WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

UV-factor: deze materialen kunnen verkleuren door de zon

Wij krijgen een kleurtje van de zon, maar zijn zeker niet de enigen die verkleuren door uv-stralen. Textiel, hout en leer verbleken namelijk onder invloed van het sterke licht van zonnestralen. Zonwering is daarom niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je vloer, meubels en gordijnen.

vtwonen-illustratie-dossier-ramen-raam-glas-zonlicht-licht

Textiel

Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen zijn gevoeliger voor verkleuren in de zon dan wol en polyester. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de dikte van de stof, de kleur (felle en donkere kleuren verbleken eerder) en het gebruikte kleurpigment. Als je wilt weten of een stof gevoelig is voor verkleuring, dan kun je vragen naar de lichtechtheid.

Lichtechtheid

De lichtechtheid van een stof wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot en met 8, waarbij de 1 staat voor sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring. Tip: om gordijnen te beschermen tegen verkleuring, kun je ze voeren.

LEES OOK
Fake it ’till you make it: zo lijkt een ruimte groter

Leer verkleurt niet alleen in de zon

Leer verkleurt niet alleen in de zon, maar als het meubel is gemaakt van gedekverfd leer, dan kunnen er ook barstjes in de laklaag ontstaan. Zet leer dan ook niet in direct zonlicht of sluit de gordijnen als de zon er op staat.

Hout

Op den duur zal hout altijd verkleuren in de zon. De mate van verkleuring hangt af van de hoeveelheid zonlicht en de afwerking van het hout. Met geschilderd en gebeitst hout heb je hier veel minder last van dan met andere afwerkingen. Dit geldt zowel voor meubels als voor vloeren. Voor houten vloeren bestaan verschillende producten die de verkleuring kunnen vertragen, zoals blekende beits of lak en olie waaraan wit kleurpigment is toegevoegd. Ook kun je een vloer aanschaffen of zelf behandelen met uv-beschermende olie.

Lees ook

nog meer: Kleur