WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zuilbeuk

De zuilbeuk Fagus sylvatica ‘Dawyck’ staat bekend om zijn zuilvormige groei en neemt daardoor minder plaats in dan de gewone beuk. Hij wordt gemiddeld 6 meter breed waar andere beuken zo’n 20 meter breed kunnen worden.

Kan ik de zuilbeuk als haag gebruiken?

De soort Fagus sylvatica is de algemeen bekende beuk en noemen we ook wel gewone beuk. Deze soort wordt ook veel gebruikt als haag. De mooie bladeren van de zomer verkleuren in de herfst prachtig geel of oranje en dan blijven ze dus de hele winter lekker aan de takken. Zeker als de beuk in een haag geknipt is, blijft de beslotenheid van de tuin in stand.

Wanneer wordt de zuilbeuk groen?

Beuken zijn inheemse bomen in grote delen van Europa. Een vrijstaande beuk kan wel dertig meter hoog worden. De kroon is dan breed en zeer dicht. Het groene blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus normaliter weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Daarom groeit in een beukenbos niet veel op de bosbodem.

Een perfecte struik voor vogels

De bijna continue ondoorzichtigheid maakt de beuk ook geschikt voor hagen en bij vogels populair om in te nestelen. Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen daarom oppervlakkig en hebben snel last van droogte. Ook plotseling intensieve betreding van de wortelzone wordt slecht verdragen. In het najaar worden de eetbare vruchten, de welbekende beukennootjes, gevormd. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.

Hoe verzorg ik de zuilbeuk?

Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast. Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving, kun je de stam inpakken met jute of rieten matten.

Hoe snoei ik een beuk?

Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in de tuin. Een haag wordt minimaal eenmaal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden, kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter. Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding.

 

Bestel de plant direct.

akz5iut8ekh8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

verdord blad blijft aan in winte

Latijns

Fagus 'Dawyck'

Cult

Dawyck

Familie

gewone beuk

Familie latijns

sylvatica

Onderhoud

Verzorging

Houd de stam uit de zon.

Snoeien

Als haag in juni. Als struik in maart. Als boom in winter.

Bemesting

Elk voorjaar organische mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

kalkhoudend tot normaal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

verdord blad blijft aan in winte