Een vuistregel: deze planten kun je beter met rust laten
Als er planten zijn die nog moeten bloeien, of die nog niet uitgebloeid zijn, dan hoef je daar nog niets mee te doen. Als je deze planten in de zomer snoeit, dan is er een kans dat je de knoppen voor de bloemen en vruchten wegknipt.
Niet snoeien in de zomer
Hortensia: deze plant staat in de zomermaanden volop in bloei. Laat de hortensia daarom in de zomer met rust. De kans bestaat dat je bij het snoeien ook de knoppen wegknipt die nog moeten bloeien. Een betere periode om de hortensia te snoeien is komend voorjaar.
Sneeuwbal (Viburnum): deze plant vormt in de zomermaanden zijn bloemknoppen die pas in de winter opengaan. Het beste is om hier nog even van af te blijven. Het is beter om deze winterbloeier pas komend jaar maart te snoeien.
Herfstframbozen: in de zomermaanden staat deze plant volop in boei. Snoei hem liever tijdens zijn rustperiode, aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar. De knoppen die je rond de zomermaanden ziet verschijnen, krijgen in de herfst vruchten.
Wel snoeien in de zomer
Er zijn genoeg andere soorten planten die je wel kunt snoeien in de zomer. In sommige gevallen is het juist beter om in de zomermaanden te snoeien dan in de winter. Planten en bloemen zijn namelijk in de zomer volledig volgroeid, waardoor snoeiwonden sneller herstellen. Snoei niet in de volle zon, daardoor verdampt het vocht van de plant sneller en ontstaan er eerder bruine randen en bladeren. Als de zon tijdens de snoeibeurt toch ineens gaat schijnen, dan is het belangrijk dat je de plant extra water geeft. In de snoeikalender zie je per maand welke planten je kunt snoeien. Deze planten kun je in de zomermaanden in ieder geval snoeien:
Fruitbomen: snoei deze plant om ze in de drogere periodes te helpen. Ze hebben vocht nodig om vruchten te laten groeien. Snoei daarom de uitlopers van het zomerseizoen terug tot net boven de onderste twee knoppen.
Akelei: verwijder de gele bladeren en knip de verticale takken weg.
Bruidsbloem: na het bloeien maakt de plant sterke nieuwe stengels aan. Als je deze plant gaat snoeien, knip dan drie tot vijf van de dikste oude stengels af tot aan de voet.
Ooievaarsbek: deze plant kan in de nazomer nog een tweede bloei hebben, dit stimuleer je door na de bloei flink te snoeien, voor nieuw blad en om de uitloop fris te houden.
Lupine: knip de uitgebloeide, holle boomstengels helemaal terug tot aan de voet.
Korenbloem: deze plant knip je het beste in zijn geheel na de bloei af tot ongeveer vijf tot tien centimeter boven de grond.
Rozenstruik: de struik groeit sneller en krijgt meer bloemen als je de uitgebloeide rozentakken tot een derde terug knipt.
Ridderspoor: stimuleer een tweede bloei door de uitgebloeide bloemstengels weg te knippen en de plant na zijn bloei flink terug te knippen.
Rododendrons: als de plant al wat ouder is, verwijder dan enkele takken uit de kroon. Op deze manier bevorder je de luchtcirculatie. Deze plant snoei je het best door de uitgebloeide bloemen tot net boven het blad af te knippen.
Vrouwenmantel: verwijder de uitgebloeide bloemen en het oude blad.
Weigelia: de vorm bij deze plan houd je het mooist door stengels die te dicht op elkaar zitten te verwijderen en de langste (en oudste) bloeistengels te snoeien.
Voorjaarszonnebloem: verwijder de gele bladeren en oude bloemstengels.
Schoenlappersplant: knip de buitenste bladeren weg en verwijder oude bloemstengels.