Gootsteen ontstoppen? Dat is zo gefikst

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 03-2021 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 03-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Toegegeven, het behoort niet tot de meest florissante klusjes op je huishoudelijke to do-lijst. Toch is het prettig, of zeg maar gerust cruciaal, dat water goed kan wegstromen. Want zeg nou zelf, een blinkend schone wasbak, wie wilt dat nou niet? Met deze tips is de gootsteen ontstoppen een peulenschil.

Lees verder onder de advertentie

Een periodieke klus

Het water in de wasbak stroomt opeens verdacht langzaam weg en het ruikt steeds minder fris rondom de wasbak. Klinkt als de hoogste tijd om de gootsteen te ontstoppen. Eens in de zoveel tijd moeten we er allemaal aan geloven. Want hoe voorzichtig en proper je ook bent, er belanden nu eenmaal soms wat haren (van het scheren of borstelen) in de gootsteen. En laten we zeepresten en tandpasta niet vergeten.

Zelf de gootsteen ontstoppen

Meteen een expert inschakelen is een beetje overbodig, want in de meeste gevallen kun je het klusje gewoon zelf klaren. Dat hangt weliswaar af van een aantal factoren:

  • De oorzaak van de verstopte gootsteen
  • Waar in de afvoer de blokkade zit
  • Hoe hardnekkig de gootsteen verstopt is
Lees verder onder de advertentie

Om het euvel te achterhalen, kun je de gootsteen zelf ontstoppen met behulp van één van de volgende methodes. En als die niet werken, schakel je alsnog een erkende rioolspecialist in.

POETSPLEZIER
Zin in een stralend schoon huis? We delen 7 schoonmaaktips van heb ik jou daar

Gootsteen ontstoppen op 3 manieren

Er zijn verschillende methodes om de gootsteen weer als een zonnetje te laten werken.

Lees verder onder de advertentie

1. Milieuvriendelijk de gootsteen ontstoppen

Twee milieuvriendelijke wondermiddelen die je kunt gebruiken in plaats van agressieve schoonmaakmiddelen en heftige chemicaliën: kristalsoda (ook wel baking soda) en schoonmaakazijn. Een gouden duo dat is opgewassen tegen heel wat huishoudelijk leed. Zelfs de gootsteen ontstoppen lukt ermee, mits de verstopping vrij oppervlakkig is. Zo pak je het aan:

  • Giet gloeiendheet water in de gootsteen
  • Voeg een beker soda toe aan het putje
  • Vervolgens giet je er een kop schoonmaakazijn bij
  • Dat zal behoorlijk gaan schuimen samen, dus schrik niet, dit is allemaal volgens plan
  • Even naspoelen met kokendheet water en klaar ben je

Let op: Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen voor het ontstoppen van de gootsteen. Ze zijn niet alleen duur, ze beschadigen bovendien de leidingen met alle gevolgen van dien (waaronder lekkages). Meer tips voor duurzaam schoonmaken vind je op de website van Milieu Centraal.

Lees verder onder de advertentie

2. Ploppen

Een tweede beproefde methode om de gootsteen te ontstoppen is met behulp van een plopper. Een oud en vertrouwd instrument voor het ontstoppen van de wc of gootsteen. Giet eerst water door de gootsteen, zet de plopper op de afvoeropening en druk deze stevig naar beneden zodat de nop vacuüm zuigt. Vervolgens maak je een aantal pompende bewegingen zodat het vuil dat de boel blokkeert (hopelijk) los schiet. Gooi het vuil weg en spoel de gootsteen uitvoerig na met water. Hier koop je zo’n plopper, dat als chiquere naam zuigontstopper heeft.

3. De zwanenhals loshalen en schoonmaken

Met bovenstaande methodes geen succes? Dan zit er niks anders op dan de zwanenhals (wordt ook wel sifon genoemd) van binnen schoon te maken. Er bestaat namelijk een kans dat de verstopping zich hier bevindt. Het klinkt misschien als iets voor een loodgieter, maar heus, jij kunt dit! Kijk onder de gootsteen, daar zie je als het goed is een grijze buis zitten in de vorm van, jawel, een zwanenhals. Deze schroef je handmatig los. Hoe dat precies te werk gaat, bekijk je bij voorkeur eerst even in een instructievideo. Het internet staat er bol van, zoals deze. Zorg dat er een goede emmer onder de zwanenhals staat, zodat achtergebleven water niet op de grond of in de kastjes eindigt.

Verstopte gootsteen voorkomen

Het is een inkoppertje, maar we zeggen het alsnog: gebruik de afvoer alleen waarvoor deze bedoeld is. Spoel geen frituurvet en jus door de gootsteen; vet is funest voor je leidingen. Gebruik een beetje keukenpapier om vet en jus op te ruimen en gooi dat vervolgens NIET in de groenbak, maar verzamel het want je kunt het apart inleveren (bron: Centraal Beheer) bij het milieuplein in je gemeente.

Lees verder onder de advertentie

Een prima preventiemaatregel voor een gelukkige wasbak: giet geregeld heet water door de afvoer. Dit verweekt het vuil waardoor het makkelijker loslaat. Een andere tip, deze stamt nog uit grootmoeders tijd, is om koffieprut te gebruiken. Meng dat wederom met kokendheet water en giet het goedje door de gootsteen. Zo voorkom alle toestanden.

Voor een fris huis…