Verplanten
Soms staat een boom of struik je tuinplannen in de weg. Hij wordt te groot of staat net op de plek waar je een zandbak of terras wilt maken. Dan kun je de plant verplanten.
Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!
Niet elke boom of struik is zomaar te verplanten. Boomkwekers steken vaak de kluiten rond en verplanten bomen regelmatig, zo blijft de kluit compact. De verhouding tussen de wortelkluit (ondergronds) en de takken (bovengronds) moet in evenwicht zijn. Een kleine kluit bij een grote boom gaat niet, de kans is groot dat de boom het dan niet haalt. Ook bij planten in potten moet de pot in verhouding staan tot de plant zelf.
Bomen verplanten
Een boom die al jaren vast staat, verplant je niet zomaar. Bomen die lang op dezelfde plek hebben gestaan, zijn niet meer met de hand zelf over te planten. De kans dat ze weer verder groeien is dan klein. In dat geval kun je beter opnieuw beginnen met een grote gekweekte boom. Jongere bomen verplanten kan wel:
- Verplant een boom in het winter, als hij in winterrust is.
- Snoei eenderde deel van de takken terug met een takkenzaag.
- Graaf de boom ruim uit. Maak de kluit zo groot mogelijk, zo’n 2,5 keer de stamomtrek. Een boom met een stamomtrek van dertig centimeter heeft een kluit van zeker 75 cm doorsnee nodig.
- Knoop de kluit in een lap jute of een laken, zo zorg je dat je zo min mogelijk fijne wortels beschadigt.
- Vervoer de plant met een ingepakte kluit.
- Dek de kluiten en wortels telkens af.
- Graaf een ruim plantgat, plant de boom volgens de aanwijzingen bij boom planten.
- Geef voldoende water, juist in het voorjaar volgend op de verplanting.
Het eerste jaar na het verplanten is de boom gevoeliger voor ziektes en aantastingen.
Heester verplanten
Voor een heester gelden dezelfde tips als bij het verplanten van bomen. Snel groeiende soorten kun je vrij drastisch terugsnoeien. Bij langzaam groeiende soorten snoei je 1/3 deel van de takken weg.
- Snelgroeiend zijn: Cornus alba, Forsythia, Liguster, jasmijn, Spiraea, vlinderstruik
- Langzame groeiers : toverhazelaar, magnolia, Viburnum, Rhododendron, hortensia, Cornus Kousa
Haag verplanten
Als een haag drie tot vier jaar staat en regelmatig gesnoeid is, kun je hem nog verplanten. Bij oudere hagen is het iets meer risico. Draai de planten zo, dat ze op dezelfde manier terug geplant worden.
Verplant bladverliezende hagen in de wintertijd. Wintergroene hagen zoals Taxus, Thuja, hulst en buxus zijn al vanaf half oktober over te planten. Snoei ze meteen iets terug, om ze onder- en bovengronds in evenwicht te krijgen.
Net overgeplante planten en bomen hebben veel water nodig. Meestal is de winter nat genoeg, maar is het voorjaar te droog dan drogen ze uit en is het verplanten mislukt. Geef ze daarom vanaf februari al water als het lang droog is.
Vaste planten en grassen
Vaste planten zijn goed over te planten, scheur ze meteen en ga verder met de jonge buitenste stukken. Lees meer bij planten delen.
Klimplanten verplanten
Klimplanten zijn lastig om te verplanten, vaak zitten ze vast aan de muur of schutting. Maak ze voorzichtig los en behoud zo veel mogelijk takken. Snelgroeiers zoals hop, kamperfoelie, Clematis, klimop en rozen, knip je kort boven de grond weg. Ze zullen weer uitlopen in het voorjaar. De hoogte ben je dan wel kwijt, maar er zullen veel scheuten opkomen die sneller groeien dan een jonge plant.
Risico
Ondanks al je goede zorgen mislukt het overplanten van bomen en struiken uit je tuin vaak. Denk van te voren na, of je het risico wil nemen. Als ze in het voorjaar, eind mei, nog steeds geen knoppen, blad of nieuwe scheuten hebben gemaakt, is het mislukt. Gelukkig kun je altijd een nieuwe plant bestellen.