WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een inboedelverzekering afsluiten: hier moet je op letten

Een inboedelverzekering afsluiten is niet het leukste klusje, maar het is wel belangrijk. Lees je in, want met zo’n inboedelverzekering kun je best voor verrassingen komen te staan. Wist jij bijvoorbeeld dat het wasgoed aan de waslijn verzekerd kan zijn, maar de BBQ die ernaast staat niet?

inboedelverzekering

Gedekte oorzaken

Je kunt natuurlijk niet zomaar alles kapot laten vallen en verwachten dat de verzekering het wel oplost (al heb je dan misschien iets aan de allriskpolis). Oorzaken waarvoor je wél naar je inboedelverzekering kunt stappen, zijn bijvoorbeeld brand en wateroverlast. Ook blikseminslag, ontploffing, inbraak en beroving tellen mee. Net als schroeien en smelten. Om je schade te verhalen op de storm, moet de windkracht wel minimaal 7 zijn geweest. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is in principe nooit gedekt.

Binnen en buiten: wat valt onder de inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet ‘vast’ zitten. Je meubels bijvoorbeeld, gordijnen, en waardevolle spullen zoals sieraden en audio- en videoapparatuur. Veel inboedelverzekeringen dekken ook schade die buitenshuis plaatsvindt, zoals diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed dat je in de tuin wilde laten drogen. Rent de dief er dus met jouw ondergoed en een stel truien vandoor, dan kun je dus proberen om je verzekeraar voor de kosten op te laten draaien. Opvallend genoeg geldt dat meestal dan weer níét voor een barbecue. Die ben je simpelweg kwijt zodra je ‘m in een bestelbusje ziet verdwijnen.

Lees ook:
Gaten, scheuren en butsen: houtvuller gebruiken doe je zo

Hoe zit het met huisdieren?

Heel eerbiedig is het niet, maar je huisdier zou volgens je verzekeraar zomaar eens tot de categorie spullen gerekend kunnen worden. Mocht je marmot, fret of hond dus worden gestolen of een ongeval meemaken, dan kun je dat bij sommige verzekeraars tot een maximum van € 2500 vergoed krijgen. Bij Univé is het maximaal €1000. De verzekeringen bij ABN Amro, ANWB, de Goudse, Nationale-Nederlanden en Unigarant wagen zich überhaupt niet aan de huisdieren. Trouwens, ABN Amro maakt wel een uitzondering voor goudvissen of andere waterdieren. Je kunt bij deze verzekeraar terecht wanneer de vissen het zwaar te verduren hebben door een plotseling gebroken aquariumglas.

Eén verzekeraar

Vaak wordt je inboedelverzekering samengevoegd met je opstalverzekeringen. Die twee bij elkaar opgeteld worden dan de aansprakelijkheidsverzekering genoemd, of woonverzekeringen. De Consumentenbond adviseert om je woonverzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Wanneer er dan brand ontstaat, voorkom je dat de verzekeraars gaan trouwtrekken over wie welke lasten op zich neemt. Daar wil je natuurlijk niet tussenin zitten. Ook krijg je bij één verzekeraar maar met één schade-afwikkelaar te maken, zodat je voorkomt dat je ergens dubbel of, erger nog, helemáál niet voor verzekerd bent.

nog meer: nieuwe woning kopen