Lang plezier borderplan

beeld vtwonen Beeld

Modeste Herwig verlengt het seizoen door langbloeiende vaste planten met voorjaarsbollen te combineren. Wie in het najaar plant, geniet volgend voorjaar al met dit lang plezier borderplan!

Vaste planten in de basis

Als basis gebruik je vaste planten met een lange bloeiperiode voor dit borderplan. In de herfst zijn veel vaste planten bij tuincentra en kwekers te koop voor de helft van de prijs, terwijl ze niet van mindere kwaliteit zijn. Sterker nog, het najaar is de beste tijd om een tuin aan te leggen. Sla je slag dus! Wanneer je dit vlekkenplan naleeft, heb je van het vroege voorjaar tot ver in het najaar plezier van je border. Deze border is 2,5 x 4 meter groot, maar kun je natuurlijk vergroten en verkleinen naar eigen inzicht.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie
 1. Monnikskap (Aconitum carmichaelii)
 2. Weidekervel (Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’)
 3. Akelei (Aquilegia vulgaris)
 4. Alsem (Artemisia ludoviciana ‘Valerie Finnis’)
 5. Diamantgras (Calamagrostis brachytricha)
 6. Perzikbladklokje (Campanula persicifolia)
 7. Crocosmia ‘Lucifer’
 8. Wolfsmelk (Euphorbia palustris ‘Walenburgs Glorie’)
 9. Ooievaasrsbek (Geranium ‘Brookside’)
 10. Damastbloem (Hesperis matronalis)
 11. Vaste lobelia (Lobelia x gerardii ‘Vedrariensis’)
 12. Kattenkruid (Nepeta ‘Walker’s Low’)
 13. Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’)
 14. Andoorn (Stachys monieri ‘Hummelo’)
 15. Salie (Salvia nemorosa ‘Caradonna’)
 16. Ruit (Thalictrum polygamum)
 17. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 18. IJzerkruid (Vernonia crinita ‘Mammuth’)

Sausje van bloembollen

De normaal zo prille bloei van het voorjaar wordt met voorjaarsbollen erbij opeens heel uitbundig. Modeste poot zowel vroege als late soorten zodat de bloei van dit borderplan zo ver mogelijk over het seizoen uitgesmeerd wordt. Op de foto staan de late soorten in bloei zoals prairielelie Camassia cusickii ‘Zwanenburg’ en ‘Alba’, en verschillende soorten sieruien waaronder Allium ‘Mount Everest’, ‘Ambassador’ en ‘Globemaster’. Plant van de prairielelie 5 stuks tussen de vaste planten, van de grote sieruien 3-5 per vierkante meter.

Planttips van Modeste

 • “Let bij het selecteren van bloembollen voor de border op de bloeitijd en de bloemkleur. Ook is het prettig als een bloembol niet al te veel blad maakt, of blad heeft dat mooi rechtop groeit.”
 • “Zet de bloembollen op enige afstand van een vaste plant, minimaal 20 cm. De bol moet in het voorjaar namelijk wel de ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen. Ook mag het blad van bloembollen niet helemaal over een net opkomende vaste plant heen hangen.”
 • “In het voorjaar zie je pas goed waar kale plekken vallen. Vul deze in het voorjaar op met eenjarige planten. Geschikt zijn bijvoorbeeld kattensnor (Cleome), slaapbol (Papapver somniferum), salie (Salvia farinacea) en ijzerhard (Verbena rigida).”
 • “Om te voorkomen dat bepaalde planten overwoekerd raken, is het nodig om gedurende het groeiseizoen regelmatig wat stengels weg te knippen. Kijk kritisch en als je ziet dat er een plant onder een buurplant dreigt te verdwijnen, grijp je in. Knip ook uitgebloeide stengels af. Worden pollen echt te groot graaf ze dan op in het voorjaar of najaar, deel ze in stukken en plant slechts een klein deel weer terug.”
 • “Voor extra kleur in de zomer kun je het knolgewas Crocosmia ‘Lucifer’ planten, die zich als vaste plant gedraagt. De knalrode bloemen verschijnen vanaf juli. Hij neemt heel weinig ruimte in en past dus goed tussen vaste planten.”
Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie, Tekst, Ontwerp: Modeste Herwig