Kuiflavendel

beeld vtwonen Beeld

Schitterend is de kuiflavendel Lavandula stoechas. Deze vorm is puur natuur, dus niet zo gemaakt door een kweker. Deze lavendel wordt ook wel vlinderlavendel of Franse lavendel genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Is de kuiflavendel gemakkelijk te onderhouden?

De ‘kuif’ bestaat uit twee lokbloempjes, die insecten moeten trekken. Deze kunnen zich dan tegoed doen aan de nectar in de andere bloempjes eronder. In Zuid-Frankrijk komt deze prachtige lavendelsoort in het wild gewoon voor, maar helaas is hij in ons klimaat heel moeilijk te behouden. Deze plant verdraagt nauwelijks vorst en in de serre of tuinhuis verdroogt hij waarschijnlijk.

Toepassingen lavendel

Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Dat heeft een aantal redenen: lavendel geurt verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders, hij wordt niet voor niets de vlinderlavendel genoemd. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien.

Waar groeit lavendel?

De oorsprong van de lavendel is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te zien in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel.

Lees verder onder de advertentie

De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat ‘wassen’ betekent in het Latijn. De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress.

Waar kan ik Lavandula stoechas planten?

Lavendel is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei moet lavendel in de zon staan. Knip uitgebloeide aren direct weg.

Hoe kan ik de Lavandula stoechas snoeien?

Lavandula stoechas snoeien? In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid tot 10 cm terugsnoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien.

Lees verder onder de advertentie

Hoe bescherm ik de Lavandula stoechas tegen vorst?

Omdat vorst niet wordt verdragen, is bescherming in de winter essentieel. Plaats takken van coniferen schuin in de grond, zodat de wind over de kuiflavendel heen blaast. Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor de kuiflavendel. Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Maar ziekten en plagen zijn te bestrijden. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Lavandula stoechas

Familie

kuiflavendel

Latijnse familie

stoechas

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vorst.

Snoeien

Verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Strooi jaarlijks kalk bij de lavendel.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Maximaal

30

Beschrijving

tot maximaal 30 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

blauwpaars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September