Grassoorten

beeld vtwonen Beeld Gras, microfoto
Beeld Gras, microfoto

Als je een gazon gaat aanleggen, kun je er voor kiezen om te zaaien of om zoden te leggen. Kunstgras kan natuurlijk ook. Daarnaast moet je bepalen wat voor soort gras het wordt. Wil je een speelgazon of toch liever een siergazon? Voor elke type gazon moet je kiezen voor andere grassoorten.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld Het aanleggen van kunstgras
Beeld Het aanleggen van kunstgras

Zaden, zoden of kunst?

Je kunt kiezen voor zaaien, zoden of kunstgras. Zaaien is duidelijk goedkoper dan zoden of kunstgras. Met zoden of kunstgras heb je echter direct een groen resultaat. Kunstgras hoef je niet te onderhouden en is duurzamer. Hieronder staan alle voor- en nadelen van deze drie gazonsoorten op een rij.

Zaaien

  • Goedkoop
  • Kan in elke gewenste vorm
  • Pas na drie weken een groen waas
Lees verder onder de advertentie

Zoden

  • Duurder dan zaaien
  • Lastig bij ronde vormen
  • Direct groen resultaat

Kunstgras

  • Een stuk duurder dan zaaien en zoden
  • Gaat lang mee
  • Direct groen resultaat
  • Geen onderhoud nodig

Grassoorten

Er bestaan ruim duizend verschillende grassoorten. Voor een gazon kies je een mix van verschillende grassoorten, afhankelijk van de functie van je grasmat. Bedenk dus eerst waar het gazon voor moet dienen voordat je het gaat aanleggen. Er bestaan zowel verschillende zaadmengsels als verschillende soorten zoden.

Lees verder onder de advertentie

Siergazon

Kies voor siergras als het gras nauwelijks belopen of anderszins gebruikt zal worden. Mooi om naar te kijken, maar niet om op te lopen. Het bestaat uit fijne grassoorten, zoals struis- en (rood)zwenkgrassen.

Speelgazon

Wordt er straks op het gras gespeeld, gelopen en gegeten? Kies dan voor speelgras, een grassenmengsel van sterke grassoorten. Geschikt om op te lopen en om op te spelen. Dit is het meest gebruikte gazontype. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemd- en Engels raaigras.

Sportgazon

Een sportgazon kan zwaar belopen worden en er kan bijvoorbeeld op gevoetbald worden. Het grasmengsel bestaat voornamelijk uit grovere grassoorten, zoals veldbeemdgras en Engels raaigras.

Lees verder onder de advertentie

Schaduwgazon

Zelfs voor een schaduwrijke plek is er speciaal gras verkrijgbaar dat met minder licht genoegen neemt. Dit gras gedijt in de schaduw en is bestand tegen droogte. Het mengsel bestaat uit rood- en veldbeemdgras. Bij een gazon op vochtige plekken en zware grond is ruwbeemdgras beter.

Gazon aanleggen

Zodra je hebt besloten waar het gazon voor moet dienen, kun je het gaan aanleggen. Let bij aankoop van zoden of zaden altijd goed op dat je de juiste soort gras aanschaft. Lees in het artikel gazon aanleggen verder hoe je een mooi gazon in je tuin aanlegt.