Opfrisplan voor een strakker-dan-strak gazon

beeld vtwonen Beeld

Na de wintermaanden heeft je grasmat veel te lijden gehad en kan hij wel een oppepper gebruiken. Aan de hand van dit 5-stappenplan wordt je gazon strakker dan ooit!

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: grasmaaien, hup!

Doorgaans begint het gras ergens in april te groeien maar aangezien dit elk jaar weer anders is, is het betrouwbaarder om de meetlat naast de sprieten te houden. Gras dat acht centimeter of hoger is, is toe aan zijn eerste maaibeurt. Kun je het gras dan echt niet wat langer laten groeien om het vervolgens in één klap flink kort te maaien? Wel zo handig, maar helaas komt dat niet ten goede aan de dichtheid van je mat. Je wilt juist zo’n mooi strak Engels gazonnetje, dan moet je het met regelmaat maaien zodat de grasplantjes zich goed vertakken. Extra kort maaien is in het voorjaar geen goed idee: het maakt de grasplantjes kwetsbaarder waardoor de kans klein is dat ze nog uitlopen. Voor de eerste maaibeurten is zes centimeter een prima hoogte.

Stap 2: verticuteren (of niet!)

Moet dat echt?, vragen veel mensen zich af. Begrijpelijk, want niet iedereen heeft de verticuteermachine zomaar in zijn schuur staan en huren is dan de enige oplossing. Het antwoord is ja en nee. Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter kun je best laten zitten want deze beschermt het gazon tegen hitte en verdamping van water. Zie je echter dat het mos het wint van het gras, dan kun je beter in actie komen. Mos belemmert de grasplanten van het opnemen van zuurstof, structuur en voedingsstoffen. Ofwel: het begin van het einde. Door te verticuteren hark je het gras schoon, worden mos en de viltlaag verwijderd en de graswortels doorgesneden. Hierdoor krijgt nieuw mos minder kans en kan het gras weer ademen en drinken. Soms wordt aanbevolen om nog een tweede keer te verticuteren in het najaar, maar persoonlijk zie ik daar het nut niet van in. Volgens sommige experts haal je op deze manier juist de winterse beschermlaag weg; dat advies nemen we graag voor lief.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Stap 3: bemesten

Het is heel simpel: neem je wat weg van de grond, dan moet je het ook weer teruggeven. Soms kan ik me verbazen over de enorme berg groen die na het maaien en verticuteren in de container verdwijnt, terwijl ik slechts drie keer per jaar een doosjes korrels over het gras verdeel. Anyway, na het maaien en verticuteren heeft je gazon honger en een organische hap vult dan toch net wat beter dan lightproducten. Want kunstmest is voor mijn gevoel vergelijkbaar met light-frisdrank: je geeft de grond gebakken lucht. Het werkt snel, maar ook kort en draagt verder niets bij aan de structuur van je bodem. Organische mest daarentegen werkt een aantal maanden door en zorgt niet alleen voor een betere groei, maar ook voor een betere bodemstructuur.

Stap 4: kalk strooien

Als je onze onderhoudskalender hebt gevolgd, heb je in de wintermaanden al kalk gestrooid. Schrik niet als jij met andere dingen bezig was want bekalken kan ook nu nog – en ja, het mag zelfs tegelijkertijd toegediend worden met de meststoffen. Tenminste, als je voor organische korrels hebt gekozen, want met kunstmest kun je er beter twee weken tussen laten. Kalk kan er namelijk voor zorgen dat de kunstmest sneller wordt afgebroken: zonde van de moeite. Tip: er zijn ook kant-en-klare meststoffen te koop waarin zowel kalk als organische mest in één korrel zijn samengevoegd. Hieraan is ook vaak magnesium, ijzer en kalium toegevoegd, die zorgen voor een mooie groene kleur en een betere weerstand van het gras.

Stap 5: kale plekken bijzaaien

Het kan even schrikken zijn wanneer je gazon na het verticuteren vol met kale plekken zit, maar het ergste trekt na een paar dagen wel bij. Bij grote open plekken kan het wel slim zijn om bij te zaaien. Op deze manier geef je onkruid minder kans om zich op de open plekken te nestelen en groeit je gazon weer snel mooi dicht. In de handel zijn speciale korrels met een coating verkrijgbaar waar de vogels vanaf blijven. Na het bijzaaien mag je even niet maaien, wacht hiermee tot de nieuwe sprieten acht centimeter hoog zijn.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Koesteren

De basis voor een mooi dicht gazonnetje is nu gelegd, maar vergeet niet dat je met de groei en vele maaibeurten veel voeding en vocht uit de grond onttrekt. Blijf hem dan ook het hele groeiseizoen liefde en aandacht geven. Bang om iets te vergeten? Print de gazon-onderhoudskalender uit en hang hem op je prikbord.

Fotografie Tjiske van Leeuwen | Styling Marianne Luning

Lees verder onder de advertentie

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen Beeld

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.