Tuinieren on a budget: 6 tips om goedkoop een tuin aan te leggen

Groene trap, spuitfles (Burbri Antiek). Grijze pot, witte lampionnen van HKliving, lichtgrijs kussen, kussen met grijze streepjes, kommen (vtwonen.nl). Gieter, bestekset (Raw Materials). Grijze linnen kussen, lichtgroene kussen (De Weldaad). Groene mok, kom, grote groene kom (Brecht Murré Atelier). Linnen servet (Libeco). Zwart-witte kan (MaisonNL). Groene en glazen vaas (Linda’s hoekje). Grijze leren tas (Sukha Amsterdam). Overig privébezit. Beeld vtwonen 06-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 06-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans

Wil je een nieuwe tuin, maar ben je bang voor hoge kosten? Dat is niet helemaal onterecht, want een tuin ontwerpen heeft flink wat voeten in de aarde. Maar geen zorgen, een tuin goedkoop aanleggen doe je met deze bespaartips. Van voordelige bodembedekking tot slimme recycling.

Lees verder onder de advertentie

Low budget tuinideeën

Je herkent het vast wel: binnen is alles verbouwd of opgeknapt, maar de tuin wordt nog even uitgesteld. Maar als het voorjaarszonnetje zich weer laat zien, begint het toch te kriebelen om de tuin aan te pakken. Gelukkig hoeft een tuin aanleggen niet duur te zijn.

Wat kost een tuin aanleggen?

De prijzen voor het aanleggen van een tuin lopen erg uiteen. Maak je gerichte keuzes en vergelijk je verschillende offertes van hoveniers, reken dan op een vanafprijs van € 50 per vierkante meter. Dat is exclusief materiaalkosten en beplanting.

Benieuwd naar low budget tuinideeën? Met deze 6 tips helpen we je op weg.

 1. Eigen ontwerp voor goedkoop tuin aanleggen

  De eerste tip is om het tuinontwerp niet uit te besteden, maar zelf te doen. Zet alle tuinwensen op een rij, teken een plattegrond en inrichten maar! Natuurlijk vergt dit veel meet- en denkwerk, maar met deze opzet kom je een heel eind. Of kijk voor inspiratie voor tuinontwerpen eens bij onze voorbeeldtuinen.
 2. Voordelige beplanting

  Bij een nieuwe tuin hoort een beplantingsplan. Groen in de tuin is onmisbaar, maar niet altijd even goedkoop. Een tip is om voor jonge planten en bomen te kiezen. Deze zijn veel voordeliger dan hun volgroeide broers en zussen. Ga daarbij voor vaste planten en sterke groeiers om zo lang mogelijk te genieten van het geld dat je nu uitgeeft. Je hebt op de lange termijn meer profijt van planten die weinig onderhoud nodig hebben en goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Heb je geen budget voor een compleet beplantingsplan? Zaai je eigen bloemen of probeer zelf planten te stekken.

  Een paar voorbeelden van relatief goedkope tuinplanten:

  - Lavendel
  - Varens
  - Siergras
  - Palmbomen
  - Olijfbomen (de jonge variant)
  - Klimopsoorten
  - Of haal je kamerplanten in de zomer naar buiten
 3. Budgetproof bestrating

  Tuintegels worden vaak gekozen als bestrating in de tuin. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en in alle soorten en maten verkrijgbaar. Het nadeel is dat tegels relatief duur zijn, niet alleen in aanschaf maar ook in aanleg. Misschien kun je een mooie set tweedehands tuintegels vinden of heb je twee rechterhanden en leg je de tegels gemakkelijk zelf. Anders zijn dit goedkope alternatieven als tuinbestrating:

  Gras: diervriendelijk en groen, maar relatief veel onderhoud.
  Grind of kiezelstenen: makkelijk zelf te leggen, maar lastiger schoon te houden.
  Boomschors: natuurlijk en houdt vocht beter vast.
 4. Een tuinset als nieuw

  De kers op de taart in de tuin is natuurlijk een fijne tuinset om aan te eten of loungen. Zoek buiten het seizoen (in het najaar of de winter) alvast naar een tuinset voor de beste prijs, of geef een tweedehands exemplaar een upgrade met een nieuwe lik verf. Zet er eventueel nieuwe tafelpoten onder en style af met waterafstotende sierkussens.
 5. Recyclen en upcyclen

  Niet alleen een tuinset kun je upcyclen. Er zijn veel creatieve manieren om gebruikte spullen in de tuin te verwerken. De used look van vintage spullen past erg goed bij het buitenleven. Een paar ideeën:

  - Met een beetje fantasie tover je oude pallets om tot bank, stoel of tafel.
  - Gebruik een houten trap als plantenstandaard.
  - Fruitkisten kunnen dienen als opbergers of plantenbakken.
  - Sla tweedehands tuintegels in stukken en leg een mozaïek-tuinpaadje aan.
 6. Een tikkeltje sfeer en comfort

  Luxe elementen zoals een vijver, pergola of overkapping halen de prijs van de tuin omhoog. Toch geven juist die elementen de tuin persoonlijkheid en comfort. Gelukkig zijn er ook budgetvriendelijke manieren om gezellige hoekjes te creëren in de tuin. Verf een muur of schutting bijvoorbeeld in een kleur naar keuze (denk aan terracotta voor een mediterrane look of wit voor een Ibiza-tuin). Als je zelf handig bent, kun je eventueel zelf een pergola maken. Bovendien kun je sfeer en luxe toevoegen met tuinaccessoires zoals kussens, een buitenkleed of bloembakken.
Lees verder onder de advertentie
Tuintafel van de zijkant met twee beige stoelen Beeld vtwonen 06-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 06-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans