tuinierenTuininspiratie

Duurzaam tuinieren maatschappelijke trends

Pallet tuin
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie
Kijktuin: natuurlijke cottage tuin

1. Terug naar de basis

De economische crisis waait nog steeds over ons land en tuin. Daarom gebruiken we steeds minder decoraties, we gaan terug naar de basis. In plaats van duur natuursteen leggen we eerder een gazon aan. Door een kleiner budget maken we bewustere keuzes.

2. Vers uit eigen tuin

Er is een omslag gaande naar zelfvoorziening. Daarom willen we steeds liever voor onze eigen groenten en fruit zorgen en beginnen een eigen moestuin. En zelfs al ben je niet zo'n tuinier, dan wordt moestuinieren makkelijker gemaakt door initiatieven als Moesie de Moestuincoach. We worden steeds creatiever, ook in kleine tuinen of op het balkon gaan we aan de slag. Een mooi voorbeeld is de pallettuin.

Lees verder onder de advertentie

3. Hergebruiken

Recyclen wordt steeds belangrijker, ook in de tuin. We gebruiken bijvoorbeeld oude materialen om er iets nieuws mee te maken. Op ons blog vind je al wat ideeën om spullen te hergebruiken in de tuin. Daarnaast kun je ook materialen composteren.

4. Terug naar de natuur

We willen steeds meer (tijdelijk) ontsnappen aan onze smartphone en de digitale wereld. Onze tuin wordt een plek van rust en onspanning, een 'spiritueel authentieke ervaring'.

5. Natuurlijk en duurzaam

Natuurlijk en duurzaam zijn al langer een trend, ook in de tuin. We komen meer tot rust in een natuurlijke tuin. 'Slow gardening' zouden we het kunnen noemen, de tuin mag wild zijn, een 'echte tuin'. Door duurzaam tuinieren wordt het milieu ook minder belast.

Lees verder onder de advertentie

6. Bewust omgaan met water

We gaan steeds bewuster om met water, bijvoorbeeld door de kraan niet zomaar te laten lopen. Ook in de tuin kan water bespaard worden, bijvoorbeeld door regenwater op te vangen en efficiënt water te geven.

7. Deeleconomie

Het samen produceren en delen van kennis en bezittingen is een belangrijke ontwikkeling. Zo ontstaan er gedeelde (moes)tuinen, waar mensen gezamenlijk tuinieren. Ook zijn er initiatieven als een zadenruil of een plantenasiel. Online delen we kennis en inspiratie, ik zie zelf bijvoorbeeld steeds meer tuinblogs en we delen foto's van onze tuinen met elkaar.