WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstaster

De herfstaster Aster novae-angliae ‘Purple Dome’ is de meest voorkomende cultivar. Hij blijft wat lager tot zo’n 60-75 centimeter en is daardoor ook geschikt voor een kleinere tuin. De bloemkleur is purperpaars.

Wat zijn asters?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Hoe hoog wordt Aster novae-angliae ‘Purple Dome’?

De Aster novae-angliae is een van de betere hoge herfstasters. Hij kan wel een lengte van twee meter bereiken, staat stevig en heeft geen last van meeldauw. Oorspronkelijk komt hij uit Noord-Amerika. In ons land wordt hij in de border gebruikt, maar u ziet ze ook veel als snijbloem. De bloeiwijze is een grote pluim. De bloemen hebben een geel hartje en hieraan zitten de lintbloempjes, die meestal roze tot roodpaars zijn.

Wanneer bloeit Aster novae-angliae ‘Purple Dome’?

De bloeitijd is vanaf eind augustus tot soms in oktober en zo kan de zomer heerlijk lang duren. Zolang de aster bloeit, blijven de vlinders vrolijk op bezoek komen. In het Duits heet deze plant Rauhblattaster. Dat heeft te maken met de ruwe en vrij grove bladeren van deze aster.

Waar kan ik Aster novae-angliae ‘Purple Dome’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Wat doe ik al mijn aster niet bloeit?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. In de natuur komen deze asters op betrekkelijk vochtige grond voor, maar ze zijn vrij goed tegen droge grond bestand. Om de levensduur te vergroten, is het raadzaam de planten pas na de winter af te snijden.

Bestel de plant hier.

wrd5f9585hni_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster 'Purple Dome'

Cult

'Purple Dome'

Familie

herfstaster

Familie latijns

novae-angliae

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vrij veel

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

75

Beschrijving

60-75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

purperpaars

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend