Alles over de Ginkgo biloba

beeld vtwonen Beeld

Ginkgo biloba is een Japanse notenboom. In Japan is deze boom veel te vinden bij tempels, daar wordt de boom gezien als symbool voor vruchtbaarheid omdat heel oude bomen een soort ‘borsten’ aan de stam vormen. De boom heeft prachtige waaiervormige bladeren, die ook vaak als inspiratie voor woondecoratie gebruikt wordt.

Lees verder onder de advertentie

Unieke Ginkgo biloba boom

De Ginkgo wordt wel eens gezien als conifeer, omdat hij daar meer verwant aan is dan andere naaktzadigen. Maar de Ginkgo biloba is geen conifeer en ook geen loofboom en heeft daarom een unieke positie binnen alle bomen. De Ginkgo biloba wordt ook wel eens de oudste boom ter wereld genoemd, want deze boom groeide hier ook al in de prehistorie. Daarnaast is het een extreem sterke boom, want hij overleefde zelfs de atoombom op Hiroshima.

Naam van de Japanse notenboom: ginkyo

De geslachtsnaam van de Ginkgo biloba komt van het Chinese ginkyo wat zilveren abrikoos betekent, verwijzend naar de vruchten. Het woord biloba betekent twee lobben en slaat op de fascinerende vorm van de bladeren.

Hoe ziet de Ginkgo biloba eruit?

De Japanse notenboom groeit eerst smal omhoog, pas na een paar jaar gaat deze ook breder groeien. De Ginkgo biloba staat bekend om het waaiervormige blad. De bladeren blijven lang tot in het seizoen hangen en verkleuren in de herfst naar goudgeel. In het najaar vallen de bladeren snel van de boom af, soms in een paar dagen, soms al binnen een paar uur.

Lees verder onder de advertentie

Bladeren van de Ginkgo biloba zijn eigenlijk naalden

De bladeren van de Ginkgo biloba zijn eigenlijk geen bladeren, maar een massa naalden die aan elkaar zijn vast gegroeid met een soort bladmoes ertussen. Dat verklaart ook beter de unieke waaiervorm van de bladeren van de Ginkgo biloba.

Bladeren van de Ginkgo biloba eten?

Het extract uit de gedroogde bladeren van de Ginkgo biloba worden gebruikt in alternatieve geneeskunde als voedingssupplement. Wetenschappelijk studies hebben aangetoond dat een goed extract de bloedcirculatie en het geheugen kan verbeteren.

Vruchten van de Ginkgo Biloba

Pas na een jaar of 20 tot 50 kan de vrouwelijke versie van de Ginkgo biloba abrikoosvormige vruchten produceren die ook wel ginkgonoten worden genoemd. Deze vruchten zijn eigenlijk zaden met een vlezige zaadhuid. De vruchten vallen in de herfst van de boom, kunnen gaan rotten en ruiken dan helaas naar ranzige boter. Het plukken van de vruchten kan de stank tegengaan.

Lees verder onder de advertentie

Standplaats van de Ginkgo biloba in de tuin

De Ginkgo biloba heeft behoefte aan een zonnige plek in de tuin. De grondsoort maakt niet heel veel uit, maar een kalkhoudende tot zure grond komt de groei van de boom wel ten goede. De boom kan tussen november en april in de grond geplant worden, lees meer bij boom planten. Geef in het voorjaar organische basisbemesting.

Hoe kan ik Ginkgo biloba snoeien?

De Japanse notenboom is erg makkelijk in het onderhoud, snoeien is vaak niet nodig en kan bij oudere bomen zelfs meer schade aan brengen om dat het herstellen van snoeien moeilijker gaat. Vormsnoei bij de Ginkgo biloba kan dus het beste als de boom nog jong is. De boom groeit echter langzaam, dus het is alleen nodig als takken elkaar in de weg zitten. Ginkgo biloba snoeien kan tussen november en en begin maart om de ‘concurrerende’ takken weg te halen. Houd de snoeiwonden zo klein mogelijk en gebruik goed snoeigereedschap.

Ginkgo biloba in een Japanse tuin

Wil je zelf een Japanse tuin creëren? Neem dan eens een kijkje in het artikel Japanse tuin. Hier geven we informatie over welke planten bijvoorbeeld in een Japanse tuin passen. En welke andere elementen nodig zijn om een Japanse tuin te creëren.

Lees verder onder de advertentie

Ginkgo biloba kopen

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Ginkgo biloba

Familie

Japanse notenboom

Latijnse familie

biloba

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen concurrerende harttakken wegnemen als de bladeren zijn verdwenen.

Bemesting

Geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudende tot zure grond

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

1200

Beschrijving

hoger dan 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geen

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April