Blauweregen Prolific

beeld vtwonen Beeld

De Wisteria sinensis ‘Prolific’ zoals deze blauweregen voluit heet, is een cultivar met zeer lange bloemtrossen die massaal verschijnen.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik Wisteria sinensis ‘Prolific’ planten?

Wisteria sinensis ‘Prolific’ is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren. Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels van de Wisteria sinensis ‘Prolific’ dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat Wisteria sinensis ‘Prolific’ grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen.

Hoe groot kan een blauweregen worden?

Bij een goede verzorging van de Wisteria sinensis ‘Prolific’ kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen Wisteria sinensis ‘Prolific’ die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Chinese (sinensis) blauweregen verschilt slechts in details van de Japanse (floribunda) blauweregen. Het belangrijkste verschil is de vroegere groei. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Hoe kan ik Wisteria sinensis ‘Prolific’ verzorgen?

Bij een Wisteria sinensis ‘Prolific’ is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar een Wisteria sinensis ‘Prolific’ snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik Wisteria sinensis ‘Prolific’ snoeien?

Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is voor Wisteria sinensis ‘Prolific’ meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Bekijk ook de video bij blauweregen snoeien.

Wanneer kan ik Wisteria sinensis ‘Prolific’ bemesten?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Wisteria 'Prolific'

Cult

'Prolific'

Familie

blauweregen

Latijnse familie

sinensis

Onderhoud

Verzorging

Controleer of goed en niet te strak is vastgebonden.

Snoeien

Snoei in voorjaar en juli

Bemesting

Bemest met organische mest in maart.

Winterhard

goed

Bodem

voet bij voorkeur in de schaduw

Vochtigheid

matig tot vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de beste bloei

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei