WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Behaarde acanthus

De behaarde acanthus Acanthus mollis komt uit het westelijke Middellandse-Zeegebied en Portugal. Het is een opvallende borderplant die ook als solitair voldoende aantrekkingskracht bezit.

Welke Acanthus soorten zijn er?

De soorten Acanthus die in Nederland en België in cultuur zijn, zijn forse vaste planten. Er behoren echter ook kleine struiken tot dit geslacht. De grote geveerde bladeren van de Acanthus mollis zijn meestal donkergroen. Ze werden door de oude Grieken al graag op de zuilen van hun tempels afgebeeld. Bij sommige soorten zijn de bladeren stekelig getand. Vrijwel al het blad is wortelstandig (komt direct uit de grond).

Wat voor bloemen heeft de Acanthus mollis?

De fraaie bloemen van de Acanthus plant verschijnen aan 25 tot 200 cm hoge stengels, afhankelijk van de soort en de standplaats. De bloeiwijze is een cilindrische aar. De eigenlijke bloemen zijn wit, lila, roze en soms geel van kleur. De meeste sierwaarde ontleent de Acanthus mollis aan het veelal stekelig getande schutblad bij de bloemen, dat vaak paarsachtig (maar soms ook groen) gekleurd is.

Wanneer bloeit Acanthus?

De planten bloeien in de periode (juni-)juli-augustus. De verschillende soorten komen uit Zuid-Europa, Azië en Afrika. Meestal wordt hij 100 tot 150 cm hoog. Zijn wortelstandige bladeren zijn enigszins behaard en kunnen wel 50 à 60 cm lang worden. Ze zijn niet gestekeld en donkergroen van kleur en niet giftig. De bloemen zijn wit, soms wat roze geaderd en steken fraai af tegen de paarse schutbladeren.

Waar moet ik Acanthus mollisplanten?

Acanthus mollis ontwikkelen zich goed op zonnige en licht beschaduwde plaatsen. De grond moet tijdens de groei- en bloeiperiode over voldoende vocht beschikken. Lees ook eens het artikel over planten water geven. ’s Winters wordt last ondervonden van te veel of stagnerend water. Daarom moet de grond goed gedraineerd zijn.

Hoe en wanneer moet ik Acanthus bemesten?

Geef de planten in het voorjaar een goede basisbemesting. Meer over grond bemesten lees je op onze site.

Moet ik Acanthus beschermen in de winter?

Een licht winterdek is absoluut noodzakelijk. In het najaar de stengels niet afsnijden. Doe dat pas in het voorjaar. Ze hebben in de winter grote sierwaarde.

Acanthus Mollis komt mooi uit in onze rood met blauwe border die je als kant-en-klaar borderpakket kunt bestellen.

 

Bestel de plant direct.

90d5xgk89w6v_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acanthus mollis

Familie

behaarde acanthus

Familie latijns

mollis

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen uitdrogen en tegen vorst.

Snoeien

In het voorjaar oude stengels wegnemen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

redelijk

Bodem

niet te zwaar, goed doorlatend

Vochtigheid

s zomers vrij groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

100-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met een roze indruk

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend