WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor blauweregen snoeien

De prachtige blauwe bloemtrossen zijn de voornaamste reden om de blauweregen (Wisteria) in je tuin te plaatsen. Om te zorgen dat de plant optimaal bloeit, moet je de blauweregen snoeien. 

vtwonen unsplash wisteria blauwe regen snoeien (1)

Verschillende blauweregen soorten

Er zijn twee soorten blauweregen: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. Het verschil tussen deze twee soorten blauweregen is de draairichting, de eerste ranks rechtsom en de tweede draait linksom. De blauweregen is een klimplant met grote groeikracht. De blauweregen is ideaal om tegen een pergola te laten groeien. Voor een overzicht van alle Wisteria soorten kijk je in de plantenindex

In welke maand moet je de blauweregen snoeien?

In de nazomer, rond de maanden juli en augustus, zijn de zijtakken van de blauweregen gigantisch geworden. De plant kan daardoor ook zomaar tot 10 meter hoogte klimmen. Snoei de lange zijtakken tot ongeveer 40-50 centimeter terug, dan komt hij de winter goed door. In het vroege voorjaar, rond de maanden januari en februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer, dan krijgt hij weer de kans om mooi te gaan bloeien. Kijk ook eens bij wanneer snoeien? of in de snoeikalender om te zien wat je nog meer kunt snoeien.

Hoe moet je de blauweregen snoeien?

In de tuinvideo kun je zien hoe je een blauwe regen kunt snoeien. Hieronder kun je lezen hoe het snoeien van de blauwe regen in zijn werk gaat. Kijk ook eens naar onze andere tuinvideo’s

Tips voor de blauwe regen snoeien

Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen. Bij het snoeien van de blauweregen is het belangrijk om sterk snoeigereedschap (zoals een snoeischaar) te gebruiken. Pak geen oude snoeischaren, want je beschadigt de takken en hebt meer kans op infectieziekten bij de plant. Lees hieronder hoe de eerste en tweede snoei van het jaar precies in hun werk gaan. 

wisteria blauwe regen snoeien

Eerste keer snoeien van de blauwe regen

In januari/februari is de eerste snoei, volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Kies een vorstvrije dag.
  2. Begin bovenin te snoeien. Dat werkt het prettigste.
  3. Knip de zijscheuten zover terug dat er per zijtak twee tot drie bloemknoppen overblijven (gerekend vanaf de hoofdtakken), op ongeveer 10-15 centimeter.
  4. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij de blauweregen te groot wordt voor je tuin.
  5. Als het goed is, houd je een dikke hoofdtak over met een aantal zijtwijgen waar hij prachtig op bloeit.

Tweede keer blauwe regen snoeien

In juli/augustus vind de tweede snoei plaats. Knip dan de lange dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op vijftien centimeter van de hoofdtakken. Die zullen weer gaan uitlopen en kun je in de periode november tot en met februari weer op de hierboven beschreven manier terugknippen.

Onze collectie snoeigereedschap

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

nog meer: tuinieren