StokroosAlcea 'Pleniflora Alba'

Waar plant ik de stokroos?

De stokroos, hier de Alcea rosea ‘Pleniflora Alba’ is een witbloeiende tweejarige plant met gevulde bloemen. Een stokroos is een romantische plant, die in Denemarken veel te zien is. Stokrozen staan prachtig in een cottagetuin, maar ook in een boeren- of stadstuin mogen ze niet ontbreken. Eigenlijk mogen ze in geen enkele tuin ontbreken en geen stoeptegelrandje is te klein om een stokroos in te planten.

Wanneer bloeit de stokroos?

Soms bloeien stokrozen pas het jaar nadat ze geplant zijn. Je geduld wordt echter beloond met prachtige bloemen. Stokrozen zijn er in de kleuren roze, wit, rood, crème en geel. De kleuren kunnen ook mengen, wat een prachtig effect geeft. Het is niet te voorspellen welke kleur de zaailingen hebben.

Wat voor bodem heeft de stokroos nodig?

Zet stokrozen in de zon en uit de wind. Alle soorten houden van een voedzame, goed doorlatende bodem en vocht. Geef de planten dus tijdig water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. Geef stokrozen in de lente een goede basisbemesting. Slechte en arme grond kan tot de ziekte roest leiden.

Hoe verzorg ik de stokroos?

Bruine spikkels of randen op de bladeren is het ziektebeeld. De plant gaat er zelden dood aan, maar het is geen mooi gezicht. In de winter wordt mulch op de bodem op prijs gesteld. In het voorjaar kun je die laag weer verwijderen. Hoge planten moeten ondersteund worden. Wanneer opkomende zaailingen groeien op plekken waar je ze niet wilt hebben, kun je ze wegwieden.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Stefan nipius op 16 juli 2018 om 22:14

Onze stokroos ging voorbij de dakgoot. Gemeten op 3.24m !

>

vtwonen op 19 juli 2018 om 09:04

Wat een joekel! Komt vast door goede plantenliefde :)

>

Aalt mol op 9 juli 2017 om 16:32

Wij hebben een stokroos van 2.82meter kan deze zolang deze bloemen aangroei heeft nog langer worden. Wat is de langste stokroos?

>

vtwonen op 17 juli 2017 om 12:47

Beste Aalt, stokrozen worden meestal zo’n 2,5 meter, afhankelijk van de standplaats kan hij iets hoger of lager worden. Ik denk dus dat je al een noemenswaardige hoogte behaald hebt!

>

Anoniem op 3 september 2015 om 07:55

Beste Alfons, wat je beschrijft klopt helemaal. Stokroos is een tweejarige plant. Het eerste jaar maakt hij alleen blad, in het 2e jaar schiet hij door in de hoogte en maakt bloemen. Knip deze bloemstengels als ze uitgebloeid zijn vlak boven de grond af. Je hebt stokrozen van verschillende leeftijden geplant. Het ‘rabarberblad’ bloeit volgend jaar. ~Marie

>

Anoniem op 29 augustus 2015 om 10:12

L.S, ik heb diverse stokrozen gelijktijdig geplant. Sommige zijn al 1,50 m en staan in bloei, andere blijven laag met een hoop groene bladeren, lijkt wel rabarber Wat kan de reden zijn. Dank voor uw antwoord groet Alfons