WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) of sterjasmijn is een wintergroene klimplant met witte, geurende bloemen. Hij groeit het liefst op een plek in de volle zon.

Wat voor bloemen heeft de Toscaanse jasmijn?

Trachelospermum is familie van de kruipende maagdenpalm Vinca, dat zie je terug in de stervormige bloemen, vandaar ook de naam sterjasmijn. Het kan hem niet warm genoeg zijn, hij groeit graag tegen een warme, zonnige muur of schutting.

Een wintergroene klimmer

Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola’s te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast. Hoe je dat doet lees je bij klimplanten begeleiden.

Moet ik de Toscaanse jasmijn snoeien?

De oude takken verhouten zich, snoei ze in het voorjaar licht terug. Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken. De bloei begint in juni en gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer. Op een ideale plek kan de plant uitgroeien tot 5 m hoog en breed. De bloemen verschijnen op de jonge zijscheuten, de uitgebloeide bloemen vallen af.

Welke soorten Trachelospermum zijn er?

Een mooie cultivar is de lichtgele Trachelospermum asiaticum. Bijvoorbeeld Trachelospermum’ Star of Toscane’  is lichtgeel, heeft kleiner blad en  kan iets meer vorst verdragen

Pot of grond?

Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot. Bescherm in strenge winters de wortels door de pot in te pakken .

Wanneer moet ik Toscaanse jasmijn bemesten?

Begin met mesten in het voorjaar en geef in de nazomer eventueel een handje najaarsmest, om hem te laten afharden en goed de winter door te helpen.

Is de Toscaanse jasmijn winterhard?

Na een strenge winter kan de jasmijn flink terug vriezen of zelfs helemaal bevriezen, ze kunnen temperaturen tot -10 verdragen. Snoei na de winter de bevroren takken terug.

Wat doe ik bij luis?

Ze kunnen last krijgen van schildluis, wat zich laat zien als een plakkerige glanzende laag op het blad. Deze luis zit vooral onder het blad en op de oudere takken, hij is te bestrijden met een luizenmiddel.

Toscaanse jasmijn kopen?

Deze plant is echt een aanwinst in je tuin. Klik bovenaan op de bestelknop om hem te bestellen.

Tip: de Toscaanse jasmijn mag absoluut niet ontbreken in een mediterrane tuin.

Zoek je verzorgingstips voor een andere plant? Zoek ‘m op in de plantenindex.

Bestel de plant direct.

n4x53658wq47_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

loof bladhoudend

Latijns

Trachelospermum jasminoides

Familie

jasmijn

Familie latijns

jasminoides

Onderhoud

Snoeien

snoei in het voorjaar licht terug

Winterhard

matig

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Maximaal

5

Beschrijving

tot 5 m

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

loof bladhoudend