Ken je klassiekers: de Eames DSW & DSR stoel
Misschien kende je ‘m niet van naam, maar aan zijn looks herken je hem zeker: de bekende Eames stoel met kunststof kuip en stoelpoten à la de Eiffeltoren. Het origineel stamt uit 1950, maar inmiddels zijn er heel wat look-a-likes op de markt. Alles over deze klassieker én hoe je een echte Eames van een nepperd kunt onderscheiden lees je hier.
Charles en Ray Eames
Het tweetal achter al die bekende ontwerpen is het Amerikaanse echtpaar Charles en Ray Eames. Ze leerden elkaar kennen in 1940 en hun gezamenlijke doel was ‘een zo groot mogelijk publiek voor zo min mogelijk van zo veel mogelijk van het beste laten profiteren’. Jarenlang studeerden ze op het perfecte stoelontwerp met als basis een zitting uit één stuk die zoveel mogelijk de vormen van het menselijk lichaam volgde.
Eerst werd er met multiplex en aluminium geëxperimenteerd en uiteindelijk kwamen de ontwerpers bij glasvezel uit. Na een wedstrijd georganiseerd door het MoMA in New York werden de Eames DSR en DSW als eerste geproduceerde kunststof stoelen in de geschiedenis van de meubelproductie geïntroduceerd. En the rest is history.
DSR of DSW?
De DSW en DSR zijn maar een topje van de stoelen-ijsberg van het ontwerpersduo, maar waarschijnlijk wel twee van de meest bekende én gekopieerde. De combinatie van de eenvoud en sierlijkheid van het zogenaamde Eiffeltorenonderstel is het sterkste punt – plus uiteraard het comfort – en de reden dat de stoel al zeventig jaar zo populair is. Met recht een designklassieker.
De afkorting Eames DSW staat voor het onderstel in esdoornhout en DSR voor poten van chroom. De zitting is bij beide stoelen identiek, maar door de ruime keuze aan gekleurde zittingen en verschillende poten kun je er helemaal je eigen draai aan geven. In het originele ontwerp was de zitting van fiberglass, maar sinds de jaren 90 wordt meestal gekozen voor de iets goedkopere ‘plastic’ variant. Dit polypropyleen zorgt ervoor dat de kuip flexibeler is en dat de kleuren mooi diep zijn en blijven.
Het houten onderstel is gemaakt van esdoornhout en deze is er in een lichte, donkere en zwarte variant. De Eames DSR met onderstel van chroom kun je ook nog in een zwarte of witte poedercoating bestellen.
Zo zie je of ie echt is
Misschien is het wel de meest gekopieerde stoel ever, de Eames plastic chair. Maar hoe zie je nu of ie echt is of dat er een kopie voor je neus staat? Als je ‘m nieuw koopt, zie je het al snel aan het prijsverschil en is de verkoper ook verplicht te melden dat het om een replica gaat. Maar wat als je er eentje tweedehands op de kop kunt tikken en de twijfel toeslaat? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:
- Check of je het merkteken van Eames of Vitra aan de onderkant van zitting ziet.
- Bij een replica zijn de materialen van een mindere kwaliteit, dus het chroom zal eerder oxideren en de zitting verkleuren
- Vaak is het chromen onderstel bij een nepper hol van binnen en daardoor minder sterk. Door een tikje met je vingers tegen het onderstel te geven, kun je horen of hij hol is of niet.
- Koop je ‘m in een winkel of van een liefhebber? Stel wat vragen over de stoel en het ontwerp, een kenner pik je er zo uit.
Shop een echte Eames
Bron: beeld: vtwonen binnenkijken special 2019 | Styling en fotografie Theo-Bert Pot