Alles over de Fuchsia
Fuchsia magellanica, ook wel bellenplant genoemd, is heel goed te gebruiken als een langbloeiende borderplant. Het is een opgaande struik die hier bovengronds jaarlijks afsterft.
Verschillende soorten fuchsia’s
Er zijn heel wat verschillende soorten fuchsia’s. Maar het aantal cultivars dat is ontstaan is nog vele malen groter. In feite zijn het heesters die in hoogte uiteenlopen van enkele centimeters tot wel bijna tien meter. De eerste kruipen over de grond, de laatste gedragen zich als klimplanten. Echt winterhard zijn ze niet, maar enkele soorten en cultivars kunnen onze winters al dan niet onder een licht dek wel degelijk doorstaan. Ze sterven boven de grond af en lopen in het voorjaar weer uit, en dan is hun gedrag identiek aan dat van vaste planten. Wanneer ze groeien in landen met een mild klimaat sterven de stengels niet af en verhouten ze. Zo kunnen ze ook grotere hoogten bereiken want ze verlengen zich.
Hoe en wanneer bloeit de Fuchsia magellanica ‘Karen’?
De bloemen van de Fuchsia hangen aan behaarde steeltjes van enkele centimeters lengte, de bloemtakken hangen sierlijk over. De kleur van de bloemen is duidelijk felroze, waar de naam fuchsia ook vandaan komt. De bloei van de Fuchsia is in de maanden juli, augustus en september. Soms bloeit de Fuchsia nog in oktober als het weer gunstig is.
Wat voor een bloemen heeft de Fuchsia magellanica ‘Karen’?
De bloemen van fuchsia’s zijn heel karakteristiek. In vergelijking met de meeste bloemen zijn de bloembuis en de vier kelkbladeren van de Fuchsia heel opvallend gekleurd. De kleur maakt de Fuchsia vaak tot een populaire tuinplant. De kelkbladeren en de bloembuis van de Fuchsia magellanica ‘Karen’ zijn rood. De kroonbladeren hebben een purperviolette gloed.
Is de Fuchsia magellanica ‘Karen’ winterhard?
De Fuchsia is over het algemeen helaas niet helemaal winterhard, maar de soort Fuchsia magellanica ‘Karen’ is wel winterhard. Hij sterft vaak wel af boven de grond. Van andere soorten Fuchsia’s wordt het overgrote deel van de in de tuin toegepaste exemplaren of in het najaar weggegooid of wordt als een kuipplant behandeld en dus voor de winter overgeplaatst naar ruimtes waar het niet vriest.
Plaats in de tuin voor Fuchsia
De planten hebben een sterke voorkeur voor humusrijke grond en voldoende voedsel. Een standplaats in de halfschaduw met gefilterd zonlicht is de beste plek voor de Fuchsia. De beste standplaats is heel licht beschaduwd, fel zonlicht moet vermeden worden. Sommige Fuchsia’s groeien alleen op plaatsen waar uitsluitend getemperd zonlicht kan doordringen.
Hoe moet ik de Fuchsia magellanica ‘Karen’ verzorgen en snoeien?
In het voorjaar diep terugknippen, de Fuchsia zal dan weer gaan groeien en lange scheuten aanmaken. en in het najaar wat dek rond de planten aanbrengen.
Zo werkt Fuchsia stekken
Voor Fuchsia stekken neem je een takje van ongeveer 10 centimeter met minstens één stevig bladpaar. Haal de onderste bladparen eraf. Het takje kan in een klein doorzichtig vaasje of beker met water gezet worden, houd vervolgens goed in de gaten wanneer het Fuchsia stekje gaat wortelen. Na het wortelen zullen de bladeren gaan groeien en kan het stekje in een groter bakje met aarde worden gezet. Fuchsia stekken kan ook in een bakje met stekgrond.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Fuchsia 'Karen'
Cult
'Karen'
Familie
fuchsia
Latijnse familie
magellanica
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
In voorjaar diep terugknippen.
Bemesting
Goed bemesten met organische mest in het voorjaar en enkele keer in zomer.
Winterhard
goed
Bodem
humusrijke voedzame grond
Vochtigheid
normaal
Licht
Type
Halfschaduw
Beschrijving
gefilterd licht
Hoogte
Maximaal
200
Beschrijving
tot 2 meter
Kleuren
Eerste kleur
Rood
Kleurbeschrijving
rood
Bloeitijd
Begin
Juli
Eind
September