Framboos snoeien: hoe en wanneer

beeld vtwonen Beeld

Frambozen zijn typische zomervruchten. Er zijn twee soorten frambozenstruiken die in verschillende maanden rijpen: zomerframbozen en herfstframbozen. Maar hoe moet je een framboos snoeien?

Lees verder onder de advertentie

Twee soorten frambozenstruiken

Er zijn twee soorten frambozen (Rubus idaeus). Zomerframbozen oogst je in de maand juni en juli en herfstframbozen oogst je van juli tot september. Plant beide soorten frambozenplanten en geniet tot laat in de nazomer van verse frambozen. Ze groeien met lange slappe takken die je moet ondersteunen. Zet ze tegen een zonnige schutting of span draden tussen palen waarlangs je ze leid. Voor een rijke oogst moet je ze allebei op een andere manier snoeien.

Frambozenstruiken herkennen

Twijfel je welk soort frambozenstruik je hebt? Herfstframbozen dragen vrucht in een tros aan het eind van de tak. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak. Dit zijn een aantal goede rassen:

  • Herfstframboos Polka®
  • Zomerframboos ‘Malling Promise’
  • ‘Tulameen’, lekker zoet , grote vruchten
Lees verder onder de advertentie

Zo werkt zomer frambozen snoeien

Deze frambozenstruik draagt vruchten midden in de zomer, in de maanden juni en juli. Deze groeien aan tweejarige scheuten. Dit zijn takken die in de vorige zomer gegroeid zijn. Frambozen worden vaak als jonge plant verkocht, waaraan nog niet veel bloemscheuten zitten. Plant ze in voedzame grond. Span draden tussen palen waarlangs je de lange ranken kunt aanbinden. Uit de grond groeien grondscheuten, kies de sterkst groeiende scheuten en bind verticaal aan de draden.

  1. Snoei in het voorjaar de zwakker groeiende scheuten weg, vlak boven de grond.
  2. Aan de scheuten groeien zijscheuten met bloemen en later vruchten. Ook groeien er weer nieuwe scheuten uit de grond, laat deze staan. Hier groeien volgende zomer de vruchten aan.
  3. Maak in het najaar de takken los waar de frambozen aan gegroeid zijn en knip ze laag bij de grond af. Deze takken sterven altijd af na de vruchtdracht.
  4. In het voorjaar begint het weer opnieuw. Kies de sterkst groeiende grondscheuten aan en knip de zwakgroeiende scheuten weg.

Aan de slag met herfst frambozen snoeien

Herfstframbozen krijgen vruchten op takken die in één zomer gegroeid zijn. De vruchten groeien aan het eind van de scheuten, ze worden ongeveer 1,25 m hoog.

Lees verder onder de advertentie
  1. Knip na de winter alle scheuten af. In de loop van het voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond.
  2. Als ze ongeveer 20 cm hoog zijn kies je circaa 10 sterk groeiende scheuten per strekkende meter. Bind deze verticaal aan draden of gaas die je tussen palen spant.
  3. Knip de andere grondscheuten weg.

Meer weten over frambozen?

Lees ook het artikel over frambozen kweken voor nog meer tips!