Zwarte toorts

beeld vtwonen Beeld

In ons land komt de zwarte toorts Verbascum nigrum in de natuur voor, vooral in de duinen en in het midden van het land. Maar er is ook een gekweekte vorm. Verbascum is een accentplant, die in groepjes een vlakke heidetuin veel afwisseling kan geven.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer staat de Zwarte in bloei?

Verbascum nigrum komt uit Europa. Het is een zeer sterke borderplant en geeft mooie gele bloemen met rood in het hartje. Ze bloeien van juni tot september en zijn dan ongeveer anderhalve meter hoog.

In wat voor tuin komt de Verbascum tot zijn recht?

In een border met voornamelijk lage planten kan de toorts een overgang vormen naar de hogere planten achter in de border. Ook zijn ze zeer geschikt voor (half) wilde tuinen. Bijvoorbeeld in een natuurlijke tuin. Leuk is dat sommige, vrij wilde soorten, zich gemakkelijk uitzaaien.

Waar werd de Zwarte toorts vroeger voor gebruikt?

Vroeger werd toorts daadwerkelijk als fakkel gebruikt. Gedoopt in een harsachtige stof, brandde en smeulde hij uren achtereen. In Duitsland werd een tak boven de bedden van jonge meisjes gehangen. Wanneer de tak van een toorts wordt afgesneden, bloeien de bloemen nog even door. Het meisje dat als eerste een verwelkte toorts had, kon erop rekenen dat de dood haar als eerste zou bezoeken. Niet alleen is toorts de plant van levensernst, maar ook van de liefde en de innerlijke versterking. Medicinaal gebruikt men de plant tegen verschillende kwalen en ziekten.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor standplaats is geschikt voor de Zwarte toorts?

De beste plaats voor toorts is in droge of lichtvochtige, voedingsarme grond, midden in de zon. Hij zal dan de hele zomer nieuwe bloemen vormen. In de herfst kunnen ze beter uit de grond gehaald worden. Wanner ze opgepot, vorstvrij en op een droge plaats bewaard worden, is er een kans dat ze na de winter weer aan de groei gaan. Zaai toorts in het voorjaar of de zomer. Plant zwarte toorts op een zonnige plaats, op een stuk goed doorlatende grond. Deze soort is sterker dan de meeste andere toortsen, maar vervang de planten toch regelmatig. Ze bloeien van juni tot september. Wanneer de planten gaan hangen moeten de stengels ondersteund worden.

Meer weten over verschillende soorten bloemen, planten en bomen? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

tweejarige plant

Latijnse naam

Verbascum nigrum

Familie

zwarte toorts

Latijnse familie

nigrum

Onderhoud

Verzorging

Ondersteun hangende planten.

Snoeien

Eventuele zaailingen wieden.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

goed doorlatende zandgrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel met rood hart

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Lees verder onder de advertentie