Zo krijg je de gootsteen echt goed schoon

Schoonmaken Beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Je kunt nog zo’n mooie keuken hebben, als je niet af en toe een grote schoonmaak houdt, heb je niks aan die looks. De gootsteen is één van de vieste plekken in huis, dus mag regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen. Poetsen is niet de leukste klus, maar met deze tips wordt de gootsteen blinkend schoon.

Lees verder onder de advertentie

Voorrang

Je moeder zei het waarschijnlijk vroeger al: als je elke dag eventjes opruimt en schoonmaakt hoef je niet alles in één keer te doen. Gelijk had ze natuurlijk, alleen waar haal je de tijd vandaan? Maar bedenk dat de gootsteen een bron van bacteriën is, waar elke dag heel wat doorheen gespoeld wordt. Als je dus schoonmaakkeuzes moet maken, geef dan in ieder geval die gootsteen voorrang.

Dagelijkse do’s en don’ts

Hoe blinkend en schoon de gootsteen wordt, ligt natuurlijk aan het materiaal waarvan ie gemaakt is. En ook voor het schoonmaakwerk is dat van belang. Rvs behandel je nu eenmaal anders dan natuursteen. Daarom de do’s en don’ts op een rij:

  • Gebruik altijd een gootsteenzeef of afvoerplug, die zorgt ervoor dat de gootsteen niet verstopt raakt. Elke keer als het zeefje vol zit, kieper je ‘m op een keukenpapiertje of rechtstreeks in de prullenbak. Daarna mag het schoonmaken beginnen.
  • Schuurmiddel en schuursponsjes zijn uit den boze bij de meeste wasbakken, hoe raar dat misschien ook klinkt. Als je een kunststof wasbak hebt, zou je een mild schuurmiddel kunnen gebruiken. Maar bij rvs, keramisch en email kun je het beter achterwege laten.
  • Bij een rvs spoelbak liggen krassen op de loer en daar blijft dan weer allerlei vuil in achter. Bovendien ziet het er niet mooi uit. Probeer daarom echt elke dag de wasbak schoon te maken met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Schoonmaakazijn of vloeibare groene zeep bijvoorbeeld. Afwasmiddel en baking soda werken ook prima. Laat het altijd even inwerken en poets nog even licht op met een microvezeldoek. Bling!
  • Ook een gootsteen van acryl heeft het meeste baat bij schoonmaakazijn. Beetje warm water erbij en een zachte doek erover. Als je dit elke dag doet, dan zul je ook geen last krijgen van lelijke krassen.
  • Heb je zo’n klassieke witte spoelbak van email? Gebruik dan ook geen agressieve schoonmaakmiddelen. Je haalt er een laag mee weg en die komt niet meer terug. Baking soda, opgelost in warm water, of zuiveringszout zijn zachte schoonmakers. Een beetje gewoon afwasmiddel kan ook geen kwaad. Poets met een niet al te harde afwasborstel en droog na met een microvezeldoek.
  • Al deze inspanningen kosten weinig tijd, al helemaal als je het dagelijks bijhoudt. Vergeet niet om de gebruikte afwasborstels na gebruik een rondje mee te laten draaien in de vaatwasser op een heet programma. Hierin kun je trouwens ook de vaatdoeken doen, want ook daarin hopen zich veel bacteriën op.
Lees verder onder de advertentie

Nare geurtjes

Is het veel te lang geleden dat je de gootsteen intensief schoon hebt gemaakt? Dan kan niet alleen de gootsteen smeken om wat aandacht, maar ook het afvoerputje. Als dat het geval is, is het tijd om de mouwen op te stropen en van vieze luchtjes uit de gootsteen af te komen.

Spoel eerst kokend water door de gootsteen, dat kan al zorgen voor een betere doorloop. En spreek meteen met jezelf af dat je geen etensresten en vloeistoffen als jus meer in de gootsteen gooit. Meestal is dat stukje broccoli van een paar dagen terug de boosdoener bij een verstopping. Werp dit liever direct in de gft-bak.

Afwashulpjes shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron beeld: Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti