Zo maak je het toilet écht goed schoon

Verf muren Urban Taupe FlexaFontein iCon GeberitOnderkast voor fontein iCon GeberitDouchewc AquaClean Mera Comfort GeberitBedieningsplaat Sigma21 GeberitPlanchet iCon GeberitWandbox iCon GeberitGouden spiegel van Zuiver vtwonenGouden toiletrolhouder Tiger Tune vtwonenOverig privébezit Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Het toilet schoonmaken is niet de allerleukste klus maar toch moet het gebeuren. Het liefst diverse keren per week. Gelukkig kan deze schoonmaakklus zo geklaard zijn. Zeker met deze tips. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Lees verder onder de advertentie

Weg met alle spullen

Begin eerst met alle spullen uit het kleinste kamertje te verwijderen. Ook die lege wc-rollen of een vuilniszak die vervangen moet worden. Zeg gedag tegen oude geurstokjes of interieurparfum: deze trekken alleen maar stof aan en geven vaak een rommelige look. Houd het liever clean met alleen een geurverfrisser.

LEES OOK
Hoe je een wc-rol ophangt zegt veel over jou

Yes! Een schoon toilet

Dan beginnen we met het belangrijkste onderdeel: de pot zelf en alles wat daarbij hoort. Je werkt altijd van buiten naar binnen, mocht je dan toch bacteriën verspreiden, dan zitten die van de wc-bril straks in ieder geval niet aan de spoelknop of lichtknop. Wel zo fris.

Lees verder onder de advertentie

Maak een sopje van allesreiniger en water of gebruik een speciale toiletreiniger. Spuit de binnenkant van de pot hier goed mee in, zodat het de tijd heeft om in te werken. Sluit vervolgens het deksel en begin met de buitenkant van de toiletpot. Vergeet de knop voor het doortrekken niet mee te nemen, ook de achterkant van de pot worden vaak in de schoonmaakronde vergeten.

Spoel tijdens het schoonmaken regelmatig het doekje om, zeker als je aan de binnenkant van het toilet begint. Neem de bril goed en compleet af met het sop. Neem eventueel daarna de gehele toiletpot nog af met een droge doek. Als dat gedaan is, neem je een toiletborstel en ga los op de binnenkant. Flink schuren en vooral goed onder de randen. Hier treden verkleuringen het meest op.

Trek de wc door en spoel met het spoelwater direct de toiletborstel af. Breng aan de binnenkant van de pot nog wat bleekmiddel aan en laat de wc-borstel even drogen op de bril voordat je deze terugzet. Voor extra frisheid en antibacteriële werking kun je ook wat bleekmiddel aanbrengen op de borstel.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Met deze 6 tips creëer je een stijlvol én praktisch toilet

Ga voor een finishing touch

Als finishing touch maak je ook de rest van de toiletruimte schoon. Vervang hiervoor eerst het sop dat je gebruikt hebt om de pot schoon te maken. Vergeet vooral niet om de wanden naast de wc-pot goed schoon te maken.

Een extra blinkende pot?

  • Maak het toilet diverse keren per week schoon. Dit hoeft niet altijd even uitgebreid. Je kunt hiervoor ook wegwerpschoonmaakdoekjes gebruiken. Zo voorkom je dat er bacteriën ophopen of verkleuringen ontstaan.
  • Is de wc-pot niet meer helemaal wit? Spuit een paar velletjes wc-papier goed in met schoonmaakazijn en leg het papier op de verkleuringen. Laat het even intrekken, spoel het af met kokend water en dikke kans dat de kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Remsporen kun je voorkomen door eerst wat wc-papier in het toilet te leggen.
  • Doe altijd de deksel van het toilet dicht tijdens het doorspoelen. De waterspetters uit de pot komen verder dan je denkt.
  • Heb je een tegelvloer met witte voegen? Ook hier hopen bacteriën zich op. Een toiletreiniger is de perfecte partner voor deze klus. Laat het intrekken op de voegen en borstel ze vervolgens goed na: weer als nieuw!
Lees verder onder de advertentie

Het toilet stylen met…

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 17 aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra