Alles over het krentenboompje

beeld vtwonen Beeld

Wat is een krentenboompje?

Het krentenboompje of krentenboom Amelanchier lamarckii is een meerstammige boom en komt oorspronkelijk uit Canada (een oudere naam was Amelanchier canadensis). Hij lijkt sterk op de andere bekende soort Amelanchier laevis en is net als deze volledig winterhard, maar loopt in het voorjaar mooi bruinrood uit en heeft fraaie gele tot oranje herfstkleuren.

Lees verder onder de advertentie

De bloei en de bladeren van de krentenboom

Van de Amelanchier of krentenboom heb je een paar keer per jaar plezier met verschillende bladkleuren, bloei van bloemen en de krenten natuurlijk. Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de bloei zijn de planten helemaal overdekt met bloemen. Na de bloei verschijnen de vruchten. En in de herfst komen de prachtige vlammende herfstkleuren van het blad voordat de bladeren volledig eraf vallen. Hoewel er een paar Oost-Aziatische soorten bestaan, stammen de meeste krentenboompjes uit Noord-Amerika. Enkele soorten zijn inmiddels ook in Europa ingeburgerd.

Wanneer bloeit de Amelanchier lamarckii?

De bloei valt in april en mei. De vruchten die na de rijke bloei verschijnen, zijn bijna zwart. De struik of boom wordt tot 6 m hoog en 4 m breed. Door de open takkenstructuur maakt de plant nooit een donkere indruk.

Kun je krenten van de krentenboom eten?

Na de bloei van de krentenboom verschijnen de vruchten waaraan de krentenboompjes hun naam danken. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Hopelijk kun je ervan profiteren, want ook veel vogels zijn gek op de vruchten en hebben de struik of boom vaak binnen enkele uren leeggeplunderd.

Lees verder onder de advertentie

Hoe onderhoud ik de krentenboom?

Krentenboompjes zijn probleemloze planten met een mooie ronde kroonvorm die vrijwel overal goed willen groeien, zolang de grond maar iets zuur is. Ze vragen zelfs nauwelijks extra voedsel, hoewel mulch op de grond boven de wortels op prijs wordt gesteld.

Wanneer kan ik de krentenboom het beste snoeien?

Snoei is zelden nodig, alleen bij verkeerd groeiende of in de weg zittende takken, bijvoorbeeld takken die elkaar kruisen. Verwijder deze takken in de winter.

Amelanchier lamarckii in de winter

In de winter is de krentenboom kaal, maar de boom en de takken zijn dan grijs gekleurd. In het voorjaar loopt de boom vervolgens vanzelf weer uit met prachtige kleuren bladeren. De krentenboom is wel winterhard, maar dus niet wintergroen.

Lees verder onder de advertentie

Koop een Amelanchier lamarckii voor in de tuin

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Amelanchier lamarckii

Familie

krentenboompje

Latijnse familie

lamarckii

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei verkeerd geplaatste takken

Bemesting

Mulch eventueel in het najaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

liefst humusrijke, iets zure grond

Vochtigheid

normaal

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei