WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boom in de tuin

Bomen zorgen voor hoogte in de tuin. Ze geven privacy en onder een boom zit je veel aangenamer dan onder een parasol. Een boom in de tuin trekt ook vogels aan, kortom een boom is onmisbaar en belangrijk in de tuin.

boom bloesem tuin

Met een boom in de tuin volg je de seizoenen. Je ziet het uitlopende blad, de bloei, de herfstkleuren en vruchten en als laatste het silhouet van de kale takken in de winter.

Voor elke tuin een boom

Bomen worden ingedeeld in drie groottes. Zoek een boom uit die bij de grootte van je tuin past. Met de eerste grootte bedoelen we bomen hoger dan 15 meter. Deze staan vaak  in een bos, park of langs de weg.

Tweede grootte bomen van 10 tot 15 meter hoogte. Ze passen prima in een tuin, bijvoorbeeld de

Derde grootte, bomen van 6 tot 10 meter hoog. De meeste bomen in de tuin zijn van de derde grootte, deze bomen zijn weer te verdelen in bolbomen en bloeiende bomen. Kijk ook bij kleine bomen in pot. Want je kunt bomen ook in een mooie pot planten.

In de plantenindex staan veel  bomen beschreven.

Kappen en snoeien

Wordt de boom in de tuin te groot, laat dan de boom snoeien of laat de boom kappen. Vaak geven gemeentes een kapvergunning af, met een herplantplicht. Daarin staat van welke grootte  je een boom moet terugplanten. Een goed advies bij een tuincentrum of kwekerij is hierbij goud waard.

Boomverzorging

Voorkom dat bomen te groot worden, en je ze moet kappen. Lees hier de snoeiadviezen voor bomen. Gebruik scherp gereedschap. Zorg voor voedzame grond en bemest de bomen in het voorjaar.

Bekijk ook de snoeivideo’s dikke tak afzagen en dakplataan snoeien.

Boom in de tuin planten

Het verschilt per boom wanneer je hem het bet kunt planten. Lees en bekijk de instructie over het planten van bomen of het planten van appelbomen. Geef het eerste voorjaar en zomer voldoende water.

nog meer: tuinieren