Buxus planten

Buxus is een allemansvriend, deze plant past in elke tuin. Een buxus planten in je tuin doe je aan de hand van dit stappenplan.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!
buxus-planten

Buxusplanten

Buxusplanten staan al sinds de Middeleeuwen in kloostertuinen. Op Palmzondag werden de takjes uitgedeeld aan kerkgangers, de naam palmboompje verwijst hiernaar. Ook nu zijn buxusplanten geliefd bij tuinontwerpers en hoveniers. Buxushagen, bollen of buxuskegels (door velen buxuspiramide genoemd) passen bij elke tuinstijl. Buxus laat zich in vrijwel elke vorm snoeien.

Wanneer planten?

Buxusplanten worden geleverd met losse wortels en worden dan als ‘wortelgoed’ verkocht. Plant buxus wortelgoed in de wintermaanden, vanaf oktober tot april. Zodra de planten gaan uitlopen, is het te laat om wortelgoed te planten, de kans is dan groot dat de buxus niet aanslaat. Kies in de rest van het jaar voor de buxus planten in een pot.

Buxushaag planten

Het aantal planten per meter is afhankelijk van de maat van de plant.

  • Hoogte 15 á 20 cm: 7 – 10 stuks buxus planten per strekkende meter
  • Hoogte 20 á 30 cm: 7 – 8 stuks buxus planten per strekkende meter
  • Hoogte 25 á 35 cm 5 – 6 stuks buxus planten per strekkende meter

Reken met ongeveer 7 planten per strekkende meter, uitgaande van wortelgoed. Van grotere planten passen er minder op een meter. Bij buxusplanten van bijvoorbeeld 40/50 cm heb je aan 3 planten per meter genoeg. Grotere buxusplanten worden met een kluit geleverd, graaf een plantgat wat 1,5 keer de kluitgrootte is.

Buxus planten

Als voorbereiding voor je een buxus plant, zorg je dat de grond goed doorgespit en bemest is. Buxusplanten hebben een hekel aan natte voeten, spit de grond daarom goed los. Hij houdt van kalk en groeit het beste op een kalkrijke grond.

  1. Strooi wat kalk (DCM groenkalk of uit een Ecostyle buxuspakket) onderin de plantgeul.
  2. Vermeng de grond met verteerde stalmest – één deel op twee delen grond – of compost, en schep dit terug bij de wortels. Zorg dat er geen pure mest op de wortels komt, dan verbranden ze.
  3. Als de buxusplanten goed vast gegroeid zijn, kunnen ze mest opnemen. Kijk op de verpakking voor de dosering. Geef in maart voor de eerste keer mest, herhaal dit na de zomersnoei.
  4. Buxus heeft een hekel aan natte voeten, zorg dat de grond goed afwatert, leg een drainage aan als je op zware klei tuiniert.

Lees meer over drainage en het planten van een haag.

Buxusziekte

De laatste jaren heerst er onder de buxus een buxusziekte. In natte zomers breidt deze ziekte zich snel uit. Lees meer over deze ziekte en alternatieven bij buxus ziekte.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 18 augustus 2013 om 18:30

vraagje,ik heb in de maand mei 4 buxus plantjes samen geplant in een pot hoe moet ik dat onderhouden?(water geven en snoeien /? kunnen jullie mij raad geven dank bij voorbaat mvr willems

op 19 augustus 2013 om 16:47

Dag Familie Willems, geef een buxus bij droogte water (niet in de volle zon, want dan kan het blad verbranden). Let wel op want hij houdt niet van natte voeten, zorg dus voor een goede afwatering. Bij het artikel Buxus snoeien kun je alles vinden over het snoeien en in de plantenindex lees je nog meer over de verzorging.

Anoniem op 23 februari 2014 om 11:52

wegens het veranderen van mijn tuin wil ik mijn buxushaagjes van 5 jaar oud verplanten. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Het plan is om ze over ongeveer een maand te verplaatsen. Zou u mij kunnen adviseren?

op 26 februari 2014 om 15:32

Hallo Kim, in het artikel over verplanten kun je daar alles over lezen. Verplant ze voordat ze gaan uitlopen, je kunt het daarom het best nu al doen.

Anoniem op 4 juli 2014 om 17:45

In welke periode van het jaar kan men stekken van buxus planten?

op 14 juli 2014 om 15:47

Beste Jan, zodra de wortelkluit groot genoeg is, kan je ze overplanten. Doe dit als ze in rust zijn, vanaf september tot eind april. Als het midden in de zomer moet, heb je kans dat je veel uitvallers krijgt. Succes

Anoniem op 4 mei 2015 om 18:32

Heb voor de winter een buxeshaagje geplaatst,ze krijgen nu witte blaadjes,wat moet ik hier tegen doen

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:25

Dat klinkt als bladverbranding. De afgelopen dagen was de zon aardig fel aan het schijnen. Jong buxus blad kan daar slecht tegen. Het blad zal langzaam aan groen worden, of afvallen. Om de plant te helpen kun je er een krant overheen leggen, als zonnescherm. ~Marie

Anoniem op 9 augustus 2015 om 13:40

Ik ben twee weken op vakantie geweest. In deze periode is er niemand geweest om mijn buxus water te geven. Toen wij terug waren bleken de buxus helemaal droog te zijn. Mijn vraag is de buxus nu dood of zijn ze nog te redden. Mvg Roy

Anoniem op 9 augustus 2015 om 17:41

Waarschijnlijk hebben rupsen ervan gegeten.

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 08:04

Beste Roy. Toevallig heb ik precies hetzelfde meegemaakt in mijn tuin, alleen was de reden bij mij dat ik ze op een te hete dag verplant had. Ze waren helemaal verdroogd en aan een kant was geen frisgroen blaadje meer te vinden. Iedereen zei dat het verloren zaak was, maar dat wilde ik niet geloven. Ik heb ze toen een maand lang elke dag overdreven veel water gegeven en wat denk je; langzaam verschenen er weer minuscuul kleine blaadjes. Inmiddels is het bruin bijna verdwenen. Kortom; nog niet opgeven! Krab een beetje schors weg; zit er groen onder? Dan is er nog leven! Succes.

Anoniem op 31 augustus 2015 om 14:58

Hallo,
Bij het verpotten van een buxusbol van ca. 80cm. doorsnee was ik vergeten om een of meer gaatjes in de pot te boren om overtollig water af te kunnen voeren. Daardoor bleef er water in de pot staan. Nu zij de blaadjes wat bruinig dus ik heb alsnog de gaatjes geboord. Het water wat er uit liep stinkt nogal dus mijn vraag is nu:
is de buxus nu verzopen dan wel zijn de wortels verrot of is de buxus sterk genoeg om dit te overleven?
Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden waarvoor mijn hartelijke dank.

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 08:19

Hoi Theo. Oei, dat ruikt niet goed. Trek de hele buxus eens uit de pot en bekijk de wortels. Bruine wortels die je zo af kan breken zijn dood. Knip deze weg, blijft er genoeg over? Buxus kan inderdaad veel hebben, soms is het teveel. Strooi een laag hydrokorrels onderin de pot, voor een betere afwatering. Pot hem na de controle weer terug. En dan afwachten. ~Marie