WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Planten afleggen

Veel vaste planten en heesters kunnen in de herfst al vermeerderd worden door ze af te leggen. Dit kan alleen bij planten die lange scheuten of rozetjes vormen. Planten afleggen is eigenlijk een soort stekken, waarbij de stek aan de moederplant vast blijft zitten. Zo zorgt de moederplant ervoor dat de stek in leven blijft. Daardoor is de kans groot dat de stek uitgroeit tot een mooie nieuwe plant.

Planten afleggen

Heesters afleggen

Planten afleggen in de herfst is een heel makkelijke manier om heesters te vermeerderen. Je bent binnen een paar minuten klaar en hebt grote kans dat je een jaar later nog zo’n mooie struik erbij hebt.

 1. Zoek naar een jonge scheut die goed te buigen is.
 2. Graaf naast de struik een gat, waarbij een oplopende kant richting de struik wijst.
 3. De aarde rond het gat moet goed los zijn en voldoende kunnen afwateren.
 4. Buig de scheut zo dat hij in het gat komt te liggen.
 5. Op het punt waar de tak buigt, maak je een klein sneetje dat je met een steentje openhoudt.
 6. Zet de tak vast met een krammetje of een steen.
 7. Bedek de tak met aarde en druk stevig aan.
 8. Zodra de tak gaat groeien, ongeveer een jaar later, kun je hem scheiden van de moederplant en hem ergens anders planten.

Heesters die goed geschikt zijn om af te leggen zijn: Akebia quinata, krentenboompje (Amelanchier lamarkii), duivelswandelstok (Aralia elata), dwergkwee (Chaenomeles), bosrank (Clematis), kornoelje (Cornus alba en Cornus stolonifera), olijfwilg (Elaeagnus), klimop (Hedera), hulst (Ilex aquifolium), ranonkelstruik (Kerria japonica), beverboom (Magnolia), Rhododendron, sneeuwbal (Viburnum) en blauwe regen (Wisteria). De beverboom moet je, anders dan de rest, afleggen in het voorjaar.

Vaste planten afleggen

Vaste planten die rozetten vormen of uitlopers maken, zijn ook heel geschikt om door afleggen te vermeerderen. Met rozetten worden planten bedoeld waarbij de bladeren in een kring heel dicht op elkaar zitten. Veel soorten maken ook kleine uitlopers met op het eind een rozetje. Daardoor zijn deze planten heel makkelijk te vermeerderen, eigenlijk hoef je het rozetje alleen maar in de grond te steken. Vaak gebeurt planten afleggen op deze manier zelfs al helemaal vanzelf.

 1. Druk het rozetje in een apart potje met stekgrond.
 2. Maak eventueel een sneetje op de plek waar de stengel de grond raakt.
 3. Als de rozetjes wortels krijgen, knip je ze los.

Vaste planten die je op deze manier kunt vermeerderen zijn: huislook (Sempervivum), vetkruid (Sedum) en Echeveria. Andere planten die uitlopers maken zijn bijvoorbeeld de schuimkaars (Tiarella), kruipend zenegroen (Ajuga), nagelkruid (Geum) en de aardbei.

nog meer: tuinieren