Zo geef je egels een warm welkom in de tuin

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

De egel is een welkome gast in de tuin en niet alleen om naar te kijken, maar ook omdat hij of zij zo graag slakken eet. Het wordt helemaal leuk als mevrouw egel jouw tuin kiest om haar kinderen groot te brengen. Doe dan maar wel het slaapkamerraam dicht, want een hele club egels is behoorlijk luidruchtig.

Lees verder onder de advertentie

Zo vind je de egel in je tuin

Een egel laat zich niet moeilijk vinden. Het dier struint luid snuivend en smakkend door de tuin. Egels komen in ons land overal voor in bossen, parken en tuinen en verblijven daar het liefst tussen de planten en het struikgewas. Open plekken steken ze hoog op de pootjes op een holletje over, op zoek naar dekking.

Egels komen ’s avonds en ’s nachts in actie en leggen dan wel een paar kilometer af op zoek naar voedsel. Overdag slapen ze. In oktober en november gaan de egels in winterslaap. Hun lichaamstemperatuur daalt en de ademhaling en de hartslag vertragen. De egels teren tijdens de winterslaap op hun vetreserves en verliezen in deze periode ongeveer een derde van hun gewicht.

Nog wat egel-weetjes:

Lees verder onder de advertentie
  • Ook wel bekend als de Erinaceus europaeus
  • Uiterlijk: behaarde kop en zwart neusje
  • Lengte: 20 tot 31 centimeter
  • Gewicht: 800 tot 1200 gram
  • Geluid: puffen als een stoomtreintje, hard smakken en snuiven
  • Kinderen: één tot twee worpen van gemiddeld vijf jongen
  • Leeftijd: egels worden 2 tot 5 jaar. Er zijn egels die 10 worden, maar dat zijn uitzonderingen

Hoe krijg je egels in de tuin?

Onze zomers worden steeds droger en juist dat is de periode waarin egels hun buikjes goed moeten vullen om reserves op te bouwen voor de naderende winterslaap. Toch slapen ze niet de hele winter door, soms verlaten ze hun warme nest even om eten te gaan zoeken. Wil jij de egel naar je tuin lokken, dan zul je dat dus met eten moeten doen, maar ook met het bieden van een veilige, warme slaapplek.

Wat eten egels?

Egels zijn niet kieskeurig: ze eten wormen, rupsen, slakken, pissebedden, kevers, insectenlarven, eieren, jonge muizen, vruchten en paddenstoelen. Wanneer je zorgt voor een aantal inheemse planten in de tuin – dit zijn planten die niet speciaal gekweekt zijn maar van hier komen – dan komen daar bijvoorbeeld veel insecten op af. Vooral de natuurlijke tuin vinden egels prachtig.

Lees verder onder de advertentie

Wil je ze wat extra's geven, dan kun je een bordje met egelvoer en/of katten- of hondenbrokjes neerzetten. Geef nooit melk, want daar kunnen egels slecht tegen.

Egels vinden het fijn tussen de bladeren in de tuin Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Een fijne plek voor de winterslaap

Wanneer de herfst aanbreekt, gaan egels in de tuin op zoek naar een rustige plek om te gaan slapen. Dit doen ze bijvoorbeeld in een hoopje bladeren, het liefst een beetje weggestopt. Veeg in de herfst dus wat bladeren bij elkaar en schuif deze onder een heg of struik. Ook dommelen ze graag weg in een composthoop of tussen een stapel boomstammen.

Lees verder onder de advertentie

Er zijn speciale egelhuisjes te koop waarmee je ze onderdak kunt bieden, maar deze kun je ook zelf maken. Van een omgekeerde houten krat bijvoorbeeld, gecamoufleerd met een laag bladeren, takken of dakpannen. Zorg voor een kleine entree, zodat insluipers geen kans maken.

Egelvriendelijk tuinieren

Wil je de tuin zo egelvriendelijk mogelijk maken, denk dan ook hieraan:

  • Egels lopen graag van tuin naar tuin, maar onze schuttingen zorgen er vaak voor dat dit niet lukt. Hiervoor is het project De Egelsnelweg bedacht, met tips over hoe je het leefgebied van egels kunt vergroten.
  • Egels kunnen goed zwemmen, maar komen niet op eigen kracht uit een vijver. Plaats daarin een loopplank met gaas, zodat de egel er op eigen kracht uit kan komen.
  • Span je netten over groenten en fruit, houd het net dan een flink eind van de grond om te voorkomen dat de egel in het net verstrikt raakt.
  • Check voor je gaat planten, rooien of snoeien of de composthoop gaat omzetten of er geen egelnest is of er een egel in diepe winterslaap ligt. Stel de werkzaamheden anders uit.
  • Vind je een egel in de tuin die niet wegloopt zodra jij eraan komt, hoest of alleen maar rondjes loopt? Neem dan contact op met de Egelbescherming, Egelopvang of dierenambulance.
Lees verder onder de advertentie

Bron: Thea Seinen en Natuurmonumenten