Marmer schoonmaken en onderhouden doe je met deze 6 tips

vtwonen collectie. Spiegelkasten Handy Beauty in zwart, per stuk € 774,-. Wastafel Wide in zwart marmer vanaf € 1742,-. ­Onderkast Tidy, 1 lade vanaf € 623,-. Spiegelkolomkast Handy Beauty Long € 762. Vloer- en ­wandtegels Composite Black Antracite, 60×60 cm, per m2 € 70,-. Beeld vtwonen catalogus 10-2022 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg
Beeld vtwonen catalogus 10-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg

Een marmeren keukenblad, vloer of tegel is een investering waar je zo lang mogelijk van van wilt genieten. Net als bij elke natuursteensoort, is het verstandig om marmer met beleid en regelmatig schoon te maken. Welk schoonmaakmiddel moet je gebruiken en wat zijn de do’s en don’ts? Met deze tips is marmer schoonmaken een makkie.

Lees verder onder de advertentie

Marmer schoonmaken

Marmer is al jaren een populair materiaal in interieurs. Van onderzetter tot keukenblad en van stoer zwart tot klassiek wit: dit type natuursteen heeft oneindig veel varianten. Maar marmer is poreus en bestaat voor 90% uit kalk. Voorzichtigheid met schoonmaken is dus geboden. Met deze zes tips houd je het mooi.

Tip 1: vloeistoffen opvegen

Regel nummer één bij marmer (en andere natuurstenen) is: veeg gemorste vloeistoffen altijd meteen op. Vooral zuurhoudende producten zijn een vijand van marmer. Beetje wijn of sinaasappelsap gemorst? Meteen opvegen met een keukenpapiertje! Dit geldt trouwens - in iets minder desastreuze mate - ook voor water. Marmer ‘zuigt’ de vloeistoffen namelijk op en voordat je het weet heb je een verkleuring in je prachtige, marmeren keukenblad of salontafel.

Tip 2: groene zeep

Marmer en schoonmaakmiddelen gaan meestal niet goed samen. Overdaad schaadt, dus probeer de dagelijkse schoonmaakbeurt vooral met water te doen. Wil je toch een beetje schoonmaakmiddel gebruiken om bijvoorbeeld het marmeren keukenblad schoon te maken? Kies dan producten met weinig of geen zuren. Citroen of schoonmaakazijn zijn een no-go. Wel kun je marmer schoonmaken met een beetje groene zeep. Of kies voor speciale marmerreiniger (zoals deze voor een marmeren vloer), dan weet je zeker dat je goed zit. Als je toch liever met allesreiniger schoonmaakt, kies dan een ecologische variant.

Lees verder onder de advertentie

Tip 3: naspoelen met water

Omdat marmer en schoonmaakmiddelen geen goede vrienden zijn, is het verstandig om het materiaal altijd even na te spoelen met water. Zo blijven er geen zeepresten achter.

Tip 4: nadrogen

Droog het marmer na het schoonmaken even na met een droge doek of zeem. Zo voorkom je dat de druppeltjes water zichtbaar blijven.

Tip 5: bescherm het materiaal

Voor marmer is het sterk aan te raden om het materiaal te impregneren. Dit kun je helemaal zelf doen met een impregneermiddel zoals deze van HG. Vooral bij een marmeren toepassing die veelvuldig wordt gebruikt, zoals een keukenblad of marmeren gootsteen, is impregneren aan te raden. Zo voorkom je (vet)vlekken en blijft het marmer langer mooi. Het impregneermiddel wordt aangebracht op het afgewerkte oppervlak en dringt diep in de bovenlaag. Bovendien bestaan er speciale middeltjes die de kleur verdiepen, waardoor je de aders beter ziet.

Lees verder onder de advertentie

Een stapje verder ga je door het marmer te kristalliseren. Heb je bijvoorbeeld een marmeren vloer? Dan is het belangrijk om die goed te behandelen. Zand en marmer gaan namelijk niet goed samen en het zand werkt als een soort schuurpapier op het poreuze marmer. Door het te kristalliseren, vormt zich een natuurlijke, harde toplaag op het marmer die minder snel slijt dan een impregneerlaag.

Meer tips over het voorkomen van vlekken op natuurstenen, lees je hier.

Tip 6: vlek gemaakt?

Hardnekkige vlekken in marmer die niet meteen zijn afgenomen, krijg je niet zomaar weg met een beetje water of schoonmaakmiddel. Je kunt het proberen weg te poetsen met staalwol of de plek schuren en opnieuw impregneren of kristalliseren. Is de vlek erg diep ingetrokken? Dan zijn er gespecialiseerde bedrijven die kunnen helpen.

Lees verder onder de advertentie

Wil je graag marmer in huis, maar wil je wel de lusten en niet de lasten? Verwerk het dan in de accessoires. Of maak zelf vazen met een marmerlook met deze DIY en laat je inspireren door deze 7 marmer-toepassingen.

Ben je benieuwd hoe je marmer verder combineert in huis? Deze materialen zijn een goede match.