Marmer schoonmaken
Marmer is al jaren een populair materiaal in interieurs. Van onderzetter tot keukenblad en van stoer zwart tot klassiek wit: dit type natuursteen heeft oneindig veel varianten. Maar marmer is poreus en bestaat voor 90% uit kalk. Ga dus voorzichtig te werk bij het schoonmaken. Met deze zes tips houd je het mooi.
1. Vloeistoffen opvegen
Regel nummer één bij marmer (en andere natuurstenen) is: veeg gemorste vloeistoffen altijd meteen op. Vooral zuurhoudende producten zijn een vijand van marmer. Beetje wijn of sinaasappelsap gemorst? Meteen opvegen met een keukenpapiertje! Dit geldt trouwens - in iets mindere mate - ook voor water. Marmer 'zuigt' de vloeistoffen namelijk op en voordat je het weet heb je een verkleuring in je prachtige, marmeren keukenblad of salontafel.
2. Groene zeep
Marmer en schoonmaakmiddelen gaan meestal niet goed samen. Overdaad schaadt, dus probeer de dagelijkse schoonmaakbeurt vooral met water te doen. Wil je toch een beetje schoonmaakmiddel gebruiken om het marmeren keukenblad schoon te maken? Kies dan producten met weinig of geen zuren. Citroen of schoonmaakazijn zijn een no go. Wel kun je marmer schoonmaken met een beetje groene zeep. Of kies voor speciale marmerreiniger (zoals deze voor een marmeren vloer), dan weet je zeker dat je goed zit. Als je toch liever met allesreiniger schoonmaakt, kies dan een ecologische variant.
3. Naspoelen met water
Omdat marmer en schoonmaakmiddelen geen goede vrienden zijn, is het verstandig om het materiaal altijd even na te spoelen met water. Wanneer je ervoor kiest om schoon te maken met een beetje zeep, kunnen er geen zeepresten achter blijven. Naspoelen met wat water voorkomt dit.
4. Nadrogen
Naast zeepresten kunnen ook druppels van het water achter blijven op het marmer. Droog daarom het marmer na het schoonmaken even na met een droge doek of zeem. Zo voorkom je dat de druppeltjes water zichtbaar blijven.
5. Bescherm het materiaal
Voor marmer is het sterk aan te raden om het materiaal te impregneren. Dit kun je helemaal zelf doen met een impregneermiddel zoals deze van HG. Vooral bij een marmeren toepassing die veelvuldig wordt gebruikt, zoals een keukenblad of marmeren gootsteen, is impregneren aan te raden. Zo voorkom je (vet)vlekken en blijft het marmer langer mooi. Het impregneermiddel wordt aangebracht op het afgewerkte oppervlak en dringt diep in de bovenlaag. Bovendien bestaan er speciale middeltjes die de kleur verdiepen, waardoor je de aders beter ziet.
Marmer kristalliseren
Een stapje verder ga je door het marmer te kristalliseren. Heb je bijvoorbeeld een marmeren vloer? Dan is het belangrijk om die goed te behandelen. Zand en marmer gaan namelijk niet goed samen en het zand werkt als een soort schuurpapier op het poreuze marmer. Door het te kristalliseren, vormt zich een natuurlijke, harde toplaag op het marmer die minder snel slijt dan een impregneerlaag.
LEES OOK
Hoe je vlekken voorkomt op marmer en andere natuursteensoorten (want dat kan!)
6. Vlek gemaakt?
Hardnekkige vlekken in marmer die niet meteen zijn afgenomen, krijg je niet zomaar weg met een beetje water of schoonmaakmiddel. Je kunt het proberen weg te poetsen met staalwol of de plek schuren en opnieuw impregneren of kristalliseren. Is de vlek erg diep ingetrokken? Dan zijn er gespecialiseerde bedrijven die kunnen helpen.
Marmeren accessoires
Wil je graag marmer in huis, maar wil je wel de lusten en niet de lasten? Verwerk het dan in de accessoires. Of maak zelf een onderzetter met een marmerlook met deze DIY. Ben je benieuwd hoe je marmer verder combineert? Deze materialen zijn een goede match.
/dcf02f9192ac4ef49a5baf92f893d47f/image.jpg)
/4700b7085ba64b66b6dd5c81aac0e6d6/image.jpg)
/e22366510e33457a836136ad7a7a2ebf/image.jpg)
/8390f5c817cd46e880367f5fa885fdd0/image.jpg)
/b22348684bc5481d9ce41b8642779793/image.jpg)
/441efc169a0c4546ad52f2fee03f9159/image.jpg)