Schutting plaatsen

Schutting plaatsen Beeld

Voordat je een schutting plaatsen gaat, is een goede voorbereiding essentieel. Vervolgens kun je in een paar eenvoudige stappen een houten schutting op zijn plaats zetten. Naast een houten schutting kun je ook een kokosschutting plaatsen.

Lees verder onder de advertentie

Nodig

Ga je een schutting plaatsen, dan heb je het volgende nodig: touw, meetlint, grondboor, palen, eventueel paalhouders, L-beslag en schroeven, boormachine, hamer, waterpas en schuttingdelen. Je kunt kiezen uit zachthouten, hardhouten of aluminium palen. Dit is afhankelijk van de schuttingdelen die je ertussen gaat plaatsen.

Sommige bedrijven leveren de materialen thuis, zodat je niet hoeft te slepen. Bekijk daarvoor de video hout bestellen of kijk voor meer informatie op Carp Garant.

Voorbereiding

Als je alle benodigde materialen hebt kun je beginnen met de voorbereiding.

Lees verder onder de advertentie

  1. Meet hoe lang de schutting moet worden en maak hier een tekening van.
  2. Bepaal hoeveel materiaal je nodig hebt. Als je de plaats van de schutting hebt bepaald, span je hier een touw. Zo komen de palen netjes op een lijn te staan.
  3. Boor of graaf vervolgens gaten in de grond voor de palen van de schutting. Hier kun je paalhouders inzetten, waar je de palen in vastzet, maar je kunt de palen ook direct in de grond slaan. De laatste optie is het stevigst, de eerste geeft minder kans op houtrot. Zorg ervoor dat de afstand tussen de palen 0,5 cm groter is dan de breedte van een schuttingdeel, want er moet nog L-beslag tussen de palen en schuttingdelen passen.

Tip: Zet nooit alle palen in een keer in de grond, want er is altijd kans dat je een meetfout maakt en je niet uitkomt. Werk dus altijd segment voor segment en plaats pas het volgende schuttingdeel als het vorige op zijn plaats staat.

Lees verder onder de advertentie

Houten schutting plaatsen

Een houten schutting kun je maken met rabatdelen. Een rabat is een plank die aan de bovenkant is voorzien van een groef en aan de onderkant van een geschulpte rand. De rabatdelen kunnen hierdoor makkelijk in elkaar worden geschoven, waardoor vocht minder kans heeft om het hout aan te tasten. Een rabat schutting plaatsen kun je ook met planken van composiet. In dat geval gebruik je aluminiumpalen in plaats van houten palen.

  1. Maak aan de kanten waar een schuttingdeel aan vast komen te zitten een groef over de hele lengte van de paal. In geval van een schutting van composiet, bijvoorbeeld het Elementssysteem, hoef je de groef niet zelf te maken, want die zit al in de aluminiumpaal.
  2. De volgende paal zet je op een afstand van ongeveer 180,5 cm (90,5 cm als je schuttingdeel 90 cm is).
  3. Nu kun je de planken een voor een tussen de palen laten zakken. Eventueel kun je de schutting nog schilderen.

Tip: Omdat een rabatschutting uit verschillende onderdelen bestaat, kun je variëren met kleur, breedte en reliëf van de planken.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt ervoor kiezen een houten schutting te plaatsen of kies voor een kokosschutting, een geluidwerende schutting of een duurzame schutting. Kijk daarnaast ook hoe je een draadscherm plaatst en een schuttingdeur.

Voor meer informatie: Carp Garant