Alles over de voorjaarszonnebloem

beeld vtwonen Beeld

Voorjaarszonnebloem Doronicum orientale ‘Little Leo’ heeft een groen blad en de bloemkleur is heldergeel. Het is een rijkbloeiende vast plant voor de border, maar hij is ook heel geschikt als potplant.

Lees verder onder de advertentie

Is de Voorjaarszonnebloem geschikt voor in de border?

Doronicum orientale komt uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus en is alleen al door zijn vroege, mooie bloei een ‘must’ in de tuin. Het is een goede borderplant in combinatie met vaste planten zoals Brunnera macrophylla, Pulmonaria angustifolia ‘Azurea’ en bolgewassen zoals Scilla siberica en Anemone blanda ‘Blue Shades’. Het is vooral aanvankelijk een licht behaarde plant, die korte wortelstokken bezit. De ronde, hartvormige bladeren zijn langgesteeld en verschijnen al heel vroeg in het voorjaar. De gele bloemhoofdjes zijn er in april-mei, na zachte winters nog iets eerder.

Wanneer staat de ‘Little Leo’ in bloei?

Doronicum is met recht een aanwinst voor de tuin. Al vroeg in het voorjaar kun je genieten van de vrolijk gele bloemen. De gele bloemhoofdjes bevinden zich aan stengels die, afhankelijk van de soort, tussen de 35 en 100 centimeter lang zijn. De bloei vindt plaats in het betrekkelijk vroege voorjaar of in de voorzomer. De soorten Doronicum pardalianches en Doronicum plantagineum komen in Nederland in zogenaamde stinsenmilieus voor. Van met name Doronicum orientale sterft het blad na de bloei vrij snel af.

Wat voor grond is geschikt voor Doronicum orientale ‘Little Leo’?

Doronicum groeit in vrijwel elke grond. Deze mag echter niet te droog zijn. De mooiste planten vinden we op lichte klei- en zavelgronden. Ze verdragen vrij veel schaduw. Voldoende vochtige, voedselrijke grond. De tolerantie met betrekking tot schaduwrijke standplaatsen is vrij hoog. Regelmatig planten opnemen en jongste delen weer uitplanten De voorjaarszonnebloem kan aangetast worden door bladaaltjes (Aphelenchoides-soorten), diverse bladluizen, roetdauwschimels en wortelrot. Houd er tevens rekening mee dat diverse slakkensoorten deze plant gebruiken als belangrijke voedingsbron.

Lees verder onder de advertentie

Met wat voor ziektes kan de Voorjaarszonnebloem te maken krijgen?

Als de grond droog is en de lucht vochtig, kan het blad worden aangetast door meeldauw. Giet daarom niet op het blad tijdens het water geven. Toch last van meeldauw? Kijk dan eens bij meeldauw bestrijden voor handige tips om van meeldauw af te komen.

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Doronicum 'Little Leo'

Cult

'Little Leo'

Familie

voorjaarszonnebloem

Latijnse familie

orientale

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei de uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

wat schaduw wordt verdragen

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

40

Beschrijving

30-40 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geeloranje

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei