WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de akelei

Wilde akelei Aquilegia vulgaris behoort tot de omvangrijke familie van de boterbloemachtigen (Ranunculaceae). En is er in de kleuren blauw, rood, wit, geel, roze en combinaties hiervan.

Waar komt de naam akelei vandaan?

De naam Aquilegia komt van de Latijnse woorden aqua = water en legere = verzamelen. De bladeren van de Akelei zijn als regel (dubbel) drietallig.

Hoe ziet de bloem van de akelei eruit?

De bloemen zijn merkwaardig van vorm: een groene kelk ontbreekt, de kelkbladeren zijn groter geworden en hebben een fraaie kleur. De vijf kroonbladeren zijn veranderd in nectariën (honingnapjes). Opvallend zijn de lange of kortere sporen die bij de omgebouwde kroonbladeren aanwezig zijn. Bij sommige soorten kijken de bloemen je aan, bij andere hangen ze omlaag (‘knikken’). Er staan veelal enkele bloemen bij elkaar aan stelen die in lengte verschillen van 25 tot 100 centimeter, een en ander vooral afhankelijk van de soort.

Wanneer bloeit akelei?

Het zijn typische voorjaars- en zomerbloeiers. De akeleibloem is zo ingericht dat uitsluitend hommels die een lange tong hebben bij de nectar kunnen komen. Kleine gaatjes aangebracht in de spoor duidt op ‘inbraak’.

Welke akelei soorten zijn er?

De bekendste kruisingsouders zijn Aquilegia chrysantha en Aquilegia azurea, beide van Noord-Amerikaanse herkomst. Het is een eersteklas borderplant die bij veel verschillende vaste planten ‘aansluiting’ vindt. Daarbij speelt de kleur van de akelei natuurlijk een rol. Enkele suggesties: ‘Silver Queen’ bij Salvia nemorosa ‘Mainacht’, ‘Crimson Star’ met Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ en ‘Nora Barlow’ met Heuchera micrantha ‘Palace Purple’. Hier is sprake van een zeer heterogene groep, zeker wat bloemkleur en hoogte betreft. Er is echter ook een overeenkomst: ze hebben allemaal lange sporen.

Akelei is prachtig in een landelijke tuin. Ga je een nieuwe border aanleggen met deze plant? Kijk dan eens bij ons lang plezier borderplan voor mooie plantencombinaties.

Waar kan ik akelei zaaien?

Een goede groei is te verwachten in elke losse humeuze tuingrond die niet te nat is. De meeste akeleien staan graag zonnig, maar verdragen wat schaduw. Aquilegia alpina en Aquilegia vulgaris hebben een zekere voorkeur voor wat schaduw. Je kunt hem ook zelf zaaien, hoe je dat doet lees je bij zaaien in bakken en zaaien in de volle grond.

Hoe kan ik plagen op de akelei bestrijden?

Houd er rekening mee dat akelei gevoelig is voor rupsen en luizen. Slakken houden juist niet van deze plant.

Ook leuk: geef eens zelfgekweekte akeleizaden cadeau.

 

Bestel de plant direct.

yeu53zj8n3pk_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aquilegia vulgaris

Familie

akelei

Latijnse familie

vulgaris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

los en humeus

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, iets schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

100

Beschrijving

15-100 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

blauw, rood, wit, geel, roze en combinaties van deze kleuren

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend