Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je zó…

Tip: In onze shop vind je diverse producten om je gazon in te zaaien en te onderhouden.

Zaaien van het gazon

Je kunt op verschillende manieren en in allerlei vormen je gazon aanleggen. Naast zaaien kun je ook kiezen om gebruik te maken van graszoden. Om de juiste keuze te maken, kun je het artikel gazon soorten eens lezen.

Wanneer zaaien?

Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat je een gazon zaaien gaat op een dag met weinig wind, zodat er zo min mogelijk graszaad in de border belandt. Daarnaast is het ideaal als het na het zaaien gaat regenen, houd het weerbericht dus in de gaten.

Voorjaar

Je kunt het gras van half april tot eind mei zaaien, het is dan wel van belang dat de temperatuur boven de vijftien graden Celsius uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je voor de zomer aanbreekt al een mooi gazon hebt liggen. Er bestaat echter een kans dat het graszaad niet goed kiemt door de koude nachten. Dit is tevens de kiemperiode voor onkruid dat de jonge grassprieten zou kunnen verstikken.

Nazomer

Van half augustus tot eind oktober is de ideale tijd voor een nieuw gazon zaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer waardoor het graszaad snel en gelijkmatig kiemt. Het nadeel van deze periode is dat je pas het jaar erop van je gazon kunt genieten.

Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet moeilijk. Zorg wel dat je eerst de stappen doorloopt om een gazon aan te leggen. Vervolgens kun je het gazon zaaien met de volgende vijf stappen.

  1. Met een juiste zuurgrond worden voedingselementen uit de bodem goed opgenomen. Test daarom eerst de zuurgrond.
  2. Spit de grond om en verwijder stenen, wortels, onkruid en plantenresten. Eventueel kun je een bodemverbeteraar gebruiken voor een goede verhouding tussen lucht en vocht in de bodem zodat de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen.
  3. Hark de bovenste laag een beetje los zodat je een vlakke grasmat krijgt.
  4. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden en zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van de in te zaaien oppervlakte. Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid.
  5. Na het inzaaien kun je het graszaad inharken, doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. Dit bevordert het ontkiemen van het graszaad.
  6.  Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon dagelijks licht blijven besproeien tot het gras duidelijk opkomt en gaat groeien.

Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprieten 8 tot 10 cm hoog zijn. Maai niet korter dan 5 cm.

Soorten graszaad

Als je een gazon gaat zaaien, moet je zorgen voor het juiste mengsel graszaden. Kies het mengsel dat bij jouw soort gazon past, want er zijn mengsels speciaal voor bijvoorbeeld een speelgazon of siergazon. Voor een speel- en sportgazon kun je DCM Activo Plus gebruiken. Meer over deze soorten lees je bij gazon soorten.

Graszaad kopen

Bepaal altijd van tevoren de oppervlakte van het gazon en reken uit hoeveel zaad je nodig hebt. Een kilo is meestal genoeg voor veertig tot vijftig vierkante meter. Hieronder hebben wij een aantal goede leveranciers opgesomd en de adressen waar je hun graszaad kunt kopen.

Gazon onderhouden

Als je eenmaal een gazon zaaien hebt gedaan en het volledig hebt hebt aangelegd, moet je het natuurlijk ook goed onderhouden. Een goede manier om je grasveld of gazon te voeden, is door een kunstmeststrooier te huren. Dit werkt als een soort kruiwagen, waarin je de kunstmest doet. Terwijl je de kunstmeststrooier rijdt, verspreidt de kunstmest gelijkmatig. Kijk verder eens in de onderhoudskalender voor het gazon, daar vind je precies hoe je ervoor zorgt dat je gazon mooi groen blijft.

Diverse onderhoudsproducten voor het gazon vind je in onze shop. Bekijk ook de selectie hieronder:

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Robert op 12 augustus 2018 om 13:46

Mijn gezaaide gras is mooi opgekomen in een paar weken tijd. Echter, het onkruid groeit minstens zo hard en overwoekert het nieuwe gras helemaal. Hoewel het een stukje van maar 15m2 is, is handmatig bestrijden veel werk. Mest+verdelger combi doet ook niet veel. Ik overweeg om m'n hele gras opnieuw in te zaaien, maar gezien de ervaringen met dit proefstukje is dat geen doen. Hoe houd ik op voorhand zo veel mogelijk onkruid weg? Ik had de grond al zo'n 30cm omgespit. Moet ik op een ander moment zaaien, wanneer onkruid nog minder actief is? Of moet het gras sneller opkomen?

>

vtwonen (tuinieren) op 20 augustus 2018 om 08:34

Beste Robert. Ai, dat is vervelend. Toch zou ik aanbevelen om het onkruid met de hand weg te halen, zeker omdat het om zo’n klein oppervlak gaat. Mocht dit echt onmogelijk zijn dan zou ik het niet opnieuw inzaaien, maar grasmatten leggen. Spitten heeft zeker niet altijd zin en kan zelfs averechts werken omdat je hiermee oude onkruidzaden (die na decennialang nog kunnen ontkiemen) omhoog haalt en, zodra ze licht en lucht zien, juist weer ontkiemen. Grasmatten zijn al mooi dicht geworteld en geven onkruid veel minder kans. Vanaf dan wel goed bijhouden! En niet met bestrijdingsmiddelen, maar met de hand en een stekertje. Zo houd je de bodem mooi schoon. Dat is mijn advies, succes!

>

pieter op 30 januari 2018 om 11:51

Een goede tip is om een verticuurmachine te huren. Geef de graswortels het water, de lucht en de voedingstoffen die ze nodig hebben en huur de verticuurmachine om mos te lijf te gaan. https://verhuur.nl/c134/p445/verticuteermachine-huren

>

Anoniem op 9 juni 2017 om 11:18

L.S.,
Graszaad van siergras dat ik net geoogst heb, moet dat tot volgend jaar wachten of kan ik dat nu al zaaien?
Alvast bedankt als u mij raad wil geven.
Groet.

>

Anoniem op 21 juni 2017 om 13:00

Beste. In principe kan het allebei. De natuur strooit nu zelf ook haar zaden uit en aangezien er genoeg op de grond valt, komt er altijd wel wat op. Wil je een grote slagingskans, laat de zaden dan binnen drogen en zaai ze in het voorjaar. Denk er wel aan dat het een aantal jaar duurt voordat je een redelijk polletje hebt. Vermeerderen door de kluit te delen gaat sneller.

>

Anoniem op 17 april 2016 om 16:24

mieren in het gras hoe krijg die er uit alle maal kleine bultjes en kale plekken

>

Anoniem op 25 april 2016 om 07:22

Hoi Leo, mieren maken ondergrondse nesten. Ga er eens even goed voor zitten en kijk waar de ingang van het nest is. Je ziet vanzelf de mieren in een lange rij in en uit lopen. In het gras vormen ze eigenlijk geen plaag. Ze vreten niet aan de wortels. Hark het zand terug in de gaten, egaliseer de grond en zaai het gras bij. Na de winter kan het gazon wel een oppepper gebruiken. Kokend water in de gangen gieten verjaagd ze ook. Pas op dat ze niet verplaatsen naar onder je terras, dat is veel lastiger, en voor je het weet lopen ze naar binnen. Dan helpt een mierenlokdoos. ~Marie

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:16

Hoi, dat vraagt om een gerichte aanpak! De paardebloemen verdwijnen niet vanzelf. Ze hebben lange penwortels, die moet je er echt uitsteken. De paddestoelen horen bij de herfst. Als het gras niet meer opdroogt, zoals tijdens de mist en in de schaduw, poppen de paddestoelen uit de grond. Ze verdwijnen weer. Het mos is een blijvertje. Probeer de oorzaak te zoeken, zure grond in de schaduw is voor mos ideaal. Strooi in januari kalk over je gras, daar heeft mos een hekel aan: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/mos-verwijderen-gazon. En daarna kun je het oude mos wegharken gras zaaien en bijmesten. Ook dat lees je op de site. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 29 oktober 2015 om 13:13

Bij ons is het gazon niet mooi genoeg er groeit van een soort mos en paddestoelen paardebloemen echter niet mooi genoeg wat kunnen wij eraan doen om weer een groene echte gras te krijgen ?

>

Anoniem op 8 oktober 2015 om 08:34

Hoi Patrick, het is inderdaad verwarrend. Meng wat compost door de grond waar je wilt zaaien, hier zit voldoende voeding in. Mest pas in het voorjaar, als het gras ontkiemt is en aan het groeien. Mesten voor het zaaien is niet verstandig. ~Marie

>

Anoniem op 5 oktober 2015 om 17:24

Kristel Engelen antwoord op Erik do april 3 2014 :
eerst bemesten voor graszaad te zaaien ; mag niet
Trudy wo juli 17 2013 :
heb geverticuteerd , kale plekken ingezaaid en mag volgens het
antwoord wel direct bemesten .
Zijn deze twee antwoorden niet in tegenstrijd met elkaar ?
Ik persoonlijk moet een grote plek ( ca 6m2)herinzaaien.
Graag uw advies.

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 08:48

Hoi Sanne, dat is een leuke klus. Nu is 10 cm ophogen wel veel voor het gras. Als je deze laag over het bestaande gras heen strooit, sterft het onderliggende gras af. Beter is het om de plaggen te proberen af te steken, hieronder het op te hogen en de plaggen weer terug te leggen. Kale stukken zaai je bij. ~Marie

>

Anoniem op 29 september 2015 om 20:16

Goedenavond,

Ik heb een tuin van 5 bij 3 meter aan het water met een stuk grasveld. Nu is de grond voornamelijk aan de slootkant voor een groot stuk verzakt, ruim 10 cm. Aankomend weekend wil ik het grasveld ophogen. Kan ik het gras verticuteren, daarna tuinaarde en zand eroverheen en graszoden of graszaad erop? Of moet ik het gras er echt uithalen voor ik het wil ophogen? En is zand en tuinaarde voldoende of zijn er nog andere gouden, voordelige, tips??
Hoor het graag! Groetjes Sanne

Shop suggesties

Inspiratie suggesties