Een anti-worteldoek in de tuin: heeft het zin?
Wil je onkruid en andere ongewenste groeiers voorkomen in de tuin, dan is een anti-worteldoek een handige oplossing. Leg er grind, tegels of houtsnippers bovenop en je hebt een onderhoudsvriendelijk tuinpad of terras. Maar wat zijn de nadelen?
Wat is een anti-worteldoek?
Een worteldoek of anti-worteldoek is een geweven doek gemaakt van polypropyleen. Zo’n doek leg je op de aarde en onder de tegels, vlonders, boomschors of het grind in de tuin, zodat onkruid geen kans maakt. Vandaar dat ze het ook wel een anti-onkruiddoek noemen.
De geweven vezels van het doek zijn zodanig sterk, dat het wortelgroei van onderaf tegenhoudt. Ook houdt het licht tegen, zodat dat de bodem niet bereikt en planten eronder doodgaan. Omdat het materiaal poreus is, laat het water door zodat de bodem wel vochtig blijft.
Onkruid vergaat wel
Dus wil je een strakke bestrating in de tuin zonder dat onkruid de overhand neemt? Dan heeft een worteldoek wel degelijk zin. Het zorgt ervoor dat ongewenste groeiers niet binnen de kortste keren tussen de tegels, grind of houtsnippers door piepen.
Een anti-worteldoek wordt ook vaak gebruikt in een moestuin om bijvoorbeeld de paden rondom onkruidvrij te houden. Of om het wieden te minimaliseren. Je kunt ook gerust planten plaatsen op het worteldoek. Hiervoor snijd je een stuk uit het doek waar de plant doorheen kan groeien. Let wel: deze oplossing is praktisch, maar roept ook veel discussie op omwille van het plastic dat in de grond komt.
LEES OOK
Tips voor een moestuinbak zelf maken
De voordelen van worteldoek
- Het meeste onkruid maakt geen kans meer.
- Een worteldoek is waterdoorlatend, waardoor de bodem vochtig blijft.
- Het biedt stabiliteit aan de grond.
- Het is gebruiksvriendelijk en makkelijk aan te leggen.
De nadelen van worteldoek
- Worteldoek is geen garantie dat onkruid volledig verdwijnt. Bepaalde soorten zullen een weg weten te vinden tussen het doek door.
- De grond omspitten gaat niet, dan maak je het doek kapot.
- Een veelgehoord tegenargument bij het gebruik van worteldoeken is dat de meeste van plastic (Polypropeen) zijn gemaakt en hierdoor giftige stoffen in de tuingrond terechtkomen.
- Als je de randen van het worteldoek afknipt en niet goed afwerkt (je kunt ze bijvoorbeeld dichtbranden), kunnen ze gaan rafelen. Vervolgens komt dat plastic in de grond, eten de wormen het op en wordt het verder verspreid. Dit wil je voorkomen.
Biologisch afbreekbaar worteldoek
De grootste nadelen van een anti-worteldoek zitten ‘m dus in het feit dat ze van plastic zijn. Schrikt dit jou af omdat je bewust wilt omgaan met plastic consumptie? Geen nood, er bestaan ook biologisch afbreekbare worteldoeken. De vezels zijn gemaakt van plantaardig materiaal en worden na jaren afgebroken tot compost.
Zo leg je het aan
Een anti-worteldoek plaatsen is gelukkig erg makkelijk. Doe het wel zorgvuldig, want anders komt er alsnog onkruid doorheen of vangt het doek wind en ligt het binnen de kortste keren los. We helpen je op weg met een mini-cursus worteldoek aanleggen:
- Zorg er allereerst voor dat de ondergrond mooi egaal is zodat het doek strak ligt en je hobbels en oneffenheden voorkomt.
- Rol het worteldoek over de aarde. Je kunt het doek bijsnijden waar nodig, maar gebruik het liefst één stuk doek. Zo creëer je zo min mogelijk losse randen. Hier kan het onkruid namelijk alsnog tussendoor groeien.
- Zet de uiteinden vast met grondpennen. Sla de pennen met een hamer door het doek in de grond. Tip: vouw de randen van het doek om en sla daar de grondpennen doorheen. Dit biedt extra stevigheid en zorgt ervoor dat de randen minder snel gaan rafelen.
- Werk het worteldoek ten slotte af met bestrating, grind of boomschors. Het is slim om een afboording of borderrand rondom aan te leggen, zodat het grind niet wegrolt.