Zuurgraad grond

Veel problemen met gazon of borders? Dat kan een teken zijn van een te lage pH-waarde. Je kunt de pH-waarde dan aanpassen.

zuurgraad grond

pH-waarde

Met de pH-waarde wordt de zuurgraad van de bodem aangegeven. De pH-waarde wordt aangegeven tussen 1 en 14. Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond. Bij een neutrale grond ligt de pH rond de 7. Het zou makkelijk zijn als elke grondsoort een bepaalde pH-waarde had, maar dat is niet zo. Test de bodem daarom met een pH-bodemtest die eenvoudig thuis uit te voeren is (bijvoorbeeld Ecostyle pH-bodemtest).

Zuurgraad grond aanpassen

Als nu blijkt dat de pH-waarde van de bodem erg laag is, kun je deze minder zuur maken door kalk te strooien. Houd wel rekening met de voorkeur van de beplanting in het betreffende stuk tuin. Heide, camelia, rododendron, lepelboom, azalea en hortensia (voor de blauwe kleur) zijn juist dol op die zeer zure grond. Maar de meeste planten, zoals eenjarigen, grassen, varens, rozen en perkplanten, groeien het liefst in een neutrale of enigszins zure grond en zijn wel gebaat bij wat extra kalk. In de plantenindex kun je per plant opzoeken van welke grond hij houdt. Een te kalkrijke grond zal niet snel voorkomen, aangezien de grond van nature spontaan verzuurt.

Onderzoek

Als je precies wilt weten uit welke bodemsoort je tuin bestaat en welke zuurgraad hij heeft, kun je een uitgebreid bodemonderzoek laten doen door een van de onderstaande bedrijven. Ook is het mogelijk om bij tuincentra een bodemanalyse te laten doen.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 15 september 2014 om 02:54

Zijn er testpakketten te koop om de zuurtegraad van mijn aarde te meten?

Anoniem op 24 september 2014 om 11:09

Beste Bombeke, jazeker, vraag naar een pH test voor aarde.

Ellens op 15 juli 2018 om 13:26

Halo.
Ik een perenboomje van pl m 80 cm.Staat bij mijn één jaar in de tuin en één bloemetje er aan, maar geen peer te zien.

hoe kan dit ,wie weet hier antwoord op .?. alvast hatelijk dank .

Beste, ik neem aan dat je niet net vlak voor de bloei snoeit? Dan is het vrij logisch dat je de knoppen eraf snoeit natuurlijk. Of gaat het om een peer op halfstam of hoogstam? Dan kan het zijn dat hij pas na 10 jaar vruchten geeft. Peren geven later oogst dan bijvoorbeeld appels. En dan zijn er nog tal van plant- en (wortel)snoeitips die invloed kunnen hebben op de bloei, waarvoor ik je naar de kweker zou willen doorverwijzen. Ik ben wel benieuwd wat uiteindelijk de reden was!