Moestuin aanleggen: de ligging, grond en indelen

beeld vtwonen Beeld

Wil jij ook genieten van eigen gekweekte groenten uit eigen tuin? Dan hoef je geen enorme lap grond te hebben of een volkstuin te nemen. Ook in een eigen tuin kun je prima aan de slag met een moestuin aanleggen. Lees hier alles over de beste ligging van een moestuin, de grond voorbereiden voor een moestuin en hoe een moestuin indelen werkt. 

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Ligging van de moestuin

Misschien wel het belangrijkste voor een vruchtbare moestuin: de ligging. Let op de volgende aandachtspunten als je een moestuin aanleggen gaat. Je kunt ook zelf moestuinbakken maken.

  • Zorg dat de grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten, zodat (regen)water weg kan lopen.
  • Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Dan kan de zon tussen de rijen door schijnen, waardoor de gewassen gelijkmatig rijpen.
  • Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt.
  • Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen.
  • Zorg voor bescherming aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind.
Lees verder onder de advertentie

Moestuin grond voorbereiden

Inspecteer de grond waar je je moestuin aanleggen wilt. Plakt de grond aan je laarzen, dan is hij nog te vochtig en nog niet klaar om ingezaaid te worden. De grond kan pas ingezaaid worden als de oppervlakte droog en kruimelig is. Schoffel de bovenste 7,5 tot 15 centimeter van de grond goed door. Gebruik voor het egaliseren en gladmaken beide zijden van de hark. Gebruik de tanden om de grond in kleinere stukjes te breken en de platte kant om de grond te verdelen. Ga ermee door tot de grond er mooi egaal uitziet.

Tips voor moestuin indelen

Maak de bedden niet breder dan één meter met daartussen paden van zo’n dertig centimeter. Dan kun je makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten zonder al te ver te moeten reiken. Leg je een hoofdpad aan, maak dat dan 75 cm breed als je er met een kruiwagen overheen wilt kunnen rijden. Een goede indeling is het moesgedeelte in acht bedden te verdelen. Daarmee kun je alle groenten telen en voor de blad- en vruchtgewassen (die over het algemeen het meest populair in de keuken zijn) iets meer ruimte nemen. Bij combinatieteelt vind je welke gewassen elkaar gunstig en ongunstig beïnvloeden, houd daar rekening mee!

Moestuin zaaien

In de moestuin kun je in rijen zaaien of breedwerpig zaaien. Lees meer bij moestuin zaaien. Welke maand beginnen met de moestuin? Kijk in de moestuin zaaikalender.

Lees verder onder de advertentie

Moestuin benodigdheden bestellen

Direct online een kweekbenodigdheden bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder handige producten voor de moestuin.