tuinierenplantenziektes en -plagen

Heermoes bestrijden: zo kom je van dit hardnekkige onkruid af

 
Heermoes bestrijden: zo kom je van dit hardnekkige onkruid af Pixabay
Pixabay
 
Leestijd 5 minuten

Je hebt gewoon onkruid en hardnekkig onkruid. Heermoes is er een uit de laatste categorie. Om soms moedeloos van te worden zelfs, want na een rondje wieden vind je de groene paardenstaarten een week later gewoon weer terug in de tuin. Het duikt overal op en lijkt onbeheersbaar.

Lees verder onder de advertentie

Hoe dit komt - en hoe je toch van heermoes afkomt -, lees je hieronder.

Wat is heermoes?

Heermoes, equisetum arvense, wordt ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. De plantengroep waartoe het onkruid behoort, bestond al voor het verschijnen van moderne planten. Tijdens het tijdperk van de dinosauriërs was deze groep de meest voorkomende. Zelfs op terreinen met veel vervuiling is heermoes vaak de eerste plant die de grond uitkomt. Een echte overlever dus en daarom moet je van goeden huize komen wanneer je het wilt bestrijden. Bovendien is heermoes giftig voor huisdieren, dus een must om het te wieden als je een hond of kat rond hebt lopen.

Zo herken je heermoes

Heermoes is vrij makkelijk te herkennen door zijn soms bijna felgroene kleur en de vele zijtakken of stengels die recht omhoog groeien. Heermoes wordt dan ook niet voor niks kattenstaart of paardenstaart genoemd. Het onkruid maakt veel wortelstokken die diep in de grond gaan en ook weer horizontale vertakkingen krijgen. Het onkruid kan maximaal 40 centimeter hoog worden, de wortels kunnen daarentegen wel 6 meter lang worden. Niet zo vreemd dat heermoes wordt gezien als een van de lastigste onkruidsoorten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Onkruid vergaat wél: 20x herkennen, verwijderen en uit de tuin verbannen

Waarom groeit heermoes in de tuin?

Heermoes groeit op zure en arme grond: een bodem die niet voldoende voedingsstoffen en organismen heeft om planten goed te laten groeien. Het onkruid haalt de mineralen diep uit de bodem en creëert daarvoor sterke, diepe wortels. Tuinexpert Sjors de Kroon vertelt: 'Heermoes is ontzettend hardnekkig.' Wil je heermoes tegengaan, dan moet je ervoor zorgen dat de grond in balans is.

Heermoes bestrijden: zo kom je van dit hardnekkige onkruid af Unsplash
Unsplash
Lees verder onder de advertentie

3 tips om heermoes te bestrijden

1. Mineralen in de grond aanvullen

Heermoes groeit het snelst in grond met weinig mineralen. Door het tekort aan mineralen aan te vullen, nestelt heermoes zich minder snel. Een goed middel om de bodem te verbeteren en heermoes te voorkomen is lavameel: fijngemalen vulkanisch gesteente met silicium. Naast silicium bevat het nog 83 andere mineralen die samen de vruchtbaarheid en gezondheid van de bodem verbeteren. Je kunt lavameel het best op een bewolkte of regenachtige dag over de tuin en het gazon strooien. Daarna schep je er een laag wormenmest overheen, zodat het lavameel niet wegwaait. Je ziet niet meteen resultaat, maar wacht maar tot het volgende tuinseizoen...

2. Onkruid blijven wieden

Strooien met lavameel is het eerste wat je kunt proberen, maar blijf daarnaast de heermoes uit de grond trekken, met wortel en al. 'Het beste kan je ze uitgraven met wortel en al, dat betekent soms een heel karwei voor je de nieuwe tuin kunt aanleggen', vertelt Sjors de Kroon. Wanneer je dit bijhoudt, is de klus iets minder vervelend dan wanneer er een heel veld met heermoes op je staat te wachten. Door te blijven wieden, put je heermoes uit en heeft het uiteindelijk geen kracht meer om zich te vermeerderen.

LEES OOK
Onkruid bestrijden en voorkomen in de tuin

Lees verder onder de advertentie

3. Planten met sterke wortels

'Je kunt ook de concurrentie verhogen door genoeg beplanting in de grond te zetten zodat de heermoes uiteindelijk verliest van de andere sterke vaste planten', vertelt Sjors. Zet planten met sterke wortels in de tuin. De sterke wortels overgroeien het onkruid, waardoor het minder kans krijgt om zich te vermeerderen. De volgende planten hebben sterke wortels om de heermoes te overmeesteren:

  • Geranium 'Rozanne' of ooievaarsbek: deze plant bloeit van mei tot november, met kleine paarse bloemen. De ooievaarsbek doet het bijna overal goed.

  • Klokjesbloem (campanula poscharskyana): qua bloeiwijze heeft deze plant iets weg van de tuingeranium. De klokjesbloem bloeit uitbundig tijdens de zomermaanden.

  • Slaapkamergeluk (soleirolia soleirolii) is een ideale plant voor beschutte stadstuinen en beschaduwde plekken. Met zijn minibladeren is het een perfecte gatenvuller voor tussen tegels met brede voegen. Als een soort onkruid (maar dan een leuke!) verspreidt het zich door de tuin.

  • Kleine maagdenpalm (vinca minor) is een van de populairste bodembedekkers vanwege zijn sterke karakter. De paarse bloemen verschijnen in het voorjaar.

  • Woltijm (thymus praecox 'pseudolanuginosus') heeft wollige minibladeren en paarse bloemen in de zomer. Het kan net als slaapkamergeluk tussen de tegels groeien, maar deze is meer geschikt voor zonnige plekken.

  • Ezelsoor (stachys byzantina). Het viltige, grijze blad is prachtig en blijft ook in de winter aan de plant.

Waarom niet: heermoesthee

Klaar met heermoes wieden? Dan kun je met een deel 'van de oogst' heermoesthee maken. De plant is namelijk niet schadelijk voor mensen. In de oudheid was men er zelfs van overtuigd dat het onkruid geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het zou wonden helen en bloedstelpend zijn, maar biedt ook uitkomst bij kneuzingen, verzwikkingen en broze botten. Proberen kan altijd, maar wel met mate: drink niet meer dan drie kopjes heermoesthee per dag. Ben je zwanger, mijd dit kruid dan liever. Dit vanwege de thiaminase die in de thee zit: een enzym dat thiamine (vitamine B1) bij veelvuldige inname zou kunnen afbreken. De thee is ook lekker als ijsthee, eventueel met wat citroensap en een takje munt.

Lees verder onder de advertentie

Onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet, zo maak je heermoesthee: Was de heermoes eerst goed. Doe 1 theelepel heermoes (vers of gedroogd) in een pan. Giet er 1,5 kopje koud water bij. Breng het aan de kook met een deksel op de pan. Draai het vuur lager en laat een kwartier doorpruttelen onder het deksel. Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel door een schone theedoek. Vang de thee op in een kopje en drinken maar.

Onkruid wieden wordt een makkie met deze tools