WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Back to basic: deze materialen zijn altijd goed

Een basic ingericht huis is zeker niet saai. Door met verschillende materialen te werken, krijgt je interieur diepte en wordt het zo vanzelf interessant. Met welke? Onderstaande vier basismaterialen doen het goed doen in ieder interieur.

Linnen

Linnen heeft een rustieke uitstraling. Het roept meteen associaties met een strandhuis op. Bovendien is het een oersterk materiaal. Daardoor overleeft het tal van behandelingen die de look and feel van linnen veranderen. Zo wordt het ook wel eens gewassen in een industriële wasmachine met puimsteen om het materiaal zacht en soepel te maken – iets wat je met katoen nooit voor elkaar krijgt. De langste vezels zorgen voor een gladde, zachte uitstraling terwijl de kortere vezels stroever zijn en die rauwere look geven. Omdat het nat sterker is dan droog worden de meeste theedoeken hiervan gemaakt.

Stylisten houden van linnen omdat het geleefd oogt. Daarom staat het ook zo goed in een sober interieur. Daarnaast is linnen een fijne stof om onder te slapen tijdens een zwoele zomernacht. Het lichtgewicht materiaal ademt en houdt je zo koel. Nog meer goed nieuws: linnen wordt na iedere wasbeurt zachter en luchtiger.

Bamboe

Misschien is het je al opgevallen: bamboe is hip. Het oogt natuurlijk en geeft wat van die Bali-vibes. Alsof je logeert op een luxe resort en ieder moment iemand een acaibowl voor je neus kan zetten. Bamboe kun je op verschillende manieren in huis verwerken. Met de takken kun je een afscherming bouwen, maar ze doen ook vaak dienst als tafelpoten, lijsten en zelfs vloeren. Ook geen slecht idee? Bamboe in de badkamer.

Het is wereldwijd verkrijgbaar en over het algemeen betaalbaarder dan veel andere houtproducten. De grap is namelijk dat bamboe eigenlijk geen houtmateriaal is, maar een grassoort. Bovendien is het een van de snelst groeiende grassoorten op aarde, wat verklaart waarom het zo goed verkrijgbaar is. Als je een basic interieur hebt, geeft bamboe net die exotische toevoeging die je misschien nog mist.

Leer

Leer is een materiaal dat nooit uit de mode gaat. Hoe langer je het hebt, hoe mooier het leer wordt. Dat maakt een klassieke leren bank of – fauteuil een echte investering. Met de stoere uitstraling kun je bovendien veel kanten op. Cognackleurig leer kleurt met alles en met een wollig plaid en zachte kussens creëer je een heerlijke loungebank.

In een huishouden met kinderen (of klunzige types) is leer ook ideaal. Een omgevallen bord pasta of een omgestoten glas rode wijn veeg je zo weg, terwijl dat met stof toch een ingewikkelder verhaal wordt.

Metalen

Metaalgebruik is voor je interieur wat jus is voor aardappelen: het geeft smaak. Roestvrijstaal is stoer, messing glamourous en koper warm. In de designwereld werd jarenlang geroepen dat verschillende kleuren metaal met elkaar mixen hetzelfde is als olie mengen met water: het kan gewoon niet. Daar komen we anno 2019 op terug. Het is tijd om de boel een beetje op te schudden. Kies één overheersende kleur metaal en bepaal vervolgens welke kleur je terug laat komen als accent. Bedenk kleine details waarin je de accentkleur laat terugkomen.

Als je twee verschillende looks in één interieur verwerkt, is het slim om na te denken over hoe je die verschillende looks aan elkaar lijmt om er toch een geheel van te maken. Met metalen kun je dat doen door te kiezen voor dezelfde afwerking. Wanneer je voor glanzend messing gaat, is het ’t mooist om dat te combineren met een andere metaal met een glanzende afwerking. Voor een doffe – of geoliede finish idem dito.

Bron: 1. vtwonen april 2015 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman | 2. Bloomingville

nog meer: shopping