Boom in de tuin

Bomen zorgen voor hoogte in de tuin. Ze geven privacy en onder een boom zit je veel aangenamer dan onder een parasol. Een boom in de tuin trekt ook vogels aan, kortom een boom is onmisbaar en belangrijk in de tuin.

boom bloesem tuin

Met een boom in de tuin volg je de seizoenen. Je ziet het uitlopende blad, de bloei, de herfstkleuren en vruchten en als laatste het silhouet van de kale takken in de winter.

Voor elke tuin een boom

Bomen worden ingedeeld in drie groottes. Zoek een boom uit die bij de grootte van je tuin past. Met de eerste grootte bedoelen we bomen hoger dan 15 meter. Deze staan vaak  in een bos, park of langs de weg.

Tweede grootte bomen van 10 tot 15 meter hoogte. Ze passen prima in een tuin, bijvoorbeeld de

Derde grootte, bomen van 6 tot 10 meter hoog. De meeste bomen in de tuin zijn van de derde grootte, deze bomen zijn weer te verdelen in bolbomen en bloeiende bomen. Kijk ook bij kleine bomen in pot.

In de plantenindex staan veel  bomen beschreven.

Kappen en snoeien

Wordt de boom in de tuin te groot,  laat dan de boom snoeien of laat de boom kappen. Vaak geven gemeentes een kapvergunning af, met een herplantplicht. Daarin staat van welke grootte  je een boom moet terugplanten. Een goed advies bij een tuincentrum of kwekerij is hierbij goud waard.

Boomverzorging

Voorkom dat bomen te groot worden, en je ze moet kappen. Lees hier de snoeiadviezen voor bomen. Gebruik scherp gereedschap. Zorg voor voedzame grond en bemest de bomen in het voorjaar.

Bekijk ook de snoeivideo’s dikke tak afzagen en dakplataan snoeien.

Boom in de tuin planten

Het verschilt per boom wanneer je hem het bet kunt planten. Lees en bekijk de instructie over het planten van bomen of het planten van appelbomen. Geef het eerste voorjaar en zomer voldoende water.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 9 oktober 2013 om 09:20

Hallo, heel graag wil ik een boompje planten in mijn voortuin.het is een klein tuintje dus vandaar dat het een boompje moet zijn om wat privacy te geven voor t keukenraam. Zou leuk zijn als er in de zomer maanden wat bloemetjes aan groeien. Welk soort boompje kan ik nemen,die ook nog makkelijk te verzorgen is en te planten. Vriendelijke groet,Claudia

op 9 oktober 2013 om 12:08

Hoi Claudia, een hele duidelijke vraag. Een sierappel past goed. Heb je de reportage gezien in Tuinieren nr 9? op blz 61 zie een mooi voorbeeld van een leiappelboom als ‘vitrage’ voor je raam. Ze bloeien wat eerder maar blijven wel mooi smal. Succes

Anoniem op 2 juli 2014 om 19:25

Dag,
Ik vroeg mij af hoe de boom op de grote foto (in pot met hangende takken) heet en in welke periode hij gesnoeid moet worden. Ik heb er een in de tuin maar de takken groeien alle kanten op. De hoofdstam is in het verleden niet goed gesnoeid.

op 14 juli 2014 om 15:43

Hoi, de boom op de foto is een Sophora, een honingboom. Je snoeit hem in de zomer, nu dus!: http://www.tuinieren.nl/planten/plantenindex?keyword=sophora&post_types=plant&plant_search=keyword&submit=Zoeken

Anoniem op 16 november 2014 om 15:58

Goedemiddag. Mijn achtertuin ligt op het noorden, tegen een weiland aan. Graag zou ik deze willen voorzien van een boom.De tuin is vrij open (omdat we toch wel van het weidse uitzicht willen genieten) en het kan er dus behoorlijk waaien. Kunt U aangeven welke bomen hiervoor geschikt zijn? M.vr.gr., Ab

Anoniem op 20 november 2014 om 10:43

Beste Ab, kijk eens in de buurt, welke bomen het er goed doen. Lindes, elzen, iepen, haagbeuk zijn allemaal bomen die tegen wind kunnen en bij een weiland passen. De wintermaanden zijn perfect om een boom te planten, zoek in de http://www.tuinieren.nl/plant/kleinbladige-linde-tilia en bestel hem direct.

Anoniem op 16 december 2014 om 13:59

we willen een boom planten en twijfelen tussen een acer griseum en een liquid ambar. Waar moeten we rekening mee houden vwb snoeien, hoogte, grondsoort, zon etc?
Hij komt op het zuiden, in een gazon, aan de rand van het perceel, naast een 2,5m hoge hedera heg. Geen idee van de grondsoort (Noord-Brabant).

Anoniem op 22 december 2014 om 08:46

Beste Amber, met zo’n naam is het eigenlijk al duidelijk, de amberboom natuurlijk! Je tuiniert op zandgrond, de amberboom wordt veel hoger en verkleurt in de najaarszon . Als hij in de schaduw staat, krijg je geen prachtige herfstkleuren. Acer griseum blijft klein, het is meer een heester, die wat breder wordt. Zet de boom ver genoeg van de hedera haag af, het is het mooist als de takken de heg niet raken.
http://www.tuinieren.nl/plant/amberboom-liquidambar

Anoniem op 21 februari 2015 om 19:09

Goedenavond, klopt het dat je bij het planten van een boom een bepaalde afstand van de afscheiding met de buren moet aanhouden? Lukt het dan wel om in een niet al te grote tuin 1 of 2 bomen te plaatsen? We gaan eerdaags verhuizen naar een kleiner huis met een kleinere tuin.

anneleenpeeters op 26 februari 2015 om 09:55

Beste Annette, een mooie uitdaging, om van een kleinere tuin weer iets moois te maken. Er zijn inderdaad regels over hoe ver de boom van de erfgrens moet staan. Dit, om burenruzies te voorkomen. Een boom moet 2 meter van de erfgrens staan, er zijn veel uitzonderingen. Overleg het met je buren, is er een van. En er bestaan veel leuke kleine bomen, kijk maar eens in de plantenindex. https://www.juridischloket.nl/wonen/buren/boom-erfgrens/ ~Marie

Anoniem op 7 juli 2015 om 17:13

hallo,
wat een informatieve site. een vraagje; ik wil graag een oude stoofpeer in mijn tuin,die niet groter dan +/- 5 a 6 meter hoog is. waar kan ik zoiets vinden en wanneer moet deze geplant worden en, moeten er voor bestuiving ook nog meer fruitbomen bij? mijn tuin is niet erg groot, 14 bij 9 meter
en ik wil de boom graag in het gras planten.
alvast bedankt voor de reactie

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 13:03

Hoi Romy. Bedankt voor je complimenten! Je kunt kiezen voor een ‘Gieser Wildeman’ (ras) op halfstam of laagstam. De stam zelf blijft zo mooi laag (beneden de twee meter), dus met de kroon erbij voldoet hij aan jouw wensen. In principe is de Gieser Wildeman zelfbestuivend, maar voor het optimale resultaat kun je er nog een twee boompje bij zetten. Een ander perenras is ook een optie, informeer hierover bij de fruitkweker.

Anoniem op 6 oktober 2015 om 19:25

We willen graag een hoge smalle boom achterin de tuin planten om meer groen in de tuin te hebben en privacy te creëren (hoge flat achter ons). We denken nu aan een Italiaanse Cypres (smal hoog en wintergroen). Hij komt in de buurt van een tuinhuis en een laurierhaag. We hebben ruimte voor de boom van twee bij een meter. Is de italiaanse Cypres dan een goede keus! Of heeft u een beter idee?

Groet Mirjam

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:36

Hoi Mirjam, de Italiaanse cypres groeit inderdaad smal omhoog en wordt niet breder dan 1 meter. Het enige nadeel is, dat hij in een strenge winter (gedeeltelijk) kan bevriezen. En dan zit je weer met een gat. Probeer eens of je halverwege je tuin een boom een liquidambar bijvoorbeeld: http://www.tuinieren.nl/plant/amberboom-liquidambar kwijt kan, die dekt dan nog meer zicht op de flat af. ~Marie

Anoniem op 6 november 2015 om 10:18

Hallo Marie,
Wij hebben in het vroege voorjaar 3 naaldbomen geplant, waarvan twee Pinus Pinus en één Pinus Sylvester.
Bij de drie bomen blijven de nieuwe scheuten van dit jaar (die korter zijn dan normaal (droogte en aanplanting?!?)), gesloten staan. Dus de naalden zetten zich niet dwars zoals op de oudere takdelen. Eén van de twee Pinus Pinussen zijn oudere naalden hebben bruine topjes en een heel aantal worden bruin. Ik heb er ook een groot aantal Dennenspinselbladwesp keutel-haarden ontdekt en onlangs manueel verwijderd.
De andere, die er een eind vandaan staat, heeft dit allemaal niet.
De sylvester heeft buiten zijn scheuten veel bruine naalden gekregen die nu allemaal afgevallen zijn (bijna kale boom met enkel scheuten. Wat zou hier gaande zijn?
Met dank,
Roland

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:38

Beste Roland, zoals je al aangeeft, zijn de scheuten die dit jaar gegroeid zijn kleiner dan normaal. De boom is druk bezig om zich te wortelen en vast te groeien. De bovengrondse groei komt komend jaar. Niets aan de hand dus. De bruine naalden kunnen duiden op een plaaginsect. Dennenbomen ruien altijd. Ze laten hun oude naalden vallen, deze blijven eerst geel verkleurd aan de boom zitten.

De bruine topjes aan de naalden kan een luizenplaag zijn geweest. Kijk met een loep op de takken, of je ze nog ziet zitten. Kijk heel goed, ze hebben een schutkleur. Plaaginsecten verstoppen zich in de jonge scheuten, snij bij de boom met de dennenspinselbladwesp een scheut open, om te zien wie zich hier verstopt. Pas in het voorjaar kun je deze insecten bestrijden door de boom te bespuiten met een luizenmiddel. Dat is het meest effectief zodra de insecten uit de scheut kruipen. Heel veel observeren dus. Geef de bomen in het voorjaar een handje organische mest en ruim de afgevallen naalden op. Dat is het enige wat je nu kunt doen. ~Marie