1. De eeuwige rommel
Niets is vervelender dan thuiskomen na een lange dag en ontdekken dat je studentenhuis een grote smeerboel is. Afwas die zich opstapelt, een overvolle vuilnisbak en overal lege bierflesjes of pizzadozen. En natuurlijk is er altijd die huisgenoot die 'het later wel zal opruimen' (lees: nooit). Je raadt het al: jij bent weer de schoonmaak-Sjaak.
Oplossing: maak een schoonmaakrooster. Zet duidelijk op papier wie wanneer verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de afwas, het schoonmaken van het toilet en het legen van de vuilnisbak. Het is het meest overzichtelijk wanneer iedereen kan afstrepen wanneer hij of zij de taak heeft voltooid. Je kunt dit ook via een app doen, zoals Sweepy. Lijkt een rooster niet te helpen? Misschien kunnen jullie iedere maand wat geld in een pot stoppen en hiervan een schoonmaakhulp inhuren.
LEES OOK:
Maak (en houd!) de keuken spic en span met deze checklist
2. Geluidsoverlast
Feestjes zijn leuk en in een studentenhuis eerder regel dan uitzondering. Maar al die gezelligheid is minder leuk als jij de volgende ochtend een tentamen hebt. Luidruchtige huisgenoten die harde muziek luisteren of midden in de nacht vrienden over de vloer hebben, kunnen je nachtrust flink verstoren.
Oplossing: maak goede afspraken met elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat na 23:00 uur de muziek uit of zacht moet zijn en dat feestjes vooraf worden aangekondigd zodat je er rekening mee kunt houden. Doe dat uiteraard ook als je zelf iets te vieren hebt. Een beetje geven en nemen, zo blijft iedereen happy. Loopt de overlast echt de spuigaten uit en valt er niet over te praten? In principe hoort de huisbaas juridisch gezien hier wat aan te doen binnen een redelijke termijn. De bewijslast ligt bij jou, dus het is verstandig om bijvoorbeeld een logboek bij te houden.
LEES OOK:
Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van de buren?
3. Samen delen
De woonkamer is altijd bezet, de vaatwasser altijd vol (maar nooit uitgeruimd), en je favoriete pannen worden zonder vragen gebruikt. Bij een studentenhuis met veel gedeelde ruimtes ligt irritatie op de loer.
Oplossing: maak goede afspraken over het gebruik van gezamenlijke ruimtes. Misschien kun je afspreken dat iemand de woonkamer maximaal een paar uur per dag claimt. Deel je de badkamer met je huisgenoten? Spreek af wie er 's ochtends doucht en wie 's avonds. En wat spullen betreft: schaf een XL-toilettas aan voor je peperdure dagcrèmes en lotions en neem deze weer lekker mee naar je kamer na het douchen. Labelen doet ook wonderen. Stickers op je servies zie je misschien niet zitten, maar je zou de keukenkastjes kunnen labelen, zodat iedereen zijn eigen kast(deel) heeft.
LEES OOK
Dit is 'm: de beste manier om de vaatwasser in te ruimen
4. Problemen met de huisbaas
Een huisbaas die onbereikbaar is, niets aan onderhoud doet en toch elk jaar de huur verhoogt? Helaas komt dat vaker voor dan je denkt. Als student kun je je in zo'n situatie behoorlijk machteloos voelen.
Oplossing: zorg dat je je rechten kent. Kijk je huurcontract goed na en check Het Juridisch Loket voor extra informatie. Als bepaalde reparaties al wekenlang niet worden gedaan door de huurbaas, kun je stappen ondernemen. Schakel eventueel hulp in van een huurdersvereniging of studentenbond als je er samen niet uitkomt.
5. Kapotte spullen en gezamenlijke kosten
De koelkast gaat stuk, de wasmachine doet het niet meer of er moet iets anders gerepareerd worden. Wie betaalt dat? En wat doe je met de gezamenlijke kosten voor dingen als toiletpapier, schoonmaakmiddelen en internet?
Oplossing: een gezamenlijke pot kan de oplossing zijn. Iedereen stort maandelijks een klein bedrag, waarmee je alle gezamenlijke uitgaven dekt. Een handige app die hierbij kan helpen is WieBetaaltWat. Gaat er iets groots kapot, dan is het soms de taak van de huisbaas om dat te regelen.