De tuin zomerklaar maken? Zo pak je zaaien in de volle grond het best aan

null Beeld unsplash.com
Beeld unsplash.com

Het is eindelijk zover: de temperaturen gaan weer richting de 20 graden. Hoogste tijd dus om in de tuin aan de slag te gaan, zodat je er in de zomer vooral van kunt genieten. Dit is namelijk dé periode om te starten met zaaien. Met dit simpele stappenplan kan zaaien in de volle grond niet misgaan.

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je zaaien in de volle grond?

Bijna alle eenjarige zomerbloeiers kunnen direct in de volle grond gezaaid worden, zoals korenbloem of kantbloem. Dit geldt ook voor veel moestuingewassen, zoals bladgroenten en vruchten. Meer weten? Bekijk dan de moestuinkalender en lees wat en wanneer er gezaaid kan worden. Bekijk ook onderstaande video met daaronder het bijbehorende stappenplan.

LEES OOK
Zo creëer je een tropische tuin

Tips voor zaaien in de volle grond

Planten in de volle grond zaaien is geen hogere wiskunde, maar met een goede aanpak heb je straks wel de mooiste tuin. Als je de zaden van begin af aan de juiste verzorging geeft, pluk je daar in de zomer de vruchten van. Fijne zaden kun je mengen met zand, dat maakt het zaaien soms net wat makkelijker omdat je extra goed ziet waar de zaden liggen. Houd de grond vervolgens goed vochtig, maar voorkom bij het water geven dat zaadjes wegspoelen. Gebruik eventueel een gieter met sproeikop. Wat ook werkt, is door een stuk jute of vitrage over het zaaibed heen te leggen totdat de zaden gekiemd zijn.

Lees verder onder de advertentie

Het is belangrijk om bij alle zaden goed de instructies op de verpakking te lezen. Bekijk onderstaande video met daaronder het bijbehorende stappenplan voor nog meer belangrijke tips.

Stappenplan: zaaien in de volle grond

  • Schoffel de grond zodat hij onkruidvrij wordt. Zo maak je meteen de bovenlaag los. Verkruimel de grond als dat nodig is. Zorg dat de grond niet te droog is. Is dat wel het geval, geef het dan wat water.
  • Span lijntjes boven de aarde waar je wilt gaan zaaien. Maak daar met een stok (of de steel van een hark) ondiepe geultjes langs, waar de zaden in kunnen. Het voordeel hiervan is dat het duidelijk blijft wat je gezaaid hebt en wat niet. Alles wat buiten de geultjes groeit, hoort er niet bij en kan gemakkelijk worden verwijderd. Zorg ervoor dat je tussen de geultjes ruimte overhoudt om te lopen.
  • Zaai de zaden in de geultjes en bedek ze met aarde. Druk de aarde voorzichtig aan.
  • De zaden groeien al snel uit tot kleine plantjes. Om de andere, nog niet uitgekomen zaailingen de ruimte te geven om te groeien, dun je de plantjes uit.
Lees verder onder de advertentie
null Beeld unsplash.com
Beeld unsplash.com

Zaaien in bakken

Niet gezegend met een tuin, maar wel met een balkon of dakterras? Dan kun je naast zaaien in de volle grond natuurlijk ook zaaien in bakken. Let er dan wel op dat de bak of pot één of meer gaten in de bodem heeft, zodat het teveel aan water weg kan stromen. Vul de bak of pot met potgrond en strooi de zaadjes daar over uit. Nu even geduld hebben én niet vergeten zo nu en dan water te geven.

LEES OOK
Geef de natuur vrij spel in de natuurlijke tuin

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag