tuinierentuinplant

Deze planten doen het goed in bakken: tips en combinaties

 
Pixabay
Pixabay
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Wil je een bloeiende tuin, maar geen borders en planten in de volle grond? Ook in losse bakken kunnen planten prachtig staan en meer kleur brengen aan de tuin. Zo ga je een lente- en zomerseizoen met de mooiste bloembakken tegemoet.

Lees verder onder de advertentie

Andere omstandigheden

Een plant in een bak heeft andere omstandigheden dan wanneer die in de volle grond staat. Tuin- en landschapsontwerper Sjors de Kroon vertelt: 'Een plant in een bak heeft altijd wat extra zorg nodig, zorg voor voldoende drainage. Er moet altijd water via de bodem weg kunnen lopen uit de pot, anders rotten de wortels weg bij te veel vocht.' In de zomer zullen planten in potten sneller uitdrogen, 'dan is het juist handig om een waterbuffer onderin de pot te maken door middel van hydrokorrel.' Deze zorgen voor juiste drainage en tegelijkertijd een vocht reservoir onderin de pot.

Deze planten zijn geschikt voor bakken

De planten die je in een grote plantenbak of pot wilt plaatsen moeten aan een paar voorwaarden voldoen: ze moeten sterk zijn en met weinig ruimte genoegen nemen. 'Planten uit warmere klimaten doen het over het algemeen goed in een pot', vertelt Sjors de Kroon. 'Er is in een plantenbak een droger klimaat waar de Agapanthus bijvoorbeeld erg goed in gedijt.' Met onderstaande sterke en langdurige bloeiers zit je eigenlijk altijd goed:

  1. Hangpetunia (Surfinia)

  2. Lobelia

  3. Franse of Tiroler hanggeranium (Pelargonium)

  4. Ballonklokje (Platycodon grandiflorus)

  5. Viooltjes (Viola)

  6. Bellenplant (Fuchsia)

  7. Betulia (bekend als kamerplant, een zusje van de Begonia, maar kan 's zomers ook uitstekend buiten staan)

  8. Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata)

Lees verder onder de advertentie

6 tips voor het planten in bakken

Heb je je favoriete plant(en) gekozen, dan kan het planten beginnen. Waar je precies op moet letten? Je pakt het bijna hetzelfde aan als bij planten in potten. Met deze tips kan het planten in bakken niet misgaan:

  1. Bloembakken, potten en kuipen moeten afvoergaten in de bodem hebben, zodat overtollig water weg kan lopen. Kies daar een bak of pot op uit of boor de drainagegaten er zelf in.

  2. Leg een aantal grote potscherven aan de onderkant over de drainagegaten heen. Leg hier nog een laag kiezelstenen of hydrokorrels op.

  3. Gebruik potgrond van goede kwaliteit, bijvoorbeeld RHP-gecertificeerde potgrond.

  4. Vergeet niet te mesten. Meng direct tijdens het planten langwerkende voedingskorrels of -kegels door de grond. Je kan ook zes weken na het planten wat vloeibare plantenmest bij het water gieten en zo de planten voeden.

  5. Pluk om de paar dagen de uitgebloeide bloemen weg, want zij vergen veel energie voor de zaadvorming. Door ze te verwijderen, oogt de bloembak of kuip ook een stuk mooier.

  6. Als de planten in de bak uitgebloeid zijn, kunnen de meeste soorten ook nog in de volle grond jaren mee.

Tips voor een romantische plantenbak

De lange, sierlijke bloeiharen van de vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) krijgen aan het begin van de zomer hun kleur. Daarom passen ze perfect in een romantische plantenbak. De plant trekt ook nog eens hommels en bijen naar de tuin. Zet ze in een diepe bak, want de wortels hebben wel wat ruimte nodig. Zon, halfschaduw, schaduw? Daar zijn ze niet zo kieskeurig in, maar houd er rekening mee dat ze met gemak een meter hoog kunnen worden. In een bak blijven ze vaak wel wat lager.

Lees verder onder de advertentie

Let op

Vingerhoedskruid is bij inname giftig voor mensen en dieren. Dit geldt voor alle delen van de plant, maar vooral de bladeren en zaden. Heb je bijvoorbeeld een hond of kat die graag een hap neemt uit de plantenbak, dan is de vingerhoedskruid dus misschien geen goed idee.

elho
elho

Tips voor een felgekleurde plantenbak

De felgekleurde bloemen die de Spaanse margriet (Osteospermum) vaak heeft, doen het goed in een bak op een zonnige plek, dan kan hij bloeien van begin juli tot september. De plant maakt een mooie combinatie met de volle en gele bloemen van de zonnehoed (Rudbeckia fulgida), deze kan maar liefst 75 centimeter hoog worden en blijft net zo lang bloeien. Leuk voor aan de rand van de pot. Zet op de hoeken de paarse dropplant (Agastache foeniculum) om het af te maken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Hanging baskets verzorgen

Tips voor pastelkleurige planten in een bak

Viooltjes (Viola odorata) zijn er in veel verschillende kleuren. De paarse pastelkleurige viool is een ideale bloeier voor in een bak. De plant combineert mooi met de bekende petunia, bijvoorbeeld in wit. Maak het bijzonder met de Laurentia axillaris (voorheen Isotoma). Het grote voordeel van de heesterroos 'The Fairy' is dat deze relatief laag blijft: hij wordt maximaal 50 centimeter hoog. Het is een echte zonaanbidder die van goed waterdoorlatende grond houdt. Dat sluit mooi aan bij de zachtlila bloeiende dwergleeuwentand Chaenorhinum origanifolium 'Blue Dream'.

Moestuinieren in bakken

Genieten van een mooie bak en de complete inhoud daarna zelf opeten? Dat kan met een bak vol kruiden en groentes. Er is eigenlijk niets leukers dan het hele proces van zaadje tot volgroeide tomaat, courgette of pompoen dagelijks te aanschouwen. En eigen oogst smaakt sowieso altijd lekkerder dan dat het uit de supermarkt komt. Bekijk hier de tips voor een moestuin in een bak.

Lees verder onder de advertentie

Mooie plantenpotten shoppen