Toscaanse jasmijnTrachelospermum jasminoides

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) of sterjasmijn is een wintergroene klimplant met witte, geurende bloemen. Hij groeit het liefst op een plek in de volle zon.

Wat voor bloemen heeft de Toscaanse jasmijn?

Trachelospermum is familie van de kruipende maagdenpalm Vinca, dat zie je terug in de stervormige bloemen, vandaar ook de naam sterjasmijn. Het kan hem niet warm genoeg zijn, hij groeit graag tegen een warme, zonnige muur of schutting.

Is Toscaanse jasmijn een klimplant?

Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola’s te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast. Hoe je dat doet lees je bij klimplanten begeleiden.

Moet ik de Toscaanse jasmijn snoeien?

De oude takken verhouten zich, snoei ze in het voorjaar licht terug. Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken. De bloei begint in juni en gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer. Op een ideale plek kan de plant uitgroeien tot 5 m hoog en breed. De bloemen verschijnen op de jonge zijscheuten, de uitgebloeide bloemen vallen af.

Welke soorten Trachelospermum zijn er?

Een mooie cultivar is de lichtgele Trachelospermum asiaticum. Bijvoorbeeld Trachelospermum’ Star of Toscane’  is lichtgeel, heeft kleiner blad en  kan iets meer vorst verdragen

Waar kan ik Toscaanse jasmijn planten?

Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot. Bescherm in strenge winters de wortels door de pot in te pakken .

Wanneer moet ik Toscaanse jasmijn bemesten?

Begin met mesten in het voorjaar en geef in de nazomer eventueel een handje najaarsmest, om hem te laten afharden en goed de winter door te helpen.

Is de Toscaanse jasmijn winterhard?

Na een strenge winter kan de jasmijn flink terug vriezen of zelfs helemaal bevriezen, ze kunnen temperaturen tot -10 verdragen. Snoei na de winter de bevroren takken terug.

Wat doe ik als Toscaanse jasmijn last heeft van luis?

Ze kunnen last krijgen van schildluis, wat zich laat zien als een plakkerige glanzende laag op het blad. Deze luis zit vooral onder het blad en op de oudere takken, hij is te bestrijden met een luizenmiddel.

Toscaanse jasmijn kopen?

Deze plant is echt een aanwinst in je tuin. Wil je de Toscaanse jasmijn kopen? Klik dan bovenaan op de bestelknop om hem te bestellen.

Tip: de Toscaanse jasmijn mag absoluut niet ontbreken in een mediterrane tuin.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Arie Groen op 29 januari 2019 om 23:26

Ik heb een schutting van 5 meter. Hoeveel Toscaanse jasmijn planten moet ik dan kopen?

>

vtwonen op 30 januari 2019 om 08:59

Beste Arie,
Goede vraag. Dit is namelijk afhankelijk van hoe vol of niet je de schutting wilt hebben en hoe groot de Toscaanse jasmijnplanten zijn.
Hartelijke groet,
vtwonen

>

Sjaak op 26 oktober 2018 om 15:46

Wij overwegen een kale muur te laten begroeien met de Toscaanse Jasmijn. Is deze plant een snelle groeier of duurt het jaren voor een muur van 190 hoog is begroeid?
Alvast dank voor reacties!

>

vtwonen (tuinieren) op 2 november 2018 om 10:42

Beste Sjaak, een goed idee want Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) vindt het heerlijk om tegen een warme muur te groeien. Zeker als deze ook nog op het zuiden is gelegen. Meestal heeft deze klimmer een wat trage start in de eerste jaren, maar zodra hij eenmaal goed op gang is, kan de muur snel begroeid zijn. Ik zou ervoor gaan, het is een schitterende plant!

>

Henny op 27 augustus 2018 om 13:52

We hebben de Toscaanse Jasmijn al heel lang n de tuin. Nu heb ik deze zomer onze Stephanotis (tijdelijk) buiten gezet en is ons opgevallen hoeveel deze planten op elkaar lijken. Kan het familie zijn?

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 07:59

Beste Henny, wat grappig dat je dit op deze manier ontdekt hebt, ze lijken inderdaad sprekend op elkaar. En je hebt gelijk, het is inderdaad familie van elkaar. Ze vallen beide onder de familie Apocynaceae. De populaire bodembedekker Vinca minor ken je vast wel, deze valt ook onder deze familie. Als je goed kijkt, kun je dat ook zien!

>

Yvonne op 16 augustus 2018 om 17:10

Op onze jasmijn zaten opeens heel veel vliegen. Schijnbaar had hij meeldauw. Daarvoor is hij behandeld maar nu komen de vliegen weer terwijl ik wel weer behandeld heb tegen meeldauw. Wat kan dit zijn?

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 08:00

Beste Yvonne, een goede vraag waar ik niet zo direct het antwoord op weet. Wat ik wel weet is dat sommige planten met hun bloemen nu eenmaal mannelijke vliegen aantrekken, de vrouwtjes zitten liever op rottend vlees, dode dieren en uitwerpselen. Wellicht dat dit ook het geval is bij de jasmijn?

>

Anjo op 11 augustus 2018 om 11:10

Wij gaan verhuizen en ik zou graag een stekje van mijn sterjasmijn meenemen naar het nieuwe adres. Hoe kan ik het beste stekken?

>

Peter Mudde op 6 juni 2018 om 00:09

Beste VT wonen. Trachelospermum behoort tot de Vincaceae en tot die familie behoren voornamelijk giftige en een aantal zeer giftige planten ( denk aan Allamanda, Oleander). Ik weet dat verschillende bronnen Trachelospermum als 'safe' bestempelen, maar eigenlijk kun je Vincaceae beter niet vertrouwen.

>

vtwonen.nl/tuinieren op 7 juni 2018 om 07:52

Bedankt voor je zinnige aanvulling, prima dus om hem in een kindvriendelijke tuin aan te planten. (en zoals mijn collega Marie hieronder al schreef: erg uitdagend zien de vruchtjes er niet uit voor kinderen om ze in de mond te steken).

>

Tori op 16 maart 2018 om 12:19

Hallo VT,
We hebben een muur op het zuid-zuidwesten bij het terras. Bij zuid/westerstorm staat de wind er vol op. Kan een Toscaanse Jasmijn daar tegen?
vr. gr. Tori

>

vtwonen op 23 maart 2018 om 21:18

Beste Tori, de Toscaanse jasmijn is een kustplant en kan over het algemeen goed wind verdragen. Het gevaar zit ‘m meestal in de wintermaanden, wanneer er een koude en uitdrogende wind kan staan. Dat hij tegen een warme muur staat, maakt wel veel goed. Je zou de plant kunnen beschermen in de winter. Informeer ook eens bij de kweker, die weet vast een specifiek advies te geven, ook kijkende naar specifieke kenmerken zoals de grondsoort en locatie in het land.

>

Karin op 8 juli 2017 om 12:05

Hallo VT,
Sinds februari hebben wij een Jasmijn in de volle grond geplant en op het zuiden.
Nu worden de bloemen bruin en bladeren (waren) al licht van kleur en nu komen er rode vlekken op bladeren.
Wat kan het zijn,?
Gr.Karin.

>

vtwonen op 17 juli 2017 om 12:45

Beste Karin, de Toscaanse jasmijn is niet erg gevoelig voor ziektes, maar wel voor schimmels. Staat hij in erg vochtige grond? Dat vindt deze plant niet fijn en kan de mogelijke oorzaak zijn voor schimmels. Ook zure, turfachtige grond vindt hij niet prettig. Heb je de bladeren al geïnspecteerd op schimmels (of luizen)?

>

Anoniem op 20 mei 2017 om 11:26

Graag de prijs voor Toscaanse Jasmijn.
Ik heb een grille van 1.50 m breedt..
Moet 1 of 2 planten kopen?

>

Anoniem op 22 mei 2017 om 07:16

Beste, voor een prijs kun je beter richting het tuincentrum gaan. Kun je daar ook direct checken welke maat de plant is en hoeveel je er dan nodig hebt.

>

Anoniem op 15 mei 2017 om 21:35

Wij willen de sterjasmijn tegen een dubbelstaafmat (hekwerk) van 2m hoog en 10 m breed laten begroeien. Nu lezen we volle zon en warme muur. Ons hek is vrijstaand op het oosten (volle ochtend zon) Vanuit westen op 1 meter afstand een (garage)muur die schaduw geeft. Zal de sterjasmijn het gaan doen?

>

Anoniem op 29 mei 2017 om 10:29

Beste Krista. De Trachelospermum kan ook in de halfschaduw, dus met ochtendzon zou hij toe moeten komen. Of hij qua warmte zal overleven hangt af van de locatie waar je zit. In een stad tussen de muren blijft de warmte hangen en profiteer je van een microklimaat. Maar in de polder zal hij het niet redden. Bovendien moet de afwatering optimaal zijn. De planten kopen bij een kweker in de buurt is misschien de slimste optie; hij kan jullie goed voorlichten en als ze niet aanslaan, kun je bij hem terugkomen.