WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voorjaarszonnebloem

Voorjaarszonnebloem, Doronicum orientale, is met recht een aanwinst voor de tuin. Al vroeg in het voorjaar kun je genieten van de vrolijk gele bloemen.

Hoe hoog wordt de Doronicum orientale?

De gele bloemhoofdjes bevinden zich aan stengels die, afhankelijk van de soort, tussen de 35 en 100 centimeter lang zijn.

Waar groeit de voorjaarszonnebloem?

Doronicum orientale komt uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus en is alleen al door zijn vroege, mooie bloei een ‘must’ in uw tuin. Het is een goede borderplant in combinatie met vaste planten zoals Brunnera macrophylla, Pulmonaria angustifolia ‘Azurea’ en bolgewassen zoals Scilla siberica en Anemone blanda ‘Blue Shades’. Vooral aanvankelijk licht behaarde plant, die korte wortelstokken bezit. De ronde, hartvormige bladeren zijn langgesteeld en verschijnen al heel vroeg in het voorjaar.

Wanneer bloeit de Doronicum orientale?

De gele bloemhoofdjes zijn er in april-mei, na zachte winters nog iets eerder.De bloei vindt plaats in het betrekkelijk vroege voorjaar of in de voorzomer. De soorten Doronicum pardalianches en Doronicum plantagineum komen in Nederland in zogenaamde stinsenmilieus voor. Van met name Doronicum orientale sterft het blad na de bloei vrij snel af.

Hoe onderhoud ik de Doronicum orientale?

Doronicum groeit in vrijwel elke grond. Deze mag echter niet te droog zijn. De mooiste planten vinden we op lichte klei- en zavelgronden. Ze verdragen vrij veel schaduw. Als de grond droog is en de lucht vochtig, kan het blad worden aangetast door meeldauw. Giet daarom niet op het blad tijdens het water geven. Voldoende vochtige, voedselrijke grond. Mocht je toch last hebben van meeldauw dan kan het artikel meeldauw bestrijden interessant zijn. De tolerantie met betrekking tot schaduwrijke standplaatsen is vrij hoog. Regelmatig planten opnemen en jongste delen weer uitplanten

 

Bestel de plant direct.

wes54qv8gigz_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Doronicum orientale

Familie

voorjaarszonnebloem

Familie latijns

orientale

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei de uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

wat schaduw wordt verdragen

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

40

Beschrijving

30-40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend