Sproeisystemen

Voordat je een gazon aanlegt, moet je eerst bedenken of je een ondergronds sproeisysteem wilt aanleggen. Een gazon moet vaak gesproeid worden, want als de grasmat te veel uitdroogt, wordt de groei van het gras belemmerd. Kijk bij het artikel gazon sproeien om te lezen wanneer je moet sproeien.

Sproeisystemen

Soorten sproeisystemen

Je kunt kiezen voor een los systeem met waterslangen en een zwenksproeier of een cirkelsproeier. Dat scheelt veel werk in de aanleg, maar deze zijn vaak niet geautomatiseerd. Voor grotere gazons is een beregeningsinstallatie erg handig. Als je de sproeier wil gebruiken in de voor- en achtertuin is een bovengronds systeem handiger, omdat je het gemakkelijk kunt verplaatsen. Een ondergronds systeem heeft het voordeel dat je nooit meer met sproeiers of tuinslangen hoeft te slepen.

Energiebesparing

Door een sproeisysteem te gebruiken, bespaar je vaak veel water en tijd. Water geven met een tuinslang kan ook, maar vaak wordt er dan te veel water gegeven wat vervolgens alleen maar in de grond zakt. Als je een mogelijkheid ziet om regenwater te gebruiken dan spaart dit leidingwater. Tevens kan er energie worden bespaard door een sproeisysteem op zonne-energie te gebruiken.

Instelbaar sproeisysteem

Met een instelbaar sproeisysteem kun je precies kiezen op welke plekken er wordt gesproeid. Ook bij een gazon met een afwijkende vorm zal er dan niet in de borders worden gesproeid. Een voorbeeld van zo’n sproeier is de AquaContourautomatic van Gardena. Deze sproeier kan maar liefst op vijftig punten worden ingesteld. Daarmee wordt veel water en tijd bespaard. Daarnaast zijn er ook veel systemen die je kunt instellen op tijd of op bodemvochtigheid. Op die manier wordt er zelfs gesproeid als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Ondergronds systeem

Een ondergronds systeem kun je zelf aanleggen, maar het is gemakkelijker om dit te laten doen. De buizen en slangen moeten allemaal in een geul worden gelegd en het liefst ingegraven. Mogelijke onderdelen van een ondergronds systeem zijn:

  •  Besproeiingscomputer (voor automatisch sproeien op gewenste tijden)
  • Aansluitset
  • Aansluitdoos (voor de watertoevoer)
  • Verbindingsstuk
  • Aanvoerbuis
  • L-stuk
  • Sproeier
  • Eventueel een bodemvochtigheidssensor

Op de wesbite van Gardena vind je een besproeingsplanner, die kan helpen met het plaatsen van het spoeisysteem.

Sproeisysteem kopen

Er zijn heel veel verschillende sproeisystemen verkrijgbaar. Laat je goed adviseren welk systeem voor jouw tuin het meest geschikt is. Hieronder vind je een aantal winkels waar je goede systemen kunt kopen. Ga bijvoorbeeld ook eens kijken in het dichtstbijzijnde tuincentrum.

Bron: Verzonken multi-instelbare sproeier AquaContour automatic, Gardena.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 27 mei 2014 om 19:33

Op goed geluk een vraag:

Enkele jaren geleden heb ik in mijn tuin een sproeisysteem laten aanleggen. Dit betreft slangen met her en der opstaande harde plastic sproeiers. Een van de sproeikoppen is echter kapot gegaan en ik heb geen contact meer met de tuinier die het systeem heeft aangelegd. Ook heb ik de naam van het systeem niet en is het daarom niet mogelijk ter vervanging onderdelen te kopen. Op een van de sproeikoppen staat een naam die moeilijk is te ontcijferen: ” irrimum” of zoiets. Kunt u mij helpen aan de naam van de leverancier?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Henk Jepkes

op 28 mei 2014 om 14:29

Beste Henk. Wat vervelend. Denk je dat dit de merknaam is of het type van de sproeikop? Dit maakt het wel lastig zoeken. Neem de sproeikop eens mee naar het tuincentrum of een hovenier met een groot netwerk. Misschien is de kop wel vervangbaar door een ander merk, mits het model overeenkomt? Succes ermee!