Sneeuwbal carlcephalum

beeld vtwonen Beeld

De sneeuwbal Viburnum carlcephalum vormt mooie grote sneeuwballen in het voorjaar. In het begin zijn de bloempjes roze, maar als ze uitkomen zijn ze crèmewit.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Viburnum carlcephalum?

Bijzonder opvallend is de heerlijke geur van de bloemen. Dit is de belangrijkste reden om deze sneeuwbal te planten. Verder is het een mooie struik, die vrij snel veel plaats inneemt. Hij wordt tweeënhalve meter hoog en breed en heeft een afgeronde vorm. Het loof is donkergroen en bestaat uit hartvormige bladeren. Voordat het blad afvalt krijgt het soms eerst nog een mooie rode herfstkleur. Vaak zien we de Viburnum carlcephalum als alleenstaande struik in een tuin.

Het geslacht Viburnum

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal.

Hoe moet ik de Viburnum carlcephalum verzorgen?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. Elk voorjaar organische mest zorgt voor voldoende voedsel.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik de Viburnum carlcephalum snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Snoei is nauwelijks nodig vanwege de mooie vorm van deze Viburnum. Mocht het nodig zijn om hem eens flink terug te zetten of de vorm een beetje bij te knippen, dan kun je dit het beste doen in het voorjaar. Verwijder wel de uitgebloeide bloemen.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Viburnum carlcephalum

Familie

sneeuwbal

Latijnse familie

carlcephalum

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel in voorjaar snoeien. Verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Elk voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roze tot wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei