleef hangen. Echter, na 3 jaar is hij nogal groot en sterk geworden. Het rek word momenteel door de takken naar voren getrokken. Daarbij is de muur maar zo’n 2 meter hoog, waardoor hij niet heel hoog kan worden, en ik genoodzaakt ben een aantal sterk groeiende slierten en enkele takken eerder moet afknippen. Hoe kan ik dit nu het beste doen? Alle tips zijn welkom! Ik kan eventueel ook foto’s sturen.

Ik ben wel erg trots dat ik vandaag voor het eerst (!) een mooie heerlijk ruikende blauwe bloem zag hangen!

Met vriendelijke groet,

Maartje.

Anoniem op 31 juli 2014 om 18:08

Ps; Ik was natuurlijk erg blij met mijn mooie bloem. Maar ik zag ineens aan de andere kant van de ‘boom’ zwarte puntjes… dus ik denk luis.

Mag ik deze gewoon behandelen met een anti-luizen spray ? 🙂

groetjes maartje.

op 5 augustus 2014 om 14:51

Hoi Carina, probeer het eens via deze directe link: http://www.zie.nl/video/tuinieren/Blauweregen-snoeien-Tuinieren.nl/m1mzxoefg41e. Dit zou moeten lukken.

op 12 augustus 2014 om 10:05

Beste Leonie , wat groeit hij hard hè. Je kunt een blauwe regen vrij drastisch snoeien, knip niet alles weg, laat nog wat zijtakken zitten. En er komen weer nieuwe takken aan. Let op je kleren bij het snoeien, het sap geeft roestvlekken die je pas ná het wassen ziet verschijnen.

op 12 augustus 2014 om 10:25

Hoi Maartje, enorm wat een blauwe regen kan groeien! Knip alle zijtakken terug, zoals hierboven beschreven staat. Zo houd je hem klein en maakt hij meer bloemen. Dat moet je dan wel elk jaar blijven doen. Als het luis is, kun je het inderdaad bespuiten, kijk eerst of er geen natuurlijke vijanden zijn, zoals lieveheersbeestjes. Zij ruimen de luizen voor je op.

Anoniem op 17 augustus 2014 om 10:02

Hallo,

Ik heb een enorme parasolvormige Wisteria in de tuin van een jaar of dertig oud die het prima doet. Zo goed dat hij gedurende de zomer enorm veel uitlopers maakt op de stam en vanuit de grond net onder het oppervlak (met soms wel meters per maand!).
Kan ik dit voorkomen of indammen? Ik heb het idee dat hij zijn energie niet kwijt kan en het tussentijds snoeien het probleem versterkt.

Groeten,
Sam.

Anoniem op 24 augustus 2014 om 16:23

Dank je wel Marie !

Anoniem op 24 augustus 2014 om 19:06

Nog even een kleine vraag..
Ik heb vandaag mijn blauwe regen gesnoeid. En best wel veel eraf gehaald. Ik heb alle zijtakken laten zitten, maar ze zijn zo’n 10 tot 20 cm, en hebben per zijkant tussen de 1 en 3 knoppen zitten.
Nu lees ik net dat je eigenlijk veel weg moet snoeien in april, en dus niet voor de winter. Ben ik nu te rigoureus geweest, of komt het nog goed ?

ps; Wat adviseren jullie mij voor het kuntstof klimplanten rek die ik nu heb. Ik zag dat enkele hoofdtakken tussen de rekken groeien, en mijn rek nu helemaal naar voren hangt. Valt de boom om als het rek los laat? Sommige takken zijn al een beetje beschadigd door het rek.

Alvast bedankt weer ! 🙂

Groetjes Maartje.

Anoniem op 25 augustus 2014 om 14:39

Hallo,

Ik heb sinds mei een blauwe regen (linksdraaiende) die toen ongeveer een meter hoog was., 4 takken uit een ca. 6 cm dikke onderstam van 20 cm hoog. Inmiddels heb ik 5 of 6 uitlopers geleid tot boven mijn openslaande deuren. Die zijn ca. 5 meter lang en lang genoeg. Het is de bedoeling dat dit hoofdtakken blijven. Moet ik die nu toch ook snoeien? Er zitten nog geen zijtakken aan. Maar deze lengte is nu goed. Bloemen of bloemknoppen heb ik nog niet gezien. Bij voorbaat dank voor de reactie.

op 27 augustus 2014 om 15:09

Beste Sam, dat moet een waanzinnig gezicht zijn, als hij bloeit. Wat je zegt klopt, hij wil blijven groeien na de snoeibeurt. Blijf de uitlopers weghalen probeer niet te drastisch te snoeien ineens. Soms kan het ook helpen om de wortels iets af te steken, dat is af te raden bij zo’n oude plant als die jij hebt.

Anoniem op 28 augustus 2014 om 11:46

Ik heb mijn blauwe regen, na de bloei, een goede 4 mnd geleden drastisch gesnoeid. Het hele “dak” was eraf, alleen de hoofdstam was blijven staan. Tot mijn blijdschap is hij nu weer helemaal “uit gekomen”en staat hij vol met blad. Is er een kans dat hij dit najaar nog een keer gaat bloeien? Heb ik een aantal jaren geleden ook gehad… Ik hoop t!! Alle tips zijn welkom, groetjes Marjet.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:13

Hoi, wat groeit dat hard . De takken waarvan je hoofdtakken maakt kun je gerust terugsnoeien tot op de gewenste lengte. Volgend jaar groeien hier de zijtakken op, die je dan snoeit volgens de aanwijzingen. Het klopt dat je nog geen bloemknoppen ziet, die verschijnen pas in mei volgend jaar.

Anoniem op 14 september 2014 om 16:24

Wij hebben 2j geleden een huis gekocht waar in de tuin een blauwe regen staat. Het is eerder een grote hoge struik want hij wordt niet geleid. Er zijn enorm veel (zij)takken die vanuit de voet van de blauwe regen, vertrekken naar boven. Ik heb enkel vorig jaar aan het uiteinde van 1 tak, bloei gezien. Ergens heb ik online gelezen dat het beste is dat je 2 hoofdtakken laat staan en de rest afknipt. De overgebleven hoofdtakken afknippen tot op 3 knopen. Zou dit de manier zijn om onze blauwe regen opnieuw in bloei te zetten? Voor de rest wel een prachtige plant.

Anoniem op 20 september 2014 om 20:51

Hallo,
Ik heb een blauwe regen van een jaar of 15 oud, hij groeit goed, zelfs zo goed dat hij de pergola helemaal scheef heeft getrokken. De pergola moet voor een gedeelte opnieuw worden opgebouwd, kan ik de blauwe regen wegsnoeien tot alleen de hoofdstam overblijft? En zou eind september een goede tijd zijn om te snoeien? Alvast bedankt voor je reactie.

Groet,
Helena

Anoniem op 22 september 2014 om 09:51

Hoi David, dat klopt. Kies voor een paar hoofdtakken, die bijvoorbeeld horizontaal langs je gevel lopen, en knip hier de zijtakken tot op 3 ogen terug. Dat staat hierboven ook beschreven. Als er maar een hooftak is, kun je er misschien een soort boompje van maken, door hem af te zagen tot de gewenste hoogte en de zijtakken terug te knippen.
Stuur je een foto als hij bloeit?

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:46

Beste Helena, als het moet, dan kan dat. Zorg dat je niet te veel wortels beschadigd, en laat nog wat jonge zijtakken zitten, dan loopt de blauwe regen komend voorjaar makkelijker uit.

Anoniem op 14 februari 2015 om 17:29

Hallo,
Van de zomer bloeide onze blauwe regen goed. Nu viel mij alleen op dat er wat hout was weggevreten bij de hoofdstam (is al een oude regen dus redelijk dik). Toen ik hier wat meer aanzat brak hij al af. Het hout aan de binnenkant was heel poreus en er zaten zelfs kleine witte larven in (of wormpjes). Geen idee wat deze zijn en ook niks over kunnen vinden. Maar nu vreten zij de hele stam weg. Is hier iets aan te doen of is het einde blauwe regen en moeten we een nieuwe planten?

Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Yara

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:42

Beste Yara, oei, dat klinkt niet best. Meestal zijn er vogels die de larves eten dan ben ze snel van het probleem af. De larves groeien (meestal) uit tot vliegende insecten, dan ben je ze ook kwijt. Probeer ze eruit te krabben en smeer hierna de binnenkant van het gat in met een biologische bestrijder, zoals Spruzit. Als de plant gewoon weer uitloopt en bloeit, is hij sterk genoeg om de plaag te overleven. Blijf de komende tijd opletten of je kevers of andere insecten ziet. Vaak zijn zij makkelijker te herkennen dan de larves. ~Marie

Anoniem op 23 februari 2015 om 11:35

Beste Marie,

Dankjewel voor het advies, zal is gaan kijken of ik ook aan de buitenkant ingangsgaatjes zie. Tot nu toe vond ik ze alleen echt bijna middenin het hout (als ik hem dus afbrak). Hopelijk gaat hij weer uitlopen, er zitten gelukkig een aantal takken aan de grote stam onderin dus wie weet.
Groetjes, Yara

Anoniem op 12 maart 2015 om 13:19

Het is intussen maart en de knoppen in de blauwe regen worden al dikker. Kan ik hem nu nog snoeien of moet ik wachten tot na de bloei?

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 10:58

Beste Edwin, als je de bloemknoppen al kan zien en herkent, kun je er omheen snoeien. Wacht anders de bloei af en snoei daarna. Het zou jammer zijn als je alle bloemen eraf knipt. En groeien doen ze de hele zomer nog. ~Marie

Anoniem op 5 april 2015 om 10:26

Hallo

Wij hebben een blauwe regen van ongeveer een jaar of 8 met al een behoorlijke begin stam nu moet hij verplaatst worden is dit te doen en hoe moeten we hem dan behandelen

Groet
Bert

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:42

Beste Bert, doe het dan maar zo snel mogelijk. Verplaatsen kan alleen als er nog geen blad aan de plant zit. Knip hem zoveel mogelijk terug, zodat je alleen de hoofdtak overhoudt. Graaf de wortels zo groot mogelijk uit, lees hier nog meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten. ~Marie

Anoniem op 17 april 2015 om 10:25

Dag,

Wij hebben een blauwe regen in bloei gekocht en willen hem tegen de schutting aan gaan leiden. Hij is nu al even hoog als de schutting. Is het dan verstandig de hoofdtak horizontaal af te buigen of moeten we hem jaarlijks toppen en wa hen tot er zij scheuten aan komen?
Ook heb ik wel gelezen dat je de wisteria moet toppen op een meter hoogte zodat hij zijtakken gaat vormen. Vind dit echter erg spannend omdat hij al zo mooi bloeit.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:23

Hoi Mare, jullie zijn zelf de baas over de Blauweregen. Hij reageert op jouw snoeigedrag. Als je de top uit de hoofdtak knipt wacht je op zijtakken, deze buig je uit. Als het een heel jonge plant is, kun je hem na de bloei toppen, op een 1 meter hoogte. Er groeien hierna veel nieuwe scheuten aan, die bind je aan de schutting. Wacht met snoeien tot na de bloei, geniet eerst van de bloemen. ~Marie

Anoniem op 9 mei 2015 om 12:25

Sinds 1 jaar heb ik er een staan. Woon aan de kust en wat ik nu merk is dat de bladeren die er net zijn nu al zwarte randjes krijgen en het blad slap word.
Enig idee hoe ik dit kan oplossen?
Hoor graag

Mvg
Arend

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:11

Hoi Arend, jammer! Je blauwe regen heeft last gehad van de harde wind en nachtvorst. Dit bevroren en aangetaste blad zal eraf vallen. Het enige wat je kunt doen is wachten op de volgende groeischeuten. ~Marie

Anoniem op 26 mei 2015 om 00:49

Hoi hoi,

We hebben sinds kort een blauwe regen. Het is nog een kleine (ongeveer 1,50 meter hoog) maar gezonde plant. Is het verstandig om nu al te beginnen met het snoeien van de onderste scheuten of moet ik hem nog zijn gang laten gaan?

Gr Has

Anoniem op 28 mei 2015 om 22:38

Mijn wisteria heeft nu (eind mei) al erg lange nieuwe uitlopers . Ik lees bijna overal dat de zomersnoei in augustus plaats vindt. Mag ik nu ook al beginnen met inkorten?

anneleenpeeters op 29 mei 2015 om 16:25

Beste Has, het is ons niet duidelijk of je tot een boom wilt laten uitgroeien, of als een klimplant. Als de plant de hoogte in moet groeien, met maar 1 hoofdtak, kun je in juni de zijscheuten terug knippen: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/blauweregen-snoeien

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:39

Hoi Ruud, elk jaar is anders. Knip nu alvast de lange uitlopers weg, herhaal dat eventueel nog eens in augustus. Trek wel oude kleren aan als je blauwe regen snoeit, het sap geeft lelijke vlekken, die niet meer uit je kleren gaan. ~Marie

Anoniem op 8 juni 2015 om 19:14

Hallo!
Ik heb een bloeiende wisteria gekocht in mei. De bloemen vielen er snel af en het blad werd steeds lichter groen ondanks veelvuldig water geven. Dus grotere pot, hydrakorrels en speciale aarde. Nu verdort het blad en de grote uitloper lijkt dood te gaan. Wat te doen?
Plant staat op een balkon en krijgt naast veel zon ook wind te verduren. Zou dat het probleem kunnen zijn?

op 11 juni 2015 om 10:41

Hoi Marie, alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat de plant niet lekker groeit. Zitten er wel gaten in de pot, voor de afwatering? Meestal herstelt de plant zich weer, als hij gewend is aan zon en wind.

Anoniem op 12 juni 2015 om 13:33

Hoihoi, ik heb laatst een stek met uitlopers in een grote pot meegekregen uit t oosten van t land woon zelf aan de kust, ondanks elke dag veel water nu toch allemaal verdroogde blaadjes en uitlopers. w staat redelijk uit de wind wel middag en avondzon wat is wijsheid?

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:18

Hoi Gina. Blauwe regen staat graag op een beschut plekje, zonnig en uit de wind. Ik vrees toch dat het de wind moet zijn geweest. Plaats hem tegen een warme zuidmuur, zo loop je het minst risico!

Anoniem op 5 juli 2015 om 21:13

Hallo, onze blauwe regen heeft prachtig gebloeid en doet dit gewoonlijk 2 x per jaar. Na het zomerse weer zijn alle blaadjes eraf gevallen en is hij helemaal verdroogd. Ik ben bang dat hij kapot is; Zou dit van de droogte kunnen zijn?

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:52

Hoi, dat zou best kunnen, het is enorm droog en warm geweest. Knip de scheuten die verdroogd weg. Als de wortels nog leven en je hem wat extra water geeft, zal hij weer nieuwe scheuten maken. Afwachten dus. ~Marie

Anoniem op 29 juli 2015 om 07:23

Hallo,
Ik woon 3 hoog en nu komen er op mijn balkon blauwe regen ranken omhoog die zich om het hek draaien. Ik vind het best mooi, maar mijn konijn komt elke dag buiten. Is het gevaarlijk als hij ervan eet? Hij doet dat wel eens van andere plantjes.
groetjes Ingrid

anneleenpeeters op 30 juli 2015 om 15:03

Hoi Ingrid. Heel goed dat je hier alert op bent want inderdaad, blauwe regen is zeer giftig! Hoe mooi dan ook, snoei het maar snel weg, want naast krampen, buikpijn en diarree kan het zelfs dodelijk zijn voor je konijn.

Anoniem op 22 augustus 2015 om 22:43

Hallo,
Wij hebben een blauweregen minimaal 23 jaar oud (zo lang wonen we hier, en de blauweregen stond er al), maar nu is de pergola tijdens onze vakantie afgebroken. Om dit te repareren moet ik hem helemaal terugsnoeien tot de bovenkant eraf is. Wanneer kan ik dit het beste doen? Hij staat momenteel nog in bloei.

Anoniem op 30 augustus 2015 om 12:59

Tijdens onze vakantie is de pergola afgebroken, en de blauweregen ligt op de grond. Om de pergola te herstellen moet ik de blauweregen helemaal terugsnoeien tot op de hoofdstam, de top moet er helemaal af. Hoe en wanneer kan ik dit het best doen?

anneleenpeeters op 31 augustus 2015 om 10:01

Hoi Ron, als het niet anders kan, moet je nu snoeien. Ook al bloeit hij. Zo’n oude plant kan wel wat hebben. Probeer hem met een fiets binnenband weg te buigen, misschien hoef je dan minder weg te snoeien. Gebruik stevige palen. Blauwe regen is zo sterk, dat ze regenpijpen en dunnen palen ‘wurgen’ als ze eromheen groeien. ~Marie

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 07:59

Hoi Ron, als het niet anders kan, moet je nu snoeien. Zo’n oude plant kan wel wat hebben. Probeer hem met een fiets binnenband weg te buigen, misschien hoef je dan minder weg te snoeien. Gebruik stevige palen, blauwe regen is zo sterk dat ze regenpijpen en dunnen palen ‘wurgen’ als ze eromheen groeien. ~Marie

Anoniem op 29 juli 2016 om 12:24

Hoe bevestig je een blauwe regen aan een gevel en welke matreialen gebruik je hier voor.

Hoi Filip, dit moet je inderdaad goed voorbereiden. Blauwe regen is een snelle groeier en zonder leidraad wordt het niets. Schroef ogen in de muur, leid hier staaldraad door. Een goede ijzerhandel heeft dit. Zorg dat er voldoende afstand tussen de muur en het draad zit. Leid een hoofdtak langs de draad en snoei de zijscheuten terug. Knip steeds de takken weg die groeien waar je niet wilt hebben, voor je het weet is hij onder de pannen en dat kan lekkage geven. ~Marie

Anoniem op 26 september 2016 om 13:44

Willem
Kun je nu eind september de klimplant, de blauwe goudenregen, nog snoeien?
Met vr groet

Hoi Willem, je kunt altijd de hele lange scheuten wegknippen, zodat hij geen overlast geeft. Wil je meer bloemen komende zomer, volg dan de snoeitips voor de wintersnoei. ~Marie

Wendy op 30 juli 2017 om 17:47

Hi, dank voor de tips. Ik heb echter een iets verdergaande snoei-vraag. Ik heb mijn blauwe regen nu zo'n 8 jaar. Ik heb hem nooit (goed) gesnoeid, alleen in de weg hangende takken afgeknipt. Eerst, toen hij nog laag was, bedekte hij mooi mijn schutting en daar bloeide hij ook. Inmiddels is hij erg de hoogte in gegaan en groeit er voor de schutting alleen nog de stam. Ik zou hem supergraag weer laag en laagbloeiend willen krijgen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Beste Wendy,

We hebben even een tuinexpert voor je ingeschakeld. Dit is de reactie van Marc den Hertog (http://www.jandenhertog.nl/home)

“Deze blauwe regen heeft op dit moment teveel groeikracht om zomaar weer klein en laag te worden. Dat is op zichzelf een compliment voor de plek waar hij staat en hoe hij onderhouden wordt natuurlijk. Maar in de staat die u beschrijft is het bijna onmogelijk om zonder grote risico’s weer terug te gaan naar de Blauwe Regen van de eerste jaren na aanplanten. Dat is natuurlijk ook logisch omdat hij inmiddels een heel ander (lees veel groter en uitgebreider) wortelgestel heeft ontwikkeld.

Het antwoord op uw vraag is dus eigenlijk dat het niet kan. Het spijt me.

Ik zal proberen uit te leggen waarom niet.

Een blauwe regen bloeit altijd met een frisse tegenzin. Zo lijkt het niet altijd, dat weet ik, maar toch is dat zo. Als hij het niet zo heel erg naar zijn zin heeft, wat die reden ook is, gaat hij bloemhout maken en komen er bloemen. De reden kan van alles zijn. De normale cyclus in de natuur is dat een Wisteria eerst vanuit een donkere bodem in een bos via een hoge boom of stevige struik helemaal naar boven groeit tot hij niet verder kan groeien. Op dat moment veranderen de takken en stoppen ze met groeien. Door deze tegenslag gaat een Blauwe Regen dan bloeien zodat hij met de zaden die hopelijk erna komen zichzelf kan voortplanten zodat de cyclus blijft bestaan. Maar van harte gaat dat niet omdat het ook het einde van zijn levenscyclus betekent. Meer dan bloeien en zich voortplanten kan hij vanaf dat moment niet meer.

In onze siertuinen zien we dat effect ook. Als een Blauwe Regen het goed doet groeit hij snel en de eerste 10 jaar (soms langer) bloeit hij niet of nauwelijks. Pas als hij uitgegroeid is komen er bloemen. Daarom adviseren we klanten ook altijd om te zorgen dat een blauwe regen het niet zo goed naar zijn zin heeft. Dat betekend bijvoorbeeld heel vaak zomersnoei toepassen. Alle lange takken die hij zomers maakt steeds maar opnieuw snoeien zodat de plant geremd wordt in zijn ontwikkeling. Verder zo min mogelijk bemesten, nooit water geven en zorgen dat de wortels heel veel moeite moeten doen om bij het beschikbare grondwater, en de beschikbare voeding te komen. Wortelsnoei toepassen in de winter werkt ook, en verder bepaalt het type grond natuurlijk wat er precies gebeurt.

In uw geval bent u waarschijnlijk begonnen met een exemplaar die in een pot heeft gestaan ergens op een kwekerij. Dat in pot staan levert veel stress op bij Wisteria, en dat is juist handig want dat levert vaak bloemhout op. Dat is bij u ook gebeurt. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat een tijdje bloemen geven, maar op een gegeven moment gaat hij echt zijn best doen, en dan komen er alleen nog maar lange takken en veel groei, maar voorlopig geen bloemen meer.

Blauwe Regen gaat pas weer bloeien als hij al het beschikbare voedsel in de grond heeft opgebruikt, of als er iets anders gebeurt wat zijn groei gaat remmen. Zoals de eerder genoemde zomersnoei.
In uw geval komen de bloemen waarschijnlijk pas over enkele jaren weer, en dan vooral aan het einde van alle takken. Niet onderin, en dat is juist wat u wilt. Als u de hele plant zodanig snoeit dat hij de hoogte weer krijgt die u eigenlijk wilt (laten we zeggen 2 meter hoog), dan zal de plant zichzelf vernieuwen met een aantal jonge takken onder uit de oude stam, maar die zullen zoveel groeikracht hebben door het grote wortelgestel dat ze binnen enkele jaren weer net zo lang zullen zijn als de huidige hoogte. Verder zullen die takken voorlopig niet bloeien. Dat begrijpt u wel.
Daarnaast zijn er erg veel risico’s aan zo’n operatie, inclusief het risico dat de onderstam gaat groeien in plaats van de juiste ent. In dat geval gaat de groei nog sneller dan eerst, en dan komen er meestal helemaal nooit meer bloemen, of als die er wel komen in een heel andere kleur of vorm.

Uw beste optie is om de bestaande Wisteria weg te halen, en met een nieuwe te beginnen. Maar u moet dan wel zorgen voor heel beperkte ruimte bij de wortels zodat deze nieuwe plant zich nauwelijks kan ontwikkelen. Hierdoor zal hij vanaf het begin bloemhout maken en elk jaar bloeien. In die staat kunt u hem heel eenvoudig relatief klein houden. En toch van de bloemen genieten.”